Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tl stx + dayton

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tl stx + dayton

Witam.

Słyszałem wiele pozytywnych opinii o linii transmisyjnej z STX AWX :). Chciałbym taki układ rozserzony o średnie tony/kickbass wykorzystać w mojej konstrukcji gdyz słucham przewaznie płyt winylowych.

Głośniki:

wysokie tony:
    - Fountek NeoCD1.0 lub - SEAS PRESTIGE 27TBFC/G H1212-06

średnie tony/kickbass:
    - DAYTON AUDIO RS125-8 5'

niskie tony TL:
    - STX GDN-18-140-15-AWX

Rysunek: http://naforum.zapodaj.net/661777c0383d.jpg.html

Proszę o sugestie, z góry dziekuję.
    Pozdrawiam.

Nie ten dzial

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
      Przeniosłem.
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Do midwooferów (czyli głośnikow srednio-niskotnowycch, tzn takich ktore maja srednice mniejsza nic 8") nie stosuje się w kolumnach głosników średniotonowych.

Robi się 2 way z midwooferem (12-18cm) i głośnikiem wysokotonowym, albo 3 way z większym głośnikime typowo niskotnowym. O jakis wyjatkach nie bedziemy tu pisac, bo trzeba wiedziec co sie robi.

Przemysl jeszcze raz dobór głosnikow. Jako, że jesteś poczatkujacy sugeruje skorzystac z gotowego projektu.

Skomentuj

Posłuchaj tomq88. Czyli 18 AWX + Seas 27TBFC/G
          lub jeśli zmienisz koncepcję na BR
          NeoCD1.0 fajnie zgra się z małym RS100 4ohm (ja łączę z kopułkowym RS52AN)
          http://www.daytonaudio.com/index.php...ver-4-ohm.html
          Na dół RS225 8ohm
          http://www.daytonaudio.com/index.php...ce-woofer.html
          Niewiele większe pieniądze a zestaw bardziej przemyślany i oryginalny :)
          Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Jeszcze jedna uwaga - jeśli zdecydujesz się np na zestaw zaproponowany przez Konrada, czyli 18 AWX + Seas 27TBFC/G, to zwróć uwagę na model niskośredniaka - potrzebujesz wersję 8-omową (Ty w pierwszym poście wspomniałeś o wersji 15-omowej).

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
              Do midwooferów (czyli głośnikow srednio-niskotnowycch, tzn takich ktore maja srednice mniejsza nic 8") nie stosuje się w kolumnach głosników średniotonowych.

Robi się 2 way z midwooferem (12-18cm) i głośnikiem wysokotonowym, albo 3 way z większym głośnikime typowo niskotnowym. O jakis wyjatkach nie bedziemy tu pisac, bo trzeba wiedziec co sie robi.

Przemyśl jeszcze raz dobór głosników. Jako, że jesteś poczatkujacy sugeruje skorzystac z gotowego projektu.
              Tak myślałem, więc będę dobierał większy głośnik niskotonowy.

---------- Post dodany o 21:39 ---------- Poprzedni post o 21:32 ----------

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
              Posłuchaj tomq88. Czyli 18 AWX + Seas 27TBFC/G
              lub jeśli zmienisz koncepcję na BR
              NeoCD1.0 fajnie zgra się z małym RS100 4ohm (ja łączę z kopułkowym RS52AN)
              http://www.daytonaudio.com/index.php...ver-4-ohm.html
              Na dół RS225 8ohm
              http://www.daytonaudio.com/index.php...ce-woofer.html
              Niewiele większe pieniądze a zestaw bardziej przemyślany i oryginalny :)
              Dlaczego RS100 4ohm a nie 8ohm??

Na dół wybiorę RS225 8ohm :)

---------- Post dodany o 21:40 ---------- Poprzedni post o 21:39 ----------

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
              Jeszcze jedna uwaga - jeśli zdecydujesz się np na zestaw zaproponowany przez Konrada, czyli 18 AWX + Seas 27TBFC/G, to zwróć uwagę na model niskośredniaka - potrzebujesz wersję 8-omową (Ty w pierwszym poście wspomniałeś o wersji 15-omowej).
              Racja :)
              kopiuj/wklej było robione na szybko :)

---------- Post dodany o 21:46 ---------- Poprzedni post o 21:40 ----------

Reasumując :

Niskotonowy w TL:
              DAYTON AUDIO RS225-8 8"

Średnica:
              DAYTON AUDIO RS100 4ohm czy 8ohm?

Wysokie tony:
              Fountek NeoCD1.0

Co o tym teraz myślicie ?? :thumbup:

Skomentuj

Pobaw się hornrespem, nim postanowisz co tam na basie w TL będzie.
                Tu w linku poniżej do wątku na diyaudio.com składano TL na tym Daytonie i z arkuszy Kinga wyliczono dla stroju ćwierćfalowego 5Sd-1,5Sd, długość 224cm... to daje obudowę ciut ponad 145 litrów. Bez tapera niby obudowa wyjdzie mniejsza, ale wymaga większej długości i cichnie z jej wzrostem...
                http://www.diyaudio.com/forums/multi...f-8-rs225.html

Skomentuj

Zamieszczone przez najdas Zobacz posta
                  Dlaczego RS100 4ohm a nie 8ohm??
                  Ze względu na wyższą skuteczność.
                  Zamieszczone przez najdas Zobacz posta
                  Niskotonowy w TL:
                  DAYTON AUDIO RS225-8 8"
                  Jest tu kilku speców od TL więc pewnie pomogą ale to to nie jest idealny kandydat do linii, EBP~55
                  Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Zamieszczone przez Comandante W Zobacz posta
                    Tu w linku poniżej do wątku na diyaudio.com składano TL na tym Daytonie i z arkuszy Kinga wyliczono dla stroju ćwierćfalowego 5Sd-1,5Sd, długość 224cm... to daje obudowę ciut ponad 145 litrów.
                    Strasznie wielkie jak na tak maly glosnik :(

Skomentuj

Tam jako priorytet było 30 Hz, a bez długiego tunelu ten Dayton gra wprawdzie głośniej, ale mało basowo i stąd też tam taki zbójecki taper. On w ogóle szczególnie głośny nie jest. Można zmieścić go w TL poniżej 100 litrów, ale basować będzie bardzo subtelnie. Niestety jak tam w wielu takich wątkach bywa, urywa się przed relacją, jak to zagrało po zbudowaniu i czytelnik pozostaje w niewiedzy.

Skomentuj

Rozumiem, tylko nie rozumiem jednego, po co zmuszac glosnik do basowania czestotliwosciami, do jakich nie jest specjalnie zaprojektowany. Przeciez to, ze rezonans lezy przy 27 hz nie oznacza, ze tyle sie wyciagnie bez zadnego zajakniecia. Do takich czestotliwosci to trzeba 12-15 cali, a przeciez rs225 nieduzy glosnik, a juz napewno nie subwooferowy.

Skomentuj

Tam w toku dyskusji mowa też była
                          "I would go with an 84" line and the 2.5 to .75 Sd taper, driver ~18" from the closed (large) end, stuffed with about a quarter pound per cubic foot."
                          Ale w takiej obudowie ten Dayton to jak komarek cieniutko zapiszczy.
                          Pewnie konstruktor zachęcił się magicznym określeniem producenta "Reference"... i z uporu tak kombinował.

Skomentuj

Zamieszczone przez Comandante W Zobacz posta
                            Pobaw się hornrespem, nim postanowisz co tam na basie w TL będzie.
                            Tu w linku poniżej do wątku na diyaudio.com składano TL na tym Daytonie i z arkuszy Kinga wyliczono dla stroju ćwierćfalowego 5Sd-1,5Sd, długość 224cm... to daje obudowę ciut ponad 145 litrów. Bez tapera niby obudowa wyjdzie mniejsza, ale wymaga większej długości i cichnie z jej wzrostem...
                            http://www.diyaudio.com/forums/multi...f-8-rs225.html
                            Planowałem zrobić obudowę do 125cm wysoką, dokładnie muszę wszystko jeszcze poobliczać. Myśle że wyjdzie długość koło 2,3m. Jeżeli wyjdzie koło 35hz to bedę zadowolony.

.......Pomysł był taki......:

TLK na STX AWX pomysł podpatrzony od dolphin123 z gotowym projektem na jego stronie ( konstrukcja samej TLK-i) :), chciałem dodać niskośrednio i tu dobra sugestia żeby dobrać DAYTON RS100 gdyż 5'', który wybrałem na początku byłby za głośny.
                            .....STX AWX odpadł - trzeba wziąć coś większego.....
                            Padło na DAYTON AUDIO RS225-8 8" i myślę, że za tą cenę nic lepszego się nie dostane (będzie się lepiej komponował ze średniakiem tej samej serii niż AWX)?? :razz:
                            Do tego dochodzi pokój, w którym będą stały kolumny-16m2(długi prostokąt) -nie chciałem tu niewiadomo jakich wielkich przetworników ładować. A na tego średniaka to się uparłem :biggrin: . Pisałem, że słucham głównie winyli-raczej spokojne rytmy ale od czasu do czasu coś szybkiego "kickbasowego" i po to mi ten średniak. Czytałem na tym forum "mity tlk", że linia traci gdzieś gdzie zaczynają się na dobre średnie tony (rezonanse, wytłumienie, gąbki itp.itd :), więc pomyślałem, że dobrze będzie tu włożyć małego średniaka- i to nawet pasuję do moich preferencji słuchowych :).

Skomentuj

Do 16m ja bym wolal 2drogi na lepszych przetwornikch. Moze skuś sie na gotowy projekt na usherach. Mi coś takiego chodzi po glowie od jakiegoś czasu ale wykonanie nie predzej niz przyszły rok. Jak by Ci sie projekt znudził do tego czasu to byśmy sie dogadali - jestesmy z tego samego miasta :-D
                              <iframe width="400" height="435" src="https://zrzutka.pl/u3nedj/widget/2" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>

Skomentuj

Ja to widze tak:

Do 16m ja bym wolal 2drogi na lepszych przetwornikch. Moze skuś sie na gotowy projekt na usherach. Mi coś takiego chodzi po glowie od jakiegoś czasu ale wykonanie nie predzej niz przyszły rok. Jak by Ci sie projekt znudził do tego czasu to byśmy sie dogadali - jestesmy z tego samego miasta :-D
                                Ushery (te o ktoreych zapewne mowa) maja miekkie membrany = cieple brzminie. Niedawno nawet o tym Marian pisał (chyba w temacie o kolumnach za 3tys zł, czy cos takiego). Datytony maja sztywne membrany. Nie mowie ze jedno rozwiazanie jest lepsze lub gorsze, to kwestia gustu.

Co do daytona rs225 to wg winisd, to w bas reflexie poradzi sobie z 35hz. Proponuje przejrzec temty dabyla i pogromcy mitow zeby zobaczyc ile zabawy jest z linia transmisyjna. Tu nie ma gotowego projektu (btw, przemyslales kwestie zwrotnicy?), wiec poogladaj sobie zdjecia ile roznych konfingow tuneli i wytlumien trzeba przetestowac. Jezeli masz czas i checi - ok, nie odradzam.

Jeszcze co do samych glosnikow, dayton rs225 mam i bardzo chwale, rs 100 nada sie do polaczenia, bo daytona mozna ciiac wysoko, a co do wstegi... Te dwa glosniki beda detaliczne i nie beda dodawac nic od siebie, a kopulka, to wlasnie taki grajek-upiekszacz. Ale jest szansa zeby to zgrac, Wstega lubi wysokie podzialy, wiec szanse na to sa.

będzie się lepiej komponował ze średniakiem tej samej serii niż AWX)?
                                Troche nie po polsku Ci to zdanie wyszlo. Bedzie sie lepiej komponowal ze wzgledu na ten sam typ membrany. Zreszta pisalem juz ze 18 Awx musisz odrzucic. A 10" AWX, z tego co Raven pisze, rewelacją nie jest.

Skomentuj

Raven ma 8 cali. Ja miałem 10 cali. Cechą szczególną całej serii AWX jest to, że jest bardzo cicha i potrzebuje sporo mocy. Do tego ciężkie membrany są po prostu mułowate.
                                  Generalnie głośniki bez szału.
                                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Niski (pisząc niski mam na myśli ten niski ) bas jest OK i ciężko będzie znaleźć głośnik w takiej kasie tak grający.
                                    Do suba tyle :) 3way nie polecam no chyba, że masz 200PLN i ani grosz więcej i chcesz mieć jednak trochę zejścia.
                                    kopa nie wydobędziesz z niego jednak

Teraz jest promocja na TIW200 .
                                    jak nie straszne Ci 10 cali to jest jeszcze SS discovery aluminiowe - to może być fajny głośnik
                                    Są też 8 cali szklane SS za 300PLN
                                    jest SB za 350PLN .
                                    jest wavecor 10 cali za 350PLN
                                    więc możliwości jest sporo :)

No i zapomniał bym jest też kobalt Tonsila za 300PLN, nie zastanawiaj się i bierz puki jest
                                    (oczywiście żart )

Skomentuj

W maksymalnej wersji TL wychodzi mi okolo 100 litrow dla RS225. Sporo, ale rozciagniecie ladne z niskim qtc, co moze zaowocowac praktycznie rownym pasmem do 30hz z room gain.

Skomentuj

Cechą szczególną całej serii AWX jest to, że jest bardzo cicha i potrzebuje sporo mocy. Do tego ciężkie membrany są po prostu mułowate.
                                        dobre sobie :) Akurat 18 AWX oraz 15 AWX STX ma wybitnie lekką membranę na tle konkurencji, mowa ogłośniku z prawdziwego zdarzenia NISKOTONOWYM . więc opinia delikatnie mówiąc fałszywa wręcz wprowadzająca w błąd. Wspomniane głośniki są w czołówce efektywnościowej w porównaniu ze światową produkcją i nie potrzebują mocnego zasilania.
                                        Projekt wavecorem jest dobrym pomysłem.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X