Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

5 calowy midwoofer do zwrotnicy pierwszego rzedu.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
    Problemem jest break up membrany który trzeba dobrze odfiltrować a nie da się tego zrobić 1 rzędem
    Ale ten break up jest gdzieś przy 6-7k. Jak by dać podział gdzieś na 2.5k to też będzie przeszkadzać?

Skomentuj

Zamieszczone przez Vigoss Zobacz posta
      Z tańszych to Visatony W130S da radę pierwszym rzędem.
      mam je na stanie, bede probowal :) ale z tego co widzialem po pomiarach to troche "pokrzaczone" powyzej 3khz

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
        mam je na stanie, bede probowal ale z tego co widzialem po pomiarach to troche "pokrzaczone" powyzej 3khz
        Niestety masz rację. Już dokładnie nie pamiętam ale w nich podział miałem na około 2,5khz to grało naprawdę dobrze. Oczywiście dobrze jak na swoją cenę, za 100zł dużego wyboru nie ma niestety. Poeksperymentować warto, tym bardziej że je posiadasz :thumbup:

Skomentuj

Zamieszczone przez benek161 Zobacz posta
          Ale ten break up jest gdzieś przy 6-7k. Jak by dać podział gdzieś na 2.5k to też będzie przeszkadzać?
          spytaj LuSzTi-go miał w12 który miał jeszcze wyżej rezonans i było słychać .

Jak przyszły do mnie L15 to na próbę zanim je pomierzyłem dałem cewkę 1.5mH + korektor impedancji (nie pamiętam chyba 10om +47uF)
          Nie dało się tego słuchać tak dzwoniło.
          Nawet po dodaniu pułapki i tak było słychać.
          Ostatecznie doszedłem do zwrotki LR4 + 2 pułapki.

Skomentuj

Zamieszczone przez benek161 Zobacz posta
            W12 ma wysoko rezonans, ale także dość mocno zaznaczony. Mimo drugiego rzędu i tego, że rezonans był 25dB niżej niż podstawowe pasmo to jednak nie obyło się bez wycięcia tego pułapką.
            A gdzie jeszcze przy pierwszym rzędzie. Do pierwszego rzędu musi być super równo i bez rezonansów. Przy pierwszym rzędzie mamy bardzo mało możliwości kształtowania pasma zwrotnicą.
            Dlatego nie łatwo jest znaleźć takie głośniki. Nawet w większej kasie. Do tego żeby jeszcze basem zagrały...
            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
              Do tego żeby jeszcze basem zagrały...
              To dla mnie sprawa drugorzedna. Basu cos tam ma byc, aby bylo slychac.

Skomentuj

http://zaphaudio.com/5.5test/

Skomentuj

, dzwiek neutralny, umozliwajacy dlugie odsluchy czy prace z dzwiekiem. Poly stozki mile widziane
                  A dźwięk neutralny to nie przypadkiem taki z niskim poziomem harmonicznych?

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
                    A dźwięk neutralny to nie przypadkiem taki z niskim poziomem harmonicznych?
                    Byc moze. Slyszalem bogaty i neutralny dzwiek z glosnikow szerokopasmowych, ktore poziom poziom znieksztalcen mialy napewno spory. Gdybym sluchal sinusow z generatora, to pewnie zalezaloby mi na przetwornikach o jak najmniejszych harmonicznych. :)

Skomentuj

Byc moze. Slyszalem bogaty i neutralny dzwiek z glosnikow szerokopasmowych, ktore poziom poziom znieksztalcen mialy napewno spory.
                      Te dwa stwierdzenia wykluczają się.

Gdybym sluchal sinusow z generatora, to pewnie zalezaloby mi na przetwornikach o jak najmniejszych harmonicznych. :)
                      Muzyka jest dużo bardziej złożona niż sygnał z generatora dlatego tym bardziej niskie zniekształcenia przetworników są wskazane.

Skomentuj

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
                        Te dwa stwierdzenia wykluczają się.
                        Dopisz tylko "moim zdaniem". Dla mnie dzwiek naturalny, to taki, ktory najblizej odzwierciedla instrumenty zywe i wokale. Niekoniecznie wiaze sie to z ultra niskimi znieksztalceniami. Porzadny zestaw tubowy wysokiej efektywnosci moze miec ultra niskie znieksztalcenia w porownaniu do dowolnego monitora, opartego o najlepszej klasy glosniki, a mimo to dzwiek wg. wielu osob wcale nie jest naturalny. Piszecie o niskich harmonicznych, a nikt nie pisze o znieksztalceniach fazowych, braku zgrania czasowego glosnikow. Niskie znieksztalcenia i gleboki revers null to niewystarczajaca recepta na dzwiek pozbawiony wad. http://ansaht.com/uv638jed4/ALP/Loud...ntResponse.pdf

Ale wrocmy do tematu glosnikow dla filtrow pierwszego rzedu.

Ktos slyszal te glosniki i moze cos napisac http://www.elmuz.com.pl/sklep/index....n#.UheyBD9kwXg http://www.elmuz.com.pl/sklep/index....p#.UheyEz9kwXg ?

Skomentuj

Ps. Przy okazji zapytam o kopulki i do 1 rzedu, dzwiek najbardziej neutralny jak to mozliwe, bron Boze ze sklonnoscia do ostrego grania.
                          Wavecor TW030WA0X (wersja z komorą i ferro powinny spokojnie zagrać na 2 rzędzie akustycznie)
                          http://audiodrivers.eu/prest/pl/147-...t-328-104.html (pewnie jak to morel ostry nie będzie choćby na nagraniu nie wiem jakie żyletki były )
                          http://audiodrivers.eu/prest/pl/65-s...08-913000.html (dawniej HDS tw)

ale jak ma być naturalnie to kiedy trzeba ostro to powinno być ostro

Konstrukcja ma byc do bliskiego pola,
                          to mi się kłóci z 1 rzędem trochę bo
                          Ma byc perfekcyjna odpowiedz czasowa i fazowa
                          to wymaga trochę miejsca

umozliwajacy dlugie odsluchy czy prace z dzwiekiem.
                          zmiana koncepcji . Proste monitory 2 way z revelatorem - jeden lepszy głośnik zamiast 2 gorszych.
                          15w jest świetny i można słuchać godzinami, dniami, nocami...
                          miałem dylemat na co się zdecydować 15w czy w15

Skoro da sie zrobic na Tonsilu za kilkadziesiat zl, to pewnie sa lepsze glosniki, za wyzsza cene ale nie bardzo wysoka.
                          Ale tam raczej zastosowano filtry 1 rzędu nie ze względu na ich magiczne właściwości tylko dlatego żeby zwrotnica nie była droższa niż głośniki

---------- Post dodany o 21:28 ---------- Poprzedni post o 21:26 ----------

Porzadny zestaw tubowy wysokiej efektywnosci moze miec ultra niskie znieksztalcenia w porownaniu do dowolnego monitora
                          Nie prawda, a nawet jak ma niskie zniekształcenia nieliniowe to ma zniekształcenia liniowe na kompletnie nie akceptowalnym poziomi, które od razu skreślają taki głośnik

Skomentuj

to mi się kłóci z 1 rzędem trochę
                            też tak uważam

Się zdecydujcie w końcu czy neutralnie czy naturalnie... :razz:

Czyli PM chcesz zbudować pasywne monitory studyjne ? (moim zdaniem etonek ale to dużo drożej, pewnie dało by się i coś taniej - szukajcie dalej )

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                              Wavecor TW030WA0X (wersja z komorą i ferro powinny spokojnie zagrać na 2 rzędzie akustycznie)
                              http://audiodrivers.eu/prest/pl/147-...t-328-104.html (pewnie jak to morel ostry nie będzie choćby na nagraniu nie wiem jakie żyletki były )
                              http://audiodrivers.eu/prest/pl/65-s...08-913000.html (dawniej HDS tw)

ale jak ma być naturalnie to kiedy trzeba ostro to powinno być ostro
                              Ten stary HDS to u mnie jest chyba na miejscu pierwszym do przetestowania :) Cena rowniez git, Wavecora nie znam, ale skoro warto go wziac pod uwage...

Napewno odpadaja wszystkie wstegi, za slaba wytrzymalosc mocowa dla niskich filtrow.

Cytat Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                              Konstrukcja ma byc do bliskiego pola,
                              to mi się kłóci z 1 rzędem trochę bo
                              Cytat Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                              Ma byc perfekcyjna odpowiedz czasowa i fazowa
                              to wymaga trochę miejsca
                              Niebardzo rozumiem co masz na mysli?

zmiana koncepcji . Proste monitory 2 way z revelatorem - jeden lepszy głośnik zamiast 2 gorszych.
                              15w jest świetny i można słuchać godzinami, dniami, nocami...
                              miałem dylemat na co się zdecydować 15w czy w15
                              Wierze, ze 15 revelatora to bardzo dobra koncepcja. Niestety sa pewne ograniczenia co do projektu. Zalozenia zwrotnicy z gory klada nacisk na uzycie dwoch midwooferow. Wiem, ze to takie od du..y strony robota, ale dlatego chce poswiecic czas na wybor wlasciwego midwoofera, aby pozniej nie miec problemow ze zwrotnica.

Ale tam raczej zastosowano filtry 1 rzędu nie ze względu na ich magiczne właściwości tylko dlatego żeby zwrotnica nie była droższa niż głośniki
                              Osmiele sie nie zgodzic. W tonsil puls zastosowano celowo glosnik, ktory pozwalal na koncepcje prostej zwrotnicy. Tu nie chodzi o koszty. Zobacz jak skomplikowana jest zwrotnica w Siesta sat, a kolumna jest tansza od Pulsow, i to znacznie. Po prostu zwrotnica miala byc w nich prosta, 1 rzedu.

Nie prawda, a nawet jak ma niskie zniekształcenia nieliniowe to ma zniekształcenia liniowe na kompletnie nie akceptowalnym poziomi, które od razu skreślają taki głośnik
                              Nie chce rozkrecac tego tematu, bo nie o tym piszemy. Jezeli uwazasz ze np takie glosnik http://augspurgermonitors.com/ga-115-a2/ beda mialy wieksze znieksztalcenia od monitorow na chocby revelatorach, to faktycznie nie ma sensu rozkrecac tematu :)

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                              też tak uważam

Się zdecydujcie w końcu czy neutralnie czy naturalnie...

Czyli PM chcesz zbudować pasywne monitory studyjne ? (moim zdaniem etonek ale to dużo drożej, pewnie dało by się i coś taniej - szukajcie dalej )
                              Tez nie wiem w czym problem? Nie mam mozliwosci zbudowania zestawu aktywnego z dsp, wiec buduje pasywne monitory. Eton bardzo spoko glosnik, ale za drogi do tego projektu.

Skomentuj

Wg moich informacji zaczerpinietych z zagranicznych for, tanie Beymy niestety nie sa tak dobre i chwalone jak jej drozsze modele.

SB15NRX swietny glosnik do 1 rzedu. W przypadku zwrotnicy rownoleglej, niestety trzeba bedzie dodac pulapke obnizajaca podbicie w pasmie wysokich tonow, zeby niepotrzebnie nie psual charki wysokotonowki. Dodatkowo nie znam poki co midwoofera grajacego tak lekko oraz lagodnie na srednicy jak ten SB.

Z alternatywy sa oczywiscie wavecory ktorych nie slyszalem i o ktorych tak na prawde nie ma jeszcze ani jednej sensownej opinii w Polsce. Nie wiadomo jak sobie radza z wyzsza srednica i czy filtracja 1 rzedu wystarczy.
                                Ze znanych glosnikow jeszcze mozna rozwazyc seasy RLY15 i CA15.

Co do kopulki, to juz od dobrych kilku lat wszystkim polecam HDS Tweeter ale niestety nikt nie chce sie na nie skusic, a szkoda.

Skomentuj

W budżecie ~250zł to chyba tylko CA albo ER 15rly
                                  może ten? http://loudspeakershop.eu/pdf/830875.pdf

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                                    Wg moich informacji zaczerpinietych z zagranicznych for, tanie Beymy niestety nie sa tak dobre i chwalone jak jej drozsze modele.
                                    Znalazlem takie informacje na temat malej Beymy :
                                    "Yesterday I finished my new active speaker. It is a 2-way D'Appolito with Butterworth 3rd order crossover. The crossover uses 8 pcs of Linear Technology LT1122 opamps. Power amps are Symasym for bass-midrange and PM-AB1 error correction amp for treble (see my web page).
                                    The drivers are Beyma 5MP-60/N and T-2030.

The crossover frequency is 4kHz. It is probably a little bit higher than you would expect, but there was a reason. Beyma provides distortion measurements in their datasheets, and for T-2030 one can see considerable increase of distortion below 3kHz. Regarding the tweeter, it is better than I expected.

Today we made a listening comparison to Dynaudio Acoustics BM6A active speaker. The Dynaudio could not compete in clarity and transparency with my design, which made me happy :rolleyes: It may be a question of amplifiers as well, Dynaudio has its own installed. And I am known as low distortion guy :mrgreen: . Better say, I strongly believe in error correction or class A.

The sound is very very clean and transparent. As I listen to classical music mostly, I appreciate these sound attributes. I do not like masking components."

Jesli to prawda, to tanie Beymy wydaja sie wrecz doskonale w swojej cenie. Studyjne Dynaudio to nie byle jakie paczki.

Skomentuj

Aluminiowy głośnik z 1 rzędem to o takich patentach trzeba od razu zapomnieć.

Revelatory 15 to na papierze i u sonus fabera fajnie wyglądają z 1 rzędem ale nie w praktyce, sprawdzałem . Oczywiście można zrobić 1 rząd, nawet fajnie to wygląda w pomiarach ale co z tego jeżeli to nie gra? Zresztą sonus często ma modyfikowane głośniki czego wiele osób nie bierze pod uwage.

Mam seasa ca15rly bo też mi się zdawało, że go z 1 rzędem ożenię i wcale nie jest to takie oczywiste bo ch-ka nie wygląda tak fajnie jak na stronie producenta a dodatkowo głośnik ten wymaga monstrualnej kompensacji BS bardzo dużą cewką, w przeciwnym razie nie będzie z tego basu.

Osobiście wybrałbym teraz monacora sph135 kep

Skomentuj

Generalnie jest problem ze znalezieniem odpowiedniego glosnika. Nawet szukajac wiekszych jest problem. Ciekawym rozwiazaniem moglby byc audiotechnologi www.flexunits.com/

Moze lepiej isc w wieksze glosniki z naturalnym rolloff?

Glosnik musi byc do zwrotnicy 1 rzedu. O bas i korekcje bf nie ma co sie przejmowac, bo ma to byc system 2.5 drozny.

Kep wydaje sie byc obiecujacy.

Skomentuj

http://audiotransducers.com/pl/15-16...-h1520-08.html
                                          Cena całkiem znośna.
                                          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Czaruję...