Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

5 calowy midwoofer do zwrotnicy pierwszego rzedu.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Trochę powalczyłem.
    1 rzędu typowo jeszcze nie testowałem i chyba nie będę.
    Wyszło coś takiego:
    Pomiary nie są najlepszej jakości szczególnie na dole ale do się z tego coś senesowego zrobić.

wszędzie LR2 akustycznie . (charka tw nieco bardziej nachylona aby uzyskać zgranie )

Mam natomiast elektrycznie 1 rząd na tw i teraz walczę z 1 rzędem od dołu na średniak.
    Na początku miałem na HDS-a tylko rez + kond , później dodałem jeszcze RC równolegle do głośnika żeby utemperować wybijający się zakres powyżej 10k . Teraz jest już też RLC na na fs kopułki co w nachyliło mocniej charakterystykę od fs w dół i odciążyło tw od dołu.
    Na wypadkowej charce nie ma praktycznie śladu a dźwięk.. znikła resztka hrashu , tw dużo lepiej sobie radzić przy większych głośnościach.

od dołu żeby dociągnąć zbocze do akustycznie nie obyło się przy 1 rzędzie bez RLC wypłaszający pik na fs.

2 rząd vs 1 rząd + RLC
    Last edited by raven1985; 20.10.2013, 13:16.

Skomentuj

Dzieki za relacje Raven. Jak widac nie jest latwo i temat jest ogolnie trudny do ugryzienia.
      Ja zamowilem dwie polypropylenowe Beymy 5 i 6.5 cala i sprawdze co da sie z nich zrobic w tym temacie.

Skomentuj

Czy taki modwoofer nada się do I rzędu?

Co prawda kosz 165mm, więc ciutkę ponad 5 cali :)
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta

Twój Sb Satori?

Skomentuj

Wyglada super Luszti. Niezle pasmo jak na 165mm

Skomentuj

Da:)
              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Nawet podobne do pomiaru producenta:
                http://www.sbacoustics.com/index.php...atori-mw16p-4/
                Nawet delikatna górka przy 1kHz się złapała :)

Skomentuj

Oj juz sie nie chwal :P
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ciekawe jak ten glosnik w ogole brzmi, bo ja jednak lubie papierowe membranki, a jak sie da na nich uzyskac ladne i rowne pasmo, tylko sie cieszyc.

Skomentuj

Nawet wiem jaki tweeter bym dał do niego :)
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Dales takie wygladzanie badz niska bramke, ze nawet nie widac tej 5dB doliny na srednich tonach przy 1300Hz (tam gdzie pik impedancji).
                        I jaka wartosc ma taki pomiar?

BTW: jak gra ten satori na srednicy? Mozesz porownac do illuminatora badz revelatora?

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                          I jaka wartosc ma taki pomiar?
                          Oczywiście nie ma żadnego. Przepraszam, kajam się...już więcej nie będę wrzucał tak nie przydatnych pomiarów, usunę także wszystkie moje projekty na których są takie pomiary :)

BTW: jak gra ten satori na srednicy? Mozesz porownac do illuminatora badz revelatora?
                          Gra jak papierowy głośnik z 5dB dziurą w okolicach 1300Hz :)

Skomentuj

Gra jak papierowy głośnik z 5dB dziurą w okolicach 1300Hz
                            Dokładnie to :P

pharoh mnie też o to pytał ale niestety nie lubię rozpisywać się subiektywnie na temat głośników bo już sam wiele się sparzyłem na tym, że komuś się coś podoba a mi nie (lub odwrotnie), musiałby kolega sam posłuchać i stwierdzić czy mu się podoba.

Skomentuj

Nie na temat...
                              ale zgryzliwy
                              A do 18:00 wydawał sie całkiem miły
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Jak nie ma precyzyjnych pytań to źle, a jak ktoś pyta konkretnie to ze skrajności w skrajność Panowie czasem popadacie... :) Ja myślę, że pharoh nie bez powodu zapytał się o dołek na 1,3kHz..

Skomentuj

I uważasz, że dołek dołek o szerokości 250-300Hz usłyszysz? Poza tym jak chyba każdy zauważył nie wypowiadam się na temat dźwięku na forum publicznym.

Skomentuj

Nie o to chodzi, czy ja to słyszę czy nie i o dźwięk też nie, bo wiemy że każdy ma swoje preferencje:) Pharoh chciał po prostu na pomiarze dołek ujrzeć

Skomentuj

Dales takie wygladzanie badz niska bramke, ze nawet nie widac tej 5dB doliny na srednich tonach przy 1300Hz
                                      Częściowo mogła zamaskować ją dyfrakcja bo na symulacji BS jest górka w tym miejscu :)
                                      Ale pewnie też wina niskiego bramkowania i nie złapało .
                                      Tylko co z tego ? tam nie ma podziału a faza i tak jest poprawna .
                                      BS sobie można za symulować czy zrobić pomiar "z daleka ".

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                      Ciekawe jak ten glosnik w ogole brzmi
                                      Fajnie. Zestaw bardzo neutralny . Żadnego mulenia
                                      Szpilka też zagrała moim zdaniem .
                                      Idealny zestaw do 1 rzędu . I taki filtr ostatecznie wylądował .
                                      I nawet basu sporo było .

Ale 12cm illuminator jednak gra lepiej ...

Skomentuj

LuSzTi w jakiej objętości był ten satori?

Skomentuj

14 litrów

Skomentuj

Czaruję...
                                          X