Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki głośnik i wzmacniacz na subwoofer?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaki głośnik i wzmacniacz na subwoofer?

Miałem fajny subwoofer, swoje pierwsze DIY audio w życiu, niestety przepadł wraz z wynajmowanym mieszkaniem. Porządnie i dokładnie go sobie wykonałem, użyłem płyty 2.8mm, wzmocniłem kołkami. Niestety, już go nie mam. To była prosta rzecz. 50 albo 60 litrowa skrzynia (nie pamiętam już ile faktycznie, ale na pewno chwaliłem się nim na tym forum, tylko zapomniałem nicka i piszę z nowego konta, ale na pewno miała tyle litrów ile mi doradziliście), a w niej Tonsil GDN 25/60. Do tego wzmacniacz na TDA7294 od Irka (dobrze pamiętam imię?) z forum. I to był dla mnie świetny sprzęt. Podkręcony na maksimum głośności robił trzęsienie w domu (brzmi szczeniacko, wiem, ale taka prawda ) I chciałbym zbudować coś co będzie chociaż tak dobre, jak ten co miałem. Z tą tylko różnicą, że ostatnio często się przeprowadzam, poza tym będę mieszkał w mniejszym pokoju i taki duży mi raczej nie będzie potrzebny. Zastosowanie zdecydowanie bardziej muzyka niż filmy. Nie jestem fanatykiem. MP3 320kbit mi w zupełności wystarcza. Więc pytanie brzmi co polecacie? Jestem fanem Tonsila i budując tamten subwoofer się nie zawiodłem, poza tym zrobiłem klony Totem Mite też na Tonsilach i były bardzo dobre. Czy GDN 20/80/2 i 20/100/3 są nadal na topie? Czy jest może coś innego, lepszego w tym przedziale cenowym? Tonsila GDN20/80/2 nigdzie nie mogę znaleźć, widzę tylko 20/80, ale chyba ten się nie nadaje i musi być dodatkowo łamane na 2, a ten 20/80 kosztuje koło 100zł i przyznam, że w tej kwocie chciałbym się zmieścić, natomiast GDN20/100/3 widzę po 160zł i jeśli dorzucenie tych 50-60zł będzie naprawdę tego warte, to jakoś sobie uzbieram, bo jestem biedny. Dla strzeszczenia: ma być porównywalny z tym co opisałem, raczej mała obudowa, najlepiej do 30L i niska cena. Co polecacie? I czy Irek dalej sprzedaje te wzmacniacze na TDA7294 i warto brać to ponownie czy coś się pozmieniało? Bo tak jak zrobiłem tamten subwoofer w 2008 tak miałem skompletowany zestaw audio i nie zaglądałem już na forum. Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedzi.

http://stx.pl/sw-stx-10-2-400-2x2-f-s-pp.html
    Pytaj o dostepnosc. Ewentualnie wersja 2x4r. W 30l spokojnie da rade i z pewnoscia bedzie lepszy od tamtego tonsila Co do paneli to Irek takowe ciagle wykonuje lecz juz nie na ukladzie tda7294. Ciezko z dostepnoscia takze dzwon, pisz, pytaj i wszystko bedzie jasne.

Skomentuj

Zamieszczone przez jevgienij Zobacz posta
      Porządnie i dokładnie go sobie wykonałem, użyłem płyty 2.8mm
      tak, to musial byc bardzo solidny sub (rozumiem ze mialo byc cm)

a w niej Tonsil GDN 25/60. Do tego wzmacniacz na TDA7294 od Irka (dobrze pamiętam imię?)
      tak, dobrze pamietasz. ale skoro to byl tonsil to basu z tego wiele nie bylo

jezeli ma byc stosunkowo tanio, prosto i na tonsilu to mozesz kupic GDN 20/80/2 + mostek TDA irka (irek nie ma czasu na montowanie)
      jezli ma byc lepiej to doloz pare grosza i zrob cos innego
      w 30 litrow i nie drogie, to bym wsadzil http://stx.pl/sw-stx-10-2-400-2x2-f-s-pp.html. nisko, duzo basu niewielka obudowa i dobra jakosc. niestety problem to zasialnie. 200-300w panel to juz spory wydatek

---------- Post dodany o 15:49 ---------- Poprzedni post o 15:48 ----------

o prosze - uprzedziles mnie :p

Skomentuj

Nie na temat...
        Tak jakos wyszlo

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
          tak, to musial byc bardzo solidny sub (rozumiem ze mialo byc cm)
          Ano jasne, że tak.

tak, dobrze pamietasz. ale skoro to byl tonsil to basu z tego wiele nie bylo
          Hmm, to czyżbym ja nie słyszał prawdziwego, dobrego basu? Mój ojciec kupił sobie ostatnio jakiś firmowy subwoofer (Philips, Pioneer, JBL - za nic nie pamiętam), za 700zł nowy, na oko 30L i grało to gorzej od tego co ja zrobiłem. Nie mówię, że źle, bo całkiem fajnie, ale znacznie słabiej, coś jak duży subwoofer z zestawu Creative GigaWorks.

jezeli ma byc stosunkowo tanio, prosto i na tonsilu to mozesz kupic GDN 20/80/2 + mostek TDA irka (irek nie ma czasu na montowanie)
          Czy musi być mostek? Jak miałem ten na TDA7294 czyli 70W RMS to wystarczało i słuchałem, że tak głupio powiem, na 40% głośności Irkowego potencjometra. Głośniej to już tylko przesanie łupało. Wiem, to chyba dużo nie mówi, ale czułem, że jest zapas mocy.

jezli ma byc lepiej to doloz pare grosza i zrob cos innego
          w 30 litrow i nie drogie, to bym wsadzil http://stx.pl/sw-stx-10-2-400-2x2-f-s-pp.html. nisko, duzo basu niewielka obudowa i dobra jakosc. niestety problem to zasialnie. 200-300w panel to juz spory wydatek
          I znów czy musi być tak mocny wzmacniacz? Czy ten STX na pojedyńczym TDA7294 grałby cicho czy jak? Czy musi być, jak to wy nazywacie, odpowiednio napędzony? Kompletnego panelu raczej na pewno nie będę kupował, bo do takich wbrew pozorom drogich rzeczy jak radiatory aluminiowe i transformatory sieciowe mam darmowy dostęp (kolega w skupie złomu), więc jedyne czego bym potrzebował to elektronika i płytka. Elektronikę mogę kupić w sklepie, więc potrzebowałbym tylko płytki drukowanej, bo nie mam ochoty ani jej robić ani robić tego na uniwersalnej. To znaczy samą końcówkę na TDA7294 to można zrobić i na pająka, ale tu dochodzi jeszcze filtr itp. więc płytka jest potrzebna. Czy można kupić samą płytkę lub płytkę z kompletem elektroniki (bez radiatora i trafa)? Jakbyś mógł napisać z ciekawości ile kosztuje gotowy panel, ile płytka + części, a ile sama płytka...?

I w ogóle czemu to forum tak szybko wylogowuje, że nawet posta nie daje rady napisać, mimo że co jakiś czas widzę żółte "Auto Saved"?
          Last edited by jevgienij; 29.08.2013, 16:00.

Skomentuj

Hmm, to czyżbym ja nie słyszał prawdziwego, dobrego basu?
            tak, wielu fanatykow altusow nadal nie wie co to bas

Czy musi być mostek? Jak miałem ten na TDA7294 czyli 70W RMS to wystarczało
            jak juz robic to tak zeby wykozystac potencjal zestawu. roznica w kosztach to jakies 15zl wiec...

ale jak ci pojedynczy starcza to mozesz kupic to http://stx.pl/stx-s-200-n-kolor-czarny.html lub http://stx.pl/stx-s-250-n-kolor-czarny.html
            siedzi tam pojedynczy TDA i bardzo przyjemnie gajacy glosnik. gra bardzo nisko, zroznicowanie, fajnie zgrywa sie z kolumnami. niestety dla wspolczesnej mlodziezy moze byc za cichy

I znów czy musi być tak mocny wzmacniacz? Czy ten STX na pojedyńczym TDA7294 grałby cicho czy jak?
            na 70w to on sie nawet nie rozbuja i nie pokaze na co go stac :/
            to nie jest leciutki tonsil ktory zadowoli sie 20w. tutaj te 20w pojdzie na rozgrzanie cewki, kolejne 20w na rozbujanie glosnika... a ze jest cichy to na tych 70w to on ledwo zagra :p

Czy można kupić samą płytkę lub płytkę z kompletem elektroniki (bez radiatora i trafa)? Jakbyś mógł napisać z ciekawości ile kosztuje gotowy panel, ile płytka + części, a ile sama płytka...?
            cos masz w ogloszeniach - zobacz

gotowy panel u irka to 300zl za SUB150 i 500zl za SUB300 (ceny sprzed paru lat - pytaj czy sie nie zmienily)

I w ogóle czemu to forum tak szybko wylogowuje, że nawet posta nie daje rady napisać, mimo że co jakiś czas widzę żółte "Auto Saved"?
            to raczej twoja przegladarka. ja jestem zalogowany na stale

Skomentuj

W przypadku GDN 20/80/2 cieńko z basem poniżej 45Hz, bawiłem sie ostatnio nimi i to raczej głosniki do Kicku, dobre np do Hardstyle

Na allegro czasem mozna tanio kupić gotowe końcówki Holtona.
              Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

ale jak ci pojedynczy starcza to mozesz kupic to http://stx.pl/stx-s-200-n-kolor-czarny.html lub http://stx.pl/stx-s-250-n-kolor-czarny.html
                siedzi tam pojedynczy TDA i bardzo przyjemnie gajacy glosnik. gra bardzo nisko, zroznicowanie, fajnie zgrywa sie z kolumnami.
                Jako że pułap 400zł jest dla mnie nieosiągalny i w ogóle chcę to zrobić sam, bo sporo tego co jest potrzebne mam, próbowałem zobaczyć ile kosztuje sam taki głośnik, a nie cały subwoofer. Wszędzie jest napisane, że to SW.STX.10.2.200.4.F.S.MC, natomiast jak wpisuję to hasło w Google to pokazują mi się strony wyłącznie na temat tego subwoofera. Pętla. To jaki w końcu tam jest głośnik? Czy warto byłoby go kupić i na nim zrobić subwoofer? A jeśli różnica pomiędzy pojedyńczym, a mostkiem to 15zł, to rzeczywiście lepiej mostek. Z tego co pamiętam, to za pojedyńczy 5 lat temu płaciłem około 60zł (za zmontowany i uruchomiony, bez radiatora).

Skomentuj

To jaki w końcu tam jest głośnik? Czy warto byłoby go kupić i na nim zrobić subwoofer?
                  tam jest glosnik ktory jest produkowany tylko na potrzeby tego suba. wiec go raczej nie kupisz

A jeśli różnica pomiędzy pojedyńczym, a mostkiem to 15zł, to rzeczywiście lepiej mostek.
                  8-10zl scalak + pare drobiazgow
                  pomijam tu oczywiscie potrzebe zastosowania wiekszego trafa

Skomentuj

To co w końcu wybrać do 100-150zł? Skoro ktoś napisał, że Tonsil GDN25/60 nie daje basu to ja widać nie jestem wymagający. Gdybym nie potrzebował czegoś mniejszego, to pewnie zrobiłbym jeszcze raz to samo, z tym że może raczej na GDN25/80... No ale to za duża skrzynia. Iść w stronę GDN20/80/2 lub 20/100/3? Jaka jest w ogóle między nimi różnica? Który lepszy do muzyki typu pop/disco/dance? Jakiej +/- wielkości skrzyni potrzebuje ten, a ile ten? Czy może coś z STX-a? Jakoś nie mam przekonania do tej firmy, ale to zupełnie nieuzasadnione, bo nie słuchałem żadnego jej sprzętu. Tak jakoś jestem fanem Tonsila i w ogóle Unitry i starego sprzętu. Do stereo używałem Unitra ZRK AT9115, a wzmacniacz od subwoofera zainstalowałem do obudowy po uszkodzonym Unitra WS442 Taki ze mnie fanatyk tego typu sprzętu (mimo że mam tylko 25 lat) i dlatego chciałbym coś Tonsila, ale jeśli jest na rynku coś lepszego od dwóch ww GDN w podobnej do nich cenie, to nie będę się przecież upierał.

PS Można jeszcze gdzieś dostać GDN25/80/2? Bo ofert sprzedaży 20/100/3 nie brakuje, ale tego pierwszego coś nie mogę znaleźć.

Skomentuj

Nie mozesz znalezc bo pewnie od dawna nie jest produkowany. Niedawno ruszyl skleptonsil.pl mozesz tam zapytac. Zawsze mozna kupic samochodowe 8 cali z stx obudowa wyjdzie jeszcze deczko mniejsza od 10cali i roznica w cenie ~30 PLN.

Skomentuj

doradze Ci z doswiadczenia swojego i wielu innych kolegow.
                        tanie glosniki, najtansze wzmacniacze i szukanie oszczednosci gdzie sie da szybko odwracaja sie przeciwko tobie.
                        masz kilka stowek, poczekaj miesiac, dwa czy trzy dozbieraj jeszcze troche (moze masz jakies graty niepotrzebne, wszystko uplynnij;p) i zacznij dzialac.
                        w sumie juz teraz mozesz zaczac dzialac. Zcznij sklejac obudowe, powoli kompletuj reszte gratow w okazyjnych cenach, szukaj na allegro i zrob porzadny subwoofer.

...bo na np tonsile szoda kasy, czasu i pracy bo efekt bedzie mizerny!
                        jak robic to porzadnie

Skomentuj

jak ma byc tanio to koda SW1000 czy 850 i lepiej sie w tanie diy nie pakowac..

Skomentuj

ja bralbym tego STX'a do tego np uniapm albo jakis holton - wyjdzie ze 400-500zl i bedzie fajnie

Skomentuj

Zamieszczone przez Jimy-Adi Zobacz posta
                              Zawsze mozna kupic samochodowe 8 cali z stx obudowa wyjdzie jeszcze deczko mniejsza od 10cali i roznica w cenie ~30 PLN.
                              nie bez powodu polecalem 10". 8" troche sie zmienil...

Skomentuj

Podepnę się pod temat, żeby nie zakładać nowego. Jako uzupełnienie aktywne do monitorów W100s+SC10n. Mogę mieć w jednej cenie. Co lepsze? Visaton W200S czy MDS08? Obudowa 20l strojona na 40Hz (może trochę niżej). Kwestia napędu - pod 1 szt LM3886 MDS08 daje radę. Docelowo TDA7294 pojedynczo lub mostek ,jeśli zajdzie potrzeba. Muzyka głównie electro, trance, czasami jakiś pop/ rock starszy. Potrzebuję trochę "kopa", jednak żeby nie przyprawiał o ból głowy.

Skomentuj

moim zdaniem MDS jest zdecydowanie lepszy

Skomentuj

Zamieszczone przez kaka22 Zobacz posta
                                    Co lepsze? Visaton W200S czy MDS08?
                                    zwroc uwage na budowe tych glosnikow
                                    blaszana tloczka + impregnowany papier VS. alu odlew + plecionka sklana.
                                    jak myslisz - gdzie oszczedzali?

Skomentuj

Wszystko jasne, dzięki :)

Skomentuj

Moglbym zapytac co sie zmienilo w 8 calach? Mialem ten glosnik niecaly rok temu i raczej pozytywnie go wspominam.

Skomentuj

Czaruję...