Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa Zeus Tonsil

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa Zeus Tonsil

Witam jestem w trakcie budowy kolumn Tonsil Zeus ma już wszystkie głośniki wymiary skrzyń tylko nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi w sprawie BR czy mógł by mi ktoś powiedzieć jakie BR jest zamontowane w orginalnych zeusach ?? chodzi mi o średnice wew. zew. i długość za odp z góry dziękuje

a nie mozesz sobie policzyc?

takich tuneli w polinku masz tylko 2 (roznia sie dlugoscia)
    ale i tak napisze ze sa za male i ja bym dal wiekszy

Skomentuj

Ja obstawiam 100-110mm średnicy, kup jak najdłuższy, można skrócić

Skomentuj

Skoro jesteśmy w dziale DIY, to czy można poprawić brzmienie Zeusów? Jak wiadomo głośniki am sobie 'biegają luzem'. jest tylko kondensator na tubę wysokotonową.

No więc może jakaś bardziej rozbudowana zwrotnica do tego układu?

Skomentuj

Nie na temat...
          Tylko w jakim celu?
          Ktoś kto kupuje lub robi Zeusy nie oczekuje dobrego dźwięku (chyba że jest zielony... a przeważnie zieloni je budują).
          Tak samo jak z Altusami, ma być tanio i ma "napierdzielać" (w rzeczywistości jednak tak nie jest, ani to nie wychodzi tanio, ani to nie "napierdziela", a wytrzymałość mechaniczna jak i termiczna jest na niskim poziomie).
          Po za tym, GDWT ma zalecaną częstotliwość podziału 4,5 kHz i raczej trudno będzie to razem połączyć.

Skomentuj

bylo juz nie raz o modyfikacji zeusow - wywalic GDWT, dac duzy driver + droga zwrotnica = kolumna bez sensu bo mlody i tak nie doceni

Skomentuj

W innym wątku skrytykowałem słabe gusty muzyczne którymi słuchacze katują całkiem dobrze brzmiące konstrukcje głośnikowe i podniosło się święte oburzenie jak śmiem krytykować.

Kiedy jednak mowa jest właśnie o takich konstrukcjach zaspokajających niewyszukane gusty, to przegięcie pały idzie w druga stronę - że nie warto bo nic z tego nie będzie. Na widok tonsilów niektórzy dostają umysłowego rozwolnienia.

Słuchaliście zeusów? A słuchaliście podobnych wynalazków - np. Klipsch RF za 8-14rys.zł z jeszcze bardziej odpustowymi bo "złotymi" membranami i kwadratową tubą?

Jest na takie konstrukcje zapotrzebowanie są amatorzy takiego brzmienia i dźwięk z nich może równie strawny jak z klasycznych rozwiązań nie wspominając o wynalazkach z głośnikami szerokopasmowymi.

12" Tonsile maja całkiem równe pasmo do 3kHz. A tuba tonsila nie jest gorsza od klasycznych JBLi. W WLMach za kilka tyś. ojro już gra doskonale, tylko w tonsilach "oczywiście" nie może?

Otóż Zeusy graja i to całkiem przyjemnie na niskich poziomach głośności również na muzyce innej niż łomotanie w bęben. Powodem jest wykonturowanie pasma w wąskim zakresie powyżej 2kHz.
              Dlatego właśnie pytam o doprojektowanie zwrotnicy z prawdziwego zdarzenia, która wygładziłaby pasmo, zintegrowała lepiej głośniki i poprawiła efekty przestrzenne. Potencjał takiego układu jest większy niż zaprezentował Tonsil w Zeusach, bo te kolumny zaprojektowano pod niewyszukane potrzeby angielskiego rynku - miało być tanio i efektownie.
              Więc zamiast skazywać młodych ludzi zafascynowanych dużym brzmieniem na psucie sobie słuchu i wypaczanie gustów tanio zrobioną kolumną dla bezrobotnych Anglików, moglibyście pomyśleć nad zaprojektowaniem prawdziwej zwrotnicy 2 drożnej do takiego układu.

To jest dopiero wyzwanie, zamiast klecenie wkoło takich samych nudnych podstawkowców. Zwłaszcza że jak widać jest sporo młodych ludzi budujących sobie DIY Zeusy więc "materiał" do pracy by się zapewne znalazł.

Skomentuj

Nie na temat...
                Zamieszczone przez arwas Zobacz posta
                To jest dopiero wyzwanie, zamiast klecenie wkoło takich samych nudnych podstawkowców
                A czy ktoś "z naszych" zrobił PYLON AMBER? i dlaczego nie?
                To samo będzie z Zeusami... po co to robić skoro z startu już wiadomo że nie zagra.

12" Tonsile maja całkiem równe pasmo do 3kHz
                Nie ma, jedynie do 1kHz ma równe, dlatego był pomysł aby dać jakiś driver, np. D-500... wtedy miało by to jakiś sens.

---------- Post dodany o 12:09 ---------- Poprzedni post o 12:06 ----------

Patrząc na cenę tych Tonsili, uważam że robienie Zeusów to strata kasy.
                Last edited by marian; 28.09.2013, 13:03.

Skomentuj

Ma znacznie wyżej równe pasmo, nie tak równe jak GDN 30/80/2, szarpie go trochę powyżej 2khz ale jest to normalne w głosnikach tej wielkości. Za to niżej schodzi w mniejszej obudowie.
                  http://www.tonsilsklep.pl/index.php?...ielony-do-zeus

Ja tam nie wiem czy zagra czy nie zagra. Słyszałem Zeusy i brzmiały całkiem przyjemnie zwłaszcza na górze pasma.

A czy ktoś "z waszych" zrobił WLM ? To w ogóle jest dobra wymówka, zamiast spróbować można od razu stwierdzić że nie zagra. Przynajmniej w razie niepowodzenia nie trzeba będzie się narażać na uwagi o braku umiejętności.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                    Patrząc na cenę tych Tonsili, uważam że robienie Zeusów to strata kasy.
                    1kz same głośniki a 1,9 gotowce, chyba rzeczywiście masz rację. A gdzie płyta itd.. No ale zabawa i satysfakcja jest.

Skomentuj

Nie na temat...
                      A czy ktoś "z waszych" zrobił WLM ? To w ogóle jest dobra wymówka, zamiast spróbować można od razu stwierdzić że nie zagra.
                      Ja chciałem wykonać kopię (http://diyaudio.pl/showthread.php/15034-Jazz-project), ale jak dostałem od Łukasza TW70 (które to niby siedzą w module wysokotonowym) i posłuchałem ich w domu, to faktycznie grają tak jak kosztują w detalu.

---------- Post dodany o 14:04 ---------- Poprzedni post o 14:02 ----------

UWAGI MODERATORA
                      Przypominam o funkcji offtop.

Skomentuj

Nie na temat...
                        no bez żartów. Chciałes te WLMy na teslach z kołchoznika zrobić? ja pisałem o WLM na monitorze odsłuchowym z Eminence 10' plus driwer od GDWT9/100 czyli AP:80

Niestety nie robiłem takich eksperymentów bo te głośniki i konstrukcje tej wielkości nie są w kręgu moich zainteresowań od bardzo bardzo dawna. A w czasach kiedy były nie miałem nawet mozliwości wykonania jakichkolwiek symulacji.

Kiedyś prze-symulowałem zwrotnicę dla GDN30/80/2 z GDWT12-19/150.
                        Wynik tak z pamięci przy którym otrzymałem idealny dołek w fazie (głośniki podłączone w przeciwfazie) na dole 1,2mH i RC 13,6-15uF + 2,2om. Góra 4,4uF i 0,18mH/0,3om a przed filtrem był jakiś duży rezystor tak około 20om chyba. I oczywiście ta symulacja wskazywał spadek powyżej 1000hz gdzieś tak o 5db ale dalej pasmo się łagodnie wznosiło do 15khz, tak że nierównomierność charakterystyki mógł się zmieścić w 5-6db w całym pasmie użytecznym. podał przy 2,5kHz.

W takich konstrukcjach z założenia średnica pasma ma charakter nadawany przez głośnik niskotonowy i dodatkowo może występować podbarwienie tubowe. Jest to zarazem element kształtowania brzmienia.

Skomentuj

Nie na temat...
                          Jest to zarazem element kształtowania brzmienia.
                          Znaczy się jeden jazgot :P
                          Dla mnie takie zestawy właśnie tak grają .
                          W takich konstrukcjach nie ma normalnej średnicy od tego trzeba zacząć

Skomentuj

Nie na temat...
                            One nie są po to żeby miały "normalna średnicę". W WLMach tez nie ma "normalnej średnicy" a jednak kosztują 8-12tys. złotych i są na nie chętni.

Gdybym już miał próbować konstrukcji tego rodzaju czyli jeden lub dwa niskotonowe plus duży głośnik tubowy wybrałbym jednak 8". Jeśli z tonsila próbowałbym GDN20/100/3 lub 20/80/2 i ta tuba od zeusów.

W tym temacie jednak człowiek chce zbudować Zeusy i dobrze byłoby mu pomóc zbudować takie jak najlepiej brzmiące - o ile miałby na to ochotę, żeby potem inni mogli wykorzystać projekt.

Przynajmniej nie czytalibyśmy stale tych samych ogrzewanych kotletów w rodzaju "jaka obudowa" albo "jaka rura" do Zeusów.

Skomentuj

Nie na temat...
                              no bez żartów. Chciałes te WLMy na teslach z kołchoznika zrobić?
                              Widać że nie czytałeś całego tematu...

Skomentuj

D-500 zamiast Drivera Tonsila i będzie namiastka dobrego dźwięku przy sporej wytrzymałości, głosności i ogromie basu. Obudowa oczywiscie powiększona do ok 120L
                                Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

dobra takie Br może być do tych zeusów?? http://allegro.pl/tuba-rura-tunel-ba...499795700.html

Skomentuj

prędzej http://allegro.pl/rura-tunel-bass-re...563458385.html
                                    sugerowana długość ~15cm

Skomentuj

A najlepij jakby kupił Accutony. Będzie jeszcze lepsza namiastka dobrego dźwięku.

pozostańmy jednak przy zeusach i tym czego nie potraficie zrobić Czyli przy lepszej zwrotnicy.

Rodzaj rury to pierdoła. Mogą być nawet dwie i z tyłu.

Skomentuj

Nie na temat...
                                        pozostańmy jednak przy zeusach i tym czego nie potraficie zrobić Czyli przy lepszej zwrotnicy.
                                        Proszę bardzo, pokaż swoją, z pomiarami oczywiście.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X