a tak na prawdę to po co to komu? Jak chce się zaprojektować zwrotnicę to i tak impedancję trzeba zmierzyć, fs jest podany w parametrach - tak samo impedancja.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Spekaer Workshop bug z stock crossover?
Collapse
X
-
Z własnego doświadczenia - charakterystyki częstotliwościowe w Holmimpulse, eksport do *.txt i import do Boxsim. Impedancja i parametry Thiele Small`a w Arta i też do Boxsim. I da radę wyeksportować w wersji demo :) Korzystam od dawna z tego zestawu i nie narzekam. Ale i tak nic nie zastąpi naszego doświadczenia, słuchu i zdrowego rozsądku.
Skomentuj
-
Mi tam SW pasuje, dziś sobie przetestowałem stock crossover, za drugim razem oczywiście wstawił niektóre elementy jak trzeba. Potem sobie ręcznie jeszcze doprawiłem zmieniając dość ostro wartości i nie tylko, także jednak funkcja ma trochę sensu, jest baza do kolejnych eksperymentów.
Co do lubianej przez niektórych arty, da się tam wstawić FRD mikrofonu jak w SW?
PS Robiąc pomiary do tanich głośników nie będę kupował sobie jakiegoś profi systemu pomiarowego, bo i tak w zwykłym pomieszczeniu pomiar idealny nie będzie, wkładka za niecałe 2zł na razie się spisała.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ampli Zobacz postaCo do lubianej przez niektórych arty, da się tam wstawić FRD mikrofonu jak w SW?
Zamieszczone przez ampli Zobacz postaPS Robiąc pomiary do tanich głośników nie będę kupował sobie jakiegoś profi systemu pomiarowego,
Zamieszczone przez ampli Zobacz postabo i tak w zwykłym pomieszczeniu pomiar idealny nie będzie
Skomentuj
-
Z tym pomieszczeniem to bym się nie zgodził, dlatego że słychać trzeszczące przedmioty i raczej nie wpływa to dobrze na pomiar, na podwórku znów auto jedzie co chwila albo wieje wiatr, natomiast w piwnicy jest ok dopóki nie oddalę mikrofonu dalej niż 41cm, wtedy zbierają się po prostu śmieci i niewiele wynika z wykresów, metra już za bardzo nie mogę zrobić, bo tył mikrofonu wtedy jest dość blisko gratów stojących w piwnicy, dzieje się jak napisałem, ale dużo te pomiary dają, bo widzę czy działa zwrotnica i czy ściszać wysokiego.
Co do ARTA, bardzo fajnie się mierzy ZMA, jeden rezystor, ewentualnie dodatkowo 2 dzielniki przy użyciu wzmacniacza i o wiele łatwiej się kalibruje, natomiast FRD pod SW można znieść, za to fajne też jest to, że można na żywo oglądać co się dzieje z głośnikiem w ARTA.
Przykładowo tak wyszedł pomiar GDWK 9/80 z tą śmieszną tubką co jest w ZG30C114, na ile jest poprawny nie wiem.
http://zapodaj.net/472d0b36578b3.png.html
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaRoznice beda wynikac z zastosowanych narzedzi pomiarowych i ich kalibracji,
Skomentuj
-
Ale będą wynikać też z różnic w pomieszczeniu pomiarowym, ustawienia mikrofonu i wielu innych rzeczach o których pewnie pojęcia nie mamy. Każda minimalna zmiana skutkuje innym pomiarem. Dlatego mierzmy, słuchajmy i tak od nowa aż w końcu się trafi we własny (z naciskiem na własny) gust. Każde narzędzie jest dobre o ile wiemy jak go używać.
Skomentuj
Skomentuj