Zamieszczone przez marian
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Wielko prośba o ocenę kolumn
Collapse
X
-
Jak by na to nie spojrzeć wychodzi na to że kolega otrzymał kolumny "prawie jak ProAc" ja bym się ich szybko pozbył pod warunkiem że znajdzie się na nie chętny.W przeciwnym razie trzeba będzie pewnie sporo dołożyć aby je "reanimować"Czy warto?Wg mnie nie,Mając do wydania 2,5-3kz można zbudować,kupić lepsze kolumny
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Drzymek Zobacz postaCzy z obecną zwrotką da się coś zrobić, czy pozostaje zrobić nową.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaAle co tu mierzyć? To jest klon Proac'ów, więc trzeba po prostu złożyć zwrotnice wg obrazka z netuDAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaAle co tu mierzyć?
Skoro ma zwrotnicę to niech chociaż wie czy jest dobra (w takim stanie w jakim jest) czy nie, niech tylko poprzedni właściciel pokaże pomiary.
Ta zwrotnica którą wkleiłem, jeśli to na 100% jest oryginał to OK... ale skoro ma już zwrotnice.
Jeśli zwrotnica do wymiany, to moim zdaniem taki zakup kolumn był bez sensu.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pteterycz Zobacz postabyć może okaże się że z tej "zwrotki" jakieś elementy będą pasowały w docelowej trochę zaoszczędzi.
@marian:widziałeś jak jest wykonana zwrotnica w tych kolumnach?jeśli poprzedni właściciel robił tak pomiary jak tą zwrotnicę to chyba szkoda czasu?
Skomentuj
-
Dziękuję Panowie za wszystkie wpisy.
Poniżej podam cytat z ogłoszenia:
"Posiadam na sprzedanie klony kolumn Proac D 2.5 oparte o głośniki scan speak . Skrzynie zrobione zgodnie z oryginalnym projektem. Zwrotnice modyfikowane na HI END - zastosowano kondensatory olejowe"
Zrobię tak: wymontuję zwrotnice, zrobię dokładne zdjęcia elementów jakie zostały użyte do ich budowy i poproszę Was o ocenę, czy z tego będzie można coś wykombinować, ewentualnie jaki będzie koszt zrobienia zwrotnic jak Pan Bóg przykazał.
Jeżeli będzie to nieopłacalne, to dam ogłoszenie o sprzedaży kolumn z odnowioną już obudową i tyle. Jeżeli koszt doprowadzenia kolumn do poprawnego technicznie stanu nie będzie duży, to wtedy się tego podejmę.
Skomentuj
-
Ja bym zareklomawał u sprzedawcy... "Zwrotnice modyfikowane na HI END" oznacza IMO minimum, że są poprawnie złożone, gwarantują zgranie fazowe i nie spowodują uszkodzenia przetworników.
Jeżeli zwrotka jest robiona "na oko" to jest to ewidentne wyłudzenie.
Teraz Ty odnowisz obudowy i wystawisz z podobnym opisem za 1500 lub 2000 by ktoś inny się naciął? :( nie tędy droga....<iframe width="400" height="435" src="https://zrzutka.pl/u3nedj/widget/2" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>
Skomentuj
-
No niestety, nie kupowałem kolumn przez żaden serwis aukcyjny.
Kolumny przyszły za pobraniem. Poza tym już zacząłem przy nich grzebać.
Nie, broń Boże nie będę pisać że modyfikowane zwrotnice na high end, ani podobne bzdury. Nie chcę nikogo oszukać. Dlatego chcę najpierw dowiedzieć się o koszty doprowadzenia ich do poprawnego stanu.
Ewentualnie sprzedam bez zwrotnic, albo już z poprawionymi, albo do poprawy. Marzeniem było by odzyskać te 1500zł, nawet kosztem własnej pracy.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez gokar83 Zobacz postaJa bym zareklomawał u sprzedawcy... "Zwrotnice modyfikowane na HI END" oznacza IMO minimum, że są poprawnie złożone, gwarantują zgranie fazowe i nie spowodują uszkodzenia przetworników.
Jeżeli zwrotka jest robiona "na oko" to jest to ewidentne wyłudzenie.
Teraz Ty odnowisz obudowy i wystawisz z podobnym opisem za 1500 lub 2000 by ktoś inny się naciął? nie tędy droga....
Zamieszczone przez Drzymek Zobacz posta"Skrzynie zrobione zgodnie z oryginalnym projektem. Zwrotnice modyfikowane na HI END - zastosowano kondensatory olejowe"
A ta ze schematu jaka jest skoro jest zupełnie inna?
Jeśli masz to sprzedawać dalej to lepiej zareklamować u gościa i oddać, szkoda nerwów.
---------- Post dodany o 17:42 ---------- Poprzedni post o 17:36 ----------
Jak widać oryginalna zwrotnica (ta co masz) to to nie jest.
Tu masz oryginał:
A tu cały wątek: http://www.audiostereo.pl/zwrotnica-...-25_17481.html
Skomentuj
-
No i wszystko jasne :)
Sprawdz czy masz te same modele głośników i zrób zwrotnice wg ww projektu
Jedna uwaga: wymien cewke rdzeniowa na wysokotonowce na powietrzna o tej samej rezystancji
---------- Post dodany o 16:53 ---------- Poprzedni post o 16:52 ----------
A no i daruj sobie rezystory millsaJuz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
te zwrotnice to chała straszna, patrząc na luty... to nie jest "zmodyfikowana na HI END"... Proponuje jak koledzy wyżej wymienili jeśli są zachowane rozstawienia głośników jak w oryginale, zrobić randomową zwrotnice.DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pteterycz Zobacz postate zwrotnice to chała straszna
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaElementy same w sobie sa dobrej jakosci.DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...
Skomentuj
-
No to teraz będziecie w szoku. Gość też się chyba średnio zna na elektronice, bo mówił że zwrotki robił dla niego gość, który robi zwrotki dla QBA. Dlatego miałem zaufanie do tych zwrotnic, a tu taka muka...
Mało tego, były właściciel twierdził że po wymianie kondów na olejowe dźwięk stał się bardzij aksamitny jedwabny.
Czyli co, robić zwrotki od nowa?
Coś się z tego wogóle przyda?
Skomentuj
Skomentuj