Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wielko prośba o ocenę kolumn

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
    Która? ta co już ma czy ta ze schematu?
    Chodziło mi o tą którą ma kolega Drzymek.

Skomentuj

Jak by na to nie spojrzeć wychodzi na to że kolega otrzymał kolumny "prawie jak ProAc" ja bym się ich szybko pozbył pod warunkiem że znajdzie się na nie chętny.W przeciwnym razie trzeba będzie pewnie sporo dołożyć aby je "reanimować"Czy warto?Wg mnie nie,Mając do wydania 2,5-3kz można zbudować,kupić lepsze kolumny

Skomentuj

Panowie, zmartwiliście mnie. Tweeter jest przesunięty względem woofera jak w oryginale. Przetworniki mają także wyfrezowane gniazda, tak że nie wystają z obudowy.

Czy z obecną zwrotką da się coś zrobić, czy pozostaje zrobić nową. I ile takowa może kosztować?

Skomentuj

Zamieszczone przez Drzymek Zobacz posta
          Czy z obecną zwrotką da się coś zrobić, czy pozostaje zrobić nową.
          Najpierw musisz się dowiedzieć skąd poprzedni właściciel miał schemat zwrotnicy, i czy ma pomiary.

Skomentuj

Ale co tu mierzyć? To jest klon Proac'ów, więc trzeba po prostu złożyć zwrotnice wg obrazka z netu :)
            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
              Ale co tu mierzyć? To jest klon Proac'ów, więc trzeba po prostu złożyć zwrotnice wg obrazka z netu
              być może okaże się że z tej "zwrotki" jakieś elementy będą pasowały w docelowej trochę zaoszczędzi. :glare:
              DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                Ale co tu mierzyć?
                Mierzyć nie trzeba.
                Skoro ma zwrotnicę to niech chociaż wie czy jest dobra (w takim stanie w jakim jest) czy nie, niech tylko poprzedni właściciel pokaże pomiary.

Ta zwrotnica którą wkleiłem, jeśli to na 100% jest oryginał to OK... ale skoro ma już zwrotnice.

Jeśli zwrotnica do wymiany, to moim zdaniem taki zakup kolumn był bez sensu.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pteterycz Zobacz posta
                  być może okaże się że z tej "zwrotki" jakieś elementy będą pasowały w docelowej trochę zaoszczędzi.
                  kolega Drzymek lepiej niech już nie szuka oszczędności:)i zrobi nowe zwrotki wg sprawdzonego schematu.Jeśli obudowy są zgodne z oryginałem to już zaoszczędził,bo nie musi robić pomiarów i ma schemat zwrotnicy
                  @marian:widziałeś jak jest wykonana zwrotnica w tych kolumnach?jeśli poprzedni właściciel robił tak pomiary jak tą zwrotnicę to chyba szkoda czasu?

Skomentuj

Dziękuję Panowie za wszystkie wpisy.

Poniżej podam cytat z ogłoszenia:

"Posiadam na sprzedanie klony kolumn Proac D 2.5 oparte o głośniki scan speak . Skrzynie zrobione zgodnie z oryginalnym projektem. Zwrotnice modyfikowane na HI END - zastosowano kondensatory olejowe"

Zrobię tak: wymontuję zwrotnice, zrobię dokładne zdjęcia elementów jakie zostały użyte do ich budowy i poproszę Was o ocenę, czy z tego będzie można coś wykombinować, ewentualnie jaki będzie koszt zrobienia zwrotnic jak Pan Bóg przykazał.

Jeżeli będzie to nieopłacalne, to dam ogłoszenie o sprzedaży kolumn z odnowioną już obudową i tyle. Jeżeli koszt doprowadzenia kolumn do poprawnego technicznie stanu nie będzie duży, to wtedy się tego podejmę.

Skomentuj

Ja bym zareklomawał u sprzedawcy... "Zwrotnice modyfikowane na HI END" oznacza IMO minimum, że są poprawnie złożone, gwarantują zgranie fazowe i nie spowodują uszkodzenia przetworników.
                      Jeżeli zwrotka jest robiona "na oko" to jest to ewidentne wyłudzenie.

Teraz Ty odnowisz obudowy i wystawisz z podobnym opisem za 1500 lub 2000 by ktoś inny się naciął? :( nie tędy droga....
                      <iframe width="400" height="435" src="https://zrzutka.pl/u3nedj/widget/2" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>

Skomentuj

No niestety, nie kupowałem kolumn przez żaden serwis aukcyjny.
                        Kolumny przyszły za pobraniem. Poza tym już zacząłem przy nich grzebać.

Nie, broń Boże nie będę pisać że modyfikowane zwrotnice na high end, ani podobne bzdury. Nie chcę nikogo oszukać. Dlatego chcę najpierw dowiedzieć się o koszty doprowadzenia ich do poprawnego stanu.

Ewentualnie sprzedam bez zwrotnic, albo już z poprawionymi, albo do poprawy. Marzeniem było by odzyskać te 1500zł, nawet kosztem własnej pracy.

Skomentuj

Zamieszczone przez gokar83 Zobacz posta
                          Ja bym zareklomawał u sprzedawcy... "Zwrotnice modyfikowane na HI END" oznacza IMO minimum, że są poprawnie złożone, gwarantują zgranie fazowe i nie spowodują uszkodzenia przetworników.
                          Jeżeli zwrotka jest robiona "na oko" to jest to ewidentne wyłudzenie.

Teraz Ty odnowisz obudowy i wystawisz z podobnym opisem za 1500 lub 2000 by ktoś inny się naciął? nie tędy droga....
                          Zgadzam się w 100%.

Zamieszczone przez Drzymek Zobacz posta
                          "Skrzynie zrobione zgodnie z oryginalnym projektem. Zwrotnice modyfikowane na HI END - zastosowano kondensatory olejowe"
                          Skoro gość napisał że projekt jest oryginalny, to ta zwrotnica jaka jest? oryginalna czy nie?
                          A ta ze schematu jaka jest skoro jest zupełnie inna?
                          Jeśli masz to sprzedawać dalej to lepiej zareklamować u gościa i oddać, szkoda nerwów.

---------- Post dodany o 17:42 ---------- Poprzedni post o 17:36 ----------

Jak widać oryginalna zwrotnica (ta co masz) to to nie jest.

Tu masz oryginał:

A tu cały wątek: http://www.audiostereo.pl/zwrotnica-...-25_17481.html

Skomentuj

No i wszystko jasne :)
                            Sprawdz czy masz te same modele głośników i zrób zwrotnice wg ww projektu

Jedna uwaga: wymien cewke rdzeniowa na wysokotonowce na powietrzna o tej samej rezystancji

---------- Post dodany o 16:53 ---------- Poprzedni post o 16:52 ----------

A no i daruj sobie rezystory millsa
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A jak będziesz bejcował to tylko pistoletem, buk nie zabarwia się ładnie za pomocą pędzla i szmatki.

Skomentuj

Witam ponownie.

Wyjąłem zwrotnice i zrobiłem im bardziej szczegółowe zdjęcia.

W kolumnie:

Zwrotka wysokotonowa:

tył:

Zwrotka woofera:

Tył:

Kolumna:

Bardzo Was proszę, powiedzcie czy coś z tego da się wykorzystać ponownie do wykonania poprawnych zwrotnic?

Skomentuj

te zwrotnice to chała straszna, patrząc na luty... to nie jest "zmodyfikowana na HI END"... Proponuje jak koledzy wyżej wymienili jeśli są zachowane rozstawienia głośników jak w oryginale, zrobić randomową zwrotnice.
                                  DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pteterycz Zobacz posta
                                    te zwrotnice to chała straszna
                                    Elementy same w sobie sa dobrej jakosci. Co innego wykonanie i pytanie czy ta zwrotnica w ogole jest dobrze zrobiona.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                      Elementy same w sobie sa dobrej jakosci.
                                      Tak! chodziło mi o wykonanie, ale jeśli partacz (bo inaczej nie da się tego opisać) tak zrobił zwrotnice to nie wierze że dopuścił się do takiego czynu jak pomiar...

Skomentuj

Zwrotnica i jej elementy wygląda ja by była robiona "na oko" z tego co miał pod ręką, każdy element z innej parafii.
                                        Nie sądzę aby ktoś kto robi pomiar (lub nawet ma już schemat zwrotnicy) kupował wszystko gdzie indziej.

Drzymek, a pytałeś gościa skąd miał schemat zwrotnicy?

Skomentuj

No to teraz będziecie w szoku. Gość też się chyba średnio zna na elektronice, bo mówił że zwrotki robił dla niego gość, który robi zwrotki dla QBA. Dlatego miałem zaufanie do tych zwrotnic, a tu taka muka...
                                          Mało tego, były właściciel twierdził że po wymianie kondów na olejowe dźwięk stał się bardzij aksamitny jedwabny.
                                          Czyli co, robić zwrotki od nowa?
                                          Coś się z tego wogóle przyda?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X