Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Liczenie bass reflex-u

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
    za mała średnica jak na 15"
    Dokładnie.
    Zrobiłem symulację, 95L strojenie 42Hz. Rura o średnicy 18cm i długości 32cm.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
      Rura o średnicy 18cm
      sa takie? :lol:

Skomentuj

sorry 10 cm :)

Skomentuj

sa takie?
          Śmiejesz się... ja przynajmniej odpaliłem program aby sprawdzić.
          Ty wolałeś napisać to:

...albo wybierz inny glosnik o podobnym rozmiarze i tam licz tunel
          Z Twojego wpisu wynika że nie ważne jakiemu głośnikowi robimy symulację, ważne żeby był takich samych rozmiarów... co jest błędem.

Skomentuj

ja bym dal 4szt HD-12
            2 tunele 102mm o dlugosci ok 26-27cm
            nie bardzo kumam. Dwa czy cztery?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawelec Zobacz posta
              Na to pytanie to już niech odpowie Paweł, co miał na myśli pisząc "4szt.". I niech od razu napisze skąd wziąć te tunele "HD-12" skoro podaje model.
              Druga część wypowiedzi się zgadza, 2 tunele po 10cm średnicy.

Skomentuj

4szt bo dwie kolumny pewnie
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                  4szt bo dwie kolumny pewnie
                  Może i tak, ale różna ilość w jednym wpisie może zmylić.

Skomentuj

Pewnie dlatego, że HD12 mają 101mm długości, więc dwa złożone ze sobą i jeszcze coś po środku żeby uzyskać te 26cm.
                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Przyjmuje do prób dla jednej kolumny dwa tunele 10 cm średnicy i 27 cm długości. We czwartek odpalam. Okaże się czy poradzi sobie z kontrabasem Garego Peacock'a. Czy macie jakieś sugestie co do pozostałego pasma. Czym uzupełnić środek i górę? Chciałbym by zagrało to szczegółowo i dość miękko.

Skomentuj

A ile ten Luxman oddaje Watów przy 8 ohmah?

Skomentuj

Przy 8 - 2x110 W wg manualu.

Skomentuj

Trochę mało.
                            A na środek i górę co planowałeś? bo chyba miałeś jakiś pomysł?

Skomentuj

Z Twojego wpisu wynika że nie ważne jakiemu głośnikowi robimy symulację, ważne żeby był takich samych rozmiarów... co jest błędem.
                              pamie moderatorze, poziom panskiej wiedzy mnie czasami zaskakuje...
                              NIE WAZNE JAKI GLOSNIK WYBIERZEMY! wymiary b-r zaleza tylko od pojemnosci i strojenia!
                              i jak pisalem zmieni sie jedynie wykres...

ja przynajmniej odpaliłem program aby sprawdzić.
                              Ty wolałeś napisać to:
                              bys przeczytal dalej co polecilem

4szt na kolumne. 2 tunele zlozone z 2 tuneli kazdy. w ten sposob przedluzysz tunel i go wyprofilujesz z obu stron

skąd wziąć te tunele "HD-12" skoro podaje model.
                              ze sklepu

sa jeszcze tanio HD-25 ktore wchodza na wcisk w srodek rury PCV (nie w mufe, w sama rure) ale tam juz trzeba by delikatnie wyprofilowac przejscie

Skomentuj

i jak pisalem zmieni sie jedynie wykres...
                                Aha, czyli Twoim zdaniem wykres jest nie ważny?
                                Skąd wtedy "konstruktor" ma wiedzieć na jaką częstotliwość najlepiej stroić obudowę?
                                Co z tego że zestroisz obudowę na częstotliwość X skoro przy częstotliwości Y zagrało by lepiej, ale się o tym nie dowiesz bo robisz symulację nie tego głośnika co trzeba?

ze sklepu
                                Więc teraz Pawelec ma szukać w necie, w którym sklepie internetowym mają bas reflexy z oznaczeniem HD-12, ponieważ tego nie napisałeś?
                                Jeśli podajesz już konkretny model to chociaż napisz gdzie go kupić, albo podawaj same wymiary.

pamie moderatorze, poziom panskiej wiedzy mnie czasami zaskakuje...
                                Nie rozumiem do czego bijesz...
                                Jeśli do tych różnych głośników a tych samych wymiarów portu to się mylisz.

Skomentuj

Aha, czyli Twoim zdaniem wykres jest nie ważny?
                                  Skąd wtedy "konstruktor" ma wiedzieć na jaką częstotliwość najlepiej stroić obudowę?
                                  Co z tego że zestroisz obudowę na częstotliwość X skoro przy częstotliwości Y zagrało by lepiej, ale się o tym nie dowiesz bo robisz symulację nie tego głośnika co trzeba?
                                  powaznie zastanawiam sie nad twoja funkcja... nie wiem czy masz gorszy dzien czy co...

mamy zalecana aplikacje od ktorej zaczynamy. a ewentualne zmiany zawsze robimy na sluch!

Skomentuj

Paweł ale co nas obchodzą teraz inne głośniki
                                    Mamy stx'a na blacie i dla niego trzeba symulowac obudowe
                                    Co z tego, ze dla innego bedzie port miał to samo strojenie dla tego samego litrazu
                                    Skoro bedzie nie poprawny i wprowadzi tylko zamieszanie
                                    Do czego nam taka informacja jest przydatna?
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Dla mnie jest już sprawa jasna. Mam średnicę, długość i ilość sztuk. I tak będę eksperymentował wydłużając i skracając tunel, jak i dobierał ilość i rodzaj wytłumienia(ciekawość).
                                      Nie mam doświadczenia w doborze pozostałych głośników. Rynek jest ogromny. Dlatego zdam się na doświadczenie Wasze. Zastanawiałem się nad:
                                      Fountek NEOCD 3,0 - nie miałem do czynienia ze wstęgą i boję się by nie był zbyt agresywny?
                                      Średniotonowy - szukam (budżet do 400 PLN) takiego który będzie podobnie dynamiczny jak STX. :???:
                                      Proszę o radę.

Skomentuj

Wstęga agresywna napewno nie bedzie :)
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                          Paweł ale co nas obchodzą teraz inne głośniki
                                          Mamy stx'a na blacie i dla niego trzeba symulowac obudowe
                                          ale autor sobie nie radzi z wprowadzeniem danych do programu - stad wybor innego glosnika
                                          i skoro mamy zalecana aplikacje ktorej sie trzymamy to co nas obchodzi wykres?
                                          mamy obliczone tunele i wiemy od czego zaczac

Fountek NEOCD 3,0 - nie miałem do czynienia ze wstęgą i boję się by nie był zbyt agresywny?
                                          ja go slyszalem tylko w jednej aplikacji - byl tak spokojny ze az nudny

Skomentuj

Czaruję...
                                          X