Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Liczenie bass reflex-u

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Co do górnej części kolumny mam trochę więcej czasu i zamierzam dokładnie dobrać głośniki. Dlatego jestem otwarty na propozycje ze słowem komentarza. Formatki są zamówione, ale w tym przypadku nie jest tak ważne jak w dole parametry obudowy. (Chyba?) Chciałbym aby całość zagrała z nutą jazz'u.

Skomentuj

Raczej w stylu starego radia
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
        Raczej w stylu starego radia
        Uważasz, że to nie ma szans dobrze zagrać?

Skomentuj

Jeśli tobie sie podobały to ok
          Mi graj pudła całkowicie nie podeszły
          Takie granie ze starego radia
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
            ja go slyszalem tylko w jednej aplikacji - byl tak spokojny ze az nudny
            Ta wstęga gra bardzo szczegółowo, dla niektórych może nawet ostro ale jak widać wszystko zależy od aplikacji. Wg mnie bliżej jej do aluminiowego Seasa niż szmacianego Ushera, SS.
            Mi graj pudła całkowicie nie podeszły
            Rok temu były chyba uszkodzone, bo coś trzeszczało, syczało. Wstyd było ich słuchać.
            Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Ok. Graj Pudła może i tak. Zresztą grają w zależności od zastosowanych przetworników. Zapewne w żadnych nie użyto STX. Mnie podobał się pomysł na rozdzielenie obudowy. Więcej myślę o tym, że jak dostroję dół to dobiorę głośniki do góry w dwuch wariantach - tradycyjnym trzydrożnym i może uda się dobrać horn (horny ) na uzupełnienie pasma. Ja nie celuję w uzyskanie efektu GrajPudeł. Chcę stroić i dobierać głośniki do własnego ucha. Ot taka zabawa :biggrin: !!! Jeżeli to głupi pomysł to może szkoda energii? :thumbdn:

Skomentuj

Ja tam bym poszedł w klasyczne 3 drogi
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Może nie precyzyjnie się wytaziłem:
                  w obu wariantach ten sam dół i na wymianę góry:
                  1 - wariant obudowa w której będą głośniki - średniotonowy i wysokotonowy
                  2 - wariant - horn (horny)

Skomentuj

Horn na sredniak-gora?
                    Po co?
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

https://diyaudio.pl/i/24819/knyh5g32...1383510439.jpg

nie wiem czy będzie widać obrazek. Mój pierwszy raz :mellow:
                      Kiedyś widziałem takie wynalazki. Nie miałem szans posłuchać. Mam trochę wolnego czasu, duży garaż więc mogę eksperymentować. No chyba, że będą takie na AS w weekend. Posłucham i może mi przejdzie (a może nie)
                      Last edited by lklukasz; 03.11.2013, 20:55.

Skomentuj

Popraw link

A w temacie: 10" i do tego kopulka?
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Rysunek 10" - bo tej wielkości się zmieści, to nie znaczy, że musi byś. Może być średniotonowy o mniejszej średnicy. Do średniotonowego tak jak pisałem - wstęga (może być też kopułka). Otwory będę sam wycinał. Frezarka w drodze.
                          Czy rysunek się dołączył? Ja nie widzę miniatury.

Skomentuj

Nie ma rysunku
                            Jest tylko ten z błędem w poprzednim linku
                            Zerkne zaraz co tam sie stało

Sredniak przy 15" powinien miec 18cm, żeby to jakos wyglądało
                            Polecam ci posluchac vife ne a wstęgi popatrz founteka

---------- Post dodany o 21:55 ---------- Poprzedni post o 21:52 ----------

Link juz działa
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Tak jak pisałem
                              Zamieszczone przez Pawelec Zobacz posta
                              Nie mam doświadczenia w doborze pozostałych głośników. Rynek jest ogromny. Dlatego zdam się na doświadczenie Wasze. Zastanawiałem się nad:
                              Fountek NEOCD 3,0 - nie miałem do czynienia ze wstęgą i boję się by nie był zbyt agresywny?
                              Średniotonowy - szukam (budżet do 400 PLN) takiego który będzie podobnie dynamiczny jak STX.
                              Proszę o radę.
                              Bardziej by mi pasował Fountek NEOCD 5,0i, ale cena nie na teraz. Nie wiem co ze średniotonowcem? Do czego robić pyrzymiarę. Dajcie coś na żer.

Skomentuj

Horn na sredniak-gora?
                                Po co?
                                To nie taki zły pomysł. Dzięki temu można zrobić kolumny stałokierunkowe (z naciskiem na kierunkowe) i w ten sposób ograniczyć "granie" pomieszczenia.

Skomentuj

Mam tunele B-R o średnicy 97 mm i długości 200 mm (przedłużam do 270 mm). Zdecydowałem się na umieszczenie ich na tylnej ścianie obudowy. Z tego co wiem rozmieszczenie otworów nie ma znaczenia. Przed wycinaniem otworów chciałem jednak zapytać czy może jednak ktoś ćwiczył z rozmieszczeniem takiego układu i ma doświadczenie. Frezarka przyszła i zabawa z nią jest super, ale to proces raczej nieodwracalny :biggrin:.
                                  Wełna owcza dotarła na lekkie wytłumienie i też zachodzę po rozum jak ją rozplanować (gdzie najlepiej? boki?, góra?, dół? W jakiej ilości by nie przesadzić). Ścianę tylną chcę wykleić filcem dla tłumienia drgań.
                                  Mam problem ze znalezieniem średniotonowca lub szerokopasmowca o dynamice pow. 90 dB. Czy możecie coś polecić?

Skomentuj

Ja bym br zrobił z przodu

Moje doświadczenia/mody pomieszczenia powodują to, ze jak br jest z tylu to bas ucieka za kolumnę
                                    Powoduje rozjechanie sceny
                                    Ale to u mnie tak jest

Zamieszczone przez Pawelec Zobacz posta
                                    Mam problem ze znalezieniem średniotonowca lub szerokopasmowca o dynamice pow. 90 dB. Czy możecie coś polecić?
                                    Skuteczności
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ok. sensytivity

Skomentuj

Witam Koleżanki i Kolegów!
                                        Ja też jestem nowy na forum i mam podobny problem z wyliczeniem bass reflexu. Posiadam głośnik szerokopasmowy o parametrach: FS-51 Qts-0,46 VAS-13 SD-0,0087m2 Xmax lin-2mm. Chciałem to wpakować w obudowę zamkniętą o pojemności 8ltr , ale producent nie zaleca obudowy zamkniętej do szerokopasmowych głośników . Jego propozycja to 8ltr. bass reflex. Wyliczyłem , że przy strojeniu 50hz tunel ma mieć Dmin 6,42cm a Lv 45cm. Proszę szanownych Forumowiczów o pomoc , gdyż jestem początkujący i nie chciałbym popełnić błędu.

Skomentuj

to 13cm glosnik - tunel 40-45mm i bedzie OK

Skomentuj

Czaruję...
                                          X