Co do górnej części kolumny mam trochę więcej czasu i zamierzam dokładnie dobrać głośniki. Dlatego jestem otwarty na propozycje ze słowem komentarza. Formatki są zamówione, ale w tym przypadku nie jest tak ważne jak w dole parametry obudowy. (Chyba?) Chciałbym aby całość zagrała z nutą jazz'u.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Liczenie bass reflex-u
Collapse
X
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaRaczej w stylu starego radia
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postaja go slyszalem tylko w jednej aplikacji - byl tak spokojny ze az nudny
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaMi graj pudła całkowicie nie podeszłyDayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0
Skomentuj
-
Ok. Graj Pudła może i tak. Zresztą grają w zależności od zastosowanych przetworników. Zapewne w żadnych nie użyto STX. Mnie podobał się pomysł na rozdzielenie obudowy. Więcej myślę o tym, że jak dostroję dół to dobiorę głośniki do góry w dwuch wariantach - tradycyjnym trzydrożnym i może uda się dobrać horn (horny ) na uzupełnienie pasma. Ja nie celuję w uzyskanie efektu GrajPudeł. Chcę stroić i dobierać głośniki do własnego ucha. Ot taka zabawa :biggrin: !!! Jeżeli to głupi pomysł to może szkoda energii? :thumbdn:
Skomentuj
-
https://diyaudio.pl/i/24819/knyh5g32...1383510439.jpg
nie wiem czy będzie widać obrazek. Mój pierwszy raz :mellow:
Kiedyś widziałem takie wynalazki. Nie miałem szans posłuchać. Mam trochę wolnego czasu, duży garaż więc mogę eksperymentować. No chyba, że będą takie na AS w weekend. Posłucham i może mi przejdzie (a może nie)Last edited by lklukasz; 03.11.2013, 20:55.
Skomentuj
-
Nie ma rysunku
Jest tylko ten z błędem w poprzednim linku
Zerkne zaraz co tam sie stało
Sredniak przy 15" powinien miec 18cm, żeby to jakos wyglądało
Polecam ci posluchac vife ne a wstęgi popatrz founteka
---------- Post dodany o 21:55 ---------- Poprzedni post o 21:52 ----------
Link juz działaJuz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Tak jak pisałem
Zamieszczone przez Pawelec Zobacz postaNie mam doświadczenia w doborze pozostałych głośników. Rynek jest ogromny. Dlatego zdam się na doświadczenie Wasze. Zastanawiałem się nad:
Fountek NEOCD 3,0 - nie miałem do czynienia ze wstęgą i boję się by nie był zbyt agresywny?
Średniotonowy - szukam (budżet do 400 PLN) takiego który będzie podobnie dynamiczny jak STX.
Proszę o radę.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaHorn na sredniak-gora?
Po co?
Skomentuj
-
Mam tunele B-R o średnicy 97 mm i długości 200 mm (przedłużam do 270 mm). Zdecydowałem się na umieszczenie ich na tylnej ścianie obudowy. Z tego co wiem rozmieszczenie otworów nie ma znaczenia. Przed wycinaniem otworów chciałem jednak zapytać czy może jednak ktoś ćwiczył z rozmieszczeniem takiego układu i ma doświadczenie. Frezarka przyszła i zabawa z nią jest super, ale to proces raczej nieodwracalny :biggrin:.
Wełna owcza dotarła na lekkie wytłumienie i też zachodzę po rozum jak ją rozplanować (gdzie najlepiej? boki?, góra?, dół? W jakiej ilości by nie przesadzić). Ścianę tylną chcę wykleić filcem dla tłumienia drgań.
Mam problem ze znalezieniem średniotonowca lub szerokopasmowca o dynamice pow. 90 dB. Czy możecie coś polecić?
Skomentuj
-
Ja bym br zrobił z przodu
Moje doświadczenia/mody pomieszczenia powodują to, ze jak br jest z tylu to bas ucieka za kolumnę
Powoduje rozjechanie sceny
Ale to u mnie tak jest
Zamieszczone przez Pawelec Zobacz postaMam problem ze znalezieniem średniotonowca lub szerokopasmowca o dynamice pow. 90 dB. Czy możecie coś polecić?Juz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Witam Koleżanki i Kolegów!
Ja też jestem nowy na forum i mam podobny problem z wyliczeniem bass reflexu. Posiadam głośnik szerokopasmowy o parametrach: FS-51 Qts-0,46 VAS-13 SD-0,0087m2 Xmax lin-2mm. Chciałem to wpakować w obudowę zamkniętą o pojemności 8ltr , ale producent nie zaleca obudowy zamkniętej do szerokopasmowych głośników . Jego propozycja to 8ltr. bass reflex. Wyliczyłem , że przy strojeniu 50hz tunel ma mieć Dmin 6,42cm a Lv 45cm. Proszę szanownych Forumowiczów o pomoc , gdyż jestem początkujący i nie chciałbym popełnić błędu.
Skomentuj
Skomentuj