Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2-way TL z 8" wooferem - co Wy na to?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie na temat...
    Zamieszczone przez bolonietoperz Zobacz posta
    slogany ? filtry 7 rzędu zrobiłem na foo dsp , spróbuj to pasywnie , a korekcje dodatnią powinieneś wiedzieć powyżej zera cyfrowego się nie stosuje bo jest przesterowanie.
    poczytaj jak się robi z DSP :
    http://www.grimmaudio.com/site/asset...8/speakers.pdf
    ładnie na obrazkach pokazane :)

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
      Nie na temat...

poczytaj jak się robi z DSP :
      http://www.grimmaudio.com/site/asset...8/speakers.pdf
      ładnie na obrazkach pokazane :)

przyda się :thumbup:

---------- Post dodany o 21:42 ---------- Poprzedni post o 21:16 ----------

wszystkie monitory studyjne są aktywne , a wy cały czas upieracie się przy pasywnych , słuchacie później na swoich pasywnych muzyki zrobionej na aktywnych:o

---------- Post dodany o 21:48 ---------- Poprzedni post o 21:42 ----------

raven1985 porównaj 7 rząd aktywny i pasywny... i trzydziestojednopunktowe - pasma tercjowe
      audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
      http://www.rane.com/note160.html
      Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Nie na temat...
        raven1985 porównaj 7 rząd aktywny i pasywny...
        ja mam teraz akustycznie 2 rząd w kolumnach i już nie ma powrotu wyżej :)
        Więc zostaw ten 7 dla siebie .
        Ja podziękuje .

Skomentuj

Zainteresuj się CA22RNY + kopułka DTX. Poszukaj projektu hurricane i zrób wierną kopię. Będziesz bardzo zadowolony

Skomentuj

Zamieszczone przez ov_Darkness Zobacz posta
            Skoro świetne monitory studyjne są robione w schemacie 8+1
            Nie ma swietnych monitorow studyjnch w konfiguracji 8+1, co najwyzej dobre.

Skomentuj

Zamieszczone przez kremien Zobacz posta
              Zainteresuj się CA22RNY + kopułka DTX. Poszukaj projektu hurricane i zrób wierną kopię. Będziesz bardzo zadowolony
              Skąd pewność że będzie bardzo zadowolony, skoro Tobie się podoba nie znaczy że jemu też.
              Nie "DTX" a DXT:rolleyes:

Skomentuj

@kremien: zastanawiam się nad tym.
                Gdyby się jeszcze udało gdzieś w Warszawie lub okolicach tego posłuchać...

---------- Post dodany 06.11.2013 o 01:16 ---------- Poprzedni post 05.11.2013 o 23:00 ----------

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                Nie ma swietnych monitorow studyjnch w konfiguracji 8+1, co najwyzej dobre.
                To w takim razie ja nie potrzebuję nic więcej. Słuchałem Adam Audio A7 i nie jestem sobie w stanie wyobrazić, żeby coś zagrało lepiej. No, może wieloprzetwornikowa armatura, ale to inna kategoria

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                  Nie na temat...

ja mam teraz akustycznie 2 rząd w kolumnach i już nie ma powrotu wyżej :)
                  Więc zostaw ten 7 dla siebie .
                  Ja podziękuje .
                  proszę bardzo
                  ja jednak będę zgłębiał temat aktywny oczywiście już nie w tym wątku.

---------- Post dodany o 08:43 ---------- Poprzedni post o 08:41 ----------

http://www.thuneau.com/products.htm
                  audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
                  Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

A tak na marginesie, to mam wrażenie, że zwrotnice aktywne są dużo tańsze. Liczyłem ceny zwrotki do Hurricane'ów (domyślam się, że dla tych samych/podobnych przetworników zwrotnice będą b. podobne niezależnie od obudowy) i na najtańszych elementach z Polinku czy od STX to wychodzi 200PLN jak w mordę strzelił. Przy czym większość ceny robią jakieś kosmicznie wielkie cewki.

Tu jest dla mnie ogromna przewaga aktywnej zwrotki. Ta cewka 2.7mH 0,07Ohm kosztuje 55PLN(!!!)

---------- Post dodany o 23:53 ---------- Poprzedni post o 22:25 ----------

Abstrahując od kosztów, wykonanie zwrotnicy z taką wielką cewką, zamiast prościej i taniej na opampach wydaje mi się jakieś takie... mało eleganckie.

Skomentuj

Tu jest dla mnie ogromna przewaga aktywnej zwrotki. Ta cewka 2.7mH 0,07Ohm kosztuje 55PLN(!!!)
                      A ile kosztuje dobre trafo do drugiego wzmaka? Nie liczac innych elementow i obudowy...

Skomentuj

Wymyśliłem, że mogę spokojnie zasilić tweeter tripathem 2024 LINKa dół jakimś TDA, albo czymś podobnymLINK.

Trafa będą potrzebne 9V/50W i 15V/100W. do tego 2 mostki i filtr RC.
                        Trafka z Indela pewnie wyjdą taniej niż te cewki, od toroidy.pl podobnie. Obudowa i tak będzie potrzebna.
                        Taka konstrukcja będzie przyszłościowa, będę mógł np. testować różne kombinacje filtrów bez wiadra kosztownych elementów.
                        Myślałem też o kupieniu samego procesora (np. takiego: Emotiva UMC-200), zrobieniu końcówki np. 4x50W i wstawieniu między nie zwrotnicy (np.takiej, albo mini DSP) w osobnej obudowie.
                        Kompletny system, kasa (względnie) nieduża, robi wszystko, co chciałem.

Ta Emotiva, jak się wczytałem, to jest kosmiczna, ma możliwość ustawienia częstotliwości odcięcia i nachylenia filtra dla każdego kanału o_O. I osobne wyjście downmix na kolumny stereo. Jakbym chciał robić pełne kino, to jak znalazł

Skomentuj

ta cewka to jakiś żart ?
                          To na pewno oryginalna zwrotka Krs47 ?

Nikt nie daje takiej cewki - 0.07om .
                          W tym seas-ie jest spory pik imp od dołu. Z cewką o małym Rdc nie będzie tłumione oddziaływanie kond filtra - zbocze tego piku i na basie pojawi się przykre podbicie .
                          No chyba, że taki był zamiar autora - granie z "wykopem" to tak może tak być .

I tak zwrotka nie wyjdzie więcej niż 200 no jak zaszalejesz z kondmi 300PLN .
                          Zrobisz jak zechcesz .

Skomentuj

http://audiohobby.pl/topic/1/5185/2 tutaj Krs47 podał ulepszony schemat zwrotnicy. Na schemacie stoi jak wół: 70mOhm.

Zamieszczone przez Krs47
                            Dalej osłuchuję się z tą zwrotką i może jeszcze zrobię pomiar. Zobaczymy.

Tymczasem wklejam schemat, żeby pokazać te stosunkowo nieduże różnice komponentów. W miejsce rezystorów 2x 3.3 Ohm można dać pojedyńczy 6.8 Ohm, po prostu takie wartości miałem pod ręką.
                            Według Lspcad nowa zwrotka zdejmuje około 1-1,5db z zakresu 1,5-3,5kHz, który na załączonym pomiarze jest delikatnie podbity. Ze względu na dużo lepsze charakterystki kierunkowe DXT i niski podział, nawet tak nieduże podbicie, powodowało nadmiar w tym zakresie. Z nową zwrotką jest, jak dla mnie zdecydowanie lepiej i nawet tolerancja dla kiepskich nagrań wzrosła.

Zostaję przy nowej zwrotce ale nie obiecuję szybkiego pomiaru. Poprzednio lspcad zbytnio się nie mylił więc tu "kwiatków" raczej też nie będzie. W razie wątpliwości, cała różnica to dodatkowy kondensator 1,8uF i jeden rezystor. Groszowe sprawy, a można samemu zdecydować jak jest lepiej.
                            @raven1985 Oczywiście, że posłucham się mądrzejszych. Po prostu jestem ciekaw, dlaczego w profesjonalnym audio stosuje się aktywne zwrotnice jako lepsze, a w domowym pasywne jako... lepsze.
                            A głośniki przecież bardzo podobne w Hurricane'ach i w np. APS'ach Aeon.

Skomentuj

wszystkie monitory studyjne są aktywne ,/ a wy cały czas upieracie się przy pasywnych , słuchacie później na swoich pasywnych muzyki zrobionej na aktywnych/ i wynika to z faktu że produkujący muzykę muszą ja nagrać dobrze , aby całe masy audiofilów mogły zaspokajać swoje właściwe i niewłaściwe gusta ,różnie ,,brzmiącymi,, kolumnami i wzmacniaczami nie wspominając o całej reszcie kabli i stolików.:biggrin:

---------- Post dodany o 12:49 ---------- Poprzedni post o 12:40 ----------

kolumny aktywne są już od dawna , nikt nie może kwestionować ich wartości w studiu nagrań , ale zwrotnice dsp to temat stosunkowo nowy i tu jak widać zdania są podzielone.
                              Last edited by bolonietoperz; 07.11.2013, 12:05.
                              Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Aktywna /= się DSP. I jest mnóstwo studyjnych monitorów pasywnych :)

Skomentuj

Aktywna /= się DSP. I jest mnóstwo studyjnych monitorów pasywnych :)
                                  chodziło mi o aktywne filtry zintegrowane ze wzmacniaczem jak jest w studyjnych vs. programowe dsp.
                                  Pasywne w studiu to margines , jeśli są to kontrolnie albo w studiach masteringowych a nie nagraniowych.
                                  Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Nikt nie twierdzi, ze aktywne sa gorsze. Te rozwiazania sa po prostu drozsze i bardziej skomplikowane jesli ma byc to zrobione na tip top. Poza tym aktywne monitory studyjne sa projektowane do troche innej pracy, nie zmienia to faktu, ze sa rowniez wysokiej jakosci monitory pasywne.

Skomentuj

Nikt nie kwestionuje tego że system aktywny jest lepszy .

Kolega bierze się jednak za niego nie potrafiąc nawet samemu zaprojektować zwykłej , przecież tak prostej zwrotnicy pasywnej .
                                      Tłumaczymy tylko że nie jest to ani takie proste ani tanie jak się mu wydaje .
                                      Nie chcemy żeby wdepnął na minę .

ale zwrotnice dsp to temat stosunkowo nowy i tu jak widać zdania są podzielone.
                                      Wcale nie nowy tylko pomysły typu filtry FIR 7 rzędu i korekcja na płaską charkę za wszelką cenę okazały się kompletnym niewypałem i ślepą uliczką .
                                      Odchodzi się od tego .
                                      Spójrz jak są zrobione te Griim Audio .
                                      Są tam zwykłe filtry linkwitz-a 4 rzędu .
                                      Takie same jak stosowne w pasywnych zwrotnicach .
                                      Zrealizowane tylko cyfrowo jako filtry IIR na prostym, tanim DSP . Nie ma żadnej wielkiej, agresywnej korekcji charakterystyki .
                                      Natomiast jest odpowiednio zoptymalizowany kształt obudowy + staranie wybrane głośniki + naukowe podjecie do tematu.
                                      W tej konstrukcji DSP zostało potraktowane tak jak powinno - jak zwykłe narzędzie do uzyskania konkretnych dobrze przemyślanych założeń .
                                      Samo DSP nie czyni automatycznie hi-endu i dobrze brzmiącej konstrukcji.
                                      To bierze się know-how.
                                      I chyba go mają bo ponoć te kolumienki grają fantastycznie mimo ceny (kosmicznej ) jaką żąda za nie producent .

Owszem aktywne napęd ma przewagę .
                                      Głośniki są sterowane bezpośrednio ze wzmacniacza więc zmiana indukcyjności cewki głośnika w funkcji wychylenia ( Le(x) ) nie wpływa na działanie filtru jak w rozwiązaniu pasywnym.
                                      W zwrotnicy pasywnej jest przez Le(X) modulowana wychyleniem membrany charakterystyka filtru .

Jednak nowoczesne głośniki mają odpowiednio zoptymalizowany napęd pod tym kontem gdzie zmiany Le są minimalizowane jak i sama indukcyjność cewki .
                                      Co powoduje, że zysk ze stosowania napędu aktywnego nie jest już taki zauważalny .

Producent kolumn robi je żeby zarobić .
                                      Lepsze głośniki (o lepszym napędzie ) zwykle są dużo droższe .
                                      łatwiej i dużo taniej jest raz zrobić odpowiednią elektronikę .
                                      Bo jest tania w produkcji i zastosować tańsze głośniki o prostym napędzie .
                                      Niż zrobić odwrotnie - zastosować lepsze głośniki .

W DIY jest odwrotnie .
                                      Koszt wykonania elektroniki jest wysoki bo nie rozkłada się na tysiące sztuk .
                                      Nie jest też problemem na etapie wykonania dostosowanie charakterystyki do własnych upodobań .
                                      Nie jest potrzebna taka uniwersalność jak w studiu .
                                      Więc rozwiązanie z lepszymi głośnikami wydaje się bardziej optymalne i umożliwia uzyskanie lepszych rezultatów tańszym kosztem .
                                      Oczywiście kolejnym etapem może być przejście na system aktyny ale to przynajmniej dla mnie była by "wisienka na torcie", "kropka nad i "

Mam nadzieje że coś rozjaśniłem .

Skomentuj

Samo DSP nie czyni automatycznie hi-endu i dobrze brzmiącej konstrukcji - aż tak do tego nie podchodzę
                                        Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Grimm Audio są PRZERAŻAJĄCO szpetne
                                          Kobieta by mnie z nimi do piwnicy chyba wygoniła.
                                          Jakież to szczęście, że mi ich zakup w dającej się przewidzieć przyszłości nie grozi
                                          Umiarkowaną aprobatę zyskały te skrzynki:
                                          http://sklep.audiopunkt.com.pl/offer...enere_2_5.html
                                          ale zdaję sobie sprawę, że przy moim skillu zrobienie czegoś takiego jest równie prawdopodobne, jak to, że zostanę światowej sławy modelem

Ja się nie silę na jakieś kosmiczne nachylenia filtrów etc. myślałem o stosunkowo niskim cięciu i własnie L-R, ale oczywiście zasugeruję się pomiarami :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X