To mam pytanie. Bo jak już bym posprzedawał Bolero i kolarzówkę to chcę zrobić kolumny, ale takie, które pozostaną na kilka/naście lat. Jeśli by zwiększyć budżet do 1500-1600zł będą jakieś większe zmiany?
takie, które pozostaną na kilka/naście lat. Jeśli by zwiększyć budżet do 1500-1600zł będą jakieś większe zmiany?
Jeśli trafią w Twój gust, to nawet ten projekt co zaproponował LuSzTi mógłby spokojnie zostać na parę lat... tylko muszą trafić w ten gust.
Z głośnikami jest tak, że mogą kosztować krocie, a niektórym po prostu ich charakter gry podobać się nie będzie.
Jednak w porównaniu z Bolero... no to nie ma co porównywać :)
Korzystając z tej dyskusji, co byście powiedzieli na następujące zestawienie :
- na dole Scan Speak 26W/8534G00 - 392 PLN w Loudspeakershop - wizualnie trochę ta kopułka nie teges ale poza tym głośnik chyba ciekawy (89 dB, fs 23Hz)
- na środku Dayton Audio RS150-8 - 217 PLN w Polinku
- na górze jakiś Wavecor, najlepiej TW030WA08 (bo dostepny) - 102,5 PLN w audiotrasducers
Wszystkie w okolicach 87-89 dB. Koszt przetworników na parę to jakieś 1450 PLN. W przyszłym roku myślę o jakimś zestawie 3 way ze średniej półki, chętnie na aluminiowych przetwornikach i z czarnymi membranami (stąd obecność SS i Daytona; Seas i Fountek zdaje się że mają tylko szare). Co sądzicie ?
Ja mam jeszcze pytanie do nowego projektu 3way LuSzTi, czy jest sens dać tam 'lepszy' głośnik wysokotonowy ? (tzn. budżetowo to tak do 200-250zł za 1szt, kolejne pytanie z ciekawości)
Dziś na AS była konstrukcja na Wavecorach z takim śmiesznym, kwadratowym BR'em. Na górze któraś z wersji z frontem 115mm i na dole osiemnastka papierowa (ta bez szkła) - bardzo fajnie grały a cała konstrukcja była wyceniona na chyba 14kzł. Naprawdę ten Wavecor powinien kosztować dużo więcej i nie potrzeby go zmieniać.
Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Zaph zna sie tylko na znieksztalceniach nieliniowych, tzw paramerach glosnika. Jego ocena subiektywna to ostatnia rzecz, ktora bralbym pod uwage kupujac glosnik. Poza tym zobacz sobe jaka ostatnia konstrukcje wykonal zaph i na czym Mialem glosnik zapha, ktory za granica jest porownywalny/lepszy od daytonow oraz mam SB. Takze wiem co pisze
Skomentuj