Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowe kolumny (DIY) do 1k.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Witam. Żeby już do kilku osób nie pisać na PW to napiszę tutaj. Jako, że z dostawą głośników są pewne opóźnienia to jest jeszcze czas na zmiany. Jak na razie projekt opiera się na :

Scan-Speak D2608/913000 - HDS (hurtownia ma na magazynie)
    Fountek FW146 ("ma być" 13.01.2014r., czy będzie.. nie wiadomo)
    Seas L22RN4X/P (H1208-08) (kiedy będzie nie wiadomo, w poniedziałek 06.01.2014r mam dostać informację)

(Głośniki mam zamówione w AD, Seasa mogę zabrać z polinku, Founteka z LS). Kwota jaką dałem za te głośniki to 1340zł.

Ogólnie kolumny będą grać w pomieszczeniu 20-25m^2.

Teraz mam pytanie, czy ma ktoś jeszcze inne propozycje na środek i dół ? Po prostu jest czas, by jeszcze pozmieniać, a jak kolumny mają zostać na parę lat to później nie chcę żałować, że mogłem się jeszcze zapytać czy czegoś nie zmienić. Zamiast FW146 myślałem nad TB W5-1367, ale z forum nikt go jeszcze nie miał/nie ma. Także został odrzucony. Patrzyłem jeszcze na Seas U22REX/P-SL (H1659-08), ale żadnej informacji o nim nie znalazłem. Czy może zmienić założenie i z 3way zrobić lepsze 2way?

Pozdrawiam
    Last edited by gavron04; 04.01.2014, 14:09.
    http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Jak uda mi sie z Dolphinem dogadac i znajdzie sie troche czasu, to moze zrobi sie porownanie FW146, TB1367 oraz SB15 razem z HDS Tweeter, Wavecorem oraz innymi wysokotonowkami ktore aktualnie mam na stanie.

Skomentuj

Ok. Odnośnie budżetu.

3way - zwrotnice 350-400zł maks, głośniki 1600-1700zł maks
        2way - zwrotnice 300-350zł maks , głośniki 1700-1800zł maks

W takim budżecie zostawić tak jak jest czy anulować zamówienie i zrobić 2way?

---------- Post dodany 05.01.2014 o 12:16 ---------- Poprzedni post 04.01.2014 o 17:10 ----------

Gdyby pokusić się o ten projekt > http://www.akustyk.com.pl/projekty/RV12.html , Głośniki mogę mieć SS 2szt 1200zł + HDS 2szt 520zł / wavecor TW030WA07 (lub inny model) 2szt 220zł

Czy jeszcze inne głośniki?
        Last edited by gavron04; 04.01.2014, 16:14.

Skomentuj

Tu masz SS taniej:)
          http://allegro.pl/scanspeak-18w8531g...857249891.html

Skomentuj

Mógłbyś się pokusić o coś takiego http://www.audio.lutuje.se/?ss-revelator,36
            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Eee kolegi wyżej o ile się nie mylę :)

Ale muszę wiedzieć czy anulować tamto zamówienie i iść w 2 drogi

Skomentuj

A w jak dużym pomieszczeniu ma to grać?:)ok już doczytałem
                Last edited by roman763; 05.01.2014, 11:43.

Skomentuj

LuSzTi myślałem o tym. To SS 18W mam za 900zł, Scan-Speak D2905/970000 za 940zł.

20-25m^2 :)
                  Last edited by gavron04; 05.01.2014, 11:43.

Skomentuj

A Ty chcesz robić 3-way z "18" jako wofer?Jeśli tak to nie jest to dobry pomysł.Osobiście wolałbym 2 drogi

Skomentuj

No na tym L22RN4X/P

Skomentuj

SS 9700 to świetny głośnik!!!Revelator to już legenda:)Zestaw sprawdzony,fajnie brzmiący no i z ewentualną odsprzedażą nie powinno być problemu

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                          Jak uda mi sie z Dolphinem dogadac i znajdzie sie troche czasu, to moze zrobi sie porownanie FW146, TB1367 oraz SB15 razem z HDS Tweeter, Wavecorem oraz innymi wysokotonowkami ktore aktualnie mam na stanie.
                          Znajdziemy czas. Obudowy już mam prawie gotowe, a zabawek coraz więcej. Chyba czas kupić nową, porządną frezarkę...

Skomentuj

To co zamiast revelatora ?

Skomentuj

Fountek FW146
                              Seas L12
                              lub po prostu excel...

Skomentuj

Mając 1,8k na same głośniki do 2way ? Może inaczej, chcę zestaw, który zagra porządnie jakościowo i zostanie na dłużej. Miał zostać tamten projekt 3way, ale jeśli za tą samą cenę lub trochę więcej można zrobić dużo lepsze 2 drogi to dlatego napisałem tamten post z zapytaniem o propozycje.

Skomentuj

Zamieszczone przez roman763 Zobacz posta
                                  A Ty chcesz robić 3-way z "18" jako wofer?
                                  Zamieszczone przez gavron04 Zobacz posta
                                  No na tym L22RN4X/P
                                  To co w końcu chcesz budować? 2drogi czy 3?

Skomentuj

W zależności od tego co 'lepiej' zagra. Trudno mi się wypowiedzieć, bo słuchałem tylko 3way. Mając taki budżet :

3way - zwrotnice 350-400zł maks, głośniki 1600-1700zł maks
                                    2way - zwrotnice 300-350zł maks , głośniki 1700-1800zł maks

zadałem pytanie w co się lepiej 'pchać' :) (Dostałem odp. z AD, z anulowaniem zamówienia nie będzie problemu - wymiana na inne głośniki)

---------- Post dodany o 19:10 ---------- Poprzedni post o 14:09 ----------

Może inaczej :

3way HDS + FW146 + L22RN4X/P = 1340zł
                                    2way Scan Speak D2905-970000 + 18W/8531G (ewentualnie inna góra np Morel ET 338-104) = 1900zł (Czy może inne propozycje dla 2way?)

Odnośnie muzyki jakiej słucham. Słucham większości, najczęściej rock. Na pewno nie słucham techno, "metalu", "disco polo". Jako, że nigdy nie słyszałem 2way, to ma pytanie. Nie będzie problemu z basem przy 2way?
                                    Last edited by gavron04; 05.01.2014, 13:10.

Skomentuj

Zamieszczone przez gavron04 Zobacz posta
                                      Witam. Pytanie z ciekawości. Aktualnie posiadam Bolero 200, całe odnowione tj wszystkie 4 niskotonowe posiadają nowe zawieszenia + centrowanie cewki, nowe rezystory superes, kondensatory cross-cap itd (nowe pcb od zwrotnic, zwrotnica podzielona na średniotonową - jest w komorze od średniotonowego oraz nisko i wys. tonowa, w miejscu oryg zwrotnicy. Do tego nowe okablowanie procab LS15 i LS25. No i nowe wysokotonowe + zmiany w zrotnicy na gdwk 10/80/19. Czy jest sens sprzedawać te kolumny i zrobić nowe tak do 1k ? Tzn chodzi mi o to, czy nowe kolumny do 1k będą lepsze niż aktualne moje.

Pozdrawiam
                                      No i jak grają po tych zmianach w porównaniu do oryginału? Nie jestem pewien ale widziałem kiedyś Bolero 200 wystawoew - w przekroju -plexi zamiast jednej ze ścian. I bebechy zwrotnicy i kable były o niebo wyższej jakości niż na przykład znane z jakichś altonów-midltonów. Teraz już tak dobrze ni epamiętam bo było to epokę temu ale wydaje mi się że w tamtym modelu były cewki i kondensatory sprzedawane wtedy przez Visatona.

Kiedy zobaczyłem wybebeszone Bolero na Elektrodzie czy Audiostereo to zwrotnica wyglądała jak biedna grażówa zrobiona przez gimnazjalistę.

Jeśli masz wszystko w dobrym stanie i zrobione profesjonalnie i oczywiście po zmianie tego głośnika wszystko dokładnie dopasowane i pomierzone zmiany w zwrotnicy to daruj sobie kombinowanie czegokolwiek za 1000 złotych. Możesz najwyżej poszukać oryginalnych schematów zwrotnic bo w czasie produkcji Bolero było kilka zmian układowych.

najdalej posuniętą była wersja "Lux" głośnik GDWK10/80T a w zasadzie jego wersja na niemiecki rynek czyli GTC 11/130. Inny tez mógł być głośnik średnio-tonowy - ale tego nie pamiętam - to znaczy GDN16/50/4 lub GDN16/50/6 - czyli taki jak z Tango200 albo TLC Classik 1. Różnice niewielkie bardziej istotne dla podziału z głośnikami nisko-tonowymi. Poza tym wszystkie te polipropyleny przenosiły wysoko i odcinane były w miejscach gdzie głośniki kopułkowe mają już najmniejsze zniekształcenia. Wiec zagra tam dobrze niemal wszystko z kopułek Tonsila i to z prostymi filtrami 2 rzędu. Możesz sprawdzić jak wyglądały układy filtrów średni/wysoki na przykład w Tango albo Classik dla porównania.

innym modelem było Bolero w dębowej obudowie złożonej nieco inaczej z zaokrąglanych "dech" - obudowa oryginału była dość słabym rozwiązaniem, ze względu na sposób montazu skopiowany z Jamo VII. Późniejsze Jamo 707 również o analogicznej konstrukcji miały już sensowniejszą obudowę bez odkręcanego całego tyłu

Nie wymieniłeś wcale głośnika na Lepszy. Tamten był tak samo dobry. natomiast wymieniając głośnik należałoby go wpuścić w pod-frezowanie i oczywiście raz jeszcze pomierzyć zwrotnice. Co do innych wymagań do głośników w takim podziale Tonsile sprawdza się bardzo dobrze. Chyba że chcesz bardzo możesz poszukać GTC 11/130 i przerobić wersję na Lux - zmiana charakteru brzmienia pomiędzy tkanina a metalem będzie w tym przypadku bardzo wyraźna.

Z innych propozycji pobaw się ilością wytłumienia i strojeniem rezonatora bo oryginalne Bolero w pierwszej wersji były nadmiernie rozdmuchane na basie a zakres ten jest w tym typie obudowy słabo czytelny.
                                      Last edited by nepez; 06.01.2014, 22:00.

Skomentuj

W skrócie po woli robię na Scan-Speak 18W/8531G00 Revelator + Wavecor TW030WA06

Bolero już grają u nowego nabywcy :) Od jakiś 3tyg
                                        Last edited by gavron04; 06.01.2014, 21:17.

Skomentuj

O.- widzę że zdecydowałeś się powiększyć budżet do 1800. Jeśli masz wybór w tej cenie jakie skanspiki na 2 drogi, a coś minimalnie tańszego na 3 drogi to wybieraj na 3 drogi.

Jak chcesz taniej trzy drogi to zwróć uwagę na SB Acooustic, bo możesz być rozczarowany ilością basu i definicja średnicy z 2 dróg po przyzwyczajeniu się do 3 dróg z filtrem akustycznym

Skomentuj

Czaruję...
                                          X