W filtrze dla GDN 17SCX pułapka rezonansowa na pik przy ok. 5kHz wydaje się konieczna. Zasymuluj sobie i/lub jeśli możesz sprawdź w realnym układzie takie zwrotnice, jeśli jeszcze takiej koncepcji nie sprawdzałeś.
To co zrobiłem bez pułapki gra całkiem calkiem są uwypuklone czestotliwosci w okolicach od 2 do 5 kHz . Z pułapką jest mniej wokalu, a więcej powiedzialbym "cykaczy", ale pułapke musze przytłumic rezystorem to zobacze co z tego wyniknie.
Wczesniej bez pułapki:
Cewka na STX - 0,85 mH /0,4 Ohm, próbowałem wiekszej, ale wtedy gitary były mało słyszalne.
W gałęzi DT 94, kolejno rezystor 10 Ohm, kond 3,3 uF, cewka 0,27mH/0,3 Ohm, kond. 10uF.
Tak wygląda to co narazie gra, szukam dalej, czyli wersja z pulapką - kond 4,7u, cewka 0,33 mH/0.3 Ohm + dobiore rezystor ...
Jak dobiore to dam znac :)
Pułapka jakos nie spowodowała poprawy ( nawet zakupiłem potencjometr 10 Ohm do gałęzi pulapki żeby móc wyregulować lepsze brzmienie).
Jakoś poprawy nie było. Teraz po rezygnacji z pulapki w obwodzie STX-a włączyłem korektor impedancji czyli 12 Ohm + 10uF.
Od razu odczuwalna poprawa basu, pod tym względem napewno lepiej, narazie pierwsze odsłuchy, jutro pomiary ...
Wg mnie jest dobrze, ale może będzie jeszcze lepiej ?
Może będzie lepiej bo jeszcze do sprawdzenia wymiana kondensatorów wg zwrotnicy kolegi Patefil w torze wysokotonowego. Obecnie trzymam dalej 3.3uF i 10uF z rezytancją szeregowa 12 Ohm no i cewka 0.3 mH.
Przesluchalem 1 zwrotnice od kolegi Patefil. Wg mnie byla zbyt wyeksponowana "gora".
Więc zmodyfikowałem ją troche... zamiast kondensatora 5,6 u wstawiłem 3,3u
zamiast 12u , 10 u . Jest wg mnie dużo lepiej.
Wydaje mnie sie, że efektem dodatkowym działania pulapki jest to, że nie mam teraz tak
dużego dołka dla pomiaru w przeciwfazie ( bez pulapki ok -30dB, z pulapka - 15 dB).....
Zrobiłem sobie symulacje tej zwrotnicy (wykres czarny) w tych samych warunkach co poprzednie i widać spore osłabienie w zakresie 2-5 kHz. Próbując ją trochę ulepszyć, z mojego punktu widzenia, stworzyłem wersję czerwoną.
Po pierwsze chciałem usunąć rezystor 2,2 Ohm w filtrze DT94 i jednocześnie zachować poziom wysokich tonów, gdyż staram się unikać dużych rezystancji w szeregu z kopułką. W tym celu zmniejszyłem rezystor równoległy, co skutkowało wyrównaniem impedancji w zakresie wysokich tonów.
Po drugie przerobiłem filtr dla DT94 na bardziej stromy oraz wprowadziłem do niego pułapkę na fs kopułki co pozwoliło obniżyć w tym zakresie charakterystykę o kilka decybeli, a jednocześnie nieco zwiększyć poziom w zakresie tej dziury 2-5 kHz. Nie chciałem zbyt mocno zwiększać tego zakresu, bo być może tak lubisz, gdy jest lekko osłabiony.
Jeśli będziesz miał chęć spróbuj ten układ sprawdzić lub stworzyć coś podobnego, może będzie dobry.
To ciekawy pomysl z pulapką na fs, sprawdze w wolnej chwili.
Problem z pojemn 5.6u w poprzedniej zwrotnicy polega na tym, że robi sie już wg mnie nie za dobrze - fs kopułki mierzone w moim przypadku wynosi ok. 2.5 kHz
i Dt-94 chyba już brzmi nieczysto...
Dzieki za podpowiedz z pułapką
Dotarły cewki do pułapki dla wysokotonowego. Więc zrobione. Pułapka pozwala na użycie wiekszej pojemności, zamiast dotychczasowej 3,3u dalem 5,7u.
Pułapka L=0,42mH /1 om, kondensator 12u (pułapka na ok 2.3kHz). Lpad 3,9/7 Ohm.
Jest lepiej niż poprzednio. Żeby ograniczyć koszty zwrotnicy, ktora się co nieco skomplikowała ( 2 pułapki ). W obwodach pułapki użyłem kondensatorów bipolarnych .
Tj. w obwodzie niskosrednio - 10u/100V, w obwodzie wysokotonowca 10u+2u oba na 100V. W obwodzie wysokotonowym żółte kondensatory MKP 4,7u+1u /250V oraz 10u/250V.
Jak to gra ? Wg mnie jest OK. Jakość dżwięku wg mnie porównywalnie ze słuchawkami Sennheisera HD201, może trochę więcej basu jest z głośników.
Tak więc zaczynałem od starego Tonsila skończyłem na nowym STX-ie,jedynie Visaton się ostał.
Trudno jednak "zszyć" tego typu zestaw głośników - problemem jest z jednej strony rezonans na ok 5kHz dla STX-a,
z kolei rezonans na ok 2,5kHz dla Visatona wymusza wysoki podział ( w tym przypadku podzial wychodzi na ok. 3.5kHz).
Ale jak mówia z firmy Harpia Acustic, ciężko się obyć bez korektora impedancji i paru pułapek.
Skomentuj