Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nagłośnienie "salonu" 110mk2 , kwota 2600zł na wzmacniacz i kolumny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nagłośnienie "salonu" 110mk2 , kwota 2600zł na wzmacniacz i kolumny

Znajomy szuka zestawu do nagłośnienia salonu, rzut salonu wkrótce się pojawi.
    Założenia są takie :
    wzmacniacz i kolumny do 3k, muzyka pop,jazz,klasyka.
    Wzmacniacz jeszcze nie wybrany.

Kolumny tak do 2k na gotowo.
    Znajomy jest z lubuskiego, więc Jemiołów koło Łagowa Lubuskiego.
    Last edited by wrotekpoz; 13.11.2013, 19:43.

Seas L22+FW146+Wavecor a po zwrotnice zgłoś się do Lusztiego :) To wersja optymalna jakościowo bo 110mkw ciężko nagłośnić czymś w tej cenie!

Skomentuj

Na 110m^2 to ciężko uderzać z L22 i FW146. Tam by się przydało 10-12 cali i to efektywne. Problem z tym, że takie głośniki nie są tanie.
      Ewentualnie 2x8 cali i albo dwa średniaki albo jeden efektywny. Problem będzie z głośną kopułką.
      Jakościowe granie na tak duży salon będzie raczej drogie.
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Popełniłem kiedyś kolumny: http://diyaudio.pl/showthread.php/21...-10CX-ATP50%29

Gdyby zastosować tam lepszą wysokotonówkę to zdałoby egzamin w takim metrażu jednak na pewno nie do Jazuu:)

Skomentuj

budżet oczywiście można naciągnąć w razie potrzeby, pytanie na co zwrócić uwagę, na pewno nie szuka masowania klaty, ale ...
          zaprosiłem go do wypowiedzi na łamach forum i mam nadzieję że dołączy do diyowców

Skomentuj

Ostatnio pojawiły się ciekawe Scany w ofercie:
            http://audiotransducers.com/pl/25-26...w-4534g00.html
            Gdyby połączyć go z http://audiotransducers.com/pl/glosn...5m4624g00.html można uzyskać ciekawy i mocny zestaw do takiego metrażu nie wydający przy tym dużej ilości $$.

Skomentuj

No mógłby być fajny, efektywny zestaw:) Najlepiej po dwa takie na stronę i coś w tubce do tego :)
              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Nie lubisz wstęg ale ten Scan to typowy średniak wiec może dałby rade z http://www.poweraudio.pl/fountek-neocd35h-p-93.html

Skomentuj

No mogło by być ciekawie :) Fajny, głośny zestaw. Tylko 4R - nie wiem czy to problem czy nie :)
                  Zaraz zasymuluję tego niskiego Scana.

Skomentuj

Do 4R będą zastrzeżenia, ze względu na brak możliwości rozbudowy systemu , ale jestem ciekaw Waszych pomysłów.

Skomentuj

Zamieszczone przez wrotekpoz Zobacz posta
                      ze względu na brak rozbudowy
                      ??

Ten Scan niski w 80l przy strojeniu na 25Hz f3 ma ok 30Hz a f6 na ok 25Hz - całkiem nieźle jak na taki głośniczek :)

Skomentuj

Luszti, chodzi mi o to ze jeśli pójdziemy w 4R to zostajemy na systemie 2 kolumn.

Skomentuj

Luszti, chodzi mi o to ze jeśli pójdziemy w 4R to zostajemy na systemie 2 kolumn.
                          A po co więcej?
                          Zresztą zawsze można połączyć kolumny szeregowo :)

Skomentuj

budżet oczywiście można naciągnąć w razie potrzeby, pytanie na co zwrócić uwagę, na pewno nie szuka masowania klaty, ale ...
                            zaprosiłem go do wypowiedzi na łamach forum i mam nadzieję że dołączy do diyowców
                            Dzięki wrotekpoz za zaproszenie z którego skrzętnie skorzystałem Przy okazji witam wszystkich zapaleńców. Jak w temacie, prosiłbym o pomoc w znalezieniu rozwiązania dla mojego pomieszczenia. Poniżej mapka:

W gwoli ścisłości wytłumacze:

Front to lewy bok na którym planowałem ustawić wzmacniacz. Strefa w której chciałbym słuchać muzyki jest od frontu do drugich kolumn więc nie musi być całość na rewelacyjnym brzmieniu. Pytanie gdzie najlepiej ustawić kolumny i ile ich ma być. Słupy to rozmiar ok 20x20cm. Pewnie w rozstawieniu przeszkadza wejście i kominek. Co myślicie?

Skomentuj

Zamieszczone przez janqs Zobacz posta
                              Pytanie gdzie najlepiej ustawić kolumny i ile ich ma być. Słupy to rozmiar ok 20x20cm. Pewnie w rozstawieniu przeszkadza wejście i kominek. Co myślicie?
                              Przydał by się jakaś schemat aranżacji pomieszczenia (umblowanie) i czy system stereo będzie jedynym systemem audio, czy przewidujesz też kino domowe lub projektor. Według mnie największym problemem nie będzie, gdzie ustawić kolumny, a jak będą brzmieć w tak dużym pomieszczeniu bez jego choćby prostej adaptacji akustycznej. Jeszcze podaj jego wysokość.

Skomentuj

Przesyłam dokładny projekt. Proporcje zapewne nie zachowane. Z reguły meble byłyby mniejsze. Projektor na suficie w kierunku frontu. Oczywiście chciałbym wykorzystać głośniki do oglądania filmów ale jakość kina domowego nie jest priorytetem. Wysokość ok 3m.
                                Last edited by janqs; 13.11.2013, 22:20.

Skomentuj

Jakoś mi sie nie widzi to ustawienie.

Nie na temat...
                                  Kominek masz za sofą?

Skomentuj

Nie na temat...
                                    Kominek masz za sofą?
                                    [/QUOTE]

kominek jest w narożniku a dwie sofy przed nim:)

Skomentuj

Jeżeli chodzi o wzmaka do kwoty 2500zl proponuje zainwestować w klona Accuphasa E450 lub P4100 (chociaż P4100 nie słyszłem). Właśnie otrzymałem E450 i powiem szczerze.. wart wydania każdego centa!! Dynamika, świetna scena, kontrola na kolumnami jest niesamowita. Bardzo mocny wzmak i czuć to.

Skomentuj

harnas, a kolumny to z reszty - czyli 300zł ? zestaw ma się zmieścić w tej kwocie z tytułu (2800zł). Pawle J. wrzuć większy projekt tego salonu..
                                        Last edited by wrotekpoz; 14.11.2013, 16:51.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X