Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tanie monitory do komputera diy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tanie monitory do komputera diy

Cześć, mam zamiar zbudować najmniejszym kosztem kolumnienki do komputera, które by jakością przewyższyły moje logitechy x-540.
    Mam wieżę stereo Sony mhc-rg222 wraz z kolumnami SS-rg444 6 Ω. Wymontowałbym z nich przetworniki i zrobiłbym do nich obudowy. Producent podaje że są 3-drożne(http://usdn3.nodevice.com/preview/big/162/162911-1.jpg)

Zdjęcia:

Moim zdaniem ciężko będzie odtworzyć taki b-r w domowych warunkach więc zastosował bym dla nich obudowę zamkniętą.
    W artykule o obudowach zamkniętych jest napisane że dla 13cm głośnika potrzebna jest obudowa 2-8l. Jakiej pojemności powinny być mniej więcej obudowy do tych przetworników.
    Zastanawiam się też nad wymianą oryginalnego tweetera na ten przetwornik STX http://stx.pl/t-stx-4-1-200-8-f-p-pc.html Można zastosować zwrotnice uniwersalną
    Mój pokój to 22mkw. Tak jak napisałem chcę zrobić kolumny najtaniej nie oczekuje nie wiadomo czego ale czy z tych kolumn coś z tego będzie?

Jeśli chcesz stosować te przetworniki i "uniwersalną" zwrotnice to nic dobrego z tego nie wyjdzie. Szkoda twojego czasu na ulepszanie czegoś co ze startu nie jest dobre.
    DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Ale w tej cenie czyli kupno wyciętych płyt na wymiar , butaprenu i terminali. Tylko tego mi brakuje resztę mam. To coś z tego będzie? Tam jest zastosowana jakaś prosta zwrotnica. Na dniach zobaczę bo nie pamiętam.

Skomentuj

Nie ma to sensu. A czemu chcesz przerabiać działąjące kolumny. Nic lepszego niż teraz jest z nich nie uzyskasz bez pomiarów.

Skomentuj

Zamieszczone przez konrad1 Zobacz posta
          Tam jest zastosowana jakaś prosta zwrotnica.
          Nie liczyłbym na zbyt wiele, kiedyś rozebrałem dwudrożne kolumienki sony, to cała zwrotnica składała się z bipolara przy wysokotonowym.

Skomentuj

Ponieważ obudowy są już bardzo zniszczone i nie używam tych kolumn tylko stoją. A tak to by były jako kolumny do PC. Jakby zrobić obudowy pomiędzy 2-8l dla 13cm niskotonowego głośnika. Tylko średniotonowy nie ma zamkniętego kosza czyli też trzeba zrobić oddzielną komorę? Czytałem że ma być trochę większa od głośnika.

La'Mefenzo - nie jest tam taka typowa zwrotnica na płytce tylko chyba jakiś kondensator na tweeterze właśnie

Skomentuj

Więc zrób sobie jakieś paczki do nich i nie kombinuj z żadną zwrotnicą i tak nic lepszego nie będzie. Będziesz miał po prostu odnowione kolumny od wieży i tyle.

Skomentuj

Jeżeli tak bardzo Ci zależy to zrób sobie do nich jakieś obudowy o litrażu takim jak obecne kolumny, nic lepszego z nich nie zrobisz a już na pewno nie kiedy będziesz dobierał pojemność dla tych głośników na oko.

Skomentuj

Chodzi mi o to że bym zrobił obudowę zamkniętą a tam jest b-r, którego ciężko będzie odtworzyć (widać na 1 zdjęciu). Czytałem na innym forum że głośnik niskotonowy 13cm zagrał dobrze w 3,5l netto obudowy zamkniętej. Ja bym dał 7l na dwa głośniki. Co o tym myślicie?

Skomentuj

Nie znasz parametrów T/S głośników więc te 7 litów to loteria. Pewnie 4 liter to i tak nie urwie ale jeśli masz czas i chęci to próbuj :)

Skomentuj

Producent pewnie wycisnął maksimum z tych głośniczków postaraj się jak najbardziej odwzorować oryginalne skrzynki i tyle! Jak wsadzisz je do zamkniętych to zepsujesz dotychczasowe brzmienie.
                      DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Ze zwrotnicą zawsze można pokombinować, sam kondensator to najgorsze możliwe wyjście i po prostu nie będzie to brzmieć, masz jakieś tam głośniki, więc ucz się pomiarów, może coś z tego wyciśniesz, choć gwarancji nie ma żadnej.

Na monitorki do kompa 14SCX byłby dobry, sam na tą chwilę coś pod kompa składam, tylko ciężko mi znaleźć tanie tweetery, które się do czegoś nadadzą...

Sprawdź czy aby te głośniki nie są takie same, bo jeśli różnią się tylko odwróconą kopułką przeciwpyłową, to można pokusić się o zrobienie MTM.

Te niestety kilkadziesiąt zł na zwrotki trzeba wyskubać, bo w przeciwnym razie wyjdzie prawdopodobnie niezła padlina, żadnych uniwersalnych nie ma sensu kupować, bo pomiary na tą chwilę są do zrobienia w domu.

Skomentuj

Z tego co pamiętam (kiedyś też chciałęm przerobić takie kolumny na słupkowe) Obudowa maiłą ok 11litrów o BR po przeliczeniu na zwykły okrągły ma 6cm śr i chyba 11cm długości.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
                            Z tego co pamiętam (kiedyś też chciałęm przerobić takie kolumny na słupkowe) Obudowa maiłą ok 11litrów o BR po przeliczeniu na zwykły okrągły ma 6cm śr i chyba 11cm długości.
                            Chodzi Ci o te same?

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                            Ze zwrotnicą zawsze można pokombinować, sam kondensator to najgorsze możliwe wyjście i po prostu nie będzie to brzmieć, masz jakieś tam głośniki, więc ucz się pomiarów, może coś z tego wyciśniesz, choć gwarancji nie ma żadnej.

Na monitorki do kompa 14SCX byłby dobry, sam na tą chwilę coś pod kompa składam, tylko ciężko mi znaleźć tanie tweetery, które się do czegoś nadadzą...

Sprawdź czy aby te głośniki nie są takie same, bo jeśli różnią się tylko odwróconą kopułką przeciwpyłową, to można pokusić się o zrobienie MTM.

Te niestety kilkadziesiąt zł na zwrotki trzeba wyskubać, bo w przeciwnym razie wyjdzie prawdopodobnie niezła padlina, żadnych uniwersalnych nie ma sensu kupować, bo pomiary na tą chwilę są do zrobienia w domu.
                            Mam chyba za małego skilla na zrobienie pomiarów w domu . Ze zwrotnicą też bym miał problem chyba żebym wiedział konkretnie jakie elementy kupić np. od stx'a. Z wytrawieniem płytki nie będzie problemu.

Skomentuj

Chodzi mi dokładnie o SS-RG440 ale różnią się one chyba tylko kolorystyką i nieco wyglądem. Jak znajdę kartki ze szkicami to napiszę dokładniej co i jak.
                              Masz tu układ chyba MTM więc możesz zrobić wąskie małe słupki z BR szczelinowym. Postawisz po obu stronach monitora i gotowe. Spróbujesz swoich sił w stolarce.
                              Podpowiem Ci jak zmierzyć BR. Jak rozbierzesz kolumny przyłóż kartkę w kratkę do otworów br, "pojeźdź" ołówkiem a później policz zamalowane kratki pododawaj do siebie i wyjdzie Ci pole powierzchni otworów. Długość to już raczej zmierzysz bez problemu.

Skomentuj

Daj sobie z tym spokoj. Sprzedaj calosc i buduj cos od nowa, lub kup po prostu jakies uzywane kolumny lepszej jakosci.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
                                  Chodzi mi dokładnie o SS-RG440 ale różnią się one chyba tylko kolorystyką i nieco wyglądem. Jak znajdę kartki ze szkicami to napiszę dokładniej co i jak.
                                  Masz tu układ chyba MTM więc możesz zrobić wąskie małe słupki z BR szczelinowym. Postawisz po obu stronach monitora i gotowe. Spróbujesz swoich sił w stolarce.
                                  Podpowiem Ci jak zmierzyć BR. Jak rozbierzesz kolumny przyłóż kartkę w kratkę do otworów br, "pojeźdź" ołówkiem a później policz zamalowane kratki pododawaj do siebie i wyjdzie Ci pole powierzchni otworów. Długość to już raczej zmierzysz bez problemu.
                                  Dzieki za podpowiedz z liczeniem tego br . Zrobić później otwór prostokątny o tej średnicy i długości? Coś takiego jak w subwooferach szczelinowych w aucie? Czy inaczej zrobiłbyś taką szczelinę ?

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                  Daj sobie z tym spokoj. Sprzedaj calosc i buduj cos od nowa, lub kup po prostu jakies uzywane kolumny lepszej jakosci.
                                  Ale w tym przypadku budowa kolumn ogranicza się do kupienia powycinanych płyt.

Skomentuj

Wiem, ze z Twojej strony wydaje Ci sie, ze to ma sens, ale tak naprawde takie proby nie prowadza do polepszenia dzwieku. Jasne, ze mozesz zrobic lepsza skrzynke dla tych glosnikow, pytanie tylko po co?
                                    Odpowiedz sobie na pytanie czy chcesz sie bawic w Diy po to zeby lepiej gralo, czy tylko po to zeby dlubac cokolwiek, tracac jednoczesnie czas i pieniadze na cos, co w efekcie dalej bedzie takie samo.

Skomentuj

Nie chcąc robić w tym wypadku pomiarów też niewiele się nauczysz, a bez zwrotnic nie wróżę dobrego brzmienia.

Skomentuj

Nie oczekuję od tych głośników że nie wiadomo jak poprawie ich dźwięk. Ale zawsze będzie to lepsza alternatywa do zestawu głośników Logitech.

Tutaj są głośniki:
                                        http://imageshack.com/a/img818/3122/lwwr.jpg

https://diyaudio.pl/i/24871/t3as4qqd...1384715911.jpg

Tutaj obudowa:
                                        https://diyaudio.pl/i/24871/ekpg4dhm...1384715966.jpg

Głośnik z wypukłą kopułką:
                                        1-825-821-11
                                        4HN3A

Głośnik z wklęsłą kopułką: <- ma grubszy magnes
                                        1-825-822-11
                                        4HN4f

Tweeter:
                                        1-825-823-11
                                        4HN2n
                                        Kondensator 1,2uF

Wychodziłoby na to że jest to 3 drożna konstrukcja

---------- Post dodany o 20:31 ---------- Poprzedni post o 20:29 ----------

Nie to że nie chce robić pomiarów. Tylko nawet nie wiem jak za to się zabrać mógłby ktoś podrzucić link jak można wykonać pomiary w domu?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X