Zamieszczone przez mrc
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Monitory do pokoju 21mkw, technics su500, mivoc xaw 210
Collapse
X
-
I nareszcie projekt skończony!
W końcu trochę ze strachu przed bejcowaniem oddałem do stolarza, gdzie potraktowali poliuretanem. Pan Ireneusz na wejściu stwierdził żeby nie bejcować (jeszcze zanim powiedział dzień dobry) za co serdeczne dzięki. Efekt jest moim zdaniem dobry i przypadł mi do gustu, wykonanie mogłoby być miejscami trochę lepsze, ale defekty widać dopiero z bliska. Jeszcze tylko myślę czy tuneli BR jakoś nie wykończyć w środku, ale nie wiem jak.
Podsumowując: z lakierowania jestem zadowolony, z całej budowy jestem bardzo dumny i właśnie sobie siedzę i słucham :-)
Budżet 500-600 zł przekroczyłem już na wstępie, w sumie wyszło coś koło 1000-1200zł z frezarką i cyrklem (mivoc i wzmak suba kupiony wcześniej).
Serdecznie pozdrawiam forumowiczów i z tego miejsca bardzo dziękuję za pomoc i porady LuSzTiemu oraz Pawłowi S., a także mojej rodzinie za cierpliwość i pomoc :-)
Skomentuj
-
Zestaw gra u mnie do dziś, od paru dobrych lat na Denon RCD-100. W sumie od 8 lat już jestem bardzo zadowolony. Jeszcze raz dziękuję LuSzTi tak za projekt, jak i za przetworniki, które jeszcze pamiętam jak kupowałem od Ciebie lokalnie.
Monitory podpięte na wyjście na głośniki A, a sub puszczony na wyjście na głośniki B. Denon RCD100 ma taki fajny guziczek "loudness", który podbija dół i można cichutko słuchać, nawet gdy dzieci śpią.
Po przeprowadzce do większego mieszkania z otwartym na korytarz salonem z aneksem kuchennym (w sumie ~25mkw) monitory dopiero pokazały swoją moc i sub wreszcie się przydał.
Rfck 8 lat później, ale... w jakim dokładnie dziale utworzyć temat z gotową konstrukcją?
Dziś porównywaliśmy z kolegą same moje monitory vs jego kolumny Teufel Ultima 40 i jego drugie (niedoszłe) kolumny Magnat Vector (nie wiem dokładnie które, ale podobno konkurencja dla Ultimy) na Denonie AVR2313. Co prawda pomieszczenie bardzo duże jak na monitory (i niestety słabo wygłuszone) i "na moc" generalnie wygrała Ultima, ale monitory naprawdę wyjątkowo dawały radę, obaj mieliśmy wrażenie, że grają po prostu bardzo, bardzo ładnie (chociaż wiadomo bez suba słabo z dołem, za to kopnięcie było i dynamika. Jedynie trzeba było dać -3dB na wysokie tony, gdy robiliśmy głośniej, bo "kłuło w uszy". I zastanawiałem się, czy po prostu za duże pomieszczenie, "już za głośno", czy taka ich cecha, a może to wzmacniacz? U mnie nigdy nie miałem takiego wrażenia, ale ja tak głośno nie słucham no i pokój mniejszy niż chata kumpla. A tak przy okazji pomyślałem sobie... może czas zbudować coś większego? Budżet człowiek ma trochę doroślejszy, może jakiś 3way? Z drugiej strony sporo tematów teraz jest, aż trudno coś wybrać! No i pewnie wzmacniacz też by trzeba wymienić albo coś zmajstrować... wracają dylematy
Skomentuj
Skomentuj