Zamieszczone przez mrc
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Monitory do pokoju 21mkw, technics su500, mivoc xaw 210
Collapse
X
-
Dzięki za propsy.
Mały update:
Byłem u LuSzTiego, pokazał mi swoje zabawki i poradził co do frezowania, więc teraz szukam ładnego forniru na alledrogo.
Zainspirowany projektem wykonania KonradRaka (http://diyaudio.pl/showthread.php/19...ory-Fountek-F1) zamarzył mi się orzech w tym kolorze i półmacie (bardzo mi się podoba zestawienie ze srebrnym).
Zastanawiam się nad strojeniem Mivoca, myślę o 40Hz i 19L obudowie ze szczelinowym BR aby pasowało do monitorów. Obecnie jest 19L z tunelem skierowanym w podłogę, ale to wymaga wysokich nóżek, które niestety nie są zbyt piękne.
Skomentuj
-
Nie na temat...mrc Mam nadzieję, że to nie te powszechne kable, które są z aluminium miedziowanego, siara takie coś dawać, łatwo się łamią, większy opór (tu kabla nie ma dużo, no ale świadomość). Dwa razy takie spotkałem, po przecięciu widać że są w środku z alu, moim zdaniem o wiele lepiej wstawić linkę miedzianą na metry, sam tak robię.
Oczywiście wiadomo że RDC cewek jest większe, na przyszłość radzę jednak kupować uczciwy kabel, a teraz chociaż sprawdzić jak wygląda po przecięciu.
Skomentuj
-
To kupowałem po 29pln w Selgrosie za 15 metrów. Drucik w zwrotnicy jest wyjęty z kabla do instalacji - kupiłem w OBI pół metra i obrałem z izolacji. Całe pomarańczowe, to chyba dobre?
---------- Post dodany o 13:38 ---------- Poprzedni post o 13:16 ----------
Przy okazji pokazuję wzmacniacz, który zasilał Mivoca. Plan jest taki, żeby input na głośniki przechodził przez wzmacniacz - przy zwykłym wejściu przez chinche mam wrażenie jakby sub był opóźniony. Z drugiej strony kiedy sygnał idzie przez ten wzmacniacz do głośników to mam wrażenie jakby był gorszy. Sprawdzałem na kolumnach z miniwieży, może to dlatego.
Niżej zdjęcie obudowy, w której sub był do tej pory. Trochę dałem watoliny do środka wtedy. Po odjęciu objętości wzmacniacza i tunelu BR wyszło mi 16,9 litra ((((0.349-0.036)-(0.085-0.0018))*(0.373-0.036)*(0.27-0.036)-((0.0365*0.0365)*pi*0.29)))). Przy tunelu o długości 27cm i średnicy 7,2cm strojenie nie jest takie jakie planowałem. Edytuję ten post później jak przejdę na Windows i uruchomię WinISD. Jestem w trakcie wymyślania wymiarów obudowy ze szczelinowym BR aby pasowało pod monitory. Tym razem będzie poprawne 19L i MDF :-)
Skomentuj
-
Nie mam już kartonika od kabli a na izolacji nic nie ma, ale wydaje mi się, że to miedź. Dzięki za info - jak coś będę uważał na tanie kable.
Nie widzę guziku edycji posta, dziękuję za sklejenie tamtych dwóch. WinISD pokazuje strojenie na ok. 51Hz w tej starej budzie. Tu znów delikatna pomyłka bo wzmacniacz nie zajmuje całej ściany, nieważne.
Nowa buda planowana na 19,5L z BR szczelinowym o wysokości 18mm (tak jak w monitorach) - pytanie czy to nie będzie świszczeć?
Strojenie 45Hz i wymiary zewnętrzne aby jak najbardziej wysmuklić front: szerokość 255mm, wysokość 428mm, głębokość 270mm.
W środku tunel BR o długości 205mm przy samym dnie, nad nim głośnik a góra pusta, może trafi się ładny fornir to jakoś to będzie wyglądać? Inny pomysł to BR na dnie a sub po środku. Chętnie wysłucham pomysłów - może nie ma sensu wysmuklać suba? Może lepiej jeśli będzie sprawiał wrażenie masywnego. Nowa buda strojenie jak niżej
Jeśli chodzi o fornir do monitorów to po dodaniu paru mm zapasu i zaokrąglając potrzebuję po cztery liście o wymiarach 18x36cm, 30x36cm, 18x30cm gdzie pierwszy wymiar to szerokość a drugi wysokość przy założeniu, że fornir idzie do góry tak jak to zwykle widzę na kolumnach. Na upartego jeśli bym ciął to wystarczy osiem liści 36x36 (zamieszczam jako notatki własne). Do suba o podanych wymiarach potrzebuję dwa liście 27x45, dwa 29x45 oraz dwa 27x29.
PS. Znają Panowie jakiś darmowy program do projektowania wymiarów obudowy? Jakiś mały prosty CAD czy cuś?Last edited by mrc; 15.12.2013, 17:07.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez mrc Zobacz postaJakiś mały prosty CAD czy cuś
Skomentuj
-
Obudowy sklejone i poskręcane. Dam fotki jak wyschną. Zabrakło milimetra na zewnętrznych płytach i trzeba było dociąć wewnętrzne także będą trochę mniejsze objętościowo (tak jakby miały 165 szerokości a nie 166), mam nadzieję że to nie popsuje dźwięku.
---------- Post dodany 30.12.2013 o 00:48 ---------- Poprzedni post 29.12.2013 o 18:54 ----------
Jest pomysł na wykończenie w decoupage. Nie widziałem tego jeszcze nigdzie. W przybliżeniu koszt wykończenia normalnego to fornir 60zł + klej ok 20 + lakier / lakierowanie, pewnie też przynajmniej 50zł czyli razem koło 120zł... za decoupage zapłacę pewnie ok 20zł za tubki farbek, resztę mam w jakichś ilościach. Ktoś widział coś takiego? Może wyjść różnie (i ew. trzeba by było zrobić nowe pudła jeszcze raz gdyby było tragicznie), ale gdyby było całkiem znośnie to będzie jedyne w swoim rodzaju :) Mile widziane opinie i ew. pomysły.
Na szybko znalazłem to:
sam myślałem raczej o czymś takim (tylko oczywiście inne obrazki, tj zamiast sztućców np jakieś wireframe głośników albo coś innego.. jakiś steampunk styl mógłby być super
Skomentuj
-
Zamieszczone przez mrc Zobacz posta
Jest pomysł na wykończenie w decoupage. Nie widziałem tego jeszcze nigdzie.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez mrc Zobacz postaJest pomysł na wykończenie w decoupage. Nie widziałem tego jeszcze nigdzie.
http://www.trioda.com/forum/viewtopi...217209#p217209
Skomentuj
-
etaks, ładny wzór - czy to jest okleina? Wczoraj przymierzyłem głośniki do bejcowanej sosny i muszę przyznać, że kolorystycznie wygląda to po prostu genialnie (srebrny Fountek i czarna kopułka bardzo dobrze pasują do ciemnego brązu). Nie wiem czy z brązowo-beżowym decoupage wyjdzie to w połowie tak ładnie. Na małym kawałku płyty spróbuję zasymulować słoje drewna na płycie MDF skrobiąc druciakiem albo jakimś heblem - to by ewentualnie była lepsza baza pod decoupage od gołej gładkiej płyty. W każdym razie ze względu na kolory w chwili obecnej skłaniam się bardziej ku fornirowaniu jednak.
Skomentuj
-
Eryk S.Concept miał coś podobnego do Twoich zamysłów jak mi się zdaje.
http://www.eryksc.com/store/
Skomentuj
-
arek 2013, lakierowane też mi chodzą po głowie. Ostatnio zrobiłem nietypowe półki do kuchni, gdzie mamy lakierowane fronty. Lakier z utwardzaczem w sprayu, kolor dobrany z palety, wyszło bardzo ładnie i zebrałem cenne doświadczenie. Koszt puszki to ok 50zł, plus grunt 14zł i to wystarczyło na 3 małe półeczki także ok. dwie albo trzy puszki na monitory+sub bym potrzebował, to wychodzi niecałe 200zł a efekt jest powalający (podobnie jak te czerwone u Eryka). Tutaj brałbym albo bardzo ciemny brąz albo czerń.
Skomentuj
-
Jednak będzie fornir. Kupiłem w końcu różany bo orzech miał za bardzo orzechowy kolor i bałem się, że nie zabejcuję tego dobrze. Róża jest w miarę neutralna. Teraz pytanie - lakierobejca czy olejowanie + lakier? Cel jest taki http://www.imagic.pl/files/view/1508...DSC_8129_1.jpgLast edited by mrc; 09.01.2014, 08:31.
Skomentuj
Skomentuj