Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory do pokoju 21mkw, technics su500, mivoc xaw 210

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Monitory do pokoju 21mkw, technics su500, mivoc xaw 210

Pragnę zrobić monitory do pokoju 21mkw to jest salon i będą obok tv. Myślalem o klonach Totem Mite, ma je mój ojciec i na lampiaku scena jest niesamowita, ale dołu brakuje. Dysponuję Mivoc xaw 210 i wzmakiem do suba więc może budować 2.1? Wzmacniacz to Technics su-500 a budżet chciałbym zamknąć w okolicach 500-600zł, chyba że byłoby naprawdę coś super trochę drożej. Chciałbym, żeby były dość małe, niekoniecznie jak Mite, ale na pewno mniejsze od altusów 140

Zobacz w projektach propozycje fountek fw146 + wavecor - jak sie zmiescisz w budzecie to bedzie bardzo fajne 2.1

Skomentuj

Dziękuję Paweł S. Ten projekt idealnie spełnia moje oczekiwania. Link do tematu http://diyaudio.pl/showthread.php/21...jekt-by-LuSzTi

Jak stroić BR? Nie będę mógł poekspreymentować ze szczelinowym. Czy dobrze myślę, że do 2.1 lepiej dać 60Hz, a bez suba 50? Co mi da wyższe strojenie w tym przypadku lepszą efektywność i dynamikę kosztem 10Hz?

Jutro zamawiam wszystko, zapytałem tylko LuSzTiego czy jeszcze załatwia taniej głośniki, ale właśnie wyczytałem, że przestał się tym zajmować. Czy są jakieś inne opcje ucięcia budżetu?

Skomentuj

Zamieszczone przez mrc Zobacz posta
        Czy dobrze myślę, że do 2.1 lepiej dać 60Hz, a bez suba 50? Co mi da wyższe strojenie w tym przypadku lepszą efektywność i dynamikę kosztem 10Hz?
        nie do konca
        jak dasz wyzsze strojenie to mozesz miec nieprzyjemne podbicie wyzszego basu. musisz niestety dobrac to na sluch

Skomentuj

A ten projekt nie będzie lepszy??
          http://diyaudio.pl/showthread.php/22...jekt-by-LuSzTi

Co prawda litraż większy o 7l ale strojenie na 40Hz

pozdr

Skomentuj

wiekszy woofer, wieksza efektywnosc, wiecej basu

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
              wiekszy woofer, wieksza efektywnosc, wiecej basu
              To chyba dobrze prawda?:)

Skomentuj

w tym przypadku nie ma to wiekszego znaczenia
                ja bym zapytal Lusztiego ktory gra lepiej na srednich tonach
                basem zajmuje sie mivoc - to dobry glosnik

Skomentuj

FW146 wypada lepiej na średnicy :)
                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamówiłem Wavecory i Founteki. Napisałem do Polinka maila z zamówieniem. Kosztorys podam po dojściu części i zakupie MDF.

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                      FW146 wypada lepiej na średnicy
                      Trochę mnie tym zasmuciłeś. Bardzo duża jest ta różnica?? A jeszcze jakbyś go porównał do 14SCX to byłoby super :]

Skomentuj

Zamieszczone przez czarecki Zobacz posta
                        Bardzo duża jest ta różnica??
                        FW168 wymaga niższego podziału bo ze średnicą u niego tak sobie. Ale to właśnie można skompensować niskim podziałem, za to ma lepszy bas. FW146 jest mniejszy, ma lżejszą membranę więc, rezonans membrany ma wyżej, więc można go łączyć z głośnikami, które nie zagrają tak nisko jak to jest wymagane przy FW168.
                        Wszystko jest kwestią głośnika towarzyszącego, więc nie ma co się spinać :)
                        Ja słuchałem 14 SCX w starej wersji i wg mnie to lipa...ale ja patrzę na głośniki przez pryzmat dużo droższych i dużo lepszych głośników, które przewinęły się przez moje ręce.
                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

FW168 wymaga niższego podziału bo ze średnicą u niego tak sobie......
                          Sorry że tak Cię męczę ale napisałeś w tym projekcie, że jest to alternatywa do MX, a dla Ciebie co gra lepiej? Chciałem już kupować głośniki na ten zestaw ale trochę mnie zbiłeś z tropu. Co prawda posiadam suba na 10"AWX i mógłbym zrobić to z FW146, ale aż tak bardzo nie zależy mi na tak potężnym basie i wolałbym go nie podpinać pod stereo
                          Pozdr

Skomentuj

Źle rozpatrujesz moje wpisy.
                            Ja nie piszę o całym projekcie tylko o poszczególnych głośnikach. Porównanie samych głośników wypada tak jak napisałem wcześniej.
                            Ale patrząc na całe projekty to nie będzie dużej różnicy w średnicy, bo są tam zastosowane inne głośniki wysokotonowe, adekwatne do głośnika niskotonowego.
                            W przypadku projektu z FW168 jest TW30 WA08 - wersja z komorą i ferrofluidem - dzięki temu można było zrobić niski podział i nie ma problemu ze średnicą całego zestawu - wszystko jest na niezłym poziomie.
                            W przypadku projektu z FW146 jest TW030 WA10 - wersja bez komory i ferrofluidu - wymaga wyższego podziału a FW146 na to pozwala bo jako sam głośnik ma lepszą średnicę niż FW168, ale rozpatrując całe zestawy średnica będzie na podobnym poziomie.
                            Zestaw z FW168 będzie grał lepiej basem, ale kosztem większej obudowy, projekt na FW146 to mały zgrabny monitorek, ale basem nie powala :)

Skomentuj

Źle rozpatrujesz moje wpisy.
                              To na pewno z braku konkretnego doświadczenia ale teraz już rozumiem o co Ci chodziło. Trochę zaśmieciłem wątek autora ale ja też już wszystko wiem i powoli zabieram się za zakupy:) Dzięki za pomoc LuSzTi
                              Pozdr

Skomentuj

Koszty póki co:

2x Fountek 146 - 255,22zł (LuSzTi)
                                2x Wavecor WT030 WA10 - 239,59zł (http://audiodrivers.eu/)
                                Częsci do zwrotnic - 141,43zł (Polink)

Częsci do zwrotnic:

Rezystory
                                2x 002-0274 Rez. 1,20Ω 5W 5% MOX (met) RSS Ty-Ohm śr.8,5/24 samogasnący szt. 0,4 0,49
                                2x 002-0346 Rez. 15,00Ω 5W 5% MOX (met) RSS Ty-Ohm śr.8,5/24 samogasnący szt. 0,4 0,49
                                Kondensatory
                                2x 001-0208 Kon. 0,22μF 400VDC 5% MKP Jantzen Cross-cap śr- 8/ 19mm. poziomy szt. 2,59 3,19
                                2x 001-0254 Kon. 5,60μF 400VDC 5% MKP Jantzen Cross-cap śr-21/ 36mm. poziomy szt. 8,88 10,92
                                2x 001-0244 Kon. 3,60μF 400VDC 5% MKP Jantzen Cross-cap śr-17/ 36mm. poziomy szt. 6,72 8,27
                                2x 001-0258 Kon. 6,80μF 400VDC 5% MKP Jantzen Cross-cap śr-22/ 36mm. poziomy szt. 10,2 12,55
                                Cewki
                                2x 000-1446 Cewka ind. 0,270mH +/-3% 0,230Ω dr.1,00mm śr.40 dł.15mm szt. 8,92 10,97
                                2x 000-5485 Cewka ind. 1,400mH +/-3% 0,210Ω dr.1,00mm Fe 0,061kg. śr.26 dł.38mm szt. 12,16 14,96

Skomentuj

Witam,

gdzie kupujesz Fountek-a ?

Jacek Zieliński

Przepraszam, nie zauważyłem wpisu.

Skomentuj

Przyszły Wavecory :)

Skomentuj

Odebrałem Founteki i przyszły elementy zwrotnic. Niedługo reszta!

Skomentuj

Zwrotnice złożone (pająki na HDF). Nie wytrzymałem i podłączyłęm na sucho... góra robi wrażenie :) O 13 jadę odebrać płyty MDF. Zamówiłem pocięte płyty 19mm w Obi, 18 nie mieli, a w DREWNO chcieli mi dać całą płytę 2,8x2m i wyszło by to 188 z pocięciem, a nawet nie mam reszty jak przewieźć. Koszt płyt w Obi będzie ok. 30zł.

Nie mam frezarki i szukam stolarza w Łodzi do wycięcia otworów z frezami. Jak nic nie znajdę to pójdzie HDF i pomalutku wyrzynarka + papier. Później dam zdjęcia pająków.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X