Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory Fountek F1

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] Monitory Fountek F1

Fountek F1

Występują:
    Fountek FW146
    Fountek NeoCD1.0

WSTĘP
    Skusiłem się na te przetworniki dzięki promocji firmy www.loudspeakershop.eu. Bardzo byłem ciekaw wstęgi. Kolumny wykonałem zgodnie z projektem Witolda Albeckiego. Jedyne zmiany to umieszczenie BR z tyłu. Offset zachowany ale wyliczony wg wzoru Yoshiego.
    Opis projektu: www.audioarena.pl/viewtopic.php?f=27&t=17

BUDOWA
    Obudowy wykonane z MDF 22mm. Ścianki klejone do czoła na klej poliuretanowy. Fornir (chyba orzech) klejony na klej kontaktowy Bonikol. Szlifowany papierem o gramaturze 120 do 220. Wytłumienie filc 5mm na wszystkich ścianach. Góra i dół watolina 20mm. Przetworniki przymocowane na wkręty. Terminale na śruby i nakrętki pazurkowe. Lakierowanie zleciłem profesjonalnemu stolarzowi. Pozdrawiam serdecznie Sławka :).

ZWROTNICA
    Zwykły pajączek umieszczony na HDF 3mm. Elementy zwrotnicy standardowe. Cewki powietrzne, kondensatory SCR MKP, Rezystory metalizowane, Okablowanie Profigold 1,5 i 2,5mm^2.

KOSZTY
    Głośniki: 480 zł
    Zwrotnice, terminale, przewody: 250 zł
    Obudowa, fornir: 100 zł
    Lakierowanie: 70 zł 
    Frezy, papier, kleje, wkręty inne bzdety: 100 zł
    Czyli świetne kolumny za 1000 zł.

BRZMIENIE
    Nie będę rozpisywał się jak na AS bo nie jestem poetą :). Po pierwsze brzmienie bardzo szczegółowe, mnóstwo detali. Góra szczegółowa ale nie ostra. Jak pierwszy raz je odpaliłem o 2 nad ranem to skończyłem odsłuchy o 3:30. O godz. 7:00 wstawałem do pracy :).Tak pozytywnie mnie zaskoczyły ! Basu w pokoju 10m^2 dużo. W dużym salonie oczywiście brakuje. Ze względu na ustawienie słychać podbicie przy 100-120Hz.

PODSUMOWANIE
    Chciałbym bardzo podziękować Witkowi Albeckiemu i Karolowi z Akkusa. Sławkowi za lakierowanie i porady stolarskie. Administratorom, moderatorom i użytkownikom tego forum za pomoc w dojściu do celu. Polecam ten projekt początkującym jako pierwszy. Mnie się udało, także i Wam się powiedzie. Do dzieła ! :)
    Pracowałem w weekendy, czasami nocami. Rodzina na tym cierpiała ale teraz wszyscy jesteśmy zadowoleni :).
    Fanom kina domowego mogę śmiało polecić zestaw na Fountekach. Satelity, centralny: FW146 + CD1.0. Fronty 2.5 way 2xFW168 + CD3.0 i suba w 30 metrowym salonie nie będzie potrzeba !

ZDJĘCIA

Last edited by KonradRak; 20.11.2011, 20:31.
    Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Bardzo ładne monitory, starannie wykonane, piękne w swojej prostocie:) Mnie bardzo ciekawi wyższy model wstęgi founteka i się waham co wybrać czy NeoCD3.0 czy 9950 Ushera:)

Skomentuj

Dziękuję. Zdjęcia z budowy będą potem. CD3.0 leży i czeka w szafie . Ja bym wybrał CD3.0 zamiast 9950 !

Skomentuj

Proste, klasyczne i powściągliwe. Dzięki temu tak ładne, podobają mi się te maluchy :)

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
          Ja bym wybrał CD3.0 zamiast 9950 !
          Porównywałeś? Chodzi mi po głowie też 2.0

Skomentuj

całkiem ładne, aż za proste bym powiedział. :)
            Skad masz zwrotnicę? Pomiary były jakieś?

Skomentuj

Fajnie CI to wyszło. Powtarzam się: "lubię klasyczne kształty". Podobają mi się
              marcinsywala.pl
              Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Proste, eleganckie i bezpretensjonalne, mnie też się podobają.

Skomentuj

Jeszcze raz dziękuję. Motywujecie mnie do dalszej nauki, pracy. Jak to mówią KLASYKA nigdy nie przemija. Obiecuję, że kolejna konstrukcja będzie bardziej ambitna :)

---------- Post dodany o 22:09 ---------- Poprzedni post o 22:07 ----------

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                  całkiem ładne, aż za proste bym powiedział. :)
                  Wszystko masz tu:
                  http://www.audioarena.pl/
                  Własne pomary zrobię jeśli polutuję przedwzmacniacz do JIG'a. Jeśli cudem zadziała - taki ze mnie elektronik !

---------- Post dodany o 22:13 ---------- Poprzedni post o 22:09 ----------

Zamieszczone przez csbiczek Zobacz posta
                  Porównywałeś? Chodzi mi po głowie też 2.0
                  Wiem jak grają Akkusy X1 i V1 czyli 9950 i 9930-20.
                  Cd3.0 nie słuchałem ale Witek Albecki słuchał. Dużo z nim rozmawiałem na ten temat więc wiem czego się spodziewać. Dlatego będzie to moja przyszła kopułka.

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                    Zwrotka jest umieszczona na forum stworzonym przez loudspeakershop.eu

Zamieszczone przez csbiczek Zobacz posta
                    Ja bym wybrał CD3.0 zamiast 9950 !
                    Tylko do CD3.0 zalecany przez producenta podział to 3kHz z 3 rzędem, a T9950 odetniesz niżej. Warto to wziąć pod uwagę.

A monitorki bardzo udane, ładna stolarka, ładna forma. Podobają mi się.
                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
                      Wiem jak grają Akkusy X1 i V1 czyli 9950 i 9930-20.
                      Duża różnica między 9930 a 9950?
                      Warto dopłacić do 9950?
                      marcinsywala.pl
                      Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Zamieszczone przez hermes Zobacz posta
                        Duża różnica między 9930 a 9950?
                        Warto dopłacić do 9950?
                        Różnica w cenie jest mała. 9950 jest bardziej szczegółowy. Bliżej mu do CD1.0 (nie wiem czy to dobre porównanie). W V1 gra chyba z 8948A. Wokale są bardziej wyeksponowane, ta kolumna gra lepszą średnicą. Porównywałem ja na podstawowym NAD więc jakiej kolosalnej różnicy nie słyszałem. Jeśli już 9950 to warto go połączyć z jakimś dobrym średnioniskotonowym. Na pewno nie 8935A. Ja wybrałem zestaw po taniości dlatego 8935A + 9930.

Skomentuj

Gratuluję udanej konstrukcji! Kształt bardzo do mnie przemawia.
                          Ogólnie na plus.
                          Jak ten zestaw sprawuje się przy muzyce rock/metal?

Skomentuj

Zamieszczone przez wojak737 Zobacz posta
                            Gratuluję udanej konstrukcji! Kształt bardzo do mnie przemawia.
                            Ogólnie na plus.
                            Jak ten zestaw sprawuje się przy muzyce rock/metal?
                            To świetne kolumny do rocka/metalu ale z solidną podstawą basową (Dayton RS225 ?). Są szybkie, szczegółowe. Nic nie gubią. Tylko tu pojawia się problem. Większość takich zespołów ma nędznie zrealizowane płyty. Te kolumny tego nie wybaczają przeciwnie do Usherów. Dla mnie najlepiej brzmią duże składy symfoniczne, muzyka filmowa. Dzieci Sancheza mogę słuchać w koło.

Skomentuj

Bardzo estetyczna konstrukcja. Grats!

Skomentuj

ZDJĘCIA Z BUDOWY

Skomentuj

Szok:) a największy że po raz pierwszy spodobał mi się matowy lakier:) fornir też super położony.. w jednym słowie.. Gratuluje:)

Skomentuj

Szczerze mówiąc nie pasują mi proporcje frontu, ale z drugiej strony kolor membrany wooferka bardzo dobrze komponuje się z kolorem forniru, który został tutaj dobrany wręcz wzorcowo. Ogólnie rzecz biorąc efekt pozytywny :)

Chętnie posłuchałbym takiego zestawu - głównie z uwagi na wysokotonówkę, bo szczerze mówiąc nie miałem jeszcze styczności z głośnikiem wstęgowym. Czy sam charakter brzmienia takiego głośnika uznajesz generalnie za inny niż w kopułkach? A jeśli tak, to ciekawe, czy wynika to właśnie z budowy głośnika czy akurat z tego modelu samego w sobie. Ciekawa sprawa.

Wspominasz jeszcze o podbiciu pasma 100-120Hz, które wynika z "ustawienia" - chodzi Ci o ustawienie kolumn w pomieszczeniu czy o ustawienie strojenia BR? Próbowałeś zmieniać strojenie?

Skomentuj

Zamieszczone przez ruperto83 Zobacz posta
                                      Szok:) a największy że po raz pierwszy spodobał mi się matowy lakier:) fornir też super położony.. w jednym słowie.. Gratuluje:)
                                      To lakier półmat. Ichniejsze oznaczenie gloss 20. Akurat ten fornir nie jest perfekcyjnie położony ale nie będę pisał o błędach :).

---------- Post dodany o 09:46 ---------- Poprzedni post o 09:32 ----------

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
                                      Szczerze mówiąc nie pasują mi proporcje frontu, ale z drugiej strony kolor membrany wooferka bardzo dobrze komponuje się z kolorem forniru, który został tutaj dobrany wręcz wzorcowo. Ogólnie rzecz biorąc efekt pozytywny :)
                                      Do takiej szerokości Albecki zrobił zwrotnicę. Poszerzyłem ją o kilka mm. 165x280x360. Pojemność ok 9L. Lepiej wyglądałyby niższe np 34cm ale nie mogłem zrobić głębszych. Gdyby obudowa była z MDF 18mm było by łatwiej. Ten aluminiowy Fountek fajnie by wyglądał też w pełnym połysku.
                                      Chętnie posłuchałbym takiego zestawu - głównie z uwagi na wysokotonówkę, bo szczerze mówiąc nie miałem jeszcze styczności z głośnikiem wstęgowym. Czy sam charakter brzmienia takiego głośnika uznajesz generalnie za inny niż w kopułkach? A jeśli tak, to ciekawe, czy wynika to właśnie z budowy głośnika czy akurat z tego modelu samego w sobie. Ciekawa sprawa.
                                      Zapraszam na odsłuchy do Radomia. Tych głośników koniecznie trzeba posłuchać bo gra to inaczej niż tekstylne. Porównuje je teraz z Usherami. 2 różne charaktery brzmienia.
                                      Wspominasz jeszcze o podbiciu pasma 100-120Hz, które wynika z "ustawienia" - chodzi Ci o ustawienie kolumn w pomieszczeniu czy o ustawienie strojenia BR? Próbowałeś zmieniać strojenie?
                                      Chodzi o ustawienie kolumn w pomieszczeniu. Stoją na szafce blisko ściany. Fotkę mam w domu - później pokażę. Rurka to BR-50-143-HP.

Skomentuj

Skoro piszesz że nie jest wzorowo położony.. to ok, ale w tym wypadku wzorowo ukryłeś wszystkie niedociągnięcia:)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X