Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory Fountek F1

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
    To świetne kolumny do rocka/metalu ale z solidną podstawą basową (Dayton RS225 ?)
    Czyli czas na 3way fountek :cool:

Skomentuj

Zamieszczone przez ruperto83 Zobacz posta
      Skoro piszesz że nie jest wzorowo położony.. to ok, ale w tym wypadku wzorowo ukryłeś wszystkie niedociągnięcia:)
      Zauważ, że nie ma zdjęcia obu tyłów jednocześnie. Nie bez powodu :P

---------- Post dodany o 16:25 ---------- Poprzedni post o 16:19 ----------

Zamieszczone przez wojak737 Zobacz posta
      Czyli czas na 3way fountek :cool:
      3way to na pewno będzie moja kolejna konstrukcja. Mam dwie koncepcje ale za wcześnie aby o tym mówić.
      Gdyby w loudspeakershop były Daytony to połączenie: CD1.0 + FW146 + Dayton RS225 byłoby czymś zjawiskowym biorąc pod uwagę niską cenę przetworników. Wątek "twój pomysł nasze wykonanie" pewnie już byłby zakończony.
      Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Monitorki bardzo ładne. Podoba mi się ich prostota i estetyka, sam przymierzam się do budowy monitorów i chodzą mi po głowie Founteki i zastanawiam się czy nie wybrał bym większego brata na dół (168). Miałeś może z nim do czynienia? I czym kierowałeś się przy wyborze 146 ?

I jeszcze jedno pytanko, jaki dokładnie lakier jest położony?

Pozdro

Skomentuj

Zamieszczone przez bociek14 Zobacz posta
          Monitorki bardzo ładne. Podoba mi się ich prostota i estetyka, sam przymierzam się do budowy monitorów i chodzą mi po głowie Founteki i zastanawiam się czy nie wybrał bym większego brata na dół (168). Miałeś może z nim do czynienia? I czym kierowałeś się przy wyborze 146 ?
          I jeszcze jedno pytanko, jaki dokładnie lakier jest położony?
          Pozdro
          Z FW168 miałem tyle do czynienia, że zajmuje mi miejsce w szafce razem z NeoCD3.0 :) Wkrótce będzie do nich zwrotnica. Połącz go z CD3.0 będziesz miał prawdziwy HiEnd.

---------- Post dodany o 18:48 ---------- Poprzedni post o 22:07 ----------

Kino domowe 2.0

Dzieci były zachwycone. Mnie też się podobało :)

Skomentuj

czy można głośnik founteka zamienić na FW 200? i przenieśc bass reflex na przód?

Skomentuj

Zamieszczone przez uraharu Zobacz posta
              czy można głośnik founteka zamienić na FW 200?
              Nie.

Zamieszczone przez uraharu Zobacz posta
              i przenieśc bass reflex na przód?
              Tak.

Skomentuj

Zajrzałem na ceny głośników, trochę się zmieniły. Teraz to bardziej 480 zł za sztukę a nie za komplet... NeoCD1.0 260 zł w loudspeakershop, a FW146 200 zł. Szkoda, bo gdyby komplet na obie strony wyszedł 480 zł to byłaby to świetna opcja.

A tak przy okazji - dałoby radę dokoptować do tego jakiś niskotonowy, żeby to zadziałało w zamkniętej 3 way? I tak, wiem, nie zejdzie tak nisko jak BR, ale jestem uparty jak osioł.
                Last edited by siewcu; 17.09.2018, 21:34.

Skomentuj

Nie na temat...

:huh:

Skomentuj

Zamieszczone przez siewcu Zobacz posta
                    Zajrzałem na ceny głośników, trochę się zmieniły. Teraz to bardziej 480 zł za sztukę a nie za komplet... NeoCD1.0 260 zł w loudspeakershop, a FW146 200 zł. Szkoda, bo gdyby komplet na obie strony wyszedł 480 zł to byłaby to świetna opcja.
                    A tak przy okazji - dałoby radę dokoptować do tego jakiś niskotonowy, żeby to zadziałało w zamkniętej 3 way? I tak, wiem, nie zejdzie tak nisko jak BR, ale jestem uparty jak osioł.
                    Aktualne ceny Founteków spowodowały totalny brak zainteresowania tymi przetwornikami. W cenie FW146 jest SB Acoustics SB15NAC. Sztywniejsza membrana, karkas z włókna zamiast alu.
                    Ja kiedyś dałem w OZ Dayton RS270, FW146 i CD3.0. Gdybym ci mógł coś doradzić to zamiast myśleć o OZ do głośnika mniejszego od 15", daj w BR SB Acoustics SB23NAC. Kick, dynamika basu jak z obudowy zamkniętej.

Skomentuj

Ale np w przypadku kogoś takiego jak ja, czyli upartego na wstęgę(wiedząc o tym, że ani to proste ani sensowne), za dużo alternatyw nie ma A ten wydawał się świetny, ale sprawdziłem aktualne ceny... Trza zbierać na coś dużego od razu. Gdyby ceny były jak tu to bym już miał kupione a tak to pozostaje obejść się smakiem i patrzeć, może w kierunku NeoX1.0 i zbierania tysięcy na budowę.

Skomentuj

CD 1.0 to jest bardzo kiepski glosnik. CD3.0 juz cos mozna z niego zrobic.
                        Generalnie nie wiem skad u Ciebie takie cisnienie na wstege. Brzmienie dalekie od idealu, mocno charakterystyczne. Dopiero naprawde topowe wstegi daja bardzo dobry dzwiek.

Skomentuj

Bo tak. Poważnie, wiem o wadach Ale tak o po prostu się uparłem. Niemniej jednak chyba nie ma co kontynuować tematu, skoro i tak opcja odpada. A poza tym... coś jednak jest w tym dźwięku wstęgi, coś innego - choć tu już wchodzimy na kwestie mocno subiektywne, a tu wykresy i pomiary nie mają za dużo do gadania w kwestiach odsłuchowych...

Skomentuj

Moze akurat Twoje ucho lubi te znieksztalcenia :) Ok Raal jest genialny, ale tanie Founteki kosztuja tyle, co naprawde dobre kopulki. Poza tym zerknij jeszcze na planary taki jak Bg neo3.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                              Brzmienie dalekie od idealu, mocno charakterystyczne.
                              Potwierdzam, ale akurat w projekcie F1 gra fajnie i właśnie ten jego charakter jest taki fajny, tzn. może się podobać.
                              F1 to najbardziej charakterystyczne kolumny jakie miałem i jeden z nielicznych projektów do których bym wrócił :) (oczywiście jeśli cena była by taka jak w trakcie szału na te głośniki )

Skomentuj

Lubi. Ja mam różne dziwne pomysły, szkoda, że ceny poszły o 100% w górę, choć ciekaw jestem jaki by wyszedł mix wstęgi z kopułką... Choć przypuszczam, że tu się zaczynają już bardzo zaawansowane i bardzo drogie projekty. Może kiedyś, jak będę miał 10-15 tysi do wydania...

Skomentuj

Jak będziesz miał 15000 to praktycznie nie masz już ograniczeń. Za 2000zł kupisz tego kolosa:
                                  http://www.fountek.net/neopro10i.html
                                  Można więc zapomnieć o Raal. Ja mam słabość do Founteków bo pierwsze samodzielne projekty na nich robiłem. Mam jeszcze w magazynku Neo X3.0 niby duża wstęga a i tak trzeba łączyć powyżej 2kHz. Ten mikrus CD1 to nadaje się tylko do łączenia z kopułkowym średniakiem 50mm minimum 3.5 kHz ale tylko Chinole takie produkują. Więc zakup na alli HiVi lub Kasun. Neo X1.0 to taka sama kupa.

Skomentuj

Nie na temat...
                                    kasun...widziałem to kiedyś na Ali. Tak samo audiolabs itd. używał ktoś tych chińskich głośników? Kiedyś zaciekawiły mnie bardzo szerokopasmowki audiolabs ale nie zamówiłem właśnie z obawy że może to być bubel.

Skomentuj

Dobrze, ze nie podaja charakterystyk katowych tych neopro10, bo by sie mozna bylo na plecy ze smiechu wywalic

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
                                        Za 2000zł kupisz tego kolosa:
                                        http://www.fountek.net/neopro10i.html
                                        Można więc zapomnieć o Raal.
                                        Słyszałem, nie polecam... a na pewno nie w tej cenie.

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                        Dobrze, ze nie podaja charakterystyk katowych tych neopro10, bo by sie mozna bylo na plecy ze smiechu wywalic
                                        Między innymi dlatego nie polecam :)

Skomentuj

Logiczne, że ja też bym nie kupił głośnika 2x droższego od beryla i 5x droższego od lepszej szmaty. To propozycja dla fanatyów kosmicznego kształtu kolumn i wyróżnienia się z tłumu :). Jak widać (bo firma funkcjonuje) ktoś kupuje za chore pieniądze Zeta Zero więc styl przed dźwiękiem

Skomentuj

Czaruję...
                                          X