Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory Fountek F1

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wygląda jak z Dali...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
      CD 1.0 to jest bardzo kiepski glosnik. CD3.0 juz cos mozna z niego zrobic.
      Generalnie nie wiem skad u Ciebie takie cisnienie na wstege. Brzmienie dalekie od idealu, mocno charakterystyczne. Dopiero naprawde topowe wstegi daja bardzo dobry dzwiek.
      miałem CD 3 z FW 168 Founteka w 3 rzędzie i grały pięknie , wstęgi musza mieć wysokie podziały , nie można sugerować się tymi które proponuje się na stronie .

- - - - - aktualizacja - - - - -

wstęga i mały średniak w wysokim podziale to dobry zestaw , szczególnie przy 3 drogach
      Last edited by luigi; 20.09.2018, 13:16.

Skomentuj

Nie rozumiem. To będzie 3 way z FW168 na średnich?
        Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

na średnich będzie FR88EX , planowane podziały w zakresach 300-600 i 3000-4000 hz , 3 Bw. lub 4 LR rząd , zależne od pomiarów i odsłuchu , wyrównanie czasowe dsp .
          Last edited by luigi; 21.09.2018, 09:06.

Skomentuj

Czyli tak jak pisał Pogromca problem latania pozostaje, choć on jest trochę deminizowany.

Skomentuj

przy tak małym średnio tonowym musi być niskotonowy wysoko filtrowany i latania na pewno nie będzie , kwestia efektywności nie istnieje przy aktywności .

Skomentuj

Zamieszczone przez luigi Zobacz posta
                przy tak małym średnio tonowym musi być niskotonowy wysoko filtrowany i latania na pewno nie będzie , kwestia efektywności nie istnieje przy aktywności .
                Co?
                Od kiedy podział ma wpływ na turbulencje powietrza?

Skomentuj

bezpośrednio nie ma , FW168 to Midwoofer i w ogóle nie widzę problemu

Zamieszczone przez Pogromca mitow
                  Tylko jest pewien problem z tymi głośnikami. Przy dużych wychyleniach generują słyszalne turbulencje powietrza z szczeliny cewki. Dla mnie to zupełnie dyskwalifikuje głośnik jako niskotonowy.
                  doczytaj co było wyżej , u mnie nie będzie dużych wychyleń.

Skomentuj

doczytaj co było wyżej , u mnie nie będzie dużych wychyleń.
                    Z tego co pisales, zrozumialem ze robisz zestaw trojdrozny. Chyba ze masz na mysli 4 drozny, gdzie fw168 bedzie pracowal jako wysoki bas i niska srednica.

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
                    Czyli tak jak pisał Pogromca problem latania pozostaje, choć on jest trochę deminizowany.
                    O ile glosniki pracuja z malym wychyleniem to nie ma problemu. Przy glosniejszym graniu problem wystepuje jak najbardziej.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                      Przy glosniejszym graniu problem wystepuje jak najbardziej.
                      Kurcze.. Ja mam jedne kolumny na L22 i jedne na FW146 jako woofery i nie słyszę problemu. Moze czas skończyć z audio, głuchnę widocznie na starość

Skomentuj

L22 jest wolny od tego problemu, ma lepsza budowe. FW146 pierdzi ze szczeliny przy znacznym wychyleniu membrany.

Skomentuj

nie wiem skąd ta teoria , ja nie słyszałem takiego problemu , Echo1 który kiedyś kupił 168 ode mnie pewnie tez nie słyszał i w końcu ci z linku tez nie słyszeli.
                          http://www.highfidelity.pl/@main-1769&lang=
                          choć ja cd1 nie łączyłbym z fw168 a z cd2
                          Last edited by luigi; 21.09.2018, 15:23.

Skomentuj

To nie jest teoria tylko fakt dotyczący tych głośników ( z reszta nie tylko tych, z Alcone jest to samo ). Przy dużym wychyleniu furkoczą. Oczywiście problem występuje w pewnych warunkach i przy normalnym odsłuchu nie jest słyszalny. Na forum byla juz poruszona kwestia tego problemu.

Generalnie przy obecnych cenach alu Sba ten nie ma sensu kupować tych Fountekow.

Skomentuj

Wytłumaczy mi ktoś po co robić kolumnę z 4x16cm głośnikiem zamiast jednym albo dwoma 25-30?

Skomentuj

bo musi być wąska z przodu , duży bas z boku nie wchodzi w grę ze względu na konieczne niesymetryczne ustawienie kolumn.

http://aurisaudio.rs/en/products/speakers/poison-88
                                tak nie mogę zrobić
                                Last edited by luigi; 21.09.2018, 17:08.

Skomentuj

Nie ma co tłumaczyć, to bez sensu. Korekcja cyfrowa wiele tu nie pomoże. Nawet jeśli one kosztowały tylko 160zł/szt to jest to całkowicie nieopłacalne. 2xSB23NAC ośmieszą taki zestaw a wyjdzie tylko 100zł drożej, no ale 5cm szerzej [emoji846] Planowany wysoki podział więc ciekawe jak zostanie rozwiązany problem rozjechanych centr akustycznych.

Skomentuj

korekcja i prawdziwe wyrównanie czasowe pomoże

Skomentuj

na średnich będzie FR88EX , planowane podziały w zakresach 300-600
                                      Zapomnij, że uda się to pomierzyć i zazwrotkować z FW168 z boku. Na bok to można dać klasycznego suba i zrobić podział na 80 czy 120Hz

Skomentuj

Konrad słusznie prawi. Niepotrzebne komplikacje, kupa dłubania i wiara, ze aktywnie można wszystko posklejać. Ale trzymam kciuki, rob i ucz sie na bledach :)

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
                                          Zapomnij, że uda się to pomierzyć i zazwrotkować z FW168 z boku.
                                          przecież pisałem ze nie mogę dawać głośników z boku
                                          Last edited by luigi; 21.09.2018, 17:29.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X