Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomysł na nowe 3 way

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomysł na nowe 3 way

Ponieważ poprzedni projekt już powoli dąży do ukończenia a kolumny w miarę zdobyania ostatecznego wyglądu spotykają się z coraz większym zaintereswaniem szwagra (coś czuję że będzie mocno lobbował żeby ode mnie odkupić) to się po cichu zastanawiam nad nowym projektem.

Na razie luźno po odsłuchaniu na AS kolumn Ardento i paru innych wstęg zaczyna mi się klarować nastepujący pomysł:
    Zrobić 3way na średnicy o jak najszerszym paśmie na jakimś niedrogim a sensownym szerokopasmowym. Budżet... powiedzmy jakieś 2,5kzł na przetworniki i zwrotnice.

1. Środek na jakiejś szerokopasmówce. Patrzyłem na razie na różne opcje 4calowych T-B, nic innego na razie nie rzuciło mi się w oczy. Np taki: http://zap-audio.pl/sklep/index.php? albo lepiej taki: http://diyaudio.pl/showthread.php/22...roducts_id=426 bo sporo tańszy a nie widzę różnic poza układem magnetycznym. Sporo tańszy jest w tym wypadku dość istotne.

2. Górę z wysokim podziałem (5-8-10khz w zależności od możliwości i brzmienia szerokopasmówki) na jakiejś niedrogiej wstędzie (neocd 1.0, albo 3.0 albo czymś w podobnej cenie w zależności od możliwości szerokopasmówki)

3. Dół... Hmm w tej chwili mam na L22 RNX/P i mi się podoba niskie zejście tego głośnika. Mógłby być ten, lub można byłoby dobrać nawet jakiś 25cm (ale nie większy - szerokości ścianki wolałbym juz nie powiększać)

Idea takiego nietypowego podziału jest taka, żeby wszystkie kompromisy związane ze zwrotnicą i zgraniem fazowym w wyprowadzić poza zakres gdzie ucho jest najczulsze. Powinno pomóc w uzyskaniu dobrej stereofonii.
    Minusem mogłoby być zabarwienie wprowadzane przez szerokopasmówkę i wąska dystrybucja dźwięku, ale przy moim pomieszczeniu mogłoby to być raczej zaletą (mało elementów wygłuszających)

Co Wy na taki pomysł? Ktoś mógłby podrzucić jakies propozycje głośników?

Może ktoś chciałby taki projekt na przestrzeni nadchodzacego roku zazwrotkować?

popatrz jak to robią fachowcy, z głośniczkami W4 na pewno nie możesz wzorować się na Ardento, a raczej na Audium.

---------- Post dodany o 11:12 ---------- Poprzedni post o 10:49 ----------

w Ardento ,,środek,, to raczej prawie pełne pasmo.
    audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
    http://www.rane.com/note160.html
    Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

A czy ja mówię że chce zrobić klona Ardento?? Miejsca na takie coś nie mam :)
      Audium ładne, ale tez nie o to mi chodzi. Chcę mieć pełne pasmo, a szerokopasmówka nie da mi ani niskich ani ładnych wysokich (pisze o moich wrażeniach z AS)

Wiem mniej więcej jak sa zrobione Ardento. Tam autorowi chodziło też o wysokoą efektywność, stąd duży głośnik szerokopasmowy. Ja nie mam takich potrzeb.

A chodziło mi o wykorzystanie szerokopasmówki jako średniotonowego (bo w takim zakresie optymalnie powinien działać), nie obciążać go niskimi tonami (do tego użyć fajnego niskotonowego) i nie zmuszać go grania wysokimi tonami, bo to bez sensu.

A że lubię ładną stereofonię, to podziały i problemy z fazą wyciągnąć poza te 1-5kHz. Przy tym przy wysokich podziałach można dać tanią wstęgę, bo mi się spodobał taki dźwięk. Ale żeby użyć wstęgi z typowym niskośredniotonowym głośnikiem, to wypadałoby dać taką która pozwala na podział powiedzmy 2-2,5kHz, a te już kosztują. Piszę to wiedząc o istnieniu konstrukcji typu neocd1.0 + FW146 czy 168.

Skomentuj

W budżecie powinno Ci się zmieścić Fountek Neo X 1.0 lub 2.0, do tego Sonido SFR 145 i coś na dół. Pytanie 8 czy 10 cali :) Może Wavecor SW270 - tani głośnik z parametrami do CL.
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
          szerokopasmówki jako średniotonowego
          zamiast tego kup dedykowanego średniaka i nie kombinuj jak koń pod górę .

to wypadałoby dać taką która pozwala na podział powiedzmy 2-2,5kHz, a te już kosztują.
          są głośniki co ciągną liniowo do 10k-12k i umożliwią podział wyżej .
          Podział powyżej 5k to pomyłka bo odległość między głośnikami musi być wtedy bardzo mała .

poza układem magnetycznym
          to może być kluczowa różnica .

FW146
          kopułowy dayton umożliwi podział na 4-5k np.

---------- Post dodany o 11:59 ---------- Poprzedni post o 11:45 ----------

Powinno pomóc w uzyskaniu dobrej stereofonii.
          na to nie ma "przepisu kucharskiego".
          Słyszałem kolumny mające genialną scenę z niskim podziałem jak i takie które jej nie miały z wysokim czy innymi wynalazkami mającymi niby to poprawić .

Skomentuj

Sonido fajne, ale wygląd którego nie zaaprobuje żona, a i mi się nie bardzo podoba.

Po tym jak działa w BR seas L22, już nie chcę CL :) -3db na 40Hz... Błeee... Ten Wavecor przy BR schodzi do samych piekieł, ale 100L to już straszna kolumbryna, a w dodatku delay się robi jakiś gigantyczny (extremum 39ms przy 20Hz). Wprawdzie dopiero poniżej 30Hz i nie mam pojęcia jak to będzie słyszalne. Ale te 100l już mnie boli. Jakaś alternatywa?

No i jeszcze jedna sprawa. Dostepność głośników... Te Founteki to chyba w Polsce niedostępne. A słyszał ktoś fstęgi AC? taki http://www.loudspeakershop.eu/glosni...acturers_id=31 jest jeszcze w granicach ceny

Skomentuj

Founteki są w Audiotransducers.com
              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Faktycznie i ceny nawet fajne.
                to może być kluczowa różnica .
                Żle się wyraziłem. Porównując karty, to się różnią rodzajem magnesu. Reszta na moje niewprawne oko wygląda tak samo.
                są głośniki co ciągną liniowo do 10k-12k i umożliwią podział wyżej
                kup dedykowanego średniaka i nie kombinuj jak koń pod górę
                No tak, tylko jakiego? Taki np. AL130M fajny, ale dość drogi, też ma wyraźnie zarysowany brakeup więc za wysoko się go ciąć nie da. Zresztą co jest nie tak w koncepcji użycia małej szerokopasmówki?
                kopułowy dayton umożliwi podział na 4-5k
                Raven, kopułka średnotonowa pozwoli na wysoki podziął, ale od dołu to pewnie gdzieś 800-1000 a to tez nie fajnie.
                na to nie ma "przepisu kucharskiego".
                To wiem i dlatego się was pytam. Przewija się przez Wasze ręce dużo konstrukcji, głośników więc mam nadzieję, że coś podpowiecie.

---------- Post dodany o 12:47 ---------- Poprzedni post o 12:46 ----------

Podział powyżej 5k to pomyłka bo odległość między głośnikami musi być wtedy bardzo mała .
                A to prosze wyjaśnij mi bo nie rozumiem.

Skomentuj

SOrki ze pisze to w tym temacie ale nie chce zakłdac kolejnego a poruszono tu sprawę Fountek Neo X 2.0 ,

zastanawia mnie czy jest sens zgrwyac Neo X 2.0 + 8948 do muzyki rock metal, alternatywa HDS + 8948 ?

Skomentuj

Wskazówka
                    Micwoj korzystaj z opcji "Cytuj zaznaczony tekst", bo nie wiadomo kogo słowa cytujesz i trzeba się wracać i szukać...

Skomentuj

Poniewaz nie planujesz OB, nie musisz zatem kupowac duzego sredniaka.
                      Czy wysoka efektywnosc ma znaczenie?
                      Czy kierunkowosc zestawu ma znaczenie?

---------- Post dodany o 20:35 ---------- Poprzedni post o 20:30 ----------

Zamieszczone przez Kuman Zobacz posta
                      zastanawia mnie czy jest sens zgrwyac Neo X 2.0 + 8948 do muzyki rock metal, alternatywa HDS + 8948 ?
                      Glosnik ktory jest 2,3x drozszy, mowimy tutaj o Neo2 nie moze byc alternatywa, a jedynie upgreadem. Slyszalem na AS ten glosnik i moge go polecic.
                      HDS jest ciezki do przebicia w swojej klasie przez jakikolwiek glosnik ale polaczenie Neo2 z usherem moze byc ciekawe. Niestety aplikacja tego nie bedzie latwa.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                        Micwoj korzystaj z opcji "Cytuj zaznaczony tekst"
                        Ok, dzięki. :)

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                        Czy wysoka efektywnosc ma znaczenie?
                        Czy kierunkowosc zestawu ma znaczenie?
                        Wysoka efektywność nie ma większego znaczenia. Taka jaką mam przy l22rnxP jest dla mnie wystarczająca. Dużo niższa już też nie powinna być, bo musiałbym znaleźć mocniejszy wzmacniacz, a na to nie mam ochoty (teraz mam Yamahe 100W/8R)
                        Co do kierunkowości to już nei jest tak łatwo odpowiedzieć. Przez 90%czasu kręcę się po mieszkaniu a muzyka leci w tle. Więc na tę sytuację wypadało by mieć głośniki z jak najszerszą propagacją. Jednak pozostałe 10% czasu siadam sobię w konkretnym miejscu i skupiam się na słuchaniu. I wtedy żałuję że nie mam zaadaptowanego pomieszczenia. Jako, że mebli nie mam dużo, to jest pogłos, odbić jest sporo i scena nie wychodzi jakaś fantastyczna. Więc pod tym kątem nie byłoby źle żeby propagacja była jak najwęższa.
                        Tu mi pewnie ktoś napisze "to sobię zaadaptuj" ale to nie przejdzie ze względu na wystrój. Może tylko za głową powieszę jakieś duże zdjęcie na płótnie z ukrytym za nim panelem. To jednak nie będzie jakaś większa zmiana.

Tak więc może być układ który brzmi tylko w wąskim kącie i będzie to pewnie miało sens.
                        Pharaoh, masz jakieś ciekawe propozycje?

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                        Podział powyżej 5k to pomyłka bo odległość między głośnikami musi być wtedy bardzo mała
                        Kto mi wyjaśni o co chodzi? IHMO jeśli kolumn słucham z odległości 4m, to jeśli głośniki są zgrane fazowo, to odległość między nimi, czy to będzie 2cm czy 5 nie ma większego znaczenia. Czy się mylę?

---------- Post dodany o 10:02 ---------- Poprzedni post o 08:03 ----------

@Pharaoh, miałeś te TB1320SIF. Jak Twoje wrażenia z nich? Oczywiście pytam pod kątem przewidywanego zastosowania, czyli na średnich.

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                          Glosnik ktory jest 2,3x drozszy, mowimy tutaj o Neo2 nie moze byc alternatywa, a jedynie upgreadem. Slyszalem na AS ten glosnik i moge go polecic.
                          HDS jest ciezki do przebicia w swojej klasie przez jakikolwiek glosnik ale polaczenie Neo2 z usherem moze byc ciekawe. Niestety aplikacja tego nie bedzie latwa.
                          NIe wiem jak to liczyłes ale cena miedzy tymi dwoma głosnikami nie jest az taka duża:

http://audiotransducers.com/pl/wsteg...-neo-x-20.html
                          http://audiotransducers.com/pl/104mm...08-913000.html

---------- Post dodany o 10:48 ---------- Poprzedni post o 10:42 ----------

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                          TAk z ciekawosci maja polska siedzibe czy sprzet jest wysyłany z zagranicy bo ceny maja bardzo dobre :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Kuman Zobacz posta
                            TAk z ciekawosci maja polska siedzibe czy sprzet jest wysyłany z zagranicy bo ceny maja bardzo dobre
                            http://audiotransducers.com/pl/content/2-kontakt

Skomentuj

Nie na temat...
                              Hmm. Strona jest zarządzana... To nie jest tożsame z firmą. Wygląda na to że mają przedstawiciela w Polsce szczególnie patrząc na ceny wysyłek. A raczej jest sklep w Polsce który podpina się do strony. Ja się tylko dziwię, że firma nie jest publicznie ogłoszona. W ten sposób wysyłajac komuś pieniądze, w końcu nierzadko niemałe nawet nie wiesz z kim zawierasz umowę kupna-sprzedaży.

Czyli płacisz z góry, przesyłasz pienidze na konto, Handlowiec nic Ci nie przesyła głośników, ty zgłaszasz na Policję a oni mają opcję albo od banku wyciągnąć tajemnicę chronioną (właściciela konta) albo od bułgarskiej firmy informację kto to jest ta polska wersja sklepu. Z punktu widzenia policjanta to nieciekawie...
                              Jeszcze fajniej w przypadku zwrotu/reklamacji, tym już się policj raczej nie zajmie, bo to sprawa raczej dla PIHu.

Jednym słowem całość transakcji jest oparta na wzajemnym zaufaniu ciebie do nie wiadomo kogo.
                              Ktoś miał doświadzenia pozytywne/negatywne z tym dostawcą?

Skomentuj

Sam niedawno kupowałem z tej strony, i miałem wątpliwości. Zawsze można wybrać opcję za pobraniem. A co do firmy to głośniki dostałem po 3-4 dniach, dodatkowo sklep informuje na maila o wysyłce i podaje nr.przesyłki aby śledzić.Z ciekawości teraz zajrzałem na fakturę. Co ciekawe adres firmy jest z Bułgarii i to w cyrylicy tak jak i pieczątka.

Skomentuj

Nie na temat...
                                  Zamieszczone przez Krzyś Zobacz posta
                                  Co ciekawe adres firmy jest z Bułgarii i to w cyrylicy tak jak i pieczątka.
                                  To kto w Polsce handluje? Jakaś strefa mroka...
                                  A pieniądze przesłałeś jak? Na konto? Polski bank?

Skomentuj

Zapłaciłem przy odbiorze.

Skomentuj

Taka jaką mam przy l22rnxP jest dla mnie wystarczająca
                                      Ten glosnik ma przecietna efektywnosc na basie. Odejmujac jeszcze 3-4dB na korekcje BS zostanie nam 84dB.

Wysoka efektywność nie ma większego znaczenia.
                                      Ma i to duze Ale to przychodzi z czasem.

@Pharaoh, miałeś te TB1320SIF. Jak Twoje wrażenia z nich? Oczywiście pytam pod kątem przewidywanego zastosowania, czyli na średnich.
                                      Bardzo fajny glosniczek, do standardowej budy w 3way idealnie sie spisze. Moze spokojnie pociagnac do 6-10Khz. Ale on bedzie sie marnowal, jak go polaczysz z L22 -> Bedziesz musial go stlumic z tego powodu. Idea stosowania takich glosnikow i korzystania z ich zalet jest brak tlumienia.

Skomentuj

No tak. I tu jest znowu pytanie które od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie. Trochę w kontekście ostatniej dyskusji o głośnikach z wysoką skutecznością, trochę w kontekście starej (nie wiem w jakim wątku to było poruszane, nie mogę znaleźć) o pomiarach parametrów T-S.
                                        Z jednej strony Pharaoh mówisz, że warto używac wysokoskutecznych głośników, dla mnie z długiej dyskusji nt zestawów wysokoskutecznych wypłynął wniosek, że wysokoskuteczne głośniki grają zwyczajnie głośniej, a jeśli mamy głośniki o niższej skuteczności, to trzeba im dostarczyć więcej prądu i tu różnicy nie powinno być. Ale z drugiej strony tuby u Lampizatora zagrały hmm... wszyscy wiedzą jak.

A pytanie które chodzi mi po głowie ostatnio, jest takie:
                                        Producenci badają T-S przy dużym natężeniu głośności, w okolicach wysterowania bo jeśli dostarczymy za mało prądu, to wychodzą głupoty (do tej dyskusji Sound Wave wniósł swoją wiedzę).

Więc: Czy głośniki przy mniejszych wychyleniach niż xmax mają inne parametry? Teoretycznie dążenie jest takie żeby parametry były liniowe w całym zakresie.
                                        A z moich doświadczeń wynika, że jeśli mamy obudowę BR, słuchamy kolumny z małym poziomem głośności, to przy większej objętości obudowy zatkanie BR przynosi bardzo mały efekt. Efekt jest natomiast bardzo słyszalny przy większych natężeniach.
                                        I tak: jeśli przez 99% czasu słucham głośników z niewielkim poziomem głośności, może wypadałoby pomierzyć parametry głośników przy mniejszych poziomach i takie wstawiać do symulacji obudowy?

A co do doboru L22 do tych głośników, to może faktycznie coś z większa efektywnością, tylko co? Dźwięk L22 z jego zejściem mi się podoba. Mógłby jeszcze ewentualnie być TB ma przy 1V 89dB, Founteki ok. 89-92 (zależy który)
                                        Ograniczeniem dla mnie jest wielkość obudowy. 80-ostatecznie 90l to jeszcze jest akceptowalne, ale większe to już nie. Jakąś propozycję mieszczącą się w moim budżecie (przy wychodzi ok. 500zł na woofer)?

---------- Post dodany 05.12.2013 o 09:40 ---------- Poprzedni post 04.12.2013 o 08:48 ----------

Nikt się nie podejmie rozwiać mroki mojej ignorancji? Temat dla mnie intrygujący. Może ktoś trafił na lekturę w temacie ts przy mniejszych ciśnieniach?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X