Cześć! Dostałem od znajomego głośniki Beyma SM-118. Chciałbym zbudować na nim kolumny, więc napisałem do dystrybutora, żeby podesłał jakiś projekt budowy. Wszystko jest tam ładnie podane, ale mam jedne pytanie. Projekt zakłada 2 BR o średnicy 10cm i długości 4 cm. Czy mogę je zastąpić prostokątnym otworem o powierzchni takiej samej jak te BRy powyzej? Czy będzie to działało?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Pytanie o BR
Collapse
X
-
Zamieszczone przez gharalion Zobacz postaDzięki chłopaki
A czy ta "półeczka" nad tym otworem w takim razie też powinna mieć 4cm tak?;>
Nie lepie uzyc WinsSd do wyliczenia?
Skomentuj
-
musisz zrobić dwa br prostokątne o długości z projektu zachowując powierzchnie z oryginału czyli takiej samej jak br okrągłe w projekcie
http://pl.wikipedia.org/wiki/Walec_%28bry%C5%82a%29
Co do kolegi dupek, korzystanie z WinISD, przy posiadaniu gotowego pomierzonego projektu są kiepski pomysłem. WinISD tylko jako dodatek.
Chyba, że potrzebujecie go do przeliczenia objętości tunelu walca na objętość prostopadłościanu? ale to już byłoby śmieszne
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kamil4772 Zobacz postamusisz zrobić dwa br prostokątne o długości z projektu zachowując powierzchnie z oryginału czyli takiej samej jak br okrągłe w projekcie
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kamil4772 Zobacz postamusisz zrobić dwa br prostokątne o długości z projektu zachowując powierzchnie z oryginału czyli takiej samej jak br okrągłe w projekcie
Poza tym tez nie rozumiem po kiego 2 br?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Kamil4772Musisz zatankować 10 litrów żeby przejechać 100 kilometrów.Zamieszczone przez Paweł SDlaczego musi 10?Zamieszczone przez Kamil4772a co mnie to obchodzi to był przykład! może i 40l
dupek, musi się zgadzać objętości tunelu walca z objętością prostopadłościanu
Zamieszczone przez dupekjak zrobi dwa otwory prostokatne o tych samych podanych wymiarach co okragle
Skomentuj
-
Ludzie, czy Wy nie widzicie że tu wkradło się po prostu nieporozumienie?
Zamieszczone przez gharalion Zobacz postaCzy mogę je zastąpić prostokątnym otworem o powierzchni takiej samej jak te BRy powyzej?
Skomentuj
-
Nie, nie można tego dwuznacznie rozumieć w żadnym wypadku.
Sformułowano jednoznacznie, a czy pomyłkowo czy nie, to już nie z cytowanego zdania ewentualnie wynika.
Czy mogę je zastąpić prostokątnym otworem o powierzchni takiej samej jak te BRy powyzej?
Czyli czy mogę wiele zastąpić jednym.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Comandante W Zobacz postaNie, nie można tego dwuznacznie rozumieć
Skomentuj
-
Chodzi mi po prostu o zbudowanie czegoś na styl tego - http://elektronika-muzyczna.com.pl/g...-400-1_158.jpg. Oczywiście bez tej przekrody pionowej na dole. Myślę, że przeliczenie pola powierzchni koła na pole powierzchni prostokąta nie będzie zbytnim problemem. I chodziło mi, czy jeżeli pola powierzchni tych figur będą równe, to czy muszę zachować "głębokość" chowania się w kolumnę odpowiednich elementów.
Skomentuj
-
heh, właśnie porobiłem kilka prostych obliczeń i wychodzi na to, że nie można kierować się zasadą
- zachowania tego samego pola powierzchni rury
Przepraszam za wprowadzenie w błąd.
Należy kierować się:
- jednoczesnego zachowania tej samej masy akustycznej portu(objętości obydwu rur)
Pole powierzchni możemy uzyskać takie same dla wielu różnych kobinacji "objętości", a to oznacza zmienną masę akustyczną portu, a to oznacza zmienne strojenie.
Proponuje matematyczne wzory albo prosciej WinISD.
Skomentuj
Skomentuj