Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pytanie o BR

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pytanie o BR

Cześć! Dostałem od znajomego głośniki Beyma SM-118. Chciałbym zbudować na nim kolumny, więc napisałem do dystrybutora, żeby podesłał jakiś projekt budowy. Wszystko jest tam ładnie podane, ale mam jedne pytanie. Projekt zakłada 2 BR o średnicy 10cm i długości 4 cm. Czy mogę je zastąpić prostokątnym otworem o powierzchni takiej samej jak te BRy powyzej? Czy będzie to działało?

zadziala

Skomentuj

jak wyżej. Spełnij tylko założenie o tych samych wartościach pól powierzchni wewnętrznych.

Skomentuj

Dzięki chłopaki
        A czy ta "półeczka" nad tym otworem w takim razie też powinna mieć 4cm tak?;>

Skomentuj

Zamieszczone przez gharalion Zobacz posta
          Dzięki chłopaki
          A czy ta "półeczka" nad tym otworem w takim razie też powinna mieć 4cm tak?;>
          Chyba koledze chodzi o przegrode tak? I nie podales gdzie te 4cm, wzdluz/wszerz/gr czy co?

Nie lepie uzyc WinsSd do wyliczenia?

Skomentuj

chodzi mi o głębokość tej przegrody - ile ma dokładnie "wchodzić" w kolumnę?

Skomentuj

A to juz musisz sobie obliczyc. Najlepiej uzyj programu j/w napisalem. Masz w nim mozliwosc wystrojenia na pozadana czestotliwosc i program sam wyliczy wymiary szczeliny

Skomentuj

musisz zrobić dwa br prostokątne o długości z projektu zachowując powierzchnie z oryginału czyli takiej samej jak br okrągłe w projekcie

http://pl.wikipedia.org/wiki/Walec_%28bry%C5%82a%29

Co do kolegi dupek, korzystanie z WinISD, przy posiadaniu gotowego pomierzonego projektu są kiepski pomysłem. WinISD tylko jako dodatek.

Chyba, że potrzebujecie go do przeliczenia objętości tunelu walca na objętość prostopadłościanu? ale to już byłoby śmieszne

Skomentuj

Zamieszczone przez kamil4772 Zobacz posta
                  musisz zrobić dwa br prostokątne o długości z projektu zachowując powierzchnie z oryginału czyli takiej samej jak br okrągłe w projekcie
                  a dlaczego musi 2?

Skomentuj

Zamieszczone przez kamil4772 Zobacz posta
                    Nie zgodze sie z kolega, ze jak zrobi dwa otwory prostokatne o tych samych podanych wymiarach co okragle, to bedzie to samo. Wtedy BR beda mialy wieksza pojemnosc=inne strojenie. No chyba, ze miales co innego na mysli.
                    Poza tym tez nie rozumiem po kiego 2 br?

Skomentuj

Zamieszczone przez Kamil4772
                      Musisz zatankować 10 litrów żeby przejechać 100 kilometrów.
                      Zamieszczone przez Paweł S
                      Dlaczego musi 10?
                      Zamieszczone przez Kamil4772
                      a co mnie to obchodzi to był przykład! może i 40l
                      Można zamontować jeden jak i cztery br wszyscy to wiemy więc po co te gierki słowne?

dupek, musi się zgadzać objętości tunelu walca z objętością prostopadłościanu

Zamieszczone przez dupek
                      jak zrobi dwa otwory prostokatne o tych samych podanych wymiarach co okragle
                      Napisałem, że trzeba przeliczyć, walec i prostokąt nie mogą mieć tych samych wymiarów, bo to są inne figury.

Skomentuj

Ludzie, czy Wy nie widzicie że tu wkradło się po prostu nieporozumienie?

Zamieszczone przez gharalion Zobacz posta
                        Czy mogę je zastąpić prostokątnym otworem o powierzchni takiej samej jak te BRy powyzej?
                        Jak by napisał "prostokątnymi" to by było wszystko jasne że chce mieć dwa, a że napisał "prostokątnym" to można to dwuznacznie zrozumieć... no i akurat tak się stało.

Skomentuj

Nie, nie można tego dwuznacznie rozumieć w żadnym wypadku.
                          Sformułowano jednoznacznie, a czy pomyłkowo czy nie, to już nie z cytowanego zdania ewentualnie wynika.
                          Czy mogę je zastąpić prostokątnym otworem o powierzchni takiej samej jak te BRy powyzej?
                          Cytat mówi: czy "te BR powyzej" (liczba mnoga) "mogę je zastąpić" (liczba mnoga) "prostokątnym otworem" (liczba pojedyncza).
                          Czyli czy mogę wiele zastąpić jednym.

Skomentuj

Kwestia interpretacji wypowiedzi kolegi... cóż, dla mnie jest jednoznaczna.

Symulacja WinISD pokazuje coś takiego:

Nie wiem czy to tak właśnie powinno wyglądać, czy może WinISD wprowadza jakąś korektę na kształt. Szczerze mówiąc nie mam teraz wzoru w głowie a nie będe próbował zgadywać.

Skomentuj

Zamieszczone przez Comandante W Zobacz posta
                              Nie, nie można tego dwuznacznie rozumieć
                              Spoko, ale może niech kamil4772 się wypowie dlaczego napisał o dwóch (i zapewne to będzie omyłkowo zrozumiany wpis gharalion-a).

Skomentuj

Tutaj widać troszkę lepiej jak to działa:

Symulacja na przykładzie głośnika Beyma 15B100R-GH - ale jak wiadomo tutaj nie ma to większego znaczenia.

Skomentuj

Czyli trzeba lekko skracać tunel.

Skomentuj

Chodzi mi po prostu o zbudowanie czegoś na styl tego - http://elektronika-muzyczna.com.pl/g...-400-1_158.jpg. Oczywiście bez tej przekrody pionowej na dole. Myślę, że przeliczenie pola powierzchni koła na pole powierzchni prostokąta nie będzie zbytnim problemem. I chodziło mi, czy jeżeli pola powierzchni tych figur będą równe, to czy muszę zachować "głębokość" chowania się w kolumnę odpowiednich elementów.

Skomentuj

heh, właśnie porobiłem kilka prostych obliczeń i wychodzi na to, że nie można kierować się zasadą
                                      - zachowania tego samego pola powierzchni rury
                                      Przepraszam za wprowadzenie w błąd.
                                      Należy kierować się:
                                      - jednoczesnego zachowania tej samej masy akustycznej portu(objętości obydwu rur)

Pole powierzchni możemy uzyskać takie same dla wielu różnych kobinacji "objętości", a to oznacza zmienną masę akustyczną portu, a to oznacza zmienne strojenie.
                                      Proponuje matematyczne wzory albo prosciej WinISD.

Skomentuj

Czyli jak?;D Mam uzyskać taką samą objętość, co w przypadku standardowych, rurowych BRów?;>

Skomentuj

Czaruję...
                                        X