Witam, buduję kolumny http://diyaudio.pl/showthread.php/21...jekt-by-LuSzTi i chciałbym zapytać się Was czy mogę zastosować piankę polietylenowa zamiast watoliny ? Nigdzie w okolicy nie mogę dostać watoliny, jedynie piankę, zda to egzamin ? Pianka o grubości 3mm. Proszę o pomoc :)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Pianka polietylenowa jako wygłuszenie
Collapse
X
-
Zapytaj w jakimś zakładzie krawieckim albo sklepie o "ocieplinę" bo różnie to nazywają. Ja jak zapytałem o watolinę to Pani w sklepie pokazała mi watolinę na bazie wełny. Dopiero w trzecim sklepie kupiłem coś takiego białego, raczej sztucznego o co chyba właśnie chodzi. W ostateczności bez problemu kupisz na Allegro tylko pod względem ekonomicznym jest to bez sensu, ponieważ materiał kosztuje 5 PLN a wysyłka 15 PLN...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Nervu Zobacz postaWitam, buduję kolumny http://diyaudio.pl/showthread.php/21...jekt-by-LuSzTi i chciałbym zapytać się Was czy mogę zastosować piankę polietylenowa zamiast watoliny ? Nigdzie w okolicy nie mogę dostać watoliny, jedynie piankę, zda to egzamin ? Pianka o grubości 3mm. Proszę o pomoc
Kup to co trzeba przez internet i tyle.
Skomentuj
-
Śmiesznie to trochę zabrzmi, ale jak potrzebowałem watolinę to kupiłem po prostu zwykłą poduszkę ( ja akurat wziąłem największą, bo bywają róże rozmiary) w sklepie z artykułami dla dzieci – koszt nie całe 20zł. Dlaczego w tym sklepie? Bo akurat mam małego półtora rocznego synka i często odwiedzam ten sklep nawet po poduszki z watoliną (a to już w własnej potrzebie).
Pozdrawiam.
Skomentuj
-
panowie a czy takie coś ma w ogóle sens stosować nada się czy nie?
A tutaj link jak coś
http://www.dodatki.krawieckie.pl/pro...d691d440b3dd00Last edited by amadeo93; 18.12.2013, 09:20.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez amadeo93 Zobacz postapanowie a czy takie coś ma w ogóle sens stosować nada się czy nie?
A tutaj link jak coś
http://www.dodatki.krawieckie.pl/pro...d691d440b3dd00
chlopie no masz gotowy pomierzony projekt w ktorym jak byk jest "Kolor zielony - wytłumienie watoliną o gramaturze 200g" dajes linka do setki.Mialem rozne problemy z zakupem czesci do kolumn ale watoliny to wszedzie jest na tony do wyboru do koloru.Last edited by Eclipse; 18.12.2013, 11:02.
Skomentuj
-
Ha, ja miałem to samo !!! Nie było wiadomo. Kupiłem 1,5m2, położyłem na kuchenną wagę elektroniczną i wyszło, że to 50 g/m2. I faktycznie, cienka była ta ocieplina. Więc dałem odpowiednio 4 razy tyle. Teraz, tak jak napisał LuSzTi, trzeba będzie tego posłuchać i albo dodać albo jakąś część usunąć.
Skomentuj
-
Nie na temat...Gramatura to masa danego materiału przypadająca na przyjętą jednostkę powierzchni i nie jest to to samo co gęstość materiału, która to z kolei wyrażana jest w masie na jednostkę objętości. Ovaty dostępne standardowo na rynku mają przeważnie bardzo zbliżoną do siebie gęstość, która wynosi około 10kg/m^3 (w stanie rozprężonym). Można przyjąć, że dla tego materiału każde 100g/m^2 to około 1 cm grubości w stanie rozprężonym. Ovata jest materiałem ściśliwym i posługiwanie się jej grubością było w handlu prawdopodobnie problematyczne - dlatego za podstawę przyjęto posługiwanie się "gramaturą", bo ta jest jednoznaczna i nie zmienia się w zależności od stanu rozprężenia materiału. 300g/m^2 zawsze będzie tymi 300g/m^2 i nie ma tutaj znaczenia, czy ovata będzie sobie luźno leżeć, czy będzie zwinięta w ciasny wałek. Z gęstością jest już gorzej. W przypadku ovaty podanie gramatury przeważnie jednoznacznie charakteryzuje jej interesujące nas parametry.
Inaczej ma się sprawa w przypadku np wełny mineralnej. Jak wiadomo ją również sprzedaje się w sprężonych wałkach (między innymi), ale nie podaje się jej gramatury, tylko właśnie grubość - przynajmniej w uproszczeniu, bo tak naprawdę podaje się grubość po rozprężeniu i gęstość po rozprężeniu. Tutaj gramaturę może sobie każdy wyliczyć - jeśli jest mu potrzebna (a czasem jest, np do zestawień obciążeń przy projektowaniu konstrukcji). W tym przypadku nie podaje się gramatury, bo są różne wełny, o różnych gęstościach i dana gramatura może dotyczyć różnych grubości materiału - czyli nie charakteryzuje jej jednoznacznie.
W przypadku, który opisał kolega Jacek Zieliński, można więc sądzić, i to z prawdopodobieństwem ocierającym się wręcz o pewność, że zastosowane przez niego cztery warstwy ovaty o gramaturze 50g/m^2 dały podobny efekt, jaki oferowałaby jedna warstwa o gramaturze 200g/m^2. Inna sprawa, że użycie grubszej ovaty jest po prostu wygodniejsze, bo jest ona nieco sztywniejsza, lepiej rozkłada się ją w obudowie i nie opada na dno.Last edited by dabyl; 19.12.2013, 15:45.
Skomentuj
Skomentuj