Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3 way SS + Wavcore

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

3 way SS + Wavcore

Chciałbym złożyć kolumny 3 way na przetwornikach Scan Speak D3004-662000 + Scan Speak 18WU-4741T00 + 2 x Wavecore SW182BD01.

Dlaczego 18WU i 2x Wavecore? Chce mieć wąski front i trzy jednakowe głośniki, rozumiem, że konsekwencją tego są gorsze średnie tony i że z SS 15 byłaby lepsza średnica. Chciałbym wycisnąć jak najwięcej z tych głośników które mam. Od razu mówię też, że zwrotnicy nie będę robił sam.

SW182BD01 wg symulacji wynika że potrzebuję około 30 litrów strojone na 25 Hz (info w necie pokrywa się z tymi symulacjami)

Zastanawiam się nad 18WU-4741T00 w projektach Troelsa jest zestaw Jenzen Illuminator http://www.troelsgravesen.dk/Jenzen-Illuminator.htm i SS ma około 25 litrów i strojenie około 44 Hz. Czy może lepiej jest go umieścić w OZ? Nie ukrywam, że jeśli jest to możliwe chciałbym zrezygnować z BR.

Czy takie objętości obudowy dla głośników są odpowiednie?

Last edited by Rhainkraft; 28.12.2013, 15:19.

Szkoda, ze jednak nie 15-ka na średnice

Dla sredniaka zrób obudowe zamknięta o qtc=0,5
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Rhainkraft
      Rozmawialiśmy i znasz moje zdanie na temat 18WU w funkcji średniotonowego. Średni oczywiście w OZ. Możesz poeksperymentować i dać oba Wavecory też w zamkniętą aby porównać z BR.
      Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Dla mnie całkowity bezsens i strata kasy.
        Jedynie 12mu + 18cm bas .
        łączenie z tą popierdułką 18wu który ma większe Vd niż ten Wavecor to jakaś pomyłka .
        Last edited by raven1985; 28.12.2013, 17:15.

Skomentuj

Ale jak tam bardzo chce mieć trzy takie same głośniki to niech sobie zastosuje aluminiowe Illuminatory na dół :) Kasa z kosmosu, ale będzie OK :)
          A papierowy Illuminiator to jeden z niewielu 18cm głośników, które byłbym w stanie użyć u siebie jako średnicę, ale raczej z niskim podziałem :)
          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

To niech sobie wstawi atrapy albo membrany bierne .
            Dla mnie bez sensu konstrukcja .

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
              To niech sobie wstawi atrapy albo membrany bierne .
              Ma swoje walory wizualne
              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Raven wavecory maja byc 2szt
                One graja naprawdę dobrym basem
                Mysle, ze sprawdza sie w tej konstrukcji
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

18wu też gra basem i to pewnie nie gorzej jeśli nie lepiej .
                  Taka konstrukcja na siłę .
                  Zmarnowany potencjał

Bez sensu jest kupować głośnik na średnie który ma największe możliwości basowe na rynku .

Skomentuj

Jedynie 12mu + 18cm bas
                    Dlatego polecałem 12cm Vifę NE i dwa aluminiowe Wavecory SW182. Zaoszczędzona kasa z Illuminatora wystarczyłaby na elementy zwrotnicy.
                    Lepiej i taniej!

Skomentuj

Na samym początku pisaliśmy o tym
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Rozumiem, że 18 SS nie zagra jak np. 12MU SS. Rozumiem, że jakość dźwięku jest dla Was priorytetem a później jest design, ja jednak chciałbym na równi postawić jakość dźwięku i design stąd wybór przetworników równych pod względem średnicy. Co do aluminiowego illuminatora bardzo chętnie, ale 4 tys na niskie tony to o wiele za dużo dla mnie.

lklukasz czyli około 12 litrów? Pytanie tylko czy lepiej to zagra niż w BR u Troelsa?

Skomentuj

Troels dał go w TL tak samo jak niskotonowy. To nie jest BR. Zapewne chodziło o eksperyment i nowe wartości poznawcze. Najlepszą, szybką średnicę uzyskasz z obudowy zamkniętej i nie ma co na ten temat dyskutować.

Skomentuj

Zaprojektował też wersję BR

ale ok już nie dyskutuję :) , 12 litrów dla 18WU w OZ i SW182BD01 30 litrów strojone na 25 Hz. Poprawnie?

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                              Ma swoje walory wizualne
                              Ja ich nie dostrzegam
                              Ale o gustach się nie dyskutuje przecież :)

Zamieszczone przez Rhainkraft Zobacz posta
                              postawić jakość dźwięku i design
                              trzeba tak zrobić żeby wilk był syty i owca cała

Źle to wygląda ?

No i trochę oderwany od ziemi przykład ale się da zrobić fajnie 12cm wizualnie :drool:

Skomentuj

lklukasz czyli około 12 litrów? Pytanie tylko czy lepiej to zagra niż w BR u Troelsa?
                                Zdecydowanie zamknięta dla "sredniaka"
                                I rozważ jego zmiane na mniejszego
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

12 litrów dla 18WU w OZ
                                  tak 11-12l dla qtc 0.7
                                  dla 30l qtc 0.5

SW182BD01
                                  http://www.wavecor.com/SW182BD01_sea...imulations.pdf

30l na 2 głośniki w zamkniętej .

lub BR strojenie około 25Hz ale to musisz spr. na słuch
                                  Pod warunkiem że zmieścisz tunel :biggrin:
                                  Wątpliwe, że Ci się uda zmieścić . 60mm średnicy będzie miał ponad 40cm długości . A mniejszy odpada bo na pewno będzie świszczał już .
                                  Szczelinowy może albo od dołu budki .

Te 01 mają 4om więc musisz je szeregowo połączyć inaczej będziesz miał 2om kolumnę.
                                  Nie lepiej wersje 02 8-omową i połączyć równolegle ?

---------- Post dodany o 12:27 ---------- Poprzedni post o 12:13 ----------

teraz widzę że zabraknie SPL-u średniaka.
                                  Last edited by raven1985; 29.12.2013, 11:31.

Skomentuj

raven1985 Pomyłka, oczywiście mam dwie sztuki SW182BD02 czyli 8 ohm.

Dokładnie trzeba trzeba tak zrobić żeby wilk był syty i owca cała

Akustyk zrobił na 18 WU jako średnim w ILR3, Troels zrobił Jenzen Illuminator ze średnimi na 18WU czyli wnioskuję, że da się coś takiego wykonać i godzę się z kompromisem dotyczącym gorszej średnicy niż na mniejszym głośniku średniotonowym. Wiem, że ani Akustyk ani Troels nie są wyroczniami, ale wnioskuję, że skoro Akustyk zarabia na ILR3 to musi to jakoś w miarę grać w średnich tonach.

1 kolumna nie podoba mi się, 2 bardzo ładna, mniejszy średniotonowy bardzo pasuję, ale w domu bym jej nie postawił bo mam zupełnie inny wystrój i taka kolumna najzwyczajniej nie pasowała by do wnętrza domu.

Moim zamiarem jest zrobienie kolumny w stylu firmy Triangle, tylko w wersji spokojniejszej.

teraz widzę że zabraknie SPL-u średniaka.
                                    Czyli problem?

---------- Post dodany o 13:27 ---------- Poprzedni post o 13:22 ----------

lub BR strojenie około 25Hz ale to musisz spr. na słuch
                                    Pod warunkiem że zmieścisz tunel
                                    A tunel wygięty? Widziałem kiedyś w jakimś subwooferze tunel który był powykrzywiany w obudowie. Jakie są konsekwencje takiego tunelu?
                                    Last edited by Rhainkraft; 29.12.2013, 12:25.

Skomentuj

Nie zabraknie efektywności, Wavecor podaje max wartość, tam gdzie jest pik od rezonansu membrany, w paśmie użytecznym ma dużo mniej. Da radę to skleić bez problemu.

Skomentuj

Faktycznie więc nie ma problemu :)

A tunel wygięty?
                                        Nie mam doświadczenia ale to raczej gwarancja świstów .

alternatywnie membrany bierne na tylnej ściance :
                                        http://audiotransducers.com/pl/pozos...pr182bd01.html
                                        tylko drogo :(

Akustyk zrobił na 18 WU jako średnim w ILR3, Troels zrobił Jenzen Illuminator ze średnimi na 18WU
                                        Tak ale tam są 10 cali lub 2 * 8 cali i musiał tak zrobić żeby stykało SPL-u i średni miał zapas mocy .
                                        no i jakoś to wyglądało
                                        Last edited by raven1985; 29.12.2013, 13:01.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X