Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomysł na monitorki audio ze starych kolumn

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sprawa jest prosta. Albo wyhaczysz cos do 500zl, bo to minimum na budowe kolumn albo liczysz sie ze koszta beda wieksze od 500zl i w pelni swiadomie budujesz kolumny.

Skomentuj

lub robisz to jak najtaniej z tego co masz

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
        lub robisz to jak najtaniej z tego co masz
        ...ale glosniki kupic musisz :)

Skomentuj

to i tak wyjdzie mu 100zl a nie 500zl

Skomentuj

Zamieszczone przez Stefanrsko Zobacz posta
            Kusi kusi, ale to razem koszt jakiś 240zł za same głośniki plus zwrotnica 120zł, plus reszta :-) no ale coś za coś. Dzięki za podpowiedzi. Będę myślał co dalej.
            to i tak wyjdzie mu 100zl a nie 500zl
            No... :)

Skomentuj

Biję się z myślami trochę. Zobaczymy na co jeszcze budżet pozwoli, ale skłaniam się do wydania tych 500zł i do tego wykonczenia kolumn w fajny sposób. Właśnie zależy mi na bardzo ładnym wyglądzie, co pociąga za sobą też kolejne koszty, a przede wszystkim nakład prac. No i tu się sam nasuwa wniosek, że warto dać lepsze głośniki, niż robić fajne obudowy ale do byle jakich przetworników.

Skomentuj

Podjąłem decyzję :)

Będę robił na głośnikach, które wymienił Paweł. Z samym zakupem przetworników się chwilę wstrzymam, na razie skupiam się na obudowach. Dokładnie wszystko zwymiarowałem i kolumny będą mieć w zasadzie równe 16 litrów bez wygłuszenia itd. Front z podwójnej płyty 20mm, ścianki z 18tki. Myślałem o zestrojeniu na 40Hz z BR (przy objętości 15L), tak jak piszą na stronie STXa. To chyba najlepsze rozwiązanie?

Skomentuj

monitorki ze taki maly litraz?

Skomentuj

No coś w tym stylu. "Duże" kolumny podłogowe już mam, takie stojące. Więc celuję w coś bardziej mobilnego co przyda się na studiach. Albo dziewczynie sprezentuję ;-) Malutkie i tak nie będą, bo wymiary to 385mm (wys.) x 200mm (szer.) x 280mm (dł.). Chyba w takiej obudowie dobrze będzie grał ten GDN 17 SCX? BR zdecydowałem się dać na front ze względu na to, że nie wiem gdzie będą w przyszłości stały kolumny, a może być tak że przy samej ścianie. Więc na froncie za dużo miejsca nie będzie. Ten GDWK jest spory, a GDN też ma sporą średnicę zewnętrzną. Dodatkowo będą frezy pod przetworniki więc miejsca malutko :-)
                    Last edited by Stefanrsko; 14.02.2014, 12:21.

Skomentuj

idz poszukaj kartonow
                      zrob sobie model tej kolumny, rozrysuj glosniki i tunel
                      postaw to u siebie w pokoju i czekaj...
                      jak za tydzien nie zmienisz pomyslu to mozesz robic

Skomentuj

Nie za mała ta wysokość Ci wyszła? Jakiej średnicy br będziesz dawał?

Skomentuj

Szczerze nie rozumiem...będą wyglądać źle w tych wymiarach? Czy o co chodzi..

"Projektując" starałem się żeby były stosunkowo wysokie, ale nie za szerokie, żeby na ile się da nadać im lekkości. Próbną obudowę już złożyłem, tylko trochę mniejszą i było ok. Może źle wymiary napisałem. 280mm będzie od frontu do pleców, a 200mm to szerokość frontu. Czy po prostu radzisz się zastanowić?

---------- Post dodany o 13:55 ---------- Poprzedni post o 13:46 ----------

Zamieszczone przez etaks Zobacz posta
                          Nie za mała ta wysokość Ci wyszła? Jakiej średnicy br będziesz dawał?
                          Hmm, no BR będzie ale nie centralnie pod GDNem tylko obok, w prawym dolnym rogu. Średnicy BR szczerze mówiąc nie ogarnąłem :-/ miałem wymierzony pod ten głosnik z philipsa i zapomniałem przenieść wymiar..wstyd.

Skomentuj

Mi chodziło o całkowitą wysokość: scx 180mm, pcx 104mmm, i zostaje 100mm na br i odstępu między głośnikami. Pytałem o br bo mój ma otwór zewn. 100mm

Skomentuj

100mm pod ten zestaw głośników?

Skomentuj

polinkowy br ma zewnętrzne 10mm - wewnętrzne 68mm

Skomentuj

Wrzuciłem dane głośnika do WinISD i przy obudowie 15L wyliczył mi rurkę o średnicy 50mm i długość 200mm. Vent match jest wtedy na 0,16. Jak daję szerszą rurkę, to automatycznie program wydłuża ją. Jeśli te wyliczenia są ok, to wtedy zostawiłbym ten BR co mam ze starych kolumn, ew go wydłużył i tyle. Chyba rurka o długości 20cm przy dlugości boku 28cm jest ok?

Skomentuj

Wrzuciłem dane głośnika do WinISD i przy obudowie 15L wyliczył mi
                                    to jest najczęsciej popelniany blad - bo mi tak sam wyliczyl!

a zwrociles uwage na to jak ta rurka wyglada?

Skomentuj

to jest najczęsciej popelniany blad - bo mi tak sam wyliczyl!

a zwrociles uwage na to jak ta rurka wyglada?
                                      No tak wyliczył, a z tego co wyczytałem to ten program do tego służy. Wygląda? No ustawiłem kształt na okrągły, szt. 1. Średnica 50mm, długość 200mm tak jak napisałem. Wybacz Pawle ale piszesz ogólnikami i szczerze nie rozumiem w zasadzie nic z Twoich ostatnich wypowiedzi. :-(

Skomentuj

Pawle ale piszesz ogólnikami i szczerze nie rozumiem w zasadzie nic z Twoich ostatnich wypowiedzi. :-(
                                        bo pisalem z pracy z telefonu

No tak wyliczył, a z tego co wyczytałem to ten program do tego służy.
                                        program PODAJE PROPOZYCJE, ktora nie zawsze jest koncowym wynikiem

akurat mam chwilke to pozwole sobie skrobnac projekcik

jak widac, brak tu miejsca na odpowiedni tunel (polinkowe "fi68" ktore maja otwor w obudowie 96mm!)
                                        podpasuja tu 2 mniejsze tunele, cos a'la 3SM ale z tunelami na dole
                                        ale ja bym osobiscie zrobil tunel szczelinowy, tylko ze przy mniejszej wysokosci skrzynki

ale i tak wymiary sa do zmiany bo to co sobie wymysliles to zaledwie 13 litrow :p

Skomentuj

Dzięki za projekt!

13? No nie wiem, liczyłem parę razy, może nie odjąłem jakiejś ścianki. Dobra, to powiedzmy że tunel. Jaka wysokość wtedy proponujesz? Zwiększyć do 15L... iść w długość czy poszerzyć je jeszcze? Myślę że to pierwsze.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X