Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

QUADRAL QLX-155 zna ktoś te kolumny?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
    Predzej zepsuje wysokotonowki slabym wzmakiem niz mocnym
    Zależy jak będzie używał, a czytając takie teksty jak wyżej zacytowałem, podejrzewam że i tak będzie próbował znów podkręcić na max.
    Nigdy mi się nie zdarzyło aby podkręcić gałkę do oporu na wzmacniaczu, a miałem ich kilka, o różnej mocy, głośniki też... w żadnym wypadku nie podkręciłem na max, bo się po prostu nie dało, albo wzmacniacz nie domagał albo głośniki.
    Skoro majster podkręca na maxa i jeszcze się tym rajcuje, to tylko czekać aż założy temat "jak wymienić cewkę w wysokotonówce".

Skomentuj

Nie na temat...
      Zamieszczone przez infinity Zobacz posta
      Nom, prawie - w SM napisali 90W/8R
      Faust? A co tam stoi na komodzie? (to był żart :P)
      Zamieszczone przez majster290 Zobacz posta
      stereo tuner dt 4140 dynamic speaker[COLOR="#696969"]
      A nie mówiłem, że Faust? Dynamic Speaker, Continental Edison, Bruns i co tam jeszcze = ta sama Unitra :) Nie krytykuję przecież :P

Ale koniec żartów, wróćmy do piecyka, mało mocy powiadasz? To napisz jeszcze coś o źródle, rodzaju muzyki, no i gdzie to odkręcasz na 17-tą?

Skomentuj

Ktoś wrzucał to gdzieś w offtopicu chyba, wydaje mi się że kolega co odkręca volume na maxa powinien to obejrzeć żeby zrozumieć iż potencjometr głośności to nie regulacja mocy wzmacniacza, w pewnym momencie chłop pokazuje na oscyloskopie że sinusoida zaczyna się robić płaska co oznacza że z głośnika zaczynamy robić grzejnik :)
        W większości nikomu się nie chce czytać więc filmik powinien być lepszą formą.
        https://www.youtube.com/watch?v=FkDmtMSCwh4
        Last edited by Rfck; 13.02.2014, 04:38.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
          To jaki wzmacniacz był by odpowiedni to inna kwestia, choć nie sądzę aby był taki mocny potrzebny jak piszesz.

Pewnie przesterem waliło aż miło.
          Jak kupi mocniejszy, góra 120W, to jak zrobi tak samo to wysokotonówka poleci ino roz.
          Ale to dobrze, nauczy się chłopak że się powinno słuchać bardziej doświadczonych.
          Za cenę tych kolumn złożył byś sobie dużo mocniejsze paczki.
          Tak było słychać przester dlatego sciszyłem i już nie daję tak głośno, mi te kolumny starczą w zupełności lecz potrzebny wzmacniacz który da im maksymalną moc jaką mogą przyjąć . (mam na mysli moc bez przesteru)

---------- Post dodany o 18:01 ---------- Poprzedni post o 18:00 ----------

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
          Predzej zepsuje wysokotonowki slabym wzmakiem niz mocnym. Teoretycznie kazdy lepszy wzmacniacz ma male znieksztalcenia przy pelnej mocy, ale roznie to bywa.
          Jesli chce wykorzystac pelen potencjal kolumn, to 100w na kanal bedzie malo. 100w to sie pcha w panel suba, do glosnika 20cm, a tam sa dwa duze tluczki, ktore trzeba dobrze napedzic.
          Masz jakąś propozycję na wzmacniacz do tych kolumn?

---------- Post dodany o 18:04 ---------- Poprzedni post o 18:01 ----------

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
          Zależy jak będzie używał, a czytając takie teksty jak wyżej zacytowałem, podejrzewam że i tak będzie próbował znów podkręcić na max.
          Nigdy mi się nie zdarzyło aby podkręcić gałkę do oporu na wzmacniaczu, a miałem ich kilka, o różnej mocy, głośniki też... w żadnym wypadku nie podkręciłem na max, bo się po prostu nie dało, albo wzmacniacz nie domagał albo głośniki.
          Skoro majster podkręca na maxa i jeszcze się tym rajcuje, to tylko czekać aż założy temat "jak wymienić cewkę w wysokotonówce".
          nie nie, nie chce tych kolumn posuć nie dam już nigdy gałki na maksa nie wiedziałem że przester niszczy głośniki teraz już wiem i nigdy więcej tak nie zrobie. Szukam dobrego wzmaka do tych kolumn może coś jesteście w stanie zaproponować?

---------- Post dodany o 18:10 ---------- Poprzedni post o 18:04 ----------

Zamieszczone przez infinity Zobacz posta
          Nie na temat...

A nie mówiłem, że Faust? Dynamic Speaker, Continental Edison, Bruns i co tam jeszcze = ta sama Unitra :) Nie krytykuję przecież :P

Ale koniec żartów, wróćmy do piecyka, mało mocy powiadasz? To napisz jeszcze coś o źródle, rodzaju muzyki, no i gdzie to odkręcasz na 17-tą?
          hymmm lekii dubstep, muzyka z radia eska, electro haus , coś w tym stylu http://www.youtube.com/watch?v=aHjpOzsQ9YI , http://www.youtube.com/watch?v=BlBGEsxeBSY głównie takie kawałki jak w drugim linku , źrudło komputer głownie youtube, na 17 już nie będe podkrecał koro to psuje głośniki ale w pokoju 27m2

---------- Post dodany o 18:44 ---------- Poprzedni post o 18:10 ----------

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
          Ktoś wrzucał to gdzieś w offtopicu chyba, wydaje mi się że kolega co odkręca volume na maxa powinien to obejrzeć żeby zrozumieć iż potencjometr głośności to nie regulacja mocy wzmacniacza, w pewnym momencie chłop pokazuje na oscyloskopie że sinusoida zaczyna się robić płaska co oznacza że z głośnika zaczynamy robić grzejnik :)
          W większości nikomu się nie chce czytać więc filmik powinien być lepszą formą.
          https://www.youtube.com/watch?v=FkDmtMSCwh4
          Bardzo Ciekawy film teraz pytanie ile moje kolumny mają mocy znamionowej? Bo wywnioskowałem że najbespieczniej bedzie kupic mocniejszy wzmacniacz od kolumn

Skomentuj

http://stx.pl/stx-f-360-n-kolor-redwood.html
            Tutaj są wszystkie parametry. W filmie ( nie wiem czy w tym akurat ale polecam Ci przejrzeć jego kanał) mówiono o efektywności, dzięki temu że Twoje kolumny mają wysoką efektywość bo aż 93dB to nawet przy wzmacniaczu małej mocy będą głośno grały. Natomiast bezpieczniej dla kolumn będzie jeśli dostaną mocny wzmacniacz ( żeby był mocniejszy niż Twoje kolumny musiałbyś mieć wzmacniacz 2x200W przy 8 ohmach a taki wzmacniacz napewno będzie drogi :).
            Jeśli wystarczy Ci natężenie dźwięku i potrafisz usłyszeć przesterowania i wiesz że gałka na maxa to zabójstwo dla głośników niekoniecznie potrzebujesz nowego wzmacniacza.

Skomentuj

ja myślę że przester jest wtedy gdy przekrecam mocniej galkę i głośniki basowe nie graja głośniej tylko wysoki robi się głośniejszy tak to odczówam. Ale nigdy nie wiadomo dokonca kiedy sie zaczyna a nie chce ich zniszczyć więdz wolał bym taki wzmacniacz która da okoiło 200W na kanał przy 8 ohm ... A może jesteście w stanie polecić jakieś wzmacniacze o takiej mocy"?:)

Skomentuj

Jeżeli nie słyszysz kiedy wzmacniacz zaczyna zniekształcać to 200tu watowym piecem wywalisz całe kolumny w kosmos bo i tak będziesz kręcił gałą za daleko. Zacznij słuchać muzyki, dźwieku a nie nap(piiiiiik)nia. Będzie taniej i bezpieczniej.

Skomentuj

Jaki sub aktywny ppolecicie do kolumn stx f 360n?

Skomentuj

Jaki sub aktywny ppolecicie do kolumn stx f 360n?
                    Duuuuuży, z 10-cioma rurami, co by wytwarzał duuuuużo bassu :)

...bo przecież 4 głośniki 10" na froncie są niewystarczające.

Zaczyna być zabawnie :rolleyes:
                    Last edited by marian; 17.02.2014, 10:59.

Skomentuj

Wszedzie pisza ze do muzykki najlepszy jest sprzet 2:1 a Ty se beke robisz jak pytam o suba

Skomentuj

Wszedzie pisza ze do muzykki najlepszy jest sprzet 2:1
                        Pokaż mi gdzie to piszą.
                        Stereo, to jest najlepsza konfiguracja sprzętowa do słuchania muzyki.
                        Ty po prostu chcesz mieć tylko głośno.

Skomentuj

Wszedzie pisza ze do muzykki najlepszy jest sprzet 2:1
                          Do muzyki 2.1 lepsze od 2.0? To ciekawe bo mam zupelnie inne zdanie

Marian mnie uprzedzil ;D

Skomentuj

Wszedzie pisza ze do muzykki najlepszy jest sprzet 2:1 ....
                            Pisanie o muzyce to jak tańczenie o architekturze . Wiara w słowo pisane jest niestety wielka w sieci .

Skomentuj

dobra zostaje przy stereo

Skomentuj

dobra zostaje przy stereo
                                Tobie to nic nie da.
                                My tu mówimy o "dobrym" dźwięku... niestety Ty potrzebujesz SPL-u a nie jakości, co już kilkakrotnie potwierdziłeś.

Skomentuj

93db starczą

Skomentuj

93db starczą
                                    według Ciebie to nie dużo? :o
                                    DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pteterycz Zobacz posta
                                      według Ciebie to nie dużo? :o
                                      To chyba tak normalnie

Skomentuj

Wlasnie... Chyba... Nie masz pojecia ile to jest 93dB przy 1W, a stawiasz to jako wymog...

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                          Wlasnie... Chyba... Nie masz pojecia ile to jest 93dB przy 1W, a stawiasz to jako wymog...
                                          To co jak dam 10w to będe miał 930dB?? chyba nie

Skomentuj

Czaruję...
                                          X