Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

maestro II 180

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

maestro II 180

Zamieszczam przebieg charakterystyki zaestwów maestro II 180 tonsila. Zestawy zostały złożone z orginalnych części. Zwrotnica odtworzona wg.schematu producenta. Budzi niepokój duży pik w okolicach 4 khz. Co jest powodem?

Zamieszczone przez ACULA2 Zobacz posta
    Zamieszczam przebieg charakterystyki zaestwów maestro II 180 tonsila.
    gdzie?

Skomentuj

Skomentuj

Pokaż charakterystyki poszczególnych głośników.

Skomentuj

nalożonych na wypadkową.

Skomentuj

Na dzisiaj zdążyłem zrobić pomiar w przeciw fazie

---------- Post dodany o 22:22 ---------- Poprzedni post o 22:12 ----------

Skomentuj

Weź trochę lepiej wyskaluj będzie lepiej widać tak jak na przykładzie:

No i tak jak koledzy pisali zrób pomiary poszczególnych głośników.

Skomentuj

Jak możesz to wklej schemat zwrotnicy.
                Jak się wyrobie to przemierzę GDN 15/40/4 i GDWK 10/80/19/2 i zasymuluje działanie Twojej zwrotnicy.

Skomentuj

wyglada na to ze obecnie sprzedawane tonsile to buble
                  ja mam u siebie GDWK 9/120 ktory powinien miec 94dB efektywnosci a ma jakies 86-88dB :p

Skomentuj

Mi to wygląda na nieodfiltrowany brake up midwoofera, trzeba by zmierzyć również głośnik bez zwrotnicy.

Skomentuj

Podaje zwrotnice

Skomentuj

Tam jest 6,8 uf na filtrze średniotonowego ?
                        Jakie jest źródło pochodzenia tego schematu ?
                        Z tego co pamiętam to czasem TONSIL publikował schematy w krórych były celowo zmienione niektóre wartości elementów .
                        Dzisiaj już nic nie pomierzę bo siedzę przy PIFFKU - jutro postaram się tym zająć .
                        Last edited by toopcool; 04.03.2014, 19:26.

Skomentuj

Na chwilę obecną wprowadziłem korektę w zwrotnicy. W torze GDN 15/40 od strony wysokich częstotliwości zwiększyłem wartość kondensatora o 3,3uF(daje to w sumie 7,2uF).Poniżej przedstawiam pomiar Gdn 15/40 i Gdwk 10/80/19.
                          Co powiecie na to?

Skomentuj

Jest lepiej , dołóż jeszcze kilka ohm za filtrem wysokich żeby zbić tą górkę na skraju pasma.

Skomentuj

A właśnie a z czego wynika ta górka na wysokich.Przy pomiarach Focusów 240se tam wychodzi podobna górka. Z wykresu tonsila dla maestro wykres na skraju pasma też leci w górę ale nie tak ostro.
                              Głośniki mam od dziadka i schemat też od dziadka z Wrześni. Najgorzej że GDN-y 17/50 nie trzymają parametrów. Fs jest bardzo wysokie -76Hz,niby zrobione dobrze ale resory sztywne.Mówił że dał zrobic ale komu, tonsilowi?brak hologramu i oznaczenia,napisane jest markerem że to 17/50/2 4 ohm. Nabiegunnik jest bardzo dziwny.

Skomentuj

A jakim mikrofonem robisz pomiary ?

Skomentuj

GDWK 10/80/19/xx mają taką charakterystykę . Jak mierzyłem GDN 17/50/2 to miałem FS koło 58 Hz - stara produkcja , niestety już nie mam ich na stanie . Sam zakupiłem jakiś czes temu GDN 13/40/2 i to zupełnie nie te głośniki co kiedyś robił TONSIL i PROTONSIL. FS miały jakiś kosmiczny pod 100 Hz .

Skomentuj

Kolumny maja słaby bas. Na orginalnym basrefleksie tj.długości 12 cm bas jest bardzo jałowy.Skrócenie tunelu do 4cm powoduje troche lepsze podkreślenie niskich rejestrów.Pamiętam słynny GTC 15/40/1 z fioletową membraną.Mierzone parametry były takie same jak w nocie katalogowej tonsila.

Skomentuj

Z jakiej odległości robisz pomiary ?

Skomentuj

Odległośc to 1m.mikrofon to WM 61.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X