Zamieszczam przebieg charakterystyki zaestwów maestro II 180 tonsila. Zestawy zostały złożone z orginalnych części. Zwrotnica odtworzona wg.schematu producenta. Budzi niepokój duży pik w okolicach 4 khz. Co jest powodem?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
maestro II 180
Collapse
X
-
Zamieszczone przez ACULA2 Zobacz postaZamieszczam przebieg charakterystyki zaestwów maestro II 180 tonsila.
-
Tam jest 6,8 uf na filtrze średniotonowego ?
Jakie jest źródło pochodzenia tego schematu ?
Z tego co pamiętam to czasem TONSIL publikował schematy w krórych były celowo zmienione niektóre wartości elementów .
Dzisiaj już nic nie pomierzę bo siedzę przy PIFFKU - jutro postaram się tym zająć .Last edited by toopcool; 04.03.2014, 19:26.
Skomentuj
-
A właśnie a z czego wynika ta górka na wysokich.Przy pomiarach Focusów 240se tam wychodzi podobna górka. Z wykresu tonsila dla maestro wykres na skraju pasma też leci w górę ale nie tak ostro.
Głośniki mam od dziadka i schemat też od dziadka z Wrześni. Najgorzej że GDN-y 17/50 nie trzymają parametrów. Fs jest bardzo wysokie -76Hz,niby zrobione dobrze ale resory sztywne.Mówił że dał zrobic ale komu, tonsilowi?brak hologramu i oznaczenia,napisane jest markerem że to 17/50/2 4 ohm. Nabiegunnik jest bardzo dziwny.
Skomentuj
-
GDWK 10/80/19/xx mają taką charakterystykę . Jak mierzyłem GDN 17/50/2 to miałem FS koło 58 Hz - stara produkcja , niestety już nie mam ich na stanie . Sam zakupiłem jakiś czes temu GDN 13/40/2 i to zupełnie nie te głośniki co kiedyś robił TONSIL i PROTONSIL. FS miały jakiś kosmiczny pod 100 Hz .
Skomentuj
Skomentuj