Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitorki STX 14 SCX i pj

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Monitorki STX 14 SCX i pj

Witam, to chyba dobry dział, jestem na etapie kończenia projektu w/w mam pare pytań i próśb o pomoc.
    1. Ku mojemu zdziwieniu w sklepie stx nie ma już pj'tek, zmienili nazwę modelu czy jest jakiś zamiennik ?
    2. Proszę o pomoc w wykonaniu zwrotnic, przedstawię wszystko w formie obrazkowej dzięki czemu będzie Wam o ile zechcecie łatwiej mi pomóc :)
    3. Projekt jest bardzo nisko budżetowy więc chcę wydać jak najmniej, kwestia przewodów, czy nie będzie większych problemów jeśli do zwrotnic użyję przewodów ze starego zasilacza PC ?

Zamieszczone przez (l_nino) Zobacz posta
    Witam, to chyba dobry dział
    NIE
    http://diyaudio.pl/showthread.php/20...t-w-tym-dziale!

Skomentuj

aa już jest, dzieki
      Last edited by (l_nino); 21.03.2014, 11:35.

Skomentuj

1. Ku mojemu zdziwieniu w sklepie stx nie ma już pj'tek, zmienili nazwę modelu czy jest jakiś zamiennik ?
        jest to nowy model
        rowniez SCXy mimo ze nazywaja sie tak samo to sa to nowe glosniki

mierzylem je i mozna zastosowac irka zwrotnice, ale ja bym poczekal na nowa bo glosniki sa tego warte

3. Projekt jest bardzo nisko budżetowy więc chcę wydać jak najmniej, kwestia przewodów, czy nie będzie większych problemów jeśli do zwrotnic użyję przewodów ze starego zasilacza PC ?
        gotowe kolumny beda kosztowaly ok 200-350zl. czy jestes pewien ze chcesz zaoszczedzic 5-10zl na kablach?

Skomentuj

Kiedyś rozebrałem kilka zasilaczy komputerowych i tam były kable aluminiowe. Tak więc, zdecydowanie odradzam takie rozwiązanie. Poza tym tak, jak mówi Paweł, o te parę złotych już nie chodzi...

Skomentuj

http://allegro.pl/kabel-glosnikowy-t...071681860.html
            1,3zl/m dobrego kabla (uwzgledniajac wysylke)

Skomentuj

Pawel S - Paczki będę miał zrobione za darmo, elementy zwrotnicy jak i 14 scx już mam, brak mi tylko wysokotonówki i terminala na tył no i przewodów. Ale skoro takie przewody tanie to jednak kupię normalne. Mam takie płytki ze starych zwrotnic unitry, mam zamiar je wykorzystać, później postaram się zamieścić zdjęcia i ocenicie czy warto czy wyrzucić je do śmietnika :) Nie chce ładować nie wiadomo ile kasy w coś co ma stać i grać lepiej od taniego zestawu 2.1 który kupiłem x lat temu a służy do tej pory. Widziałem, że są jakieś tanie wysokotonówki na stronie STX, żadna nie nada się jako zamiennik ? Jednak wydatek 250+zł na 2 wysokotonówki nie widzi mi się :)

Skomentuj

smialo kup GDWK PC

Skomentuj

250zł ? To chyba chcesz AWX-y kupić. Do 14SCX rozejrzyj się za PC, PC.X lub AL.X

Skomentuj

http://stx.pl/t-stx-4-1-200-4-f-p-pc.html rozumiem, że te ? ale 4 - 8 ohm ? I czy rozmiarowo są takie same jak pj ? Teraz planuję rozrysować jak złoże zwrotnicę, wrzucę zdjęcie i mam nadzieję, że ocenicie poprawność :)

---------- Post dodany o 20:38 ---------- Poprzedni post o 20:32 ----------

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...a6737dfda.html ehh kompletnie nie wiem jak do tego podejść, byłby ktos tak dobry i mi rozrysował co gdzie i jak jak połączyć ?

Skomentuj

8ohm

I czy rozmiarowo są takie same jak pj ?
                      nie - jest wiekszy o 4mm

olej ta plytke i polutuj elementy drucikami do siebie

Skomentuj

Ok, złoże to w pająku a później najwyżej umieszcze na płytce, ale dziwna sprawa, mam schemat zwrotki a moje elementy nie mają takich wartości jak na schemacie, przyszło zamówienie i nie sprawdzałem :/ Nadadzą sie ? :
                        Cewki
                        Jantzen audio
                        0,89 i 0.28
                        kondenstary cros cap 2,2uF 400V MPK, 10 uF 100V
                        rezystory 4R3 5W

---------- Post dodany o 22:42 ---------- Poprzedni post o 22:40 ----------

Oczywiście wszystkiego po 2 sztuki

Skomentuj

cewki masz zle - musisz zmienic

Skomentuj

Pod wpływem natchnienia wyszło mi takie połączenie http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...f1e6b907e.html, złe powiadasz ?
                            musiałem się wzorować na Twoim wpisie z tego tematu >http://diyaudio.pl/showthread.php/19...WK-10-200-8-pj[COLOR="#696969"]

---------- Post dodany 23.03.2014 o 00:02 ---------- Poprzedni post 22.03.2014 o 23:54 ----------

Jednak chyba trzeba zamienić kondensatory zgadza się ?
                            Last edited by (l_nino); 22.03.2014, 22:56.

Skomentuj

tak, zamien
                              i dokup poprawne cewki
                              moze w stx beda jak bedziesz zamawial glosniki

Skomentuj

A w takim razie jakie są poprawne ? Dziwna sprawa Pawle S. nawet na GG z tego co pamiętam jak pisaliśmy to podałeś mi takie cewki jak mam

Skomentuj

niemozliwe - nikt nie stosuje tak nietypowych wartosci
                                  w linku ktory podales jest zamieszczony schemat

Skomentuj

Noż kurde, zrobiłem tak jak napisałeś w temacie do którego wkleiłem link, nawet pozwole sobie Ciebie zacytować :
                                    "ile razy mam to pisac?!
                                    to nie jest zalecana obudowa (te 15 litrow) tylko obudowa w jakiej irek robil pomiary!
                                    i zwrotnica dziala znacznie wyzej, wiec typ obudowy nie ma nic wspolnego!

a co do czesci:

*1328 CEWKA Cewka 0.40 mH 0.890 Ohm dr-0.50 h- 8 FI-27
                                    *5268 CEWKA Cewka 1.20 mH 0.280 Ohm dr-0.80 dl-38mm FI-24mm rdzen-14/30+dyski-24/5
                                    400/ 2.20
                                    ELE-100V/ 10.00
                                    MET-TY 5/ 4.30
                                    RURA BASS900023 fi-50x145mm.Czarny polipropylen.
                                    terminal - wybierz cos

wklejasz to w mail do polinka i czekasz na wycene
                                    oczywiscie po 2szt "

A teraz mówisz, że mam złe wartości ? :(

Skomentuj

Jeśli wysłałeś tak jak powiedział Paweł to dobrze.
                                      Masz cewki 0.40 mH i 1.20 mH Ty podałeś nam rezystancje tych cewek
                                      DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Pomyliłeś rezystancje cewki z indukcyjnością, indukcyjnośc jest najważniejszym parametrem cewki.
                                        Jeśli jednak zamówiłeś cewki z takimi indeksami to masz poprawne elementy.

Co pisze na naklejce cewki głosnika wysoktonowego? psize tam 0,40mH? jeśli tak to dobrze.
                                        Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Czaruję...
                                        X