No nie do końca jest tak jak myślisz . Nie zawsze resory wytrzepują się równomiernie . Dlaczego ? - nie wiem . Rozrzuty w produkcji i różne wysycenie żywicą? mogę tylko gdybać ale zawsze regenerowałem parami
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Niskotonowe 8'' do 200zł sztuka
Collapse
X
-
Bez rozbierania nic nie zrobisz .
Czasami pomagało obrócenie głośnika w kolumnie o 180 stopni ( przekręcenie - dół membrany na górę a góra wędruje na dół )
Ta metoda ma jednak tę wadę że resor wytrzepany jest już miękki i cewka obwiesi się po przeciwnej stronie .
Głośniki wcale nie musiały być źle wycentrowane - zwyczajnie szczelina jest bardzo wąska co zaliczył bym na plus dla producenta .
Czas zrobił swoje i teraz to chyba tylko rozklejenie głośnika pomoże
Skomentuj
-
No właśnie jest bardzo wąska, tak jak napisałem, wciśniecie membrany z jednej strony leciutko skutkuje otarciem, w inych glosnikach trzeba uzyc wiekszej sily aby cewka otarla.
Pewnie bym dał rade to zrobic, ale zmiana resora=zmiana parametrów i juz nie bedzie tak ciekawie.Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R
youtube.com/user/Mr1Raziel
Skomentuj
-
pokaz zdjecie tych kolumn.
Znajomy ma 4 sztuki 8 calowych isophonow z magnesami alnico. Moze bedzie chcial sie pozbyc.
- - - - - aktualizacja - - - - -
cos w ten desen http://www.ebay.de/itm/ISOPHON-Alnico-20cm-Tieftoener-PSL-203-Paar-GEWEBESICKE-/111273788050?nma=true&si=AF6qQSTmirOUQs3g0%252FpBZ kjxr2c%253D&orig_cvip=true&rt=nc&_trksid=p2047675. l2557
Skomentuj
-
Czyli w acetonie sie nie rozklei, głośniki obracałem już dawno ale nic nie pomoglo.
Jest jeszcze opcja aby dac sobie z tym spokój i liczyć na to, że karkas czy zwoje sie tak szybko nie przetrą, nie używam ich poza domem, a jeśli już gram głośno to zaledwie kilkanascie minut.Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R
Skomentuj
-
Dalej męczyłem głośnjiki i zauważylem kolejna nieprawidlowosc, mianowicie zagiecie membrany przy samej kopułce przeciwpylowej an dlugosci ok 1/3 calego okręgu. I prawdopodobnie to jest przyczyna ocierania cewki przy wiekszym wychyleniu, teraz pytanie, czy "zaimpregnowanie" membrany od spodu klejem polimerowym bedzie dobrym posunieciem? oczywiscie posmaruje caly okreg aby rownomiernie rozlozyc dodatkowa mase. Mysle ze nie wplynie to znaczaco na parametry T-S.Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R
Skomentuj
-
Chyba mój polimer juz po terminie bo nie zastyga na twardo, a pamietam kiedyś wyschnięty klej polimerowy byłm jak plastik.
W takim razie może ktos polecić jakiś klej który zaschnie na kamień i będzie w miarę lekki, nie będzie kruchy?Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R
Skomentuj
-
Klejenie faktycznie nic nie pomoglo, mysle czy zaryzykowac kupienie 4 sztuk visaton w200s czy definitywnie dac sobie spokoj z tymi kolumnami
konkretnie chodzi o to czy bedzie z tego jakis sensowny bas, pomierzylem dokladnie komory, maja idealnie 30LLast edited by Bumpalump; 01.05.2014, 03:08.Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R
Skomentuj
Skomentuj