Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc przy wyborze dwudrożnego projektu.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomoc przy wyborze dwudrożnego projektu.

Witam, od kilku tygodni przeczesuję internet w poszukiwaniu projektu dwudrożnego na 18cm midwooferze, który zagrałby w zastępstwie mojego frontowego 3.0. Obecnie posiadam tytanową Vifę NE25 VTT i Peerlessa HDS164. Wszystkie trzy kolumny to aplikacja zamknięta o objętości netto 12 litrów. Zestaw ten gra przyjemnie, tytanowa góra to coś nowego dla mnie i ten eksperyment, bo tak można nazwać kupno tej kopułki, zakończył się sukcesem. Midwoofer na tym forum budzi skrajne emocje. Zwrotkowcy mówią, że nie ma średnicy i powyżej 2000Hz nie da się go poprawnie zgrać. Zagraniczni konstruktorzy jakoś bardzo nie narzekają na średnie tony z tego nomexa, więc ciężko wyrobić sobie opinie tylko po komentarzach. Ja sobie chwalę ten głośnik ale mam ochotę na coś nowego. Ochotę na wydanie gotówki na ten cel również posiadam.

Wybrałem trzy projekty i bardzo chętnie wysłucham rady bardziej doświadczonych i osłuchanych kolegów:

1. Akustyk NEM1 (Scan Speak R3004/602010 i Vifa NE180W-04)
    2. Zaph ZRT (Scan Speak D3004/6600 i Scan Speak 18W8531-G00)
    3. Troels TJL-2W (Seas T25CF001 i Seas W18E001)

Projekt ZRT to powiem szczerze konstrukcja troszkę za droga ale pytanie czy warto dopłacić? Czytałem, że D3004 to znakomity głośnik warty każdej złotówki. Chętnie bym go nabył wraz z Vifą NE180 ale takiej zwrotki niestety nie ma.

EDYTA: Zapomniałem o jeszcze jednym projekcie, który powinien znaleźć się na liście:

4. Bijou 170 (Visaton KE25 i Visaton AL170)

Visatony słuchałem. Sa bardzo naturalne, strojone dosyć wysoko, idealnie by wspomóc je od 50-60Hz basem z subwoofera. Obudowa zamknięta o małym litrażu sprawia, że nie będzie trzeba wprowadzać zmiany objętości przy adaptacji projektu na kolumnę centralną. Po prostu położy się monitorek na boczku i wszystko w temacie.
    Last edited by gooralesko; 19.04.2014, 14:44.

Mnie ciekawi brzmienie vify ne. Moze ktos cos skrobnie o tym glosniku?
    <iframe width="400" height="435" src="https://zrzutka.pl/u3nedj/widget/2" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>

Skomentuj

Do kompletu SS D3004/66000 + 18W 8531G00 masz jeszcze zwrotkę akustyka na forum. Swoją drogą słyszał ktoś może obie wersje (od Zapha i Akustyka) i może je jakoś porównać? Albo chociaż słuchał ktoś jak gra zwrotka od Zapha?

Skomentuj

Zamieszczone przez gokar83 Zobacz posta
        W przyszłym tygodniu bedą odsluchy u nas
        Vifa i dwie wysokotonowki
        Wstega 3.0 od founteka i css
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez kaka22 Zobacz posta
          Do kompletu SS D3004/66000 + 18W 8531G00 masz jeszcze zwrotkę akustyka na forum. Swoją drogą słyszał ktoś może obie wersje (od Zapha i Akustyka) i może je jakoś porównać? Albo chociaż słuchał ktoś jak gra zwrotka od Zapha?
          Wiem, że jest na forum. A konkretnie jest zwrotka do Skana 4531-G00. Zaph robił na 8 ohmowej wersji, która potrzebuje o wiele pojemniejszej budy by zagrać dobrze na dole.

O nim pharoh się może wypowiedzieć bo robił na niej 2 way z CSSem. Szkoda, że do tej Vify nikt nie ma ochoty zrobić zwrotki na jakiejś lepszej wysokotonówce, takim Scanie D3004/6600 albo Morelu 338. Ja jedną parkę mogę kupić i wysłać komuś na pomiary oraz stworzenie zwrotnicy.
          Last edited by gooralesko; 20.04.2014, 11:54.

Skomentuj

Mylisz się kolego. Projekt Akustyka z forum jest dla wersji 8 omowej. Teraz Akustyk robi na wersji 4531, pewnie ze względu na to, że projekt z 8531 wyciekł do sieci.

Skomentuj

66000 to raczej do "plumkania "
              ale fajny

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
              CSSem
              do tego zwrotka jest a pharoh ma chyba w zapasie te wysokie

komuś na pomiary oraz stworzenie zwrotnicy.
              zwrotkę mogę zrobić ale termin to czerwiec .
              mam 3 x 3way już na chacie do zrobienia .

A może zestaw na sb satori ? :
              http://www.sbacoustics.com/index.php...atori-mw16p-8/
              http://www.sbacoustics.com/index.php.../satori-tw29r/
              .3lite sprzedawał/sprzedaje w niezłej cenie .
              woofer jest świetny (chociaż nie jest to pełne 18cm ) , wysokotonówka dobra (mam ją w domu ).
              Last edited by raven1985; 20.04.2014, 12:16.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                66000 to raczej do "plumkania "
                To znaczy, że ten głośnik nie jest taki idealny jak o nim piszą? Bo niestety nie rozumiem tego co napisałeś

Mi pasuje lipiec. Teraz w maju i czerwcu mam wydatki na lapka i telefon, więc dopiero za dwa miechy mogę tysiaka z wypłaty przeznaczyć na głośniki.

Zamieszczone przez kaka22 Zobacz posta
                Mylisz się kolego. Projekt Akustyka z forum jest dla wersji 8 omowej. Teraz Akustyk robi na wersji 4531, pewnie ze względu na to, że projekt z 8531 wyciekł do sieci.
                Ano chyba, że. Teraz robi na 4531 i wydawało mi się, że zwrota jest do tej wersji. Kisiel w międzyczasie zmienił ten projekt, pochylił budki, zmienił midwoofera i zamiast RD1 nazwał go RD12.
                Last edited by gooralesko; 20.04.2014, 12:36.

Skomentuj

Ja mam aktualnie te vify u siebie
                  Ale zagrają chyba dopiero jutro
                  Ciagle brak czasu ich podłączyć
                  Mam tez Morela supremo
                  Ale uwazam, ze to nie najlepsze polaczenie
                  Ty widziałbym bardziej wysoki model scana
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A jak długo będziesz miał te Vify? Bo jak do czerwca to dokupię scana d3004/66 i ci wyślę na pomiary.

Skomentuj

Az tak długo to nie.
                      Musimy dobrać jakaś odpowiednio dobra wysokotonowke i zamykamy projekt.
                      Mysle, ze jeszcze max miesiąc
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

W maju nie wydaję na audio ani grosza, więc szkoda. A jakie tweetery, oprócz tych wymienionych wcześniej, możesz zdobyć? Jakiegoś scana illuminatora? Np. tego, kórego użył Kisiel czyli R3004/602010 lub chociaż Classica D2905/95?

Skomentuj

Nie mam aktualnie takich
                          Jak ktos ma to poproszę
                          Chetnie przy tym chwile posiedze
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Mam jeszcze jedno pytanie. Jak na tle iluminatorów, moreli i czy tweeterów SB Acoustic prezentuje się dawny HDS Tweeter od Peerlessa (obecnie ScanSpeak D2608/913). Gdzie nie spojrzę tam opis sugeruje, że mam do czynienia z tweeterem o klasie brzmienia wyższej niż cena sugeruje (220zł). Ktoś wypowie się na ten temat?

Skomentuj

Ja mam u siebie w domu rodzinnym opcje nr 4, z tym ze zwrotnice robilem sam bo kit Bijou 170 chyba jeszcze nie istnial.
                              Zestaw gra juz jakies 7-8 lat, jestem z niego mega zadowolony mimo tego ze gra sobie w obudowach tymczasowych.
                              Ciezko bedzie ci wybrac fajny zestaw 2-way na podstawie opinii internetowych. Zestaw gra bardzo naturalnie i o dziwo dosc lagodnie, zero ostrych nalecialosci.
                              Pamietac nalezy jednak ze al170 do bardzo glosnego sluchania sie nie nadaje i dodatkowo ma dosc mala ceweczke.
                              Do sluchania na codzien jest super.
                              Mozesz rowniez zerknac na referencyjna serie daytonow, faktycznie sa bardzo dobre.
                              i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                              https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Dzięki za wpis. Jest to kolejna opinia mówiąca, że ten duet visatona gra naturalnie, bez podbarwień. Taką samą opinię posiadam ja i mój znajomy, który jest właścicielem zestawu bijou 170. Pomimo chęci posłuchania wysokiej serii scana czy rewelacyjnej vify NE coraz bardziej skłaniam się ku temu co słyszałem i co mi się podobało.
                                Last edited by gooralesko; 21.04.2014, 00:29.

Skomentuj

Woofer visatona z serii Al sa to bardzo dobre Woofery pod względem średnicy
                                  Rewelator i vifa ne rowniez
                                  Tak jak Borys mowi cieżko ci bedzie wybrać zestaw poprzez opinie innych
                                  Zawsze pozostają własne preferencje itd
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Dlatego też na 90% zdecydowałem się na Bijou 170.

Skomentuj

Ten visaton to kapitalny głośnik. Kiedyś stworzyłem taki projekt dla kumpla, do tej pory plumka zadowolony. Al170 tez ma bardzo dobry bas. Od 50 Hz to mógłbyś wspomagać AL130 ale nie 170, ten schodzi dużo niżej.

Skomentuj

Dlatego też na 90% zdecydowałem się na Bijou 170.
                                        Al170 nie wygląda okazale jak go się weźmie w łapki ale jak go się włączy to ciężko wyłączyć
                                        Ten projekt visatona mi się nie bardzo podoba - podział dość wysoko jak na duży metalowy głośnik .
                                        Próbowałem takich podziałów i nie grało to dobrze już .

Fajne połączenie mogło by być z illuminacyjną szpilką albo z tytanowym audaxem .

Skomentuj

Czaruję...
                                        X