Witam, od kilku tygodni przeczesuję internet w poszukiwaniu projektu dwudrożnego na 18cm midwooferze, który zagrałby w zastępstwie mojego frontowego 3.0. Obecnie posiadam tytanową Vifę NE25 VTT i Peerlessa HDS164. Wszystkie trzy kolumny to aplikacja zamknięta o objętości netto 12 litrów. Zestaw ten gra przyjemnie, tytanowa góra to coś nowego dla mnie i ten eksperyment, bo tak można nazwać kupno tej kopułki, zakończył się sukcesem. Midwoofer na tym forum budzi skrajne emocje. Zwrotkowcy mówią, że nie ma średnicy i powyżej 2000Hz nie da się go poprawnie zgrać. Zagraniczni konstruktorzy jakoś bardzo nie narzekają na średnie tony z tego nomexa, więc ciężko wyrobić sobie opinie tylko po komentarzach. Ja sobie chwalę ten głośnik ale mam ochotę na coś nowego. Ochotę na wydanie gotówki na ten cel również posiadam.
Wybrałem trzy projekty i bardzo chętnie wysłucham rady bardziej doświadczonych i osłuchanych kolegów:
1. Akustyk NEM1 (Scan Speak R3004/602010 i Vifa NE180W-04)
2. Zaph ZRT (Scan Speak D3004/6600 i Scan Speak 18W8531-G00)
3. Troels TJL-2W (Seas T25CF001 i Seas W18E001)
Projekt ZRT to powiem szczerze konstrukcja troszkę za droga ale pytanie czy warto dopłacić? Czytałem, że D3004 to znakomity głośnik warty każdej złotówki. Chętnie bym go nabył wraz z Vifą NE180 ale takiej zwrotki niestety nie ma.
EDYTA: Zapomniałem o jeszcze jednym projekcie, który powinien znaleźć się na liście:
4. Bijou 170 (Visaton KE25 i Visaton AL170)
Visatony słuchałem. Sa bardzo naturalne, strojone dosyć wysoko, idealnie by wspomóc je od 50-60Hz basem z subwoofera. Obudowa zamknięta o małym litrażu sprawia, że nie będzie trzeba wprowadzać zmiany objętości przy adaptacji projektu na kolumnę centralną. Po prostu położy się monitorek na boczku i wszystko w temacie.
Wybrałem trzy projekty i bardzo chętnie wysłucham rady bardziej doświadczonych i osłuchanych kolegów:
1. Akustyk NEM1 (Scan Speak R3004/602010 i Vifa NE180W-04)
2. Zaph ZRT (Scan Speak D3004/6600 i Scan Speak 18W8531-G00)
3. Troels TJL-2W (Seas T25CF001 i Seas W18E001)
Projekt ZRT to powiem szczerze konstrukcja troszkę za droga ale pytanie czy warto dopłacić? Czytałem, że D3004 to znakomity głośnik warty każdej złotówki. Chętnie bym go nabył wraz z Vifą NE180 ale takiej zwrotki niestety nie ma.
EDYTA: Zapomniałem o jeszcze jednym projekcie, który powinien znaleźć się na liście:
4. Bijou 170 (Visaton KE25 i Visaton AL170)
Visatony słuchałem. Sa bardzo naturalne, strojone dosyć wysoko, idealnie by wspomóc je od 50-60Hz basem z subwoofera. Obudowa zamknięta o małym litrażu sprawia, że nie będzie trzeba wprowadzać zmiany objętości przy adaptacji projektu na kolumnę centralną. Po prostu położy się monitorek na boczku i wszystko w temacie.
Skomentuj