Ten Visaton(al130, al170)kosztuje polowe ceny excela a widze, ze opinie sa jakby te glosniki graly na tym samym poziomie. Moje zatem pytanie, co powoduje, ze po 10+ latach na rynku ten glosnik dalej nie jest popularny?
Ten Visaton(al130, al170)kosztuje polowe ceny excela a widze, ze opinie sa jakby te glosniki graly na tym samym poziomie. Moje zatem pytanie, co powoduje, ze po 10+ latach na rynku ten glosnik dalej nie jest popularny?
A czy Visaton w ogóle jest popularny? Chwile był za czasów gdy funkcjonowała audiomania, było trochę większe zainteresowanie.
Głośniki te może nie robią wrażenia na pierwszy rzut oka ale jak się ich posłucha to się każdy do nich przekonuje. Są bardzo dobre ale nie tak dobre jak excele, nie ma co pompować balonika. Ale są też tańsze i za swoją cenę oferują bardzo dużo. Obecnie AL130 można kupić za ok 330zł bo jest chyba promocja. Za taką kasę nie ma konkurencji. No może poza aurumem 130MK2. Za 15tke excela trzeba ok 2x tyle, to jest argument .
Ten visaton to kapitalny głośnik. Kiedyś stworzyłem taki projekt dla kumpla, do tej pory plumka zadowolony. Al170 tez ma bardzo dobry bas. Od 50 Hz to mógłbyś wspomagać AL130 ale nie 170, ten schodzi dużo niżej.
Al170 w tym projekcie Visatona jest zamknięty w malutkiej budzie 10 litrowej, więc charka na basie szybko opada. Kumpel robił testy i Bijou170 poniżej 50Hz nie słychać. Co innego jakbym go dał w 30-34 litry BR. Ale chciałbym się trzymać założeń konstrukcyjnych zawartych w projekcie.
Jeden dylemat posiadam. Czy zrobienie z tych monitorków kolumn podłogowych z przegrodą ograniczającą litraż (Na frontach nic innego nie wchodzi w rachubę) może spowodować jakieś komplikacje? Chodzi o to czy zmiana wysokości przedniej ścianki może pociągnąć za sobą zmianę w zwrotnicy?
A poza tym ciężko dopatrzyć się konsekwencji w stosowaniu podziałów dla swojego ceramika. W projekcie Bijou z AL130 dali podział na 2000Hz. Co projekt to inne cięcie.
Al130 tez bardzo fajne, naped chyba nawet jest ten sam co w al170.
Na necie jest gdzies moja zwrotnica, moze nie jest idealna ale zestaw gra bardzo przyjemnie. KE25sc nie nadaje sie do bardzo niskiego ciecia, trzeba troche uwazac.
i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/
Oglądałem. HDS fajny, fajny ale chcę chyba coś droższego. KE25SC Visatona pasuje idealnie do załozeń. I w dodatku ma ceramiczną membranę, więc to będzie coś nowego po szmacie i tytanie.
Oczywiście ze nie jest powiedziane. Aby to wiedzieć musiałbym wydać siano i na KE25 i HDSa, dodatkowo nabyć jednego Al170, zrobić zwroty do obydwu projektów, budy i posłuchać ich. Wtedy mielibyśmy pewność. Lub nie. A jak się wybiera bez odsłuchu każdego interesującego projektu to można wybierać je tylko i wyłącznie wobec własnego widzimisię. Dlatego chce Bijou170 oraz po części dlatego, że je słyszałem.
Skomentuj