Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3-Way podłogowe ok 1500 pln

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

3-Way podłogowe ok 1500 pln

Witam.
    Zabieram się powoli za pierwsze kolumny DIY.
    Założenia: maja grać lepiej, i przynajmniej tak samo głośno jak obecnie posiadane polarisy 300.
    Głośniki bedą grały w tri-ampingu aktywnym, więc koszt związany z budową zwrotnic odpada.
    Zasilam Panasonic'iem SA-XR700.

Przetworniki jakie wyszukałem:
    Może ktoś będzie miała lepsze propozycje. Sugerowałem się współczynnikiem możliwości/cena

niskie:
    SS 26W/4535G00 -320pln (cena zachęcająca, ale głośniki chyba niezbyt popularne.. ktoś miał z nimi do czynienia?)
    DAYTON AUDIO RS270S-8 10" - 447pln
    (jak narazie mój faworyt)
    SEAS PRESTIGE H1471 CA22RNY - 400pln
    (niewiem czy zagra dość głośno)

średnie:
    SS 15M/4624G00 - 220pln
    kopułkowy SS D7608/920010 (D75MX-41-08) - 320pln
    DAYTON AUDIO RS52AN-8 2" - 234pln
    Peerless HDS-180 EXCLUSIVE (P830883) niewiem czy pasuje ze względu na sprawnosć 87dB ?? - 280pln

i pytania, jak sprawdzają się głośniki szerokopasmowe w tej roli?
    Co z kopułkami, wygląda że nie są popularne a podobał mi się dzwięk z polarisów

wysokie:
    SS D2608/913000 (P810921) - 220pln
    Vifa D27TG-35-06 - 120pln
    VIFA XT25BG60-04 -140pln

Proszę pomoc w doborze przetworników, jak i wszelkiego typu uwagi:)

Zamieszczone przez ppp001 Zobacz posta
    Zasilam Panasonic'iem SA-XR700
    jak i wszelkiego typu uwagi
    Trochę szkoda podpinać kolumny z ambicjami pod amplituner.
    Zwłaszcza, że ma tylko 140W poboru prądu...

Skomentuj

Zamieszczone przez Matador Zobacz posta
      Trochę szkoda podpinać kolumny z ambicjami pod amplituner.
      Zwłaszcza, że ma tylko 140W poboru prądu...
      Amplituner wybrałem świadomie - mam dzięki temu aktywna zwrotnice cyfrową i tri-amping w cenie kabla głośnikowego :) Technologia PCM-to-PWM też jest ciekawa.
      Chciałbym mieć Pre amp + 3 koncowki np. NAD, ale niestety nie na mój budżet. Narazie chce się skupić na zmianie kolumn.

Skomentuj

Moim zdaniem to nie zagra dobrze... może się mylę ale jak by to było takie proste to by nikt nie bawił się w zwrotki itd skoro wystarczy kupić starego panasonica za 200 zł
        <iframe width="400" height="435" src="https://zrzutka.pl/u3nedj/widget/2" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>

Skomentuj

Aktywna zwrotnica nie jest lekiem na nic.
          Wiecej z nia kłopotu niz pożytku.
          Nie mozna użyć korekcji rezonansow np.
          I mając i chcąc użyć takiej zwrotnicy trzeba w pełni świadomie dobierać zestaw głośników.
          Zreszta poprawne zestrojenie jej zajmuje tyle samo czasu co standardowej pasywnej zwrotnicy.

W przypadku ca jest to bardzo popularne rozwiazanie, ale przeceniana.
          Nie jest to niestety lek na całe zło.
          Pomijając juz znieksztalcenia jakie wprowadza w dźwięk użyty procesor słabej jakosci.
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

W przypadku ca
            'ca' - znaczy?

Jednak kość ma coś w sobie skoro tej technologii używają firmy jak Lyngdorf czy NAD. Mi akurat podoba się dźwięk z tego wzmacniacza.

OK Panowie skupmy się na głośnikach :)
            Mieliście do czynienia z wymienionymi głośnikami, albo proponujecie inne?

Skomentuj

CA - Car Audio

Skomentuj

OK Panowie skupmy się na głośnikach
                Ok to kup dowolne bo bez odpowiedniej zwrotnicy i tak wyjdzie z tego kupa .
                Nie zaaplikujesz poprawnie głośników z metalowymi membranami nie mając możliwości wycięcia rezonansów pułapką .

A co do tego panasa :
                http://audio.com.pl/testy/panasonic-sa-xr700:15
                recka recką ale pomiary pokazują ile to jest warte.

Skomentuj

A co do tego panasa :
                  http://audio.com.pl/testy/panasonic-sa-xr700:15
                  recka recką ale pomiary pokazują ile to jest warte.
                  Podłączony tak jak jest w recenzji to się zgodze, szału nie robi. z tri ampingiem na zwrotnicy aktywnej to zupełnie inna bajka.
                  Proszę na chwilę zapomnieć o wzmacniaczu.

Ważne jest, że mamy do czynienia z cyfrową zwrotnicą aktywna, i trzeba dorobić do tego dobre kolumny.

Idziemy do przodu, pojawiają się pierwsze informacje.
                  Czyli głośniki z metalowa membrana odpadają, jeżeli jest zwrotnica aktywna? filtry wyższego rzędu nic nie pomogą?
                  Jeżeli tak, to szukam głośników z innym typem membrany.

Skomentuj

Śmiem twierdzić, że w tri apmingu jest jeszcze gorzej - choćby ze względu na to, że zasilacz nie wyrabia już przy 5 kanałach, a ty używasz 6... I to właśnie pomiary wzmacniacza w pełnym pasmie pokazały co on jest warty. Nie byłbym nawet zdziwiony, gdyby te filtry też nie były takie idealne...
                    Ale do rzeczy:
                    Jakie masz pojęcie o pomiarach? Mówię ci z góry - nie jesteś w stanie zestroić dobrze ukladu 3- drożnego na ucho. Jeśli nie masz zielonego pojęcia o robieniu choćby podstawowych pomiarów - zacznij się uczyć, albo zapomnij o tym projekcie - zmarnujesz tylko głośniki.

Ja bym zrobił na Twoim miejscu inaczej: Wybrałbym jakiś zestaw 3 drożny na w miarę popularnych głośnikach ( np. Seas, Aurum Cantus, Wavecor), do których ktoś z forum uszył by ci zwrotkę. Na taki zestaw głośniki + zwrotka zamknąłbyś się np w 1700zł, a miałbyś 2 duże zalety:
                    1. Dobrze zaprojektowany zestaw, przez kogoś, kto ma o tym pojęcie - to że kupisz nawet głośniki o klasę lepsze, nie gwarantuje ci tego, że zagrają lepiej niż zestrojone zwrotnicą pasywną zestawy złożone z gorszych głośników przez kogos, kto się na tym zna.
                    2. Zasiliłbyś to 2 kanałami twojego amplitunera W TYM MOMENCIE
                    3. W przyszłości nie byłbys już skazany na ten wynalazek (amplituner)

Tyle ode mnie.

Skomentuj

kaka22, dzięki za odpowiedź i sugestie

Gotowy projekt zaoszczędził by mi pewnie dużo czasu ( i pieniędzy ) i zanim rozpocząłem temat na forum przejrzałem chyba wszystko tu na forum, i jak projekt wydawał się ciekawy i w tym przedziale cenowym, to albo przetworniki były trudno dostępne albo basowy był jak na moje za mały - nie chciałbym żeby kolumny grały basem 'ze skrzyni'. Jeżeli masz jakiś gotowy projekt na oku to prosiłbym o podesłanie linka.

Nie byłbym nawet zdziwiony, gdyby te filtry też nie były takie idealne...
                      tzn?

Jakie masz pojęcie o pomiarach? Mówię ci z góry - nie jesteś w stanie zestroić dobrze ukladu 3- drożnego na ucho. Jeśli nie masz zielonego pojęcia o robieniu choćby podstawowych pomiarów - zacznij się uczyć, albo zapomnij o tym projekcie - zmarnujesz tylko głośniki.
                      Jeżeli bede robił kolumny od podstaw, to nie bede stroił na słuch :) jig+mikro oczywiście podstawa

Śmiem twierdzić, że w tri apmingu jest jeszcze gorzej
                      Zasiliłbyś to 2 kanałami twojego amplitunera W TYM MOMENCIE
                      Własnie o to chodzi żeby zasilać najlepiej 6-cioma końcówkami, wzmacniacze na technologii equibit maja to do siebie, że grają dużo lepiej wtedy. Co do sekcji zasilania to sie zgodze, zrobili bardzo oszczędnie :)
                      Różnica miedzy graniu na 1 końcówce, a w bi ampingu jest bez problemu zauważalna, a miedzy 1 końcówka( lub nawet sześcioma ale zasilane 1 kablem ) a tri amp + zwr. aktywna jest kolosalna.
                      Swoją drogą ciekawe jak były podłączone głośniki w czasie testu na audio.com.pl, bo wzmacniacz ( i jego poprzednik sa-xr55) cieszy się bardzo dobra opinia za oceanem.
                      Co do samej technologii to nie można powiedzieć ze jest zła, no chyba ze tact millenium, czy nad m2 są dla kogos slabe.

Skomentuj

Poczekaj, poczekaj kolego... TacTa Millenium nie słyszalem, za to z NADem M2 miałem parę razy do czynienia. Nie bierz tego jako złośliwości z mojej strony, ale muszę Ci to jakos wytłumaczyć: Nie porównuj popierdółka za, który nawet nie jest "tylko" wzmacniaczem, ale amplitunerem AV z 6 kanałami i HDMI na pokładzie za parę zł do NADa M2, który gra tak, że szczęka opada i kosztuje 26 000zł; który ma "tylko" 2 kanały, nie ma zwrotnic i całej obsługi HDMI.
                        I nie mówię teraz o cenie, bo niejednokrotnie słuchałem ten wzmacniacz i powiem ci, że wzmacniacze zintegrowane (nie amplitunery AV) z przedziału 8 - 10k zł dosłownie miesza z błotem.
                        To, że ktos tam sobie w Technicsie, yy przepraszam, w Panasonicu obrał jakąś technologię, to nie znaczy, że ta technologia działa tak samo w każdym przypadku i daje takie same efekty.
                        Porównanie wzmacniaczy, jakie przytoczyłeś, to tak jak bys powiedział, że można porównać VW Golfa do Bentleya, bo oba mają wtrysk bezpośredni...
                        A do opinii z za oceanu też trzeba podchodzić z dystansem. Niektórzy tam mówią, że McDonald's jest zdrowy...

Tak jak mówiłem, nie bierz tego do siebie

Skomentuj

narazie kaka22 ma rację :(
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie bierz tego jako złośliwości z mojej strony
                            spoko, nie biore:) tylko szkoda że znowu zbaczamy z tematu...

Nie porównuj popierdółka za, który nawet nie jest "tylko" wzmacniaczem, ale amplitunerem AV z 6 kanałami i HDMI na pokładzie
                            ok, czyli wszystko co ma hdmi, lub wiecej niz 2 kanaly jest od razu skreslone:)

Nie porownuje mojego ampa ze sprzetem 100 razy drozszym bo niema sensu, pisze tylko ze to jest ta sama technologia PCM-PWM od equibit, a potem texas instruments - bez konwersji na sygnal analogowy i wzmak jest wart swojej (niskiej) ceny, a ze ma 6 kanalow to zaleta w konfiguracji w jakiej u mnie dziala, a nie wada jak probujesz to przedstawic.
                            Nie twierdze ze jest lepszy od rasowych wzmacniaczy stereo, ale ze jest dla mnie lepszy w tym przedziale cenowym.

który ma "tylko" 2 kanały, nie ma zwrotnic i całej obsługi HDMI.
                            panasonic niema wbudowanej zwrotnicy.
                            jako zwrotnicy uzywam pluginow vst, np link dalej sygnal idzie po 'znienawidzonym' :) HDMI w trybie bit-perfect do osobnych kanalow w panasie.

Skomentuj

A dajcie człowiekowi spokój. Pytał się o głośniki, a wy nie na temat. Ma 6kanałów które może wykorzystać do aktywnego napędzenia kolumn, to ma. Może i prądowo nie dadzą rady, ale do cichego słuchania będzie na pewno ok. Poza tym nie jest powiedziane, bo przecież 4z6kanałów będą napędzać tylko średnie i wysokie.
                              Może sobie do tego zasymulować dowolną zwrotkę, 4 rzędu do tych metalowych też, zakazu nie ma. Ja bym tylko na wszelki wypadek zabezpieczył wysokotonówkę.
                              Jeśli kupi zacny zestaw głośników, to jeśli wszystko inne zawiedzie to zrobi do tego pasywkę. Nic na tym nie tracąc.
                              To kto się wypowie o propozycji głośników?

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                                To kto się wypowie o propozycji głośników?
                                Moze papierowe lub polipropylenowe Seasy Prestige.

Skomentuj

Na dol wez sobie co Ci sie podoba
                                  Srodek: SB15
                                  Gora HDS Tweeter albo SB29RDC

Nic lepszego w tej cenie nie zlozysz.
                                  Last edited by pharoh; 20.05.2014, 11:43.

Skomentuj

Wielkie dzięki za odpowiedzi na temat i propozycje

Może i prądowo nie dadzą rady, ale do cichego słuchania będzie na pewno ok. Poza tym nie jest powiedziane, bo przecież 4z6kanałów będą napędzać tylko średnie i wysokie.
                                    Nie tylko do cichego bedzie ok

Może sobie do tego zasymulować dowolną zwrotkę, 4 rzędu do tych metalowych też, zakazu nie ma. Ja bym tylko na wszelki wypadek zabezpieczył wysokotonówkę.
                                    Jeśli kupi zacny zestaw głośników, to jeśli wszystko inne zawiedzie to zrobi do tego pasywkę. Nic na tym nie tracąc.
                                    Dokładnie, pasywna zawsze moge dorobic (ale watpie zeby byla potrzeba).
                                    Wysokotonowki nie zabezpieczam bo niema 'piku' przy wlaczaniu wzmacniacza, a w windowsie wszystko musi przejsc przez filtry zanim trafi do hdmi, takze niema problemu.

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                                    Na dol wez sobie co Ci sie podoba
                                    Srodek: SB15
                                    Gora HDS Tweeter albo SB29RDC

Nic lepszego w tej cenie nie zlozysz.
                                    czyli SB15NRXC30-4 i D2608/913000 (P810921) ?

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                    Moze papierowe lub polipropylenowe Seasy Prestige.
                                    rozumiem ze chodzi o bas - C22RNY ?

Skomentuj

Nie tylko do cichego bedzie ok
                                      Taki słaby wzmak nie będzie dobrze kontrolował dużego głośnika basowego.

Wysokotonowki nie zabezpieczam bo niema 'piku' przy wlaczaniu wzmacniacza, a w windowsie wszystko musi przejsc przez filtry zanim trafi do hdmi, takze niema problemu.
                                      A jak Ci się Tuner przypadkowo w ampli załączy?
                                      Last edited by mobias; 20.05.2014, 14:27.

Skomentuj

Zamieszczone przez mobias Zobacz posta
                                        Taki słaby wzmak nie będzie dobrze kontrolował dużego głośnika basowego.
                                        podpowiem z 2x arn226 daje rade do samego konca. Czyli basowe max 22cm?

Zamieszczone przez mobias Zobacz posta
                                        A jak Ci się Tuner przypadkowo w ampli załączy?
                                        pokretla od zmiany wejscia juz dawno niema :biggrin: pilot tez schowany, bez baterii.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X