Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Graty znalezione w piwnicy - co z tego zrobić.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Graty znalezione w piwnicy - co z tego zrobić.

Witam wszystkich, jestem tutaj nowy, ale z chęcią zagoszcze na dłużej.
    Oto cała historia :
    Kiedyś posiadałem zestaw głośników logitech x230, lecz po przeprowadzce zostawiłem je znajomemu. Ostatnio jak się zainteresowałem własnoręcznymi konstrukcjami to postanowiłem się dowiedzieć jak tam mój zestaw i wygląda to tak :
    1 satelitka nie działa, subwoofer jak chce to się włączy, druga satelitka bez zarzutów. Myślałem aby to wszystko rozłożyć, sprawdzić czy te głośniki działają i złożyć coś małego, np :
    http://d287ku8w5owj51.cloudfront.net...450&height=350
    Chodzi mi o dwie małe satelitki do laptopa który dźwięk ma straszny.
    Teraz tylko pytanie jak to zrobić, obecnie to wygląda tak :
    Satelitka X jest podłączona do satelity Y (na niej mieści się potencjometr i włącznik, kabel z jack'iem), a ta z kolei podłączona jest do subwoofera przez wejście 7 pin (chyba). Od subwoofera idzie kabel zasilania i na nim samym jest kolejny potencjometr.

Rozumiem, że ruszanie tego mija się z celem, ale chciałbym zrobić swój pierwszy mały projekt który będzie ładnie wyglądał, grał lepiej niż laptop i dał mi pewne doświadczenie. Jest to pewien test ponieważ dzięki temu forum i Waszym projektom moja dziewczyna zainteresowała się wymiana audio i może jeszcze w tym roku zainwestuje w 2 monitory diy.
    Ps. Jeśli będzie potrzeba to mogę nawet próbować złożyć własny mini wzmacniacz.

Nie jestes w stanie zlozyc czegos takiego w domowych warunkach

Skomentuj

Dlaczego nie? Posiadam dostęp do pełnego warsztatu z narzędziami jak i mogę coś zakupić.
      Dodatkowo mam około 150zl na zabawę z tymi głośnikami, chodzi o zakup forniru, kleju, lakieru itd. W tym wypadku nie chodzi o koszta, a sprawdzenie się i zabawę na kilka dni.

Skomentuj

Zamieszczone przez TowarzyszLenin Zobacz posta
        Ostatnio jak się zainteresowałem własnoręcznymi konstrukcjami to postanowiłem się dowiedzieć jak tam mój zestaw i wygląda to tak :
        1 satelitka nie działa, subwoofer jak chce to się włączy, druga satelitka bez zarzutów. Myślałem aby to wszystko rozłożyć, sprawdzić czy te głośniki działają i złożyć coś małego, np :
        http://d287ku8w5owj51.cloudfront.net...450&height=350
        Jeśli już tak bardzo chcesz to rozebrać/naprawić, to rozkręć i napraw, ale nie rób nowych obudów bo to się po prostu nie opłaca.

Chcesz DIY? to zrób nowe monitorki od zera.

Skomentuj

Tylko czy warto robić takie monitorki od zera za około 200zl? Ok widziałem projekt za 260zl i wyglądają obiecująco, ale nie mam żadnego sprzętu do odtwarzania oprócz telefonu, lub laptopa który ma czysty dźwięk i to mi wystarcza. Czy wystarczy przejściówka na zwykłego jacka i będę mógł korzystać z nich przy użyciu laptopa czy musze zakupić coś do odtwarzania muzyki?

Skomentuj

Czy wystarczy przejściówka na zwykłego jacka i będę mógł korzystać z nich przy użyciu laptopa czy musze zakupić coś do odtwarzania muzyki?
            Bez wzmacniacza nie zagra.

Tylko czy warto robić takie monitorki od zera za około 200zl?
            A czy warto przerabiać coś co po przeróbce zagra tak samo jak przed?
            Po prostu napraw te stare Logitechy i tyle, a jak się nie da to zacznij myśleć o jakimś innym sprzęcie.

Skomentuj

Towarzysz chyba pomylil strony, bo to nie jest portal spryciarze pl :)

Skomentuj

Nie no to miał być plan zrobienia czegoś z tymi głośnikami. Bardziej dziewczyna się boi, że wydam kasę na materiały i nic z tym nie zrobię albo będzie marnej jakości, wiec chciałem zrobić ładna obudowę i powiedzieć patrz, to co mogę teraz coś lepszego? Sprawę trochę przemyślalem i w sumie Paweł S zrobił ładne monitorki Stx na które bym się pokusił.
                Jedyny problem to wzmacniacz, czy do takiego zestawu musi być coś świetnego? Czy może być coś własnego co bede mógł zrobić w czasie wysychania forniru? Kiedyś bawiłem się w robotyke i mały układ zrobiłem, wiec wystarczy sobie wszystko przypomnieć.

Skomentuj

Za 100zł kupisz już jakiś wzmacniacz na aledrogo.
                  http://allegro.pl/wzmacniacz-pioneer...298551159.html
                  Nie wiem jak gra ten Pioneer, ale za mniej niż 100zł raczej nie zrobisz lepszego z obudową.

Ale jak chcesz dłubać to spoko.

Skomentuj

Ok, to teraz tak. Po przejrzeniu cen różnych zestawów moja chęć zrobienia czegoś własnoręcznie wzrosła, wiec za około 3 tygodnie planuje coś pokazać. Niestety są tez problemy. Liczymy, że mam 300zl to co będzie lepszym pomysłem, 1 droga na lepszych podzespołach czy 2 droga na czymś tańszym. Wydaje mi się, że postawie na używki z aledrogo ponieważ za 1 stx dam, np. 70zl. Najważniejszy dla mnie jest wokal i czystość, słucham muzyki typu dire straits, led zeppelin, ale też czasem coś pod ac/dc lub iron Maiden.
                    Ps, liczę tez na to, że dorwe coś na forum typu zwrotnice lub głośniki.

Skomentuj

Ok, to teraz tak. Po przejrzeniu cen różnych zestawów moja chęć zrobienia czegoś własnoręcznie wzrosła, wiec za około 3 tygodnie planuje coś pokazać. Niestety są tez problemy. Liczymy, że mam 300zl to co będzie lepszym pomysłem, 1 droga na lepszych podzespołach czy 2 droga na czymś tańszym. Wydaje mi się, że postawie na używki z aledrogo ponieważ za 1 stx dam, np. 70zl. Najważniejszy dla mnie jest wokal i czystość, słucham muzyki typu dire straits, led zeppelin, ale też czasem coś pod ac/dc lub iron Maiden.
                      Ps, liczę tez na to, że dorwe coś na forum typu zwrotnice lub głośniki.

Edit, na 99 procent zajmę się tym zestawem :
                      http://diyaudio.pl/showthread.php?t=20781
                      Skopiuje go w 100 procentach ponieważ wygląda świetnie. Jedynie to czy ma ktoś jakieś ale ponieważ od stworzenia trochę czasu minęło.

Skomentuj

Do głośnika Mission/Audax TM025C1 musisz dorobić front.

Skomentuj

Zwróciłem uwagę, że to po obróbce. Czy dużo z tym zabawy?

Skomentuj

Nie wiem dokładnie, jak wyglądają cenny za takie usługi w firmach, ale podejrzewam, że jeśli ktoś nie zrobi ci tego po znajomości, to fronty mogą wyjść drożej niż kupno wysokotonówek z STXa bez kombinowania...

Skomentuj

Musze pogadać z Pawłem to może podzieli się informacją, a jak nie to, to zrobię coś innego. Chodzi o cenę, a te mi się podobają. Chociaż te tanie by marian tez mi się podobają.
                              Jedyny minus to mam tylko 4 dni, ale lubię taka robotę, wiec najgorsze będzie oczekiwanie na wyschnięcie kleju i forniru.
                              BTW, czym najlepiej kleic pudło?

Skomentuj

W 4 dni chcesz zrobic kolumny, nie majac przy tym zadnego doswiadczenia? :) to jest odwaga i zapal!

Skomentuj

Nie no, rozkręcalem juz różne sprzęty, zrobiłem własny noz itp, wiec doświadczenie jeśli chodzi o podejście do roboty mam. Oczywiście zrobię sobie plan i poodhaczam to co będzie gotowe. Najważniejsze jest teraz co zrobić, za tydzień zamówić części, a za 2 wszystko zacząć składać.
                                  Mam głupie pytanie, czym wyciąć front pudła? Frezarka czy macie jakiś pomysł. Zastanawiam się nad wyzynarka + pilniki i wykończenie papierem ściernym ponieważ nie mam frezarki.

Skomentuj

Najlepiej wycinac frezarka. Wyrzynarka nie dosc, ze nie zrobisz ladnych otworow, to nie zrobisz frezow pod glosniki. Zostaje jedynie naklejanie frontu z HDF, ale to żmudna robota. Lepiej od razu zainwestowac w frezarke, nawet najtansza.

Skomentuj

A czy macie sprawdzone miejsce do kupowania bajerów typu chromowane tulejki dystansowe itp. Na przód kolumny może zrobiłbym drugi front. W jednym siedzą głośniki a na przy odstępie np pół cm kolejny front pokryty skóra.

Skomentuj

Ok, temat wygląda tak i im bardziej w niego wchodzę tym więcej nerwów i ochoty na zrobienie innego zestawu.
                                        Paweł S. Polecił mi gdn 14 scx + gdwk pcx. Niby fajny zestaw, ale spory i tego na swojej szafce nie postawie. Aktualnie najlepszym wyborem wdg mnie byłyby totem mite. Teraz pojawia sie jeszcze większy problem jakim jest budowa. Schematów brak, a jak są to w tematach po 200 stron i jest to walka która potrwa kilka dni, a może i tego nie wykorzystam. Dodatkowo kilka fajnych projektów było na forum, ale zniknęły, ktoś wie dlaczego idąc po linku do tematu wrzuca mnie na główna?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X