Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Graty znalezione w piwnicy - co z tego zrobić.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

TowarzyszLenin , widzę że masz dużo zapału, ale jak tak dalej pójdzie do wydasz kasę bez sensu i tyle z tego wyjdzie. Chcesz to zrobić baardzo szybko, jakby się za chwilę świat kończył, tylko po co? Cieszy nas to że masz zapał, chętnie Ci pomożemy coś zrobić, każdy jakoś zaczynał, ale uspokój się odrobinę :)

Wiec po kolei. Ile masz kasy? Jakiego efektu koncowego oczekujesz? Zależy Ci na tym żeby COŚ zrobić, czy żeby zrobić coś co będzie dobrze grało? Koniecznie chcesz robić sam, czy ważniejsze jest żeby po prostu uzyskać dobry efekt? Jaka wielkość jest optymalna? Bo pokazałeś bardzo malutkie, aktywne creativy, a za chwilę jest mowa o dużych kolumnach z normalnym wzmacniaczem.

Jak już odpowiesz nam (i sobie) na to czego oczekujesz, to powiedz mi co już masz, a co musisz kupić. Postaraj się nie zapomnieć o takich pierdołach jak na przykład kabel głośnikowy od kolumn do wzmacniacza, kleje do obudowy. Przy małym budżecie każdy detal się liczy. Powiedz też jakim sprzętem dysponujesz, wspominałeś o wyrzynarce. Masz gdzie dociąć płyty na kolumny?

Jakie projekty zniknęły z forum? Może ktoś ma to zapisane na komputerze lub w swojej pamięci i może Ci powiedzieć czy warto z tym zaczynać.

PS. Totem Mite? Jesteś pewien że starczy Ci na nie kasy? http://allegro.pl/glosnik-niskotonow...219256531.html

Skomentuj

Sprawa ma się tak, będę w Polsce na ponad tydzień, lecz na swoje pierdoly będę miał 4 dni.
      Co do efektu to chce zrobić coś małego na start, ale koledzy o tutaj i na innym forum (innemu użytkownikowi, ale z podobnym planem) doradzili coś większego ponieważ trzeba dołożyć niedużo i będzie dobrze grało.
      Zależy mi na czystości, lekkim basie, dobry wokal i gitara(aktualnie mam pewne słuchawki które może niezbyt dobrze radzą sobie przy ostrych brzmieniach to jednak przy dire straits ludzie zbierają szczeki z ziemi przez owa czystość i to jak brzmi ten kawałek na moim.
      sprzęcie).
      Płyty spokojnie przytne w sklepie pokroju Castorama lub dam znajomemu flaszkę za robotę.
      Zwrotnice będą robione przez profesjonalnego elektronika, może tego jeszcze nie składał, ale wystarczy, ze dam mu komponenty o schemat, a zrobi wszystko. (zwrotke połączyć z terminalem na sztywno czy w jakiś inny sposób.
      Mi pozostaje zrobienie budy, i wpakowania tego do środka.
      Co do celu to w głównej mierze chce się w tym sprawdzić. Jestem dosc młody I dopiero zacząłem prace, znajomi (28+) chwalili mi się swoim audio, oboje mają zestawy by koda z tym, że jeden 2x kolumna estradowa, a drugi zestaw 5 lub 7.1. Jeżeli sprawdzę się w tym fachu to do świąt będę chciał sobie ukończyć projekt kina domowego. Teraz wystarczy aby te monitory ładnie się prezentowały (myślałem nas fortepianowa czernią, ale za bardzo się palcuja i za dużo z tym zabawy) i przyzwoicie grały. Jeśli wyjdzie ok to albo je dam znajomemu w prezencie na urodziny albo sobie zostawię dla testów i gdy będę miał coś lepszego to skończą tak jak w pierwszej opcji.
      Konstrukcja ma być prosta, najchętniej cieszyłbym się z budy o wielkości około 18-21cm lub mniejszej(nie chciałbym aby jakakolwiek ściana była dłuższa, ale jak coś mogę przemyśleć sprawę) . Do tego jakiś fornir który po lakierowaniemu będzie miał kolor takiego złotego jasnego brązu. W tym albo 2x głośnik, np. Jakiś 10 i 5cm lub coś uniwersalnego + br.
      Dodatkowo co do konstrukcji to mam pytanie. Chciałbym zaokrąglic boli sześcianu, ale tylko od strony ścian bocznych. Teraz pytanie czy jak mam taki mdf 16mm to po prostu go szlifować czy jest na to jakiś inny sposób?

Najbardziej preferuje pomoc pw, wyjaśnienie czegoś itp. Projekt na pewno wykończe i z chęcią się nom pochwale.
      W razie czego w grę wchodzi email, gg, hangout itp.

Co do budżetu to niech to będzie około 300zl.
      Sprzęt jaki mam to na razie żaden. Jak te monitorki wypala, będą ładnie się prezentowały to dziewczyna nie będzie się burzyla jak będę proponował zakup czegoś do słuchania muzyki.
      Last edited by TowarzyszLenin; 05.06.2014, 18:05.

Skomentuj

Ok Panowie. Przepraszam za to zamieszanie, po prostu za dużo tego wszystkiego na raz.
        Co sądzicie o tym zestawie :
        http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...229d0bc4a16c5a
        Czy standardowa zwrotnica której schemat znajdę w sieci będzie ok czy powinny być jakieś zmiany z racji zmiany budy (większość ma inne ułożenie przetworników i są wyższe).

Skomentuj

jesli musisz wszystko kupic to za 300pln zapomnij ze cos zlozysz...
          nawet wm.stx.4.1.100.8.f.s.mc to 2x31+20 wysylka=82, missiony po 39x2=78pln plus wysylka 90pln do tego ierscienie 20pln juz masz ok 200pln zwrotnice to minimum 60pln +wysylka to 75 i ostaje ci kolo 30pln... fornir 30pln, klej 30pln lakier 30pln, mdf 30-40pln papiery wiertla, terminale pedzle walki jak w 500 sie zmiescisz bedzie ok. Chyba szybciej bedzie kupic cos gotowego

Skomentuj

Zwrotnice będę miał tylko za cenę komponentów, pędzle, walki, wiertla itp mam. Przy dobrych wiatrach zakupie tylko mdf + przetworniki + komponenty na zwrotnice + fornir. Reszta powinna być za free bądź w cenie piwa.

Skomentuj

klej lakier... ja pisze o cenie amych elementow do zwrotki... policz bo to nie jest tak tanio... mieszkasz w uk kup za 100gbp gotowe fajne kolumny i nie kombinuj tutejszy rynek wtorny jest bardzo bardzo tani wiec budzetowek nie ma sensu w uk budowac! przeszukaj gumtree

Skomentuj

Konradzik, spoko mieszkam w UK, ale też nie mam nie wiem ile pieniędzy (szkoła w anglii tez kosztuje). Tu nie chodzi o samą wartość, że to jest takie i owakie. Tutaj chodzi o satysfakcję, zdobycie doświadczenia. Chodzi też o coś takiego :
                Przykladowo udało się, głośniki grają, ładnie wyglądają itd. To mi otwiera drogę na coś droższego i jeśli pomysł przejdzie to na pewno zrobię sobie audio do nowego mieszkania. Kiedy to nastąpi nie będę specjalnie oszczędzać, ale też nie oszaleje.

Skomentuj

mowie ci tylko ze za taka sama kase na miejscu kupisz jakosciowo lepszy zestaw niz budujac go samemu... sam mieszkam w uk i wiem jakie sa realia i ze budzetowek nie ma sensu klepac... lepiej znalezc gotowe firmowki za bezcen na gumtree lub na car boot-ie. ALe twoje siano nic mi do tego

Skomentuj

Ale ja o tym wiem. Tu chodzi o lekka strate kasy na coś swojego. Po prostu chce zrobić własny sprzęt, satysfakcja i zabawa, a do tego coś do pogrania. Do tego nie będę się porywal od razu na coś za 1k zł bo nie wiem jak z tym będzie, chodzi o mniejsza skalę.

Skomentuj

Ok, tylko że koszt podstawowych elementów na zestaw 14scx+PJ to około 260zł (głośniki, elementy zwrotnic, dwa terminale, dwa metry kabla do polaczen wewnetrznych, dwie rurki BR) jak nie kilka złotych więcej. Panie TowarzyszLenin, czy ty w ogóle policzyłeś ile te części kosztują, czy tylko zakładasz że się zmieścisz? Niedużo bo niedużo, ale będziesz musiał kilka złotych dołożyć.
                      Zwrotnica do tego zestawu jest na naszym forum w dziale z gotowymi zwrotnicami.

http://allegro.pl/glosniki-i-zwrotni...298776796.html

Może to Ci pozwoli zmieścić się w cenie. Są to głośniki z kolumn Mission 700, same głośniki są chyba Tonsila, tak gdzieś ktoś twierdził w necie.

Skomentuj

Dziękuję za wyliczenie. Jest to tania konstrukcja i wiem, że trzeba szukać jak najtaniej. Te 300zl to bardziej budżet pod orientację jeśli chodzi o projekty. Jeśli będzie taka potrzeba to dołożę 50zl.
                        Dodatkowo koszta tne jak się da, znajomi zmieniali okablowanie i czasem im coś zostało.
                        Kolejna sprawa to ye pj, czy można je czymś zastąpić? Szukałem miejsca gdzie można je kupić i cisza, a 14 scx są po 46zl sztuka.

Skomentuj

Nie dostaniesz nowego PJ bo przestali je produkować i zastąpili nowymi:
                          http://stx.pl/t-stx-4-1-200-8-f-p-pc.html
                          tak jak pisałem wcześniej, możliwe że trzeba będzie zmodyfikować zwrotnicę.

Skomentuj

Czyli wszystkie głośniki to 150zl + przesyłka. W jaki sposób można wyliczyć lub uzyskać wynik co i jak trzeba zmodyfikować w zwrotnicy?

Skomentuj

Trzeba zrobić pomiary głośników w obudowach.

Skomentuj

Zamieszczone przez TowarzyszLenin Zobacz posta
                                Czyli wszystkie głośniki to 150zl + przesyłka. W jaki sposób można wyliczyć lub uzyskać wynik co i jak trzeba zmodyfikować w zwrotnicy?
                                160+wysylka, zwrotnice kolejna 100. za 50pln nie zrobisz bud do glosnikow. licz najmniej 150pln

Skomentuj

Elementy do zwrotki to raczej 50zł (w STX-ie, chociaż cewki lepiej było by kupić w polinku, ale na tych też jakoś pojedzie). Tylko że jeszcze trzeba pamiętać o terminalach, BR, kablach a to tylko minimum galanterii. Tak jak mówiłem, komplet elementów z wysyłką ze strony STX to coś ponad 260zł.

Budy można zrobić taniej.
                                  Wiórówka z cięciem w markecie to koło 40-50zł, fornir da się kupić już za 10zł z metra, myślę że koło metra na to pójdzie. Lakier i klej 50zł. Na wikol też się da przykleić fornir :) Razem wychodzi koło 100zł.
                                  Jak narazie mamy 360zł.

Bardziej nierealnie niż cena, bo tu zainteresowany wspomniał że coś może dołożyć, jest fakt zrobienia skrzynek w 4 dni. Zwlaszcza że w ten czas wchodzi kupowanie rzeczy, docinanie formatek itd. W tym pewnie też kilka zdziwień że nie każdy sklep w "stylu Castoramy" docina formatki, a nawet problemem jest czasami znalezienie na stanie MDF czy nielaminowanej wiórówki :)

TowarzyszLenin, weź tą zwrotkę starą do PJ i 14SCX. Lepsze to niż nic, zmian po pomiarach i tak za bardzo byś pewnie nie usłyszał. Gorzej gdyby to była zmiana niskotonowego, wtedy trzeba by się martwić o impedancje, zmiana wysokiego aż tak niebezpieczna nie jest.

Zwrotka nie była projektowana pod obudowę z tego projektu co Ci pokazałem, więc nie ma co tak bardzo się przejmować kształtem przedniej ścianki.
                                  To znaczy, żeby była jasność. To wszystko ma wpływ, w pomiarach by to wyszło. Ale lepiej zrobić już tak niż podłączyć jakieś losowe głośniki.
                                  Last edited by melisław; 07.06.2014, 10:05.

Skomentuj

Dlatego moim pierwotnym planem było zrobienie jednodroznych monitorow z br. Byłoby taniej i mniej roboty, a część doświadczenia i tak bym zdobył.

Skomentuj

Zamieszczone przez TowarzyszLenin Zobacz posta
                                      jednodroznych monitorow
                                      Ale na czym?

Skomentuj

To już kwestia do ustalenia. Bardziej chodziło o to żeby na 100 procent się zmieścić w budżecie.

Skomentuj

Totalnie bez sensu IMO. Dobre szerokopasmowce też swoje kosztują i nie wiem czy by Ci się spodobało jak grają. Już lepiej kupić coś taniego i zrobić nowe budy.
                                          http://allegro.pl/szwedzkie-kolumny-...300324990.html
                                          Ewentualnie wyżej linkowane missiony.

A tak BTW to te philipsy to dość ciekawe głośniki.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X