A gdzie napisałem że jest do d.?
Zadaj Swoje pytanie na audiostereo, tam są tacy ludzie co lubią się w takie rzeczy bawić, jak zmiana kondensatora na "lepszy".
Ja już odpowiedziałem, gdybym chciał zmienić barwę dźwięku na inną, poprawić coś w tym dźwięku, zmienił bym głośnik a nie konda (chyba że ten głośnik co aktualnie bym go miał, był by najlepszym jaki kiedykolwiek słyszałem).
rozumiem, w moim przypadku tak sie składa że te morel miałem " zprezentowane", dotychczas miałem vifę dx25tg, więc myslę ze mimo wszystko musze pozostać przy morel choćby ze wzgledu finansowego. Dźwiękowo mi odpowiada, waidomo zawsze może sie okazać że cos gra lepiej. przy wymianie kondensatora wiem że te zmiany moga być kosmetyczne, lub nawet marginalne.
dzieki wszystkim za pomoc, pozostane chyba przy janzenach, lub mundorfy ze średniej półki troszkę tańsze od janzen czerwonych.
hm, najlepsze rozwiązanie, tylko czy Ty takie stosujesz u siebie????
Moja propozycja byla pisana pol zartem, pol serio :) czy stosuje? Stosuje w ramach prototypow, ale sa tez gotowe konstrukcje z takimi rozwiazaniami, np:
Dodam od siebie, że jak kondy for audio są takie dobre, to dlaczego nikt ich nie stosuje w układach impulsowych, gdzie parametry są bardzo ważne?
Kiedyś czytałem, że to właśnie wcześniej wspomniane kondensatory najczęściej padają w wzmacniaczach lampowych(jak ktoś podmieni) Najtańsze kondy już dłużej wytrzymywały.
Ślepy test by wszystko rozwiązał :) Kiedyś widziałem na YT test wśród ludzi podmienionych energetyków i właśnie te najtańsze przelane do puszek po najdroższych zwyciężyły, a te najdroższe w tanich puszkach przegrały. Widać tu ogromną autosugestię :)
nie twierdze, że wstawienie tego konda podniesie jakosc dźwięku o np 2 klasy, wszystko tu pisząc miałem na myśli efekt proporcjonalny do możliwości uzyskania efektu czy szczegół, ale myślę że dodac do tego dobrą cewkę, rezystor,i kond różnicę mogą być bardziej słyszalne. ślepy test wiadomo, pokaże prawdę, jak wiemy co wkładamy mozemy przliczyć usłyszany efekt na to czy warto tyle wydać czy nie.
Skomentuj