Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

morel - jaki kond

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

morel - jaki kond

Witam

Szukałem troszkę po forum i nie za bardzo znalazłem, jezeli był podobny lub wstawiłem tam gdzie nie trzeba to sorki. prosże o podpowiedź doswiadczonych w projektowaniu zwrotnic. moje męczarnie ze zwrotką dobiegły końca (prawdopodobnie) w tym też momencie trzeba pomyslec o dobrych kondensatorach dla twetera. Jest to morel supreme piccolo, jaki kondensator w szeregu mu zafundować, myślałem o jenzen czerwone (superior) lub scr silver sound, są w podobnych cenach. Które by się bradzie nadawały, a może ktoś poda inny typ innego producenta, oczywiście propozycję w podobnej cenie jednak nie droższe niż scr. Zależy mi na szczegółowości dźwięku muzykalności i by nie wyostrzał dźwięku. Przestrzennośc i tworzenie sceny wiadomo.

z góry dzięki za sugestie

pozdrawiam

Przeciez kondensatory nie graja.

Skomentuj

Zwykły MKP .
      Na tym forum (po za kilkoma przypadkami kondy nie grają .
      Jak Cię nie przekonaliśmy to zapytaj na AS .
      Ale stracisz tylko kasę .

Skomentuj

Szczegolowoscia to ten Morel nie grzeszy. Jesli chcesz ten aspekt polepszyc, to albo czerwony Jantzen albo zbieraj na Mundorf silver Oil

wiecej mozesz znalezc tutaj: http://diyaudio.pl/showthread.php/19...ensator%C3%B3w

Skomentuj

Wiem, że kondy nie grają, ale jakiś ostateczny wpływ na brzmienie jest, i tu własnie było to pytanie by dobrać element w tym kierunki jaki opisałem :-).

Przeglądne wątek, który podał pharoh, coś takiego już czytałem test różnych kondów, ale tam nie było takiego łośnika jak ja mam.

Skomentuj

A co ma do tego jaki glosnik masz?

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
              A co ma do tego jaki glosnik masz?
              nie chciałbym by mi cos się wyostrzyło, nie mam możliwości żeby kupić kilka kondów i sprawdzać bo nie mam tyle kasy, chce kupic konkretny kond w cenie góra 100zł/ szt, z tąd to pytanie, myślę że jest tu na forum wiele ludzi którzy maja doświadczenie w takich sytuacjach. nie wiem po co takie pytania.

Miał ktoś może do czynienia z kondem mundorf evo oil???

Skomentuj

Ja miałem :)
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Llukasz i jak są cos warte czy lepsze te janzen czerwone by byly????

Skomentuj

a ja do moich Supreme dał bym konda co by wyostrzyć trochę, bo za łagodne są. no i może kable posrebrzane
                    Last edited by djrobo; 22.07.2014, 12:43.

Skomentuj

kable już mam srebro z sonus oliva, na woofer srebrne albedo, pozostaje kwestia komponentów

Skomentuj

Jedyne sensowne to supreme silver gold oil
                        Reszta to zabawki :)
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Juz bym wolal do Dynaudio doplacic, niz supreme gold wpakowac do Moreli

Skomentuj

A ja bym wolał kupić lepszy głośnik (o ile ten co bym go aktualnie posiadał, nie był by tym najlepszym).

Skomentuj

Może faktycznie te droższe kondensatory mają lekko zanodyzowaną folię? :p

Skomentuj

Zrob zwrotnice bez kondensatora i po problemie :P

Skomentuj

Chyba uzylem złego emotka i nie widać szydery

- - - - - aktualizacja - - - - -

Ale jak miałem mało ostrości to poprawilem to srebrnym kablem

A do dynaudio uzylem czerwonych jentzenow
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                                    Juz bym wolal do Dynaudio doplacic, niz supreme gold wpakowac do Moreli
                                    oj, ten dynaudio to pewnie dużo kosztuje:-)

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                    A ja bym wolał kupić lepszy głośnik (o ile ten co bym go aktualnie posiadał, nie był by tym najlepszym).
                                    pytam o kondensator nie głośnik, co z tym morelem niby nie ta????, miałeś z nim stycznośc że twierdzisz że jest do d.???

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                    Chyba uzylem złego emotka i nie widać szydery

Ale jak miałem mało ostrości to poprawilem to srebrnym kablem

A do dynaudio uzylem czerwonych jentzenow
                                    i o to mi chodziło konkretna odpowiedź nie owijanie w bawełne.

dzięki za pomoc.

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                    Zrob zwrotnice bez kondensatora i po problemie :P
                                    hm, najlepsze rozwiązanie, tylko czy Ty takie stosujesz u siebie????

Skomentuj

Zamieszczone przez fader_audio Zobacz posta
                                      pytam o kondensator nie głośnik, co z tym morelem niby nie ta????, miałeś z nim stycznośc że twierdzisz że jest do d.???
                                      A gdzie napisałem że jest do d.?
                                      Zadaj Swoje pytanie na audiostereo, tam są tacy ludzie co lubią się w takie rzeczy bawić, jak zmiana kondensatora na "lepszy".
                                      Ja już odpowiedziałem, gdybym chciał zmienić barwę dźwięku na inną, poprawić coś w tym dźwięku, zmienił bym głośnik a nie konda (chyba że ten głośnik co aktualnie bym go miał, był by najlepszym jaki kiedykolwiek słyszałem).

Skomentuj

Otóż to, bawienie się w wątpliwe zmiany dźwięku za pomocą kondów jest bez sensu. Jak się chce zmiany to się zmienia głośnik. Takie galanteryjne zmiany są popularne wśród "audiofili" bo może wykonać je każdy, nie trzeba mieć takiej wiedzy i zaplecza, wystarczy poczytać to co inni jemu podobni piszą na forum, wydać grubą kasę (gruba kasa gwarantuje niepodważalność), zmienić kable, kondy, rezystor czy OPka gdzieś tam w cedeku i stać się jednym z nich, kreatorem opinii, specjalistą od cunstomizacji brzmienia itp. Jest o czym pisać, jest się czym chwalić, zachwycać, tworzyć kolejne mity . Zero wiedzy, maksimum zabawy.

Niestety prawda jest taka, że między np najtańszym janzenem a tym najdroższym różnica, patrząc z perspektywy zwrotnicy, jest znikoma. Kondensatory drogie są drogie bo są inaczej wykonane, np czerwone janzeny i srebrne chyba też, są robione tak aby zminimalizować indukcyjność pasożytniczą. Dlatego są takie wielkie bo są inaczej nawijane, idzie więcej materiału, technologia bardziej skomplikowana, srebrne maja do tego srebrne lub srebrzone wyprowadzenia, do tego tolerancja jest mniejsza, maja obudowy aluminiowe, są wykonane na wyższe napięcie a samo wykonanie oceniane optycznie jest staranniejsze.

To wszystko na pewno kosztuje i kond musi być droższy, na pewno jest lepszy bo po prostu jest wykonany z większa starannością, z lepszych materiałów ale niekoniecznie musi to być od razu słychać. Parametry pasożytnicze elementów stosowanych w zwrotnicach mają małe znaczenie. Standardowe elementy jak markowe kondensatory foliowe, rezystory bezindukcyjne, cewki powietrzne są już na tyle dobre, że wszystko ponad to, zaczyna mieć super marginalne znaczenie.

Logika audiofilska jest oparta na kompletnym braku logiki . Walka z parametrami pasożytniczymi za pomocą drogich elementów które to zapewniają jest za chwile w idiotyczny sposób marnotrawiona przez np zły montaż tych elementów. Zwykłe wyprowadzenia (nóżki) elementów mają na tyle dużą indukcyjność, że potrafią zmienić znacząco położenie rezonansu kondensatora. A przecież nikt nie dba o to aby połączenia były jak najkrótsze. Nikt nie zastanawia się nad tym jak ułożyć elementy żeby nie powstały np sprzężenia pojemnościowe. Powody są dwa. Jeden, że to jest bez sensu. Dwa trzeba mieć do tego ogromną wiedzę, którą mało kto posiada i mało kto w ogóle wie, że istnieją takie zjawiska .
                                        Last edited by Yoshi_80; 23.07.2014, 10:36.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X