Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zestaw 2.1 do maksymalnie 1k zł (im taniej tym lepiej)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zestaw 2.1 do maksymalnie 1k zł (im taniej tym lepiej)

Witajcie. Planuję złożyć fajne 2.1 lepsze od moich Z2300 (wzmak na mostku TDA7925 + po jednym TDA7296 na kanał). Szukałem już gotowych zestawów, ale liczy się dla mnie również aspekt wizualny i ciężko będzie coś wybrać. Wizualnie bardzo podoba mi się np. STX S200N redwood, jednak po rozmowie z kolegą doszliśmy do wniosku, że panel z moich Logitechów jest już lepszy i można by go wykorzystać do budowy nowego subwoofera. A może po prostu wymienić głośnik w tym zestawie i dopasować strojenie, w końcu całość waży prawie 20kg, chyba nienajgorzej. Co myślicie o tym pomyśle ? Do tego trzeba by też dobrać jakieś ładne monitorki.
    Last edited by TrueFaith; 23.07.2014, 23:17.

Sprawdź najpierw napięcia trafa na odczepach zasilających mostek TDA7295, często w takich zestawach pakują trafa z niskim napięciem wyjściowym, jak będzie ok to zostawiasz i budujesz właśny sub i monitorki używając tego panelu z tych zetek.

Skomentuj

Wybacz jednak nie posiadam żadnego sprzętu pomiarowego, tutaj mam jakieś parametry trafo (w moim modelu ponoć jest identyczny):
      http://scr.hu/1i7x/t30id
      Tutaj jego wymiary (szerokość skrzyni to 25cm, można na oko określić):
      http://i236.photobucket.com/albums/f...55/Newsub5.jpg

Co do oryginalnego głośnika, siedzi tam taki, w cale nie tani tangband:
      http://www.tb-speaker.com/detail/1208_03/w8-670q.htm
      Jest to cokolwiek warte ?

Przy okazji, mój pokój to 2x4m i sub prawdopodobnie będzie przy dłuższej ścianie o ile ma to znaczenie, miejsce odsłuchowe to prawie sam środek pokoju.
      Last edited by TrueFaith; 24.07.2014, 00:06.

Skomentuj

To trafo byłoby dobre do tego mostka lecz nie do całego zestawu.

Polegając głównie na obserwacjach:
        Zrobiłbym monitorki na 17" SCX/FGX i wysokotonowych PCX/ALX 'ach (stx.pl) i tyle.
        Zdania są podzielone, mały pokój to bez suba niby lepiej, a jak już sub to na 8 calowym w takim pokoju blabla.. itp

Jak już chcesz jakiejś zmiany to kup wzmacniacz stereo a to odstaw albo zasil tym trafem sam mostek i zrób sobie jakiegoś suba, ktoś Ci pewnie coś jeszcze doradzi, nie sugeruj się aż tak moją wypowiedzią
        Pozdrawiam!

Skomentuj

Sub musi być, od głośników wymagam tego aby grzmiały, od neutralnych odsłuchów mam słuchawki (póki co) jednak chciałem sobie sprawić sprzęcik nieco lepszy od obecnego (głównie pod względem dynamiki niskich tonów oraz równości pasma, czy też separacji). W czym przeszkadzałby ten trafo ? W razie czego przecież można zainwestować w coś lepszego. Pomysł z tym panelem oczywiście nie musi być od razu zrealizowany, jednak wydaje mi się to sensowne (wydaje mi się - po to zakładam temat :p)

Problem będzie ze skrzynią, musiałbym to komuś zlecić, obliczyć jeszcze mogę, ale z wykonaniem nie ma mowy. Nie wiem kto takie rzeczy robi dobrze i nie przesadnie drogo

Skomentuj

Kolego, nie kombinuj. Za takie pieniadze kupisz uzywane, aktywne monitory studyjne. Basu Ci nie braknie napewno.

Skomentuj

Basu ilościowo musi być tyle ile mam teraz lub troszkę mniej, ale mruczace zejście do 40Hz musowo, gdyby monitory bliskiego pola (~1m od słuchacza) takie coś zaoferowały to chętnie bym się na nie zdecydował, jednak z tego co uzgodniliśmy z kolegą nie ma takiego sprzętu przynajmniej do ~600zł

Parę osób na takie coś się zdecydowało i nie narzeka.

Skomentuj

Bzudry gadasz, znam ten zestaw logitecha i to jest dno. Dudniacy bas i katastrofa z satelitek. Ty sluchasz jednego wielkiego rezonansu, a nie basu. Za tysiaka ( albo i nawet mniej ) mozna kupic aktywne Behringery na 8 calowych midbasach, gdzie logitech przy tym, to jakis wyjatkowo kiepski zart. Zestawy logitecha, to zabawki dla giercmanow i z powaznym sluchaniem muzyki nie ma nic wspolnego. Jak komus malo basu z dwoch monitorow na 20cm basach, to mozna dokupic dedykowany subwoofer tej samej marki.

Skomentuj

Wytłumiłem sobie tego suba i satelity, kupiłem nową dźwiękówkę, po tym moim zdaniem to przyzwoity sprzęt szczególnie w swojej cenie (300zł za cały zestaw), brakuje mi tu czasami dynamiki w subie, ale to też zależy od utworu. Przeszkadza mi też brak ogłady na niektórych częstotliwościach i dziura na 60-70hz. Wyciągnąłem randomowe nagranie dla znajomego (30% vol 60% bas):
                  http://www34.zippyshare.com/v/33872129/file.html

Co do tych behringerów, jakiś model konkretny ? Do ilu to schodzi ? Głośno zagra ? Po za tym musi zmieścić się na biurku 120cm szerokości (- monitor jakieś 60).
                  Last edited by TrueFaith; 24.07.2014, 01:19.

Skomentuj

Te suby tang-band jakoscia nie grzesza, ale w ilosci basu ciezko bedzie im dorownac
                    Jak ma byc lepiej to spokojnie da sie kupic/zrobic
                    Jak ma byc glosniej i wiecej basu to zapomnij

Skomentuj

subwoofery w zestawach komputerowych to są buczydła i z prawdziwym basem ma to nie wiele wspólnego:-) Po prostu kolego nie słyszałeś przyzwoitego zestawu i dlatego wypowiadasz się tak, nie inaczej o tych głośnikach. Karta za 300zł? Do dobrego grania musisz dorzucić minimum tysiaka na kartę, która coś sensownego pokaże.. I do wolnych zestawów trzeba celować w coś co nie zmula dźwięku. Jednak i tak w Twoim przypadku należałoby zacząć od wymiany kolumn i od przesiadki na "normalny" wzmacniacz :-) Różnica będzie powalająca. Choć będziesz musiał się przyzwyczaić do innego, lepszego grania:-)

Skomentuj

Po prostu kolego nie słyszałeś przyzwoitego zestawu i dlatego wypowiadasz się tak, nie inaczej o tych głośnikach.
                        Bo nie mam pieniędzy na zestaw za 5 tysięcy ? Dla mnie jesteś kolejnym idiotą, dla którego pewnie zestaw głośnikowy poniżej 5-10k to syf. Prosiłbym o nie wypowiadanie się takich osób.

I do wolnych zestawów trzeba celować w coś co nie zmula dźwięku.
                        Xonar DX (jak i inne modele) jest dość neutralną kartą, nie jestem wariatem, który kupuje do takiego zestawu kartę Creativa i podbija bas w EQ.

Karta za 300zł? Do dobrego grania musisz dorzucić minimum tysiaka na kartę, która coś sensownego pokaże
                        Tak, a najlepiej nawet pięć, chociaż to nadal będzie low end. Jak masz takie pieniądze to chętnie przyjmę. Każdy ma taki sprzęt na jaki może sobie pozwolić, wtedy miałem 300zł więc kupiłem logitechy, teraz mam trochę więcej i chciałbym zbudować coś na lepszym subwooferze i monitorach, ewentualnie coś co polecił Pogromca mitow, Behringery na 8" wooferach, znalazłem parę modeli, ale nie wiem który byłby dobry.

subwoofery w zestawach komputerowych to są buczydła i z prawdziwym basem ma to nie wiele wspólnego:-)
                        Oprócz tego zestawu mam także nienajgorsze słuchawki (Shure SRH 240 rekablowane z paroma modami) i nie odczuwam, żeby było to buczydło zniekształcające dźwięk.

Jak ma byc lepiej to spokojnie da sie kupic/zrobic
                        Jak ma byc glosniej i wiecej basu to zapomnij
                        Fajnie gdyby była podobna ilość basu, za to bardziej dynamicznego choć nadal miekkiego
                        Last edited by TrueFaith; 24.07.2014, 10:11.

Skomentuj

Może jakieś kolumny na 25/30cm midbasie i wysokotonowym z waveguide? i do tego wzmacniacz? Będzie to czego oczekuje
                          PM, dobrze kombinuję? :P

Przykre jest Panie TrueFaith, że obrażasz kogoś z 10 letnim stażem na forum i wieloma konstrukcjami DIY :) Też kiedyś myślałem, że takie Z-5500 to szczyt muzyczny do póki nie postawiłem porządnego stereo, więc radzę szybko przeprosić Adama
                          Może nie powinieniem się wcinać bo nie jestem moderatorem ni nic, ale ponosi mnie przed monitorem..
                          Last edited by gazela922; 24.07.2014, 10:12.

Skomentuj

Nie przeproszę gościa, który nie szanuje mojego tematu i pisze w nim posty o znikomej wartości merytorycznej. Gdyby wykorzystał ten 10 letni staż i coś polecił to byłbym bardziej przychylny, ale koniec offtopu.

Gdybym myślał, że moje głośniki to szczyt jakości - nie zmieniałbym ich, po to jest ten temat. Tym razem chce wydać 3 razy więcej i oczekuję sensownych odpowiedzi, bo kasa nie leży na ziemi, chociaż u pana Adama chyba sytuacja w ten sposób wygląda.
                            Last edited by TrueFaith; 24.07.2014, 10:31.

Skomentuj

Zakładasz kolejny temat w którym nie słuchasz rad udzielanych przez innych i w końcu i tak zrobisz po swojemu bo wiesz lepiej...

Skomentuj

Zamieszczone przez TrueFaith Zobacz posta
                                Co do tych behringerów, jakiś model konkretny ?
                                np cos takiego http://allegro.pl/monitory-studyjne-...443176933.html lub starszy model na glosniku kopulkowym

Skomentuj

Za niewiele ponad tysiaka, mozna kupic nowe Maudio seria BX Carbon. Z pewnoscia sam lepszych nie zrobisz.

Skomentuj

Kiedyś krzywo patrzyłem na pełno-pasmowe głośniki ale coraz bardziej się przekonuję że może to być dobry kompromis. Sugestia za 2 x 100zł~170zł jakiś Tang Band 3/4/5", np:
                                    http://audiotransducers.com/en/15-16...5-1611saf.html
                                    http://audiotransducers.com/en/fullr...4-1337sdf.html

Skombinujesz sobie jakieś zamknięte obudowy 5~15 litrów, a nie 500ml plastikowe podróbki Bose, i brzmienie będzie o milę lepsze. Trochę nie zgadzam się z forumową tendencją do robienia bunkrów nuklearnych, ale jednak trochę masy powinno być. Przelicz: 1~500Pa SPLu w obudowie na newtony, to w końcu nie są takie duże siły. Gorzej to wibracje magnesu. Przyda się kilka kg i uszczelki z przodu żeby tamte drgania stłumić.

Jeśli cykanie będzie wybrakowane, ew. możesz dokupić kopułek i kilka elementów do zwrotnicy i po dodawać, ale to może być więcej kłopotu niż zysku. Robisz to na brzmienie a nie 2/3/4-drożne żeby się łatwo sprzedało

A bas:
                                    Ja któregoś razu pomogłem bracie z tanią obudową na stary 10" polipropylenowy woofer. Oto prosty przepis:
                                    Do Castoramy / Leroy Merlin /itp po 2m x 20mm x 300mm sosny, wymierzyć i pokroić odcinki do 27 litrowej kostki, umocnić kołkami i wszystko skleić zwykłym klejem do drewna. Kilka szczegółów ominąłem ale to brzmi dużo lepiej i czystszej niż taki podobny 8" Creative który też słyszałem. Te bas-reflexy naprawdę dudnią. Trzęsienie ziemi do 50Hz a potem umiera poniżej 45Hz. Po co??

Skomentuj

W teorii to wszystko dobrze dziala :)

Obudowa z desek sosnowych? Niezle jajca :P Chyba jednak z plyty wiorowej wyjdzie taniej i lepiej.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                        W teorii to wszystko dobrze dziala :)

Obudowa z desek sosnowych? Niezle jajca :P Chyba jednak z plyty wiorowej wyjdzie taniej i lepiej.
                                        Głośnik miał chyba ~2kg, całość 4~5kg. Membrana 50g, to 100:1 i ruch dipoli byłby jakieś -40dB. Można było zrobić 10, 20kg albo więcej ale nie opłacało się. Sosna ładnie pachniała i nie podtruwaliśmy się pyłem z MDF.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X