Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zestaw 2.1 do maksymalnie 1k zł (im taniej tym lepiej)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wrzuciłem w4-1337-sdf na Winisd-pro-alpha:

Qa zmniejszyłem z 100 do 10, z założeniem że się wsadzi gąbkę czy jakiś filc. Bas to trochę przytłumiło ale to jest pewnie bardziej realistyczne. Jak ścianki mają ok 10-12mm i głośnik zajmuje ~300ml to pozostałe ~2.6l wygląda okej. Obawiałem się że nie będzie sposobu nastroić BR ale wygląda jakby on to akurat lubił i daje lekkie podbicie.

Skomentuj

Po co podrabiac cos, co kosztuje pol dolara w produkcji?

Skomentuj

Zamieszczone przez TrueFaith Zobacz posta
        Ponoć nie ma w logach TB, a jedynie podróbki, za to w subie siedzi oryginał. Nie wiem ile w tym prawdy, wątek był poruszany na forum logitecha. Negocjuje cenę AWX'a do suba, bo to jest priorytet, mówicie, że te TB po 200/szt. będą niewiele lepsze o ile w ogóle od tych satelit ? Dla mnie wydaje się to dziwne, ale nie wiem, nie znam się specjalnie na tym.
        Nie wierzysz to sprawdź, przekonasz się na własnej skórze, szkoda, że będziesz na tym w plecy. Taki producent jak logitech, kupuje te głośniki za śmieszną kasę, stąd mają ceny takie, a nie inne za gotowe zestawy.

Tak jak zresztą napisał PM, po co podrabiać coś, co kosztuje mega śmieszne pieniądze w produkcji..

Chcesz poczuć przeskok jakości przesiądź się na 2 way. Inaczej nie spodziewaj się znaczącej poprawy. Wyrzucisz kasę w błoto. Takie jest moje zdanie.
        Last edited by Adam_85; 01.08.2014, 14:10.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
          Fakt, ze pod wzgledem basu nie ma co ich cisnac, bo wiele sie nie wycisnie.. mialem tez tb w linii transmisyjnej.. czasem zaskakiwalo basem, jednak w wiekszosci utworow bas byl nienaturalny, pusty.. skad kolega wzial 17cm to nie mam pojecia, za leniwy zeby sprawdzic na stronie stxa 14 scx:-)?? Gorne rejestry sa tak ubogie w detale, ze porownajac do zestawu 2 way nie da sie tego z przyjemnoscia sluchac bo zwyczajnie mamy wrazenie, ze czegos brakuje:-)
          Na stronie stx pisali że one właśnie mają 6,5 cali i średnicę przy śrubkach ok 170mm. Powierzchnia 133cm^2 a porównywałeś z 3 calami ~ 32cm^2
          Gdyby tych mniejszych było 4~6 w kolumnie zamiast 1, i każdy ze 2 litry, to wtedy dopiero byłyby jabłka z jabłkami.

Skomentuj

Trzeba było od razu, że prawie w ogóle nie będzie różnicy :p abstrakt mnie tak nakręcił. Ale jak 2-way to tylko gotowce lub tanio zlecić, co myślicie o klonach totem mite ? Ile one maja Ohmów ?
            http://olx.pl/oferta/sprzedam-totem-...tml#c7eefeca0f
            Last edited by TrueFaith; 01.08.2014, 17:06.

Skomentuj

Optymalny wybor to stx 14 scx i aluminiowa wysokotonowka stx. Sama obudowa to grosze, ale musiabys sie do kogos usmiechnac o pomiary i zwrotnice.

Mite woofer jest git, ale problem moze stanowic zwrotnica, jak i sam glosnik wysokotonowy. Glosniki maja tam jakis potencjal ale Mite napewno go nie wykorzystuje w pelni.

Nie spiesz sie i zrob raz, a porzadnie.

Skomentuj

Ha! Wiedziałem że zaraz będą usługi na projektowanie zwrotnic...

Skomentuj

Może i masz racje, wydałbym trochę więcej ale na coś lepszego.. Jest ktoś na forum ktoś kto zajmuje się zleceniami ?

btw. kiedyś bardzo polecane były tannoy'e m1/r1, jak to się teraz ma ? opłacalny zakup w cenie 350-400zł ?
                  Last edited by TrueFaith; 01.08.2014, 18:28.

Skomentuj

Zamieszczone przez abstrakt Zobacz posta
                    Ha! Wiedziałem że zaraz będą usługi na projektowanie zwrotnic...
                    To moze zaproponujesz koledze pomoc w pomiarach i zwrotnicy? Bo chlopak po prostu sie na tym nie zna, a gotowy projekt jeszcze nie powstal na tych glosnikach.

Skomentuj

@UP Powstało kilka, na YT jest kilka filmików ale 2009-2010, nawet nie tracę czasu na pisanie czy są na sprzedaż.

Dobra, mniej więcej wszystko ustalone jeśli chodzi o to co kupuje. Mam do was jeszcze jedno pytanie, jakich kabli użyć jako głośnikowe ? Jak największy przekrój i zwykłe miedziane ? W słuchawkach mniej więcej ogarniam ten temat jednak tutaj jestem zielony. W subie zamiast zwykłych terminali z zatrzaskami etc. są złącza RCA więc to też trzeba by dolutować. Czy kabel który posiadam czyli Prolink Exclusive 3m 2xRCA Coaxial (miedź OFC) nada się, czy to bardziej kabel PC-> wzmak niż wzmak-> kolumny ?
                      Last edited by TrueFaith; 02.08.2014, 00:44.

Skomentuj

Abstrakt ignorancie:-P 14 scx ma 150mm z koszem.. z tego co mi wiadomo 6,5 cala to to nie jest:-) zreszta nie ma znaczenia srednica glosnika, a efekt jaki uzyskamy przy wydanej kwocie. Zreszta najwieksza zaleta zestawu 2 way w stosunku do szerokopasmowcow jest dla mnie glosnik wysokotonowy:-P tymbardziej ze bedzie sub.
                        Last edited by Adam_85; 02.08.2014, 08:11.

Skomentuj

Zamieszczone przez TrueFaith Zobacz posta
                          jakich kabli użyć jako głośnikowe ? Jak największy przekrój i zwykłe miedziane ?
                          przewodów*! Najbezpieczniejszym wyborem będzie zwykła linka prądowa OWY/OMY, gdyż jest to na pewno czysta miedź, niestety większość dostępnych przewodów typowo głośnikowych to miedziowane aluminium..
                          Zamieszczone przez TrueFaith
                          Czy kabel który posiadam czyli Prolink Exclusive 3m 2xRCA Coaxial (miedź OFC) nada się, czy to bardziej kabel PC-> wzmak niż wzmak-> kolumny ?
                          Mam taki przewód, praktycznie identyczny z tym że 2xRCA>3,5jack, zastosowaniem logicznym w tym przypadku jest połączenie PC > wzmacniacz i myślę, że jak najbardziej słusznym

Skomentuj

Mam taki kabel:
                            http://scr.hu/1i7x/0mr56
                            To chyba to samo co to:
                            http://allegro.pl/przewod-instalacyj...467440008.html
                            Może być ? Wyrwałem go z lampki która szła na śmietnik :f Zamówiłbym trochę więcej bo mam 1,5 metra

Skomentuj

Przy tej klasie głośników, wszystko jedno jaki przewód dasz... Byle miedź. Choć nie wiem, czy i tak odczułbyś różnicę w dźwięku (na tym zestawie) między miedzią, a "nie miedzią". Od lampki jak najbardziej jest ok.

Skomentuj

Od lampek najczęściej jest 2x 0.75mm2, to nie za mało do czegokolwiek? Pytam bo też do swoich 3-drożnych chcę wymienić na miedź i chciałbym możliwie najcieńszą linkę dać.
                                Zamieszczone przez kaka22 Zobacz posta
                                Przy tej klasie głośników, wszystko jedno jaki przewód dasz... Byle miedź. Choć nie wiem, czy i tak odczułbyś różnicę w dźwięku (na tym zestawie) między miedzią, a "nie miedzią". Od lampki jak najbardziej jest ok.
                                Nie sądzę, że do wysokiej klasy kolumn trzeba pakować 'złote' czy 'srebrne' przewody za 300zł/1m, skoro w takiej lince jest 100% miedźto chyba "wystarczy", prawda?

Skomentuj

Ale gdzie powiedziałem, że do drogich kolumn trzeba dawać kable po 300 zł za metr? Nie wierzę w kable :)
                                  Ja w swoich kolumnach dawałem na niskośrednio 2,5mm2, a na tweetery 1,5mm2

Skomentuj

Nie napisałeś, ale ja napisałem to sarkastycznie odnosząc się do tej 'klasy' o której wspomniałeś.

Do autora: kupuj linkę 2,5mm2 i wsio - będzie do podpinania do każdych Twoich kolumn w przyszłości

Skomentuj

Czy wyście się ludzie szaleju najdeldi!?
                                      Znowu kabli słuchacie?

Zwykły kabel z miedzi beztlenowej OFC 2,5mm2 na niski,a na wysoki 1,5mm2 i więcej niż nie trzeba...
                                      DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Ja posiadam wszędzie takie cuś: http://alphard.pl/content/view/20/30/lang,polish/
                                        Tanie, dobrze wykonane i bez wymysłów.

PS. Byłem ostatnio u kolegi z forum, odsłuchiwaliśmy accu 7100 vs 450, no i nie obyło się bez kombinacji z kablami.
                                        Oni słyszeli jakieś tam różnice, jasne - ciemne, nawet się nie oddzywałem :-)
                                        Jedynie czego jestem pewien to usłyszę pomiędzy 0,2mm2 a np 4mm2, po za tym specyfikacje dobrych przewodów są podawane na 1km gdzie różnice są niewielkie, a co dopiero przy 2,5mb.
                                        Ale być może się mylę :-):-)

Skomentuj

Nie na temat...
                                          Zamieszczone przez dzwiedziu Zobacz posta
                                          Ja posiadam wszędzie takie cuś: http://alphard.pl/content/view/20/30/lang,polish/
                                          Tanie, dobrze wykonane i bez wymysłów.

PS. Byłem ostatnio u kolegi z forum, odsłuchiwaliśmy accu 7100 vs 450, no i nie obyło się bez kombinacji z kablami.
                                          Oni słyszeli jakieś tam różnice, jasne - ciemne, nawet się nie oddzywałem :-)
                                          Jedynie czego jestem pewien to usłyszę pomiędzy 0,2mm2 a np 4mm2, po za tym specyfikacje dobrych przewodów są podawane na 1km gdzie różnice są niewielkie, a co dopiero przy 2,5mb.
                                          Ale być może się mylę :-):-)
                                          Jak niektórzy mają przesadne wzmacniacze z pasmem do 1MHz to może łapią jakieś krótkie fale? :p Albo rzeczywiście jakiś słyszalny syf z rezonansów...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X