Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa kolumn na Tonsilach do TV

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa kolumn na Tonsilach do TV

Witam.

Noszę się z zamiarem zrobienia/zamówienia kolumn do TV.
    Jako, że mam stare przetworniki Tonsila nieużywane w stanie bdb to może coś z tego się wykorzysta:
    2x GDN 20/80/B czyli 2 ? 8ohm
    2x GDM 12/60/2 8ohm
    2x GDWT 9/90/1 8ohm
    2x zwrotnica Janbo SŁ-OT http://www.aphelektra.com/p/pl/1338v...l-ot-8ohm.html - nie nastawiam się na ich recykling

Mam też amplituner, którego też nie używam z racji tego, że nie ma co tam podłączyć :) - Pioneer SX-305RDS

Interesowałyby mnie dwie proste kolumny podłogowe 2;2,5;3 drożne (w zależności od kosztów i możliwości) - nie musi grać to głośno a raczej "czysto".
    Sprzęt będzie wykorzystywany do TV oraz muzyki na domowy użytek (cały przekrój muzyczny, od fasolek dla dziecka po coś cięższego dla mnie).

Czy jest sens kombinować coś na tych przetwornikach czy niewiele z tego da się wykorzystać ?
    Budżet jaki przewiduje w przypadku konieczności zakupu nowych głośników to 1000-1200zł (przetworniki + zwrotnica) ale nie ukrywam, że wolałbym to zrobić jak najniższym kosztem, także prosiłbym o wskazówki jak wykorzystać to co mam w jak największym stopniu - jeżeli to możliwe.

Obudowy częściowo chciałbym zrobić sam, ewentualnie pokuszę się o skorzystanie z pomocy jakiegoś stolarza - nie znam się na projektowaniu kolumn więc chętnie skorzystałbym z gotowego projektu.

Z góry dzięki za pomoc.
    Last edited by deyet; 06.08.2014, 18:55.

Mając taki budzet zapomnij o Tonsilach, przejrzyj projekty STX+seas albo STX+morel, wavecor
    Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Myślę, że z takim budżetem zrobisz STX MX-140, a więc o wieeeele lepsze kolumny niż zrobiłbyś na ww Tonsilach ( i na zwrotnicy uniwersalnej do tego).

Skomentuj

sprzedaj tonsile i zdecyduj sie czy chcesz 2 czy 3 drogi

z tych tonsili jedynie GDN jest wart wykorzystania

Skomentuj

hmm ok, to w takim razie zmiana koncepcji.
          Poszukam jakiegoś ciekawego projektu na 2,3-3 way i będę budował od podstaw.
          W takim razie może coś z tego co mam uda się zaadoptować pod małe monitory ?
          Np GDN + co właśnie, co ?

Skomentuj

nie - raczej oversize 2-way odpada

Skomentuj

To co, nic się nie wymyśli ? :) nie chcę też robić kolumny na siłe, taka sztuka dla sztuki, a nawet na tym co mam sztuki nie da się stworzyć ale chętnie bym coś wymodził w celu przećwiczenia przed docelowym zestawem, nawet gdyby to potem nadawało się tylko na grilla dla podchmielonego towarzystwa :)

Skomentuj

te glosniki maja jeszcze spora wartosc materialna - sprzedaj je jak najszybciej!
                czekamy na nowy projekt ktory kolega mial udostepnic na dniach. moze sie spodoba

Skomentuj

To powinno spełnić Twoje oczekiwania. http://diyaudio.pl/showthread.php/24...t-by-raven1985 Nawet zostanie kasy na jakis fajny piecyk w używce... Albo na grilla :P
                  Zapomniałem linku wkleić za pierwszym razem
                  Last edited by kaka22; 07.08.2014, 18:02.

Skomentuj

przecież wrzucił wczoraj Pawle
                    http://diyaudio.pl/showthread.php/24...671#post414671

Skomentuj

O i coś takiego mi pasuje, nie za drogie a dla amatora i na amatorski użytek powinno spełnić wymagania w 100% (ewentualne pytania będę już kierował w tamtym wątku) o ile jeszcze nie dam ciała w kwestii wizualnej co jakby nie było jest ważne.
                      Czekam jeszcze na jeden projekt i też kolega raven jest w to ubrany :)

Paweł: sprzedawać obecnych głośników nie chce, przeleżały już kilka dobrych lat na strychu więc może tak szybko ich wartość do 0 nie spadnie a może coś się uda na nich wyczarować, może sub na GDN ?

W najgorszym wypadku połączę to wszystko ze sobą i wstawię teściowi na warsztat - lepsze to niż stare głośniki z porwanymi membranami.

Skomentuj

Zamieszczone przez deyet Zobacz posta
                        Paweł: sprzedawać obecnych głośników nie chce, przeleżały już kilka dobrych lat na strychu więc może tak szybko ich wartość do 0 nie spadnie a może coś się uda na nich wyczarować, może sub na GDN ?

W najgorszym wypadku połączę to wszystko ze sobą i wstawię teściowi na warsztat - lepsze to niż stare głośniki z porwanymi membranami.
                        zaufaj mi i wieloletniemu doswiadczeniu - sprzedawaj!
                        najlepszy z twojego zestawienia jest GDN 20/80/2 ktory nadal jest bardzo popularny.
                        byl on porownywany z poprzednia odslona STXa SCX - teraz mamy nowsza serie ktora zapewne jest lepsza

tak wiec sprzedaj obecne glosniki, zarobisz na nowe glosniki i z czystym sumieniem mozesz budowac te kolumny ravena!

Skomentuj

Ok, jeszcze nie wiem czy się będę pozbywał tych głośników ale mnie skutecznie wyleczyłeś z budowania "czegokolwiek" na nich.
                          Za budowę zabiorę się jak tylko pogoda na to pozwoli więc pewnie wrzesień-październik, w między czasie jeszcze może raven podzieli się zwrotką do innego projektu z forum i będzie kolejny problem - który projekt wybrać ale to zmartwienie na później.

Dzięki za pomoc.

Skomentuj

Czaruję...
                          X