Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nagłośnienie stanowiska pracy - jakie rozwiązania?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez p71xx Zobacz posta
    Z punktu widzenia napędzania tego wolałbym jednak odwrotną relację impedancji:
    FW ma 8 om, a podane wavecory 4 omy. Jeśli zrobię dwa wzmacniacze z jednym zasilaniem, to wolałbym
    nisko-średniotonowy 4 omy i wysokotonowy 8 lub 16 omów, bo potrzebuje on znacznie mniej mocy
    i tu jest czesty blad jaki popelniaja ludzie myslacy o podziale aktywnym
    faktycznie, GDW dostaje sumarycznie mniej mocy, ale wzmacniacze dla obu glosnikow musza byc tej samej mocy!
    z zasilacza pobierany bedzie duzo nizszy prad, ale napiecie zasilania potrzeba takie samo

jak damy slabszy wzmacniacz to niestety okaze sie ze brakuje nam amplitudy i mamy przestery

nie ma już miejsca na bass refleks - trzeba go dać obok któregoś głośnika - to powoduje, że będzie szersza przednia ścianka
    obudowy (a wszyscy zalecają jak najwęższą)
    zawsze mozna poszukac glosnika do obudowy zamknietej

Na razie z wątku wynika, że optymalnie dla mnie byłoby 2D: MW 140-150 mm + T o jak najmniejszej średnicy w obudowie BR,
    tylko nie wiem, jak ten BR wcisnąć w dostępnych wymiarach żeby przednia ścianka nie była zbyt szeroka...
    obecnie forniruje obudowy pod GDN 14 scx + gdwk PCX z b-r szczelinowym u dolu (taki jak w 4" stx) gdzie obudowa ma 31cm.
    mozna to spokojnie zwezic do wymaganych 28-30cm

Może wylot z boku lub z tyłu byłby
    sensowną opcją? A może od spodu? - kolumienki będą pochylone, więc przy tylnej krawędzi spodu obudowy
    będzie kilka centymetrów prześwitu.
    z boku nie bedzie wygladalo, od dolu za malo miejsca, a z tylu ile jest miejsca do sciany?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
      Z punktu widzenia napędzania tego wolałbym jednak odwrotną relację impedancji:
      FW ma 8 om, a podane wavecory 4 omy. Jeśli zrobię dwa wzmacniacze z jednym zasilaniem, to wolałbym
      nisko-średniotonowy 4 omy i wysokotonowy 8 lub 16 omów, bo potrzebuje on znacznie mniej mocy
      (mógłbym tu popróbować jakiegoś prostego układu w klasie A np.).
      i tu jest czesty blad jaki popelniaja ludzie myslacy o podziale aktywnym
      faktycznie, GDW dostaje sumarycznie mniej mocy, ale wzmacniacze dla obu glosnikow musza byc tej samej mocy!
      z zasilacza pobierany bedzie duzo nizszy prad, ale napiecie zasilania potrzeba takie samo

jak damy slabszy wzmacniacz to niestety okaze sie ze brakuje nam amplitudy i mamy przestery
      Załóżmy, że mamy zasilanie wzmacniaczy 24V, clipping mamy przy amplitudzie 20V, napięcie RMS dla takiej amplitudy wyniesie 14,14V:
      na 4 omach obciążenia możemy w tych warunkach uzyskać moc P = U^2/R = ok. 51W bez zniekształceń,
      na 8 omach ok. 26W, na 16 omach 13W (pomijam tu i dalej, że impedancja głośników się zmienia w funkcji częstotliwości
      więc w rzeczywistości potrzebujemy dużo większego zapasu mocy [edit: tu napisałem chyba nieprawdę, w rezonansie rośnie nam
      impedancja ale spl nie maleje, czyli w tym miejscu potrzebujemy mniej mocy a nie więcej, jak to jest?]).

Teraz o mocy sygnału muzycznego - załóżmy, że w paśmie wysokotonowym mamy ok. 20% mocy całego pasma.
      Jeśli na dole i w środku potrzebujemy 40W, to na górze tylko 10W. Jak widać wyżej, z 24V zasilania możemy
      uzyskać potrzebną moc na dole na 4 omach, a na górze na 16 omach bez problemów z clipingiem.
      Oczywiście jeśli tweeter ma 4 omy, to też uzyskujemy potrzebną moc ale przy znacznie większym prądzie
      i odpowiednio mniejszej amplitudzie napięcia na głośniku {I = sqrt(P/R)}.
      16 om: potrzebujemy prądu ok. 0.8 A
      4 om: potrzebujemy prądu ok. 1.6 A
      Wzmacniacz w klasie A ma prąd spoczynkowy równy (minimum) maksymalnemu prądowi obciążenia (szczytowemu,
      nie rms) więc
      przy 16 omach pobierana z zasilacza moc wyniesie {P = U*I* 1.414} = 24V * 0.8A * 1.414 = 27W
      przy 4 omach wyniesie 54W
      W obu przypadkach aby uzyskać te 10 W na obciążeniu.

Czy gdzieś popełniam błąd w tym rozumowaniu?

zawsze mozna poszukac glosnika do obudowy zamknietej
      Ale wtedy mały głośnik = mało basu i wracamy do budowy suba :) albo trzy drogi...

obecnie forniruje obudowy pod GDN 14 scx + gdwk PCX z b-r szczelinowym u dolu (taki jak w 4" stx) gdzie obudowa ma 31cm.
      mozna to spokojnie zwezic do wymaganych 28-30cm
      To nadal dużo - skrzynki trzeba pochylić do przodu o 10 stopni - to dodatkowe kilka centymetrów.
      Chyba, że od razu zabuduję skośne przednie ścianki.

z boku nie bedzie wygladalo, od dolu za malo miejsca, a z tylu ile jest miejsca do sciany?
      Wyglądać nie musi, ważne żeby dobrze grało :)

Od krawędzi półki do ściany jest 25 cm.

Dziś wymyśliłem coś takiego (widziałem gdzieś podobny projekt).
      Skrzynka położona poziomo z asymetrycznie umieszczonym głośnikiem i tweeter jako nadstawka:

widok z boku: i z przodu:

W ten sposób wszedłby spokojnie głośnik 15 cm, a może nawet większy i jest miejsce na BR.

Wygląda dość paskudnie ale wchodzi. Pytanie jakie ma wady akustyczne?
      Last edited by p71xx; 10.08.2014, 22:11.

Skomentuj

Rozwiązanie które przedstawiłeś nie jest złe ale po co sobie utrudniać życie. Najlepiej będzie jak dasz kolumnę na leżąco, tak żeby układ był taki lewa: Tweeter_Woofer_BR i prawa jako lustrzane odbicie.
        Druga sprawa: masz za mało miejsca z tyłu na port br, dasz go od przodu i będzie ok, a przy okazji będziesz mógł wykorzystać do maksimum głębokość na obudowę.
        Trzy: zamiast robić podstawkę - zrób obudowę z pochylonym frontem.

Skomentuj

Zamieszczone przez Matador Zobacz posta
          Rozwiązanie które przedstawiłeś nie jest złe ale po co sobie utrudniać życie. Najlepiej będzie jak dasz kolumnę na leżąco, tak żeby układ był taki lewa: Tweeter_Woofer_BR i prawa jako lustrzane odbicie.
          Może tak zrobię, ale na szerokość mam tylko 100 cm miejsca, chciałem rozstawić głośniki jak najszerzej – stąd kombinacje żeby jednak ustawić je pionowo.

Skomentuj

Największą rolę dla przestrzenności dźwięku i postrzegania kierunku z którego on dochodzi gra głośnik wysokotonowy, dlatego myślę że nie warto tak kombinować tylko ustawić tak jak napisałem wcześniej.

Skomentuj

Wzmacniacz w klasie A ma prąd spoczynkowy równy (minimum) maksymalnemu prądowi obciążenia (szczytowemu,
              nie rms) więc
              przy 16 omach pobierana z zasilacza moc wyniesie {P = U*I* 1.414} = 24V * 0.8A * 1.414 = 27W
              przy 4 omach wyniesie 54W
              W obu przypadkach aby uzyskać te 10 W na obciążeniu.

Czy gdzieś popełniam błąd w tym rozumowaniu?
              Jak one mają być w miarę "ciche", to 10~15W już będzie na zapas.

Dobrze byłoby próbnie filtrować kilka piosenek w jakimś programie do *.WAV i zobaczyć jak te szczytowe napięcia naprawdę wyglądają.

Ale wtedy mały głośnik = mało basu i wracamy do budowy suba :) albo trzy drogi...
              Korektor półkowy. Nie trzeba zawsze zwracać uwagę na forumowe gromado-myślenie.

Wygląda dość paskudnie ale wchodzi. Pytanie jakie ma wady akustyczne?
              Typowe wielokierunkowe rozwiązanie dla rodzinnego telewizora albo przy grillu na łące, wciśnięte koło kompa z bliskimi ściankami z każdej strony. Trzeba się zastanowić jaką metodę użyć żeby dźwięk był bardziej kierunkowy.

Skomentuj

Ale wtedy mały głośnik = mało basu i wracamy do budowy suba albo trzy drogi...
                no wlasnie nie do konca
                sa glosniki ktore mimo malych rozmiarow i obudowy zamknietej potrafia zagrac basem. niestety nic mi nie przychodzi do glowy na szybkiego

Skomentuj

Zamieszczone przez abstrakt Zobacz posta
                  Jak one mają być w miarę "ciche", to 10~15W już będzie na zapas.
                  Podałem tylko przykład, ilustrujący, że w pewnych warunkach może być korzystniej rozważyć tweetery o większej impedancji niż
                  głośniki na niskim paśmie.

Myślę że u mnie na wysokie wystarczy jeszcze mniej mocy. Nawet na całe pasmo te 10-15 W to dużo.
                  W tej chwili słucham z około 1W i jest dość.

Przy okazji – jakie przyjąć wystarczające natężenie dźwięku w miejscu odsłuchu?
                  Czy jeśli przyjmę 80 dB jako normę i 90 dB jako max to będzie dość?
                  To daje ok. 1W na głośniki przy 90dB spl?

Dobrze byłoby próbnie filtrować kilka piosenek w jakimś programie do *.WAV i zobaczyć jak te szczytowe napięcia naprawdę wyglądają.
                  Dla przykładu:
                  Janis Joplin - Summertime

Iron Maiden - The Prisoner

Góra to wysokie, dół niskie, cięte filtrem 24dB/okt na 3kHz, amplituda utworu wcześniej znormalizowana do 0dB (do pełnego zakresu). Po prawej w okienku widmo fragmentu utworu.
                  Pliki zgrane z CD bezstratnie do flac.

Jak widać amplituda impulsów na wysokich jest o około połowę mniejsza niż w niskim paśmie.

Korektor półkowy...
                  Na pewno będę myślał o aktywnej korekcji na basie. Rozumiem, że w obudowie zamkniętej jest łatwiej?
                  Ale mały głośnik może nie mieć odpowiedniego zapasu (mocy, wychylenia...).

Dla tego myślałem na początku o postawieniu po bokach szerokopasmówek (teraz stanęło na 2D),
                  odcięciu tego od dołu na 150-200 Hz i postawieniu na środku pojedynczego głośnika niskotonowego
                  ok. 25 cm średnicy w obudowie zamkniętej ok 30-40l. Taki głośnik powinien mieć dość zapasu
                  do bawienia się w aktywne korekcje...

Typowe wielokierunkowe rozwiązanie dla rodzinnego telewizora albo przy grillu na łące, wciśnięte koło kompa z bliskimi ściankami z każdej strony. Trzeba się zastanowić jaką metodę użyć żeby dźwięk był bardziej kierunkowy.
                  Rozumiem, że raczej się nie sprawdzi :)

Może jednak, tak jak sugerował Matador, zbuduję te głośniki od razu ze skośną ścianką.
                  Może tak jak na rysunku (inspiracja z http://diyaudio.pl/showthread.php/21...jekt-by-LuSzTi) (obudowa ok. 10l, BR lub zamknięta)

Uwzględnione tu głośniki to Fountek FW146 i Wavecor TW022WA02 (bo ma tylko 65 mm średnicy)

sa glosniki ktore mimo malych rozmiarow i obudowy zamknietej potrafia zagrac basem. niestety nic mi nie przychodzi do glowy na szybkiego
                  Rozmawiamy jednak raczej o rozwiązaniach budżetowych. W tych 400, czy nawet 500 zł, nie zmieszczę jakichś highendowych głośników :)
                  Mały głośnik, w małej obudowie, to zawsze będzie na granicy możliwości...

Skomentuj

Podałem tylko przykład, ilustrujący, że w pewnych warunkach może być korzystniej rozważyć tweetery o większej impedancji niż
                    głośniki na niskim paśmie.

Myślę że u mnie na wysokie wystarczy jeszcze mniej mocy. Nawet na całe pasmo te 10-15 W to dużo.
                    W tej chwili słucham z około 1W i jest dość.

Przy okazji – jakie przyjąć wystarczające natężenie dźwięku w miejscu odsłuchu?
                    Czy jeśli przyjmę 80 dB jako normę i 90 dB jako max to będzie dość?
                    To daje ok. 1W na głośniki przy 90dB spl?
                    Ja bym liczył bardziej na 80~85dB @ 2.83V w otwartej przestrzeni ze względu na tzw "baffle step". Czułość głośników chyba jest zwykle podawana w przestrzeni półkuli a nie całej kuli. Żeby zilustrować:
                    http://www.seas.no/index.php?option=...ers&Itemid=359
                    -- typowy Seas z nominalną czułością 88dB @ 2.83V, ale odpowiedź od 100Hz ~ 500Hz jest wyraźnie zaniżona. W małych monitorach pewnie można to ignorować bo i tak mają 'grać' w ciasnych miejscach.

Z zamkniętą obudową można wydłużyć odpowiedź w basie za pomocą takiego czegoś:

http://www.linkwitzlab.com/filters.htm#9

Nie wiem czy p. Linkwitz udostępnia kalkulator do tego. Pewnie nie. Ale po to są darmowe symulatory SPICE, np TINA albo zestaw od Linear Tech itp.

Tylko zauważ że lekkie podbicie 6dB mnoży napięcie o 2 razy.

Skomentuj

Z zamkniętą obudową można wydłużyć odpowiedź w basie za pomocą takiego czegoś:

http://www.linkwitzlab.com/filters.htm#9

Nie wiem czy p. Linkwitz udostępnia kalkulator do tego. Pewnie nie. Ale po to są darmowe symulatory SPICE, np TINA albo zestaw od Linear Tech itp.
                      Np. tu jest opracowany podobny układzik: http://sound.westhost.com/project48a.htm
                      od razu z odcięciem najniższych częstotliwości i potrzebnymi regulacjami. Jest też z grubsza opisane, które elementy za co odpowiadają.

Jest tam też prosta 2/3 drożna zwrotnica http://sound.westhost.com/project09.htm
                      którą można ewentualnie rozbudować o dodatkowe korekcje.

Myślałem o zbudowaniu zestawu właśnie tego typu (może nie dokładnie według tego schematu, ale podobnie).

Tylko zauważ że lekkie podbicie 6dB mnoży napięcie o 2 razy.
                      A moc razy 4 :)
                      Ale biorąc za przykład http://www.stx.pl/w-stx-10-2-200-8-f...dn-25-100.html
                      Z charakterystyki wynika, że jest w przybliżeniu -12 dbB na 30 Hz i -18dB na 20 Hz to przy 1W na 100 Hz (90 dB) trzeba 16W na 30 Hz i 64 W na 20 Hz. Mocowo ten głośnik
                      powinien tyle wytrzymać, nie wiem czy nie połamie sobie przy tym membrany, ale można się pobawić, zwłaszcza, że głośnik nie kosztuje dużo. Co prawda, żeby uzyskać 96 dB
                      trzeba by w niego wpompować odpowiednio 4, 64 i 256W ale ja raczej nie potrzebuję tak głośno :) a taka próba mnie kręci...

Skomentuj

Ale biorąc za przykład http://www.stx.pl/w-stx-10-2-200-8-f...dn-25-100.html
                        Z charakterystyki wynika, że jest w przybliżeniu -12 dbB na 30 Hz i -18dB na 20 Hz to przy 1W na 100 Hz (90 dB) trzeba 16W na 30 Hz i 64 W na 20 Hz. Mocowo ten głośnik
                        powinien tyle wytrzymać, nie wiem czy nie połamie sobie przy tym membrany, ale można się pobawić, zwłaszcza, że głośnik nie kosztuje dużo. Co prawda, żeby uzyskać 96 dB
                        trzeba by w niego wpompować odpowiednio 4, 64 i 256W ale ja raczej nie potrzebuję tak głośno :) a taka próba mnie kręci...
                        Jaki litraż naprawdę chcesz?
                        Przy 1W, membrana będzie się wychylać o około 1mm (patrzę na 150Wą wersję w winISD, 40 litrów), to przy 64W to będzie ~8mm, chyba trochę za dużo. A 2 takie głośniki w tej samej obudowie?...
                        0.5mm wychylenia @ 1W, znacznie lepiej. Qtc gorsze, około 1 czyli bardziej dudniące. Korekcja z małą pułapką by się przydała. Za to uzyskasz możliwości zamontowania głośników po przeciwnych stronach obudowy, i magnesy skierowane w tą samą stronę. Jednocześnie kasujesz drgania obudowy i parzyste harmoniczne :p Trzeba by poeksperymentować bo czasem głośniki potrafią szumieć ze strony magnesu jeśli wystarczająco dużo powietrza płynie.

Na temat kierunkowości, moje głośniki czekają aż wreszcie im zbuduję obudowę. Międzyczasie są podłączone bez niczego, tylko mają 20dB EQ na komputerze i postanowiłem że ten dipolowy dźwięk bardzo mi się podoba. Ale nie chcę robić olbrzymiej korekty na ten skrajny brak basu. Wzmacniacz ma 15W, a suby będą musieć poczekać w sklepie. To postanowiłem poeksperymentować z stratną obudową jako kompromis i mam nadzieję że dobrze wyjdzie.

Skomentuj

Jaki litraż naprawdę chcesz?
                          Mam miejsce na ok. 33 litry. WinISD pokazuje mi Qtc 0.81 dla głośnika W.STX.10.2.200.8.F.S.MC (GDN-25-100). Wg STX optimum jest 45 litrów (Qtc 0.73 wg WinISD). Różnica obu charakterystyk nie jest duża, nie przekracza 1.5 dB. Można będzie pokombinować z tłumieniem i ewentualnie z otworami stratnymi (to chyba idealny przypadek do takiej próby).

Ale to takie sobie gdybanie z mojej strony, na razie muszę się skupić na monitorach.
                          Na bas przyjdzie czas później...

Przy 1W, membrana będzie się wychylać o około 1mm (patrzę na 150Wą wersję w winISD, 40 litrów), to przy 64W to będzie ~8mm, chyba trochę za dużo.
                          Producent podaje 9 mm liniowo i 31 mm mechanicznie, więc może starczy.
                          W jaki sposób oblicza się tę zależność wychylenia od mocy?

A 2 takie głośniki w tej samej obudowie?...
                          Na to raczej nie będę miał miejsca. Poza tym z symulacji wynika, że dla większego Qtc na charakterystyce jest „przerzut” i potem ona szybciej opada (podobnie ja w BR). Dla korekcji aktywnej znowu jest chyba lepiej, gdy ta charakterystyka opada łagodniej, wtedy w niższych rejestrach, gdzie korekta jest kosztowna jest łatwiej (w tym wypadku charakterystyki przecinają się już na 70 Hz, a np. na 40 Hz w symulacji jest ponad 4 dB różnicy na korzyść pojedynczego głośnika - patrzę na „gain” nie na „spl”, ale spl też przecina się na 45 Hz).

Skomentuj

Można będzie pokombinować z tłumieniem i ewentualnie z otworami stratnymi (to chyba idealny przypadek do takiej próby)
                            To mi się podoba, widzę że chęć eksperymentów tutaj gra dużą rolę.
                            Niedawno próbowałem obudowy stratnej i polecam ją. Rzeczywiście pozwala bardzo redukować objętość obudowy, a efektywność podobna jak z zamkniętej.
                            Tylko, że niestety kosztuje wiele prób.

Skomentuj

Mam miejsce na ok. 33 litry. WinISD pokazuje mi Qtc 0.81 dla głośnika W.STX.10.2.200.8.F.S.MC (GDN-25-100). Wg STX optimum jest 45 litrów (Qtc 0.73 wg WinISD). Różnica obu charakterystyk nie jest duża, nie przekracza 1.5 dB. Można będzie pokombinować z tłumieniem i ewentualnie z otworami stratnymi (to chyba idealny przypadek do takiej próby).
                              Pomysł na stratną obudowę miałem na myśli bardziej dla satelitów żeby nie śpiewały jak Edith Piaf przy stanowisku pracy

Na to raczej nie będę miał miejsca. Poza tym z symulacji wynika, że dla większego Qtc na charakterystyce jest „przerzut” i potem ona szybciej opada (podobnie ja w BR). Dla korekcji aktywnej znowu jest chyba lepiej, gdy ta charakterystyka opada łagodniej, wtedy w niższych rejestrach, gdzie korekta jest kosztowna jest łatwiej (w tym wypadku charakterystyki przecinają się już na 70 Hz, a np. na 40 Hz w symulacji jest ponad 4 dB różnicy na korzyść pojedynczego głośnika - patrzę na „gain” nie na „spl”, ale spl też przecina się na 45 Hz).
                              Z basem ja porównywałem absolutny SPL* dla dwóch projektów: 40l z 1 głośnikiem, i z 2 głośnikami. Ten z dwoma wygląda relatywnie gorzej jak się patrzy tylko na kształt pasma, ale ogólnie jest 3dB bardziej efektowny i ma tylko minimalną stratę ~0.5dB w niskim basie.

*Używałem do tego (darmowe) winisd "pro alpha" które daje opcje na wykresy z absolutnym SPL, nie tylko względne SPL przy 0dB, i odchylenie itd...

Producent podaje 9 mm liniowo i 31 mm mechanicznie, więc może starczy.
                              Musiałbym po szperać z danymi na Xmax. Wydawało mi się że w WinISD pokazują wykresy od 0mm do +coś tam, a dane głośnika będą raczej +/-4.5mm. +/-9mm to będzie inna klasa np niektóre Scan Speak albo samochodowe.

W jaki sposób oblicza się tę zależność wychylenia od mocy?
                              Od SPLu będzie jakaś formuła czy kalkulator na google... A od mocy, z wielkim trudem. To właśnie te programy jak winisd estymują według swoich modelów.
                              Last edited by abstrakt; 13.08.2014, 00:39.

Skomentuj

Pomysł na stratną obudowę miałem na myśli bardziej dla satelitów żeby nie śpiewały jak Edith Piaf przy stanowisku pracy
                                Mógłbyś rozwinąć, bo nie wiem o co chodzi. O jakim defekcie dokładnie mówisz? I jak otwory stratne mogłyby pomóc?

Z basem ja porównywałem absolutny SPL* dla dwóch projektów: 40l z 1 głośnikiem, i z 2 głośnikami. Ten z dwoma wygląda relatywnie gorzej jak się patrzy tylko na kształt pasma, ale ogólnie jest 3dB bardziej efektywny i ma tylko minimalną stratę ~0.5dB w niskim basie.
                                Zainstalowałem sobie te WinISD pro i obejrzałem jak wyglądają wychylenia membrany. Rzeczywiście (zakładając dla tego głośnika Xmax +- 4,5 mm) w pojedynczy głośnik możemy dać w obudowie 33l maksymalną moc 30 W, a w dwa głośniki w tej samej obudowie 120W (po 60 W na głośnik). Taki układ daje co najmniej 4 dB zysku poniżej załamania charakterystyki przy tych samych wychyleniach, to obiecujące...

Zasymulowałem dwa W.STX.8.1,5.200.8.F.S.MC.X (GDN-22-140-SCX) zamiast jednego W.STX.10.2.200.8.F.S.MC (GDN-25-100) i wersja z tymi dwoma głośnikami wygląda w symulacjach znacznie lepiej – mniejsze Qtc i może przyjąć dwa razy więcej mocy (w zakresie liniowego wychylenia membrany) niż pojedynczy głośnik w tej samej obudowie (33 litry). Ciekawe jakie to ma wady?

Musiałbym poszperać z danymi na Xmax. Wydawało mi się że w WinISD pokazują wykresy od 0mm do +coś tam, a dane głośnika będą raczej +/-4.5mm. +/-9mm to będzie inna klasa np niektóre Scan Speak albo samochodowe.
                                Np. znaleziony na stronie STX (ale niedostępny) SW.STX.10.2.500.8.F.A.FC.X bardzo dobrze się wpasowuje w 33 l i ma wychylenie liniowe +-13,5 mm (27 mm p-p) i dużo większy zapas mocy. W razie potrzeby pewnie można znaleźć więcej podobnych modeli, ale to już rzeczywiście inny zakres cenowy.

Skomentuj

odpusc te suby!
                                  po przesiadce z tego co masz obecnie monitorki w zupelnosci wystarcza

Skomentuj

odpusc te suby!
                                    po przesiadce z tego co masz obecnie monitorki w zupelnosci wystarcza
                                    Wiem, sam napisałem kilka postów wyżej

Ale to takie sobie gdybanie z mojej strony, na razie muszę się skupić na monitorach.
                                    Na bas przyjdzie czas później...
                                    ale trochę mnie wciągnęło w te symulacje :)

Co do monitorków, to jestem już prawie zdecydowany na fountek FW146 + chyba SC 10 N visatona (może jakieś inne propozycje w tym przedziale cenowym?)
                                    mniej więcej wg. tego rysunku:

Mam jeszcze wątpliwość, czy skośny wylot BR nie przeszkadza? Jeśli tak, to go wyprostuję.

Skomentuj

Nie! tylko nie Sc10N! to najgorszy głośnik jaki słyszałem.

Skomentuj

jestem już prawie zdecydowany na fountek FW146 + chyba SC 10 N visatona (może jakieś inne propozycje w tym przedziale cenowym?)
                                        odpusc kombinowanie i kopiuj gotowy projekt z wavecorem. troche wiecej kosztuje, ale zdecydowanie warto!
                                        znakomite glosniki za bardzo atrakcyjna cene

Skomentuj

Kombinowanie wynika z ograniczeń budżetowych. Podoba mi się ten projekt „Wavecor TW030 WA10 + Fountek FW146 - projekt by LuSzTi” ale niestety przekracza budżet na głośniki (wg. cen na http://audiotransducers.com jest 137 + 131 = 268 zł * 2 = 536 zł, to zdecydowanie więcej niż założone max. 400 zł). Stąd moje poszukiwania innego głośnika wysokotonowego (FW146 mi się podoba i chciałbym zostawić).

SC 10 N pojawił się jako opcja, bo widziałem tu na forum jakieś projekty na nim... Szukam tweetera w cenie ok. 70, max. 80 zł, o impedancji 8 om, neutralnego jeśli chodzi o barwę. Może coś doradzicie? Jeśli nic nie znajdę, to rozważę podniesienie budżetu (najwyżej realizacja projektu trochę odsunie się w czasie).

Cenowo podoba mi się np. Wavecor TW022WA02 74 zł + 131 zł = 205 zł (to prawie mieści się w budżecie 400 zł za głośniki na parę) – głośnik jest malutki, co też jest zaletą w moim przypadku, ma ładne charakterystyki, tylko szkoda, że jest czteroomowy.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X