Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nagłośnienie stanowiska pracy - jakie rozwiązania?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nagłośnienie stanowiska pracy - jakie rozwiązania?

To mój pierwszy post na tym forum więc witam wszystkich.

Moje wiadomości o akustyce są dość mizerne – wybaczcie jeśli będę zadawał głupie pytania :) Planuję zmienić nagłośnienie na swoim stanowisku pracy i potrzebuję porad odnośnie możliwych do zastosowania rozwiązań. W tej chwili mam tam położone dwie kolumny (w pionie się nie mieszczą) od starej mini wieży o mocy ok. 10-15W napędzane wzmacniaczem własnej roboty na TDA2030
    z komputera z karty Maya U5. Uzyskiwane głośności są więcej niż wystarczające ale jakość dźwięku z tych kolumn nie jest zadowalająca (szczególnie przy bardziej skomplikowanej muzyce, gdy „dużo się dzieje”). Mało jest też niskich tonów. Chciałbym to poprawić.

Poglądowo miejsce przedstawiam na rysunku:

Do zagospodarowania na audio jest półka nad biurkiem o wymiarach ok. 100 x 30 x 22 cm (obj. ok. 60 litrów). Jest trochę za wysoko (od 18 do 48 cm powyżej moich uszu, głośniki muszą być mocno pochylone) ale raczej nie ma możliwości ustawienia niczego niżej ani szerzej po bokach.

Założenia:
    • słucham z odległości ok 90 cm (z tolerancją ok 25 cm w każdą stronę)
    • słucham przeważnie cicho (jakie maksymalne potrzebne natężenie dźwięku założyć? 90dB?)
    • chciałbym słyszeć w miarę pełne pasmo, bez uwypukleń krańców; bas powinien być precyzyjny, nie dudniący; wysokie nie natarczywe
    • podział aktywny na dwa lub trzy pasma.

Myślałem o takim rozwiązaniu: po bokach głośniki szerokopasmowe, np. typu Tang Band W3-316B, w osobnych obudowach cięte od dołu ok 200-300 Hz 24db/okt wsparte jakimś głośnikiem niskotonowym ok 20-25 cm średnicy ustawionym pośrodku (zmieściła by się obudowa ok. 25-30l). Proszę o opinie na temat tego rozwiązania, ewentualnie inne propozycje...

Rozważam też dwie leżące kolumny trójdrożne ale problemem będzie zapewne rozmieszczenie głośników jak najszerzej, tak aby promieniowały mniej więcej z jednego miejsca, oraz ich odpowiednie pochylenie do środka i w dół.

Zamieszczone przez p71xx Zobacz posta
    W tej chwili mam tam położone dwie kolumny (w pionie się nie mieszczą) od starej mini wieży o mocy ok. 10-15W napędzane wzmacniaczem własnej roboty na TDA2030
    a na czym sluchasz prywatnie w domu/salonie/samochodzie?

bo wydaje mi sie ze 2,1 czy 3 drogi to lekka przesada

osobiscie uwazam ze dobre 2 drogi na 10-15cm w zupelnosci wystarcza
    np takie cos
    http://diyaudio.pl/showthread.php/20...-AUDAX-mission

przy 13-15cm basu bedzie wystarczajaco duzo

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
      To jedno. A drugie - jaki masz budżet?

Skomentuj

Nie słucham :) W salonie stoi TV, który zwykle rodzina okupuje, a mnie to raczej nie interesuje. W aucie jest
        za głośno, nie lubię zagłuszać hałasu muzyką, więc nawet nie mam tam porządnego radia. Ogólnie lubię ciszę i czasem posłuchać
        czegoś cicho i nienachalnie przy pracy lub troszkę głośniej po pracy (spędzam w tym kącie, który narysowałem, naprawdę dużo czasu – kilka do kilkunastu godzin
        dziennie – to moje miejsce pracy, a także częściowo warsztat i jedyne naprawdę spokojne i ciche miejsce w domu).
        Warunki do słuchania są – jest bardzo cicho, komputery stoją piętro niżej, tylko kable są przeciągnięte przez strop –
        tylko miejsce na ustawienie sprzętu trochę wysoko...

wydaje mi sie ze 2,1 czy 3 drogi to lekka przesada

osobiscie uwazam ze dobre 2 drogi na 10-15cm w zupelnosci wystarcza
        np takie cos
        http://diyaudio.pl/showthread.php/20...-AUDAX-mission

przy 13-15cm basu bedzie wystarczajaco duzo
        Te monitorki bardzo fajne i mieszczą się na tej 30 cm półce, nawet pochylone mocno do przodu, musiałbym tylko do nich jakieś podstawki skośne dorobić.
        O czymś podobnym myślałem, tylko z użyciem szerokopasmówek i w obudowie zamkniętej, żeby dźwięk był z jednego punktu, bo słucham z bliska (ale może to nie ma znaczenia, nie znam się)
        i ze względu na prostotę konstrukcji. Z drugiej strony nie wiem jak takie szerokopasmowe głośniki brzmią. Może ze względu na dźwięk lepsze będą dwie drogi
        i może na to się zdecyduję.

O tym niskotonowym myślałem jako dodatek, żeby nie wysilać tych małych głośniczków w zakresie, gdzie nie bardzo sobie radzą, a w sumie miejsce na tej półce jest –
        zmieścił by się np. taki W.STX.8.1,5.140.8.F.S.MC (GDN-20-100) w 35 litrowej zamkniętej obudowie, a może nawet W.STX.10.2.200.8.F.S.MC (GDN-25-100) w 45 litrowej.
        Ale może to rzeczywiście „overkill” :) Nie będę tego słuchał głośno, chodzi mi raczej o rozciągnięcie pasma w dół z jak najlepszą „jakością” basu (ale może to też nie ma sensu).

Jeśli chodzi o elektronikę, to jestem zdecydowany na podziały aktywne i osobne wzmacniacze na każdy głośnik – lubię grzebać w elektronice i mam ochotę
        poeksperymentować ze zwrotnicami aktywnymi i z różnymi wzmacniaczami (tym bardziej, że nie będzie potrzeba wielkich mocy). Z tą częścią
        projektu raczej nie będę miał problemu – stąd też myśli o aktywnych układach wielodrożnych - tak łatwiej chyba uzyskać przyzwoite parametry z budżetowych głośników
        i mniejsze są zależności między głośnikami.

Skomentuj

Zamieszczone przez kaka22 Zobacz posta
          To jedno. A drugie - jaki masz budżet?
          Raczej bez szaleństw - 200-400 zł na głośniki, może trochę więcej jeśli będzie warto.

Pierwsza rozważana przykładowa opcja
          2 x Tang Band W3-881SJF + STX W.STX.10.2.200.8.F.S.MC (GDN-25-100)
          wychodzi
          2 x 100 + 80 = 280 zł

Druga opcja, proponowana przez Pawła S., wychodzi jeszcze taniej
          WM.STX.4.1.100.8.F.S.MC + mission/audax tm025c1
          to ok.
          2 x 35 + 2 x 40 = 150 zł

Skomentuj

3 cale do góry i 10 cali na bas. Niezbyt mi się to widzi. Może nie potrzebujesz zbyt dużej wytrzymałości mocowej, jednak w Home audio głośniki 10" łączy się już raczej z 18cm lub 15cm średniotonowymi. Mogę się mylić, jednak ja wolałbym klasyczne 2 drogi...

http://diyaudio.pl/showthread.php/24...-lepiej)/page3
            Post nr 57. Porównanie brzmienia tanie TB szerokopasmowe vs tanie 2 way na STX.

Mówisz, że możesz pociąć głośniki aktywnie, sam zrobić wzmacniacze itp.
            Więc ja bym zrobił tak:
            Zrobiłbym małe monitorki w BR (np Stx+audax). Jeśli byłoby dla ciebie mało basu, to robisz wtedy obudowy zamkniete dla monitorków i dodajesz suba aktywnego np też na STX 8''. Może opcja z subem kosztowałaby stówkę więcej, ale miałbyś wtedy zestaw, który powinien spełnić Twoje oczekiwania.
            A z drugiej strony... może starczy ci basu z monitorków?

Skomentuj

O czymś podobnym myślałem, tylko z użyciem szerokopasmówek i w obudowie zamkniętej, żeby dźwięk był z jednego punktu, bo słucham z bliska (ale może to nie ma znaczenia, nie znam się)
              jezeli glosniki sa dobrze zgrane to nie uslyszysz ze graja 2 rozne glosniki

odpusc 3 drogi czy 2,1 - nie ma sensu

10cm monitorki lub nieco wieksze
              tansze http://www.stx.pl/wm-stx-5-1-140-8-f...4-140-scx.html + http://www.stx.pl/t-stx-4-1-200-8-f-a-pc.html
              drozsze http://www.stx.pl/wm-stx-5-1-160-8-f-a-fc-x.html + http://www.stx.pl/gdwk-10-250-8-awx.html
              do tego pasywne zwrotnice, normalny wzmacniacz i masz przyjemne granie z wystarczajaca iloscia basu

Skomentuj

Zrobiłbym małe monitorki w BR (np Stx+audax). Jeśli byłoby dla ciebie mało basu, to robisz wtedy obudowy zamkniete dla monitorków
                w zamknietej one nie graja basem!
                wiec zabieg bez sensu

Skomentuj

jezeli glosniki sa dobrze zgrane to nie uslyszysz ze graja 2 rozne glosniki
                  Ok. z wątku podanego przez kaka22 też wynika, że tanie szerokopasmowe „nie grają” więc odpuszczam tę możliwość.

Załóżmy, że będę robił monitorki dwudrożne. Czy na tak małej szerokości, jaką mam (100 cm), mogę położyć głośniki poziomo, jeden obok drugiego?
                  Jak to wpłynie na stereofonię? Ogranicza mnie wysokość półki (30 cm) - trudno będzie chyba wcisnąć w pionie którąś z poniższych opcji
                  z większym nisko-średniotonowym, szczególnie, że skrzynki trzeba jeszcze pochylić do przodu (czy może nie trzeba?):

do tego pasywne zwrotnice, normalny wzmacniacz i masz przyjemne granie z wystarczajaca iloscia basu
                  pewnie masz rację, ale tu naprawdę chcę popróbować opcji aktywnych :)

- - - - - aktualizacja - - - - -

w zamknietej one nie graja basem!
                  wiec zabieg bez sensu
                  Chyba chodziło o opcje monitorki z br vs monitorki w zamkniętej + sub (jeśli będzie za mało basu), przynajmniej tak to zrozumiałem, to bez sensu?

Skomentuj

Czy na tak małej szerokości, jaką mam (100 cm), mogę położyć głośniki poziomo, jeden obok drugiego?
                    Jak to wpłynie na stereofonię?
                    jak postawisz je doslownie obok siebie to scena bedzie bardzo waska :(

jak rozstawisz je o te 80-100cm to juz powinno byc ok
                    najwyzej poprawisz to jakims procesorem

szczególnie, że skrzynki trzeba jeszcze pochylić do przodu (czy może nie trzeba?):
                    nie trzeba, ale mile widziane

Chyba chodziło o opcje monitorki z br vs monitorki w zamkniętej + sub (jeśli będzie za mało basu), przynajmniej tak to zrozumiałem, to bez sensu?
                    chodzi o to ze mimo ze mamy suba to monitorki powinny grac basem - nawet musza!
                    nie takim niskim basem, ale tym wyzszym. im nizej bedzie podzial sub-satelita tym lepiej w odsluchu. sub nam "zniknie"

Skomentuj

http://audiohobby.pl/topic/1/4747/all

Skomentuj

zdecydowanie lepszym wyborem jest 15 awx + seas

Skomentuj

Paweł - ani ja, ani ty nie wiemy co zrobi akustyka pomieszczenia z basem w przypadku zestawu 2.1. Byś może bas z BR będzie przeszkadzał, być może pomoże. W razie czego - co za problem zatkać BR? Lub ( po testach) zrobić zamknięte budki dla monitorów? Zapewne autor będzie miał filtr do subwoofera z regulowanym odcięciem, więc "dostrojenie" zestawu nie powinno stanowić problemu. Oczywiście rozważamy przypadek satelity + sub.

Skomentuj

W razie czego - co za problem zatkać BR? Lub ( po testach) zrobić zamknięte budki dla monitorów?
                            jakbys mial te glosniki to bys zrozumial. w zamknietej one nawet namiastka basu nie graja!!!
                            basu starczy jedynie dla emeryta ogladajacego tv!
                            wiec w takim przypadku nie ma szans na poprawne zgranie tego z subem

Skomentuj

Chyba że z jakimś estradowym "kopaczem"

Skomentuj

jak postawisz je doslownie obok siebie to scena bedzie bardzo waska :(

jak rozstawisz je o te 80-100cm to juz powinno byc ok
                                W tej chwili mam tak jak na rysunku i to zdecydowanie nie jest dobrze

W twojej pierwszej propozycji (http://diyaudio.pl/showthread.php/20...-AUDAX-mission) byłoby tak

odległość między głośnikami jest zbliżona do odległości odsłuchu i to chyba dobrze. Poza tym zostaje dużo miejsca na środku półki do zagospodarowania :)

Przy opcji http://www.stx.pl/wm-stx-5-1-140-8-f...4-140-scx.html + http://www.stx.pl/t-stx-4-1-200-8-f-a-pc.html
                                suma wymiarów przetworników to 151 + 103 = 254 mm, jak dodam dwie 18 mm ścianki to wchodzi w półkę na styk (290 mm) (chociaż kołnierze
                                głośników pewnie mogą trochę zachodzić na ścianki). Żeby to pochylić musiałbym budować od razu z pochyłą ścianką. Chyba, że można odciąć część
                                kołnierza od wysokotonowego i jeszcze bardziej zbliżyć do siebie głośniki – wtedy mógłbym wybrać tę opcję. Tylko nie wiem gdzie w tym przypadku zmieścić BR.
                                Może wysokotonowy asymetrycznie i BR obok niego?

Czy taki układ głośników jak poniżej ma jakiś sens? Zaletą byłoby to, że mógłbym rozważyć głośniki o trochę większej średnicy (do ok. 180 mm śr. montażowej).

- - - - - - - - -

Nie widzę obrazka z wymiarami, ale jeśli tam jest 18 cm midbas, to one mają ze 40 cm wysokości – dla mnie za wysokie - mam tylko 30 cm miejsca na wysokość na półce.
                                Last edited by p71xx; 09.08.2014, 22:37.

Skomentuj

Chyba, że można odciąć część
                                  kołnierza od wysokotonowego i jeszcze bardziej zbliżyć do siebie głośniki – wtedy mógłbym wybrać tę opcję. Tylko nie wiem gdzie w tym przypadku zmieścić BR.
                                  Może wysokotonowy asymetrycznie i BR obok niego?
                                  odciac to mozna jedynie w GDWK PC (plastikowy front). w przypadku lepszych wysokotonowych to raczej GDWK umiescic w podfrezowaniu, a GDNa nasunac na wysokotonowy

tunele mozesz dac tak jak w w/w 3SM lub jedna sztuka obok wysokotonowki

Skomentuj

200-400 zł na głośniki, może trochę więcej jeśli będzie warto.
                                    FW146 + jakiś wavecor to tego .
                                    Szkoda czasu na STX-y jak budrzet można naciągnąć do około 4 stów

http://audiotransducers.com/pl/15-16...tek-fw146.html
                                    http://audiotransducers.com/pl/poniz...tw022wa02.html
                                    http://audiotransducers.com/pl/104mm...tw022wa06.html

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                      FW146 + jakiś wavecor to tego .
                                      zapomnialem o tym projekcie - tez wart polecenia
                                      ale AWX 15 bedzie mial tutaj wiecej basu

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                        FW146 + jakiś wavecor to tego...
                                        Nie mówię nie jeśli ich jakość jest warta ceny (a wygląda na to, że tak).
                                        Z punktu widzenia napędzania tego wolałbym jednak odwrotną relację impedancji:
                                        FW ma 8 om, a podane wavecory 4 omy. Jeśli zrobię dwa wzmacniacze z jednym zasilaniem, to wolałbym
                                        nisko-średniotonowy 4 omy i wysokotonowy 8 lub 16 omów, bo potrzebuje on znacznie mniej mocy
                                        (mógłbym tu popróbować jakiegoś prostego układu w klasie A np.).

Zakładając ten wątek chodziło mi jednak nie tyle o wybór konkretnych głośników,
                                        co wybór sensownych z punktu widzenia akustyki koncepcji zabudowy nagłośnienia
                                        w tej konkretnej przestrzeni, która jest dostępna (100 x 30 cm, położone od 18 do 48 cm
                                        powyżej uszu słuchacza oddalonego o 90 cm).

Dla podanych wyżej głośników mamy sumę średnic ok. 25 cm, jeśli dam je jeden nad drugim i dodam ścianki obudowy 18 mm,
                                        to nie ma już miejsca na bass refleks - trzeba go dać obok któregoś głośnika - to powoduje, że będzie szersza przednia ścianka
                                        obudowy (a wszyscy zalecają jak najwęższą) itd. To są w tej chwili moje dylematy... jak to poukładać w dostępnej przestrzeni,
                                        jaką koncepcję, jakie średnice i jaką liczbę przetworników wybrać żeby uzyskać jak najlepsze rezultaty.
                                        Wybór konkretnych ich typów jest w tej chwili dla mnie sprawą drugorzędną.

Kolumienka zaprojektowana przez LuSzTi bardzo mi się podoba, ale jest dla mnie zbyt wysoka.
                                        http://diyaudio.pl/showthread.php/21...jekt-by-LuSzTi

Na razie z wątku wynika, że optymalnie dla mnie byłoby 2D: MW 140-150 mm + T o jak najmniejszej średnicy w obudowie BR,
                                        tylko nie wiem, jak ten BR wcisnąć w dostępnych wymiarach żeby przednia ścianka nie była zbyt szeroka...
                                        Pawel S. proponował obok wysokotonowca, ale to i tak poszerza obudowę. Może wylot z boku lub z tyłu byłby
                                        sensowną opcją? A może od spodu? - kolumienki będą pochylone, więc przy tylnej krawędzi spodu obudowy
                                        będzie kilka centymetrów prześwitu.
                                        Last edited by p71xx; 10.08.2014, 16:49.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X