Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nagłośnienie stanowiska pracy - jakie rozwiązania?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ale z robieniem własnych pomiarów też za tanio nie wyjdzie, zakładam, iż nie posiadasz żadnych elementów na wstępne testy zwrotnicy, nie ma gwarancji, że zwrotnica z fajnymi wykresami w Speaker Workshop zagra dobrze, itd.

Ja swoje zrobiłem na 14SCX i starych Seasach, ale testowałem to najpierw na posiadanych wcześniej cewkach, kondensatorach i rezystorach, chociażby po to by sprawdzić czy symulacja pokrywa się z pomiarami całej kolumny.

SCX to fajny głośnik, sam rozważam czy nie zrobić upgrade tweeterów i moimi kandydatami są PCX, nie wiem czy w tej cenie jest coś lepszego i jak ma się do tego wspomniany Wavecor.
    Last edited by ampli; 25.08.2014, 20:38.

Skomentuj

zdecydowanie lepiej kupic lepsza/drozsza wysokotonowke niz drozszy woofer
      tak wiec ja bym zmienil obiekt poszukiwan...

STXy SCX z nowej serii sa bardzo fajne

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
        zdecydowanie lepiej kupic lepsza/drozsza wysokotonowke niz drozszy woofer...
        Dlaczego tak? Na „chłopski rozum” myślałem, że lepiej trochę więcej wydać w zakresie, gdzie człowiek słyszy najlepiej, czyli w tonach średnich...

STXy SCX z nowej serii sa bardzo fajne
        W WM.STX.5.1.140.8.F.S.MC.X (GDN-14-100-SCX) niepokoi mnie to zafalowanie na charakterystyce w okolicy 1,5 Khz, nie przeszkadza to w praktyce?

M.STX.5.1.150.8.F.S.MC.X (GDM-14-150-SCX) już tego nie ma, ale on chyba nie jest zaprojektowany jako midwoofer do 2-way, raczej jako środkowy do 3-way?

Skomentuj

Zamieszczone przez p71xx Zobacz posta
          Dlaczego tak? Na „chłopski rozum” myślałem, że lepiej trochę więcej wydać w zakresie, gdzie człowiek słyszy najlepiej, czyli w tonach średnich...
          glosniki wysokotonowe odtwarzaja zdecydowanie szersze pasmo niz woofery
          w praktyce jest tak ze lepsza wysokotonowka potrafi mocno podciagnac jakosc zestawu, w przeciwienstwie do lepszego woofera

(GDN-14-100-SCX) niepokoi mnie to zafalowanie na charakterystyce w okolicy 1,5 Khz, nie przeszkadza to w praktyce?
          w praktyce tego nie slychac. co innego ten skraj pasma
          w praktyce wyszedl przyjemnie brzmiacy glosnik na dosc wysokim poziomie

(GDM-14-150-SCX)
          tak, to sredniak

Skomentuj

glosniki wysokotonowe odtwarzaja zdecydowanie szersze pasmo niz woofery
            Cały czas mi się coś nie zgadza :(

Mówimy o kolumnach 2D, podział jest powiedzmy gdzieś ok. 2 kHz, przetwarzane pasmo załóżmy 50 Hz do 20 kHz.
            Od 2 kHz do 20 kHz mamy trochę ponad 3 oktawy, od 50 Hz do 2 kHz to trochę ponad 5 oktaw – który głośnik przetwarza szersze pasmo?

w praktyce jest tak ze lepsza wysokotonowka potrafi mocno podciagnac jakosc zestawu, w przeciwienstwie do lepszego woofera
            Mogę w to uwierzyć, tylko pytanie dlaczego tak jest? bo argument szerokości przetwarzanego pasma nie wydaje mi się w tej sytuacji trafiony.

Skomentuj

olac logike - tak jest i juz

Skomentuj

Czaruję...
              X