Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SS revelator

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

SS revelator

Witam. Od dłuższego czasu męczy mnie chęć zbudowania kolumn na wooferach SS revelator i illuminatorze 6600/6620. Przekopałem tony internetów, jednakże nie znalazłem żadnego sensownego projektu ogólnie dostępnego ( więc akustyk odpada ) po za zaph audio ( nie mam pojęcia czego się spodziewać po ich zwrotnicy ). Czy istnieje znany Wam projekt godny polecenia na tych głośnikach ? Pozdrawiam

To jaki problem :)
    Zrób kolumnę i wyślij... np do mnie
    Chętnie nad nimi posiedze :)
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez David853 Zobacz posta
      nie mam pojęcia czego się spodziewać po ich zwrotnicy
      nie rozumiem?
      http://www.zaphaudio.com/ZRT.html co w tym projekcie Ci nie pasuje????? sporo pomiarów, prosta zwrotka i konkretny opis

Skomentuj

Dziwnie filtrowana wysokotonowka
        Pierwszy kond 30uF drugi 10uF
        O co chodzi?
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Dziwi mnie to, że na illuminatorach projektów jest masa, a na revelatorze nic nie mogę pewnego znaleźć. Jakby chociaż ktoś miał za sobą projekt z tym głośnikiem i znał jego zachowanie byłoby dużo łatwiej. Widziałem RD1, widziałem też kilka opinii o o tej zwrotnicy - generalnie niekorzystnych. Czy ktoś z tu obecnych miał kontakt z revelatorem i może coś więcej na jego temat powiedzieć ? Na wstępnie informuje, że na pewno będzie grał pod uniampem v2 przynajmniej przez najblizszy czas.

Skomentuj

A co chcesz konkretnie o nim wiedzieć?
            Robiłem oba 15 i 18ke
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Po pierwsze to po prostu nie rozumiem skąd taka popularność illuminatora nad revelatorem.Co chciałbym o nim wiedziec ? Jak go jak najlepiej zaaplikować z tweeterem illuminatora :)

Skomentuj

Bo iluminator jest nowszym modelem
                Był czas rewelatora teraz czas na iluminatora
                Oba sa świetnymi glosnikami
                Cieżko wskazać lepszego
                Wybierając trzeba byc w pełni świadomym czego sie od dźwięku i systemu oczekuje

Dla mnie to głośniki nr 1

Jak go najlepiej zaaplikowa? Hmmm...
                To odwieczne pytanie jak zrobic dobrze grający system
                Nie kolumny, cały system bo granie systemu nie kończy sie na złożeniu kolumn i kupnie popularnego wzmacniacza
                Dac i zrodlo sa równie ważne

Co do aplikacji to trzeba zbudować kolumny, kombinować z litrazem, strojeniem i rodzajem obudowy
                Potem czas na zwrotnice
                Czas poświęcony na to oceniam na ok 1 tydzień po 12h intensywnej pracy i słuchania
                Oczywiście potrzeba miec jakies doświadczenie
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czyli nie ma jednoznacznie dobrego sprawdzonego projektu ? Oczekuje od tych głośników efektywnego dołu delikatności na górze i nienachalnej średnicy. Nie mówie tu o uśmiechniętej charakterystyce, bardziej mam na myśli coś przeciwnego do grania, które określa się "jasnym brzmieniem" Aktualnie mam Morela MDT29 i 2x GDN 13/50/9. Góra mi się podoba, średnie są niezłe, dół przy dynamicznych kawałkach nie robi szału. Słyszałem, że 6600 nie jest nachalnym głośnikiem a do tego jest bardzo szczegółowy, roi się od ciekawostek w graniu. O revelatorze słyszałem tyle, że ma bardzo naturalne, nieco chłodne średnie tony i podobno jest świetny na basie. Cech illuminatora nie znam. Może miałeś kontakt z RD12 akustyka ? Ich charakterystyka jest dość specyficzna.
                  Last edited by David853; 17.08.2014, 16:24.

Skomentuj

Do jakiego pomieszczenia tego potrzebujesz?
                    Szukasz raczej fajnego brzmienia czy detalicznosci i szczegółu?

Jaka kasa na to wszystko?
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

20m2. Najlepiej i jedno i drugie rzecz jasna Jak najwierniejsze a do tego przyjemne i nie męczące. Myślę, że 5000 to górna granica razem z obudowami. Taka nieprzekraczalna.
                      Last edited by David853; 17.08.2014, 20:34.

Skomentuj

No i wlasnie
                        Ja wiem co bym wybrał
                        Ty niestety musisz posluchac

Nie da sie jednoznacznie napisać kup rewelatora czy iluminatora i połącz go z ta wysokotonowka

Ja bym zrobił z takim budżetem tak:
                        Duży iluminator i do tego najtańsza kopulka accutona
                        Last edited by lklukasz; 17.08.2014, 20:34.
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Mając 5 kafli może warto pomyśleć nad 3way z 12cm illuminatorem na średnich ?
                          Na bas np seas l22 czy dayton rs225 (ten ostatni umożliwia wyższy podział bo gra jeszcze niższą średnicą fajnie )

rs225 + 12mu + accu c25 wychodzi ~3900PLN za głośniki .

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                          kopulka accutona
                          http://audiotransducers.com/pl/prost...c25-6-012.html
                          Słuchałeś tego ?

Skomentuj

Tak... o tym wlasnie pisze

Ja bym woofer wymienił na ushera 8955a w zamkniętej
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

ale to już zabije budżet :(

Skomentuj

To ne na środek
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Panowie wydaje mi się, że SS to po prostu dla mnie kolejny krok w niekończącej się podróży po sprzęcie audio. Jestem bardzo ciekawy tego jak grają. Gdyby ktoś w małopolsce posiadał takie połączenie, z przyjemnością go odwiedzę. Dla mnie już MDT29 z GDN 13/50/9 gra na bardzo dobrym poziomie z uniampem v2 i odtwarzaczem szajsunga hd950 (który jest wybitny w pełni tego słowa znaczeniu ). To jest brzmienie, które mi się podoba, ale wiem, że można lepiej, tylko nie wiem czy to lepiej jest warte tych pieniędzy. To prawda nie potrafię określić czy chcę "fajne brzmienie" czy szczegółowość i detaliczność, bo dla każdego oznacza to coś innego. Zanim ogarnę projektowanie zwrotnic to jeszcze troszkę czasu minie, a na swoje aktualne kolumienki wstępnie mam kupca i się po prostu zastanawiam co dalej gdyby... Nie znam głośników scan speaka, nigdy ich nie słuchałem, dlatego też nie mam możliwości zadeklarować, że chcę to i to z takiego czy innego powodu. Dodatkowo kompletnie nie rozumiem zasady działania zwrotnicy z zaphaudio. Dlaczego tak wysokie wartości ?
                                  Last edited by David853; 17.08.2014, 21:56.

Skomentuj

Zamieszczone przez David853 Zobacz posta
                                    anowie wydaje mi się, że SS to po prostu dla mnie kolejny krok w niekończącej się podróży po sprzęcie audio.
                                    Jak to kolejny krok w niekonczacej sie podrozy? To te glosniki nie sa najlepsze na swiecie?

Skomentuj

Sa... ale jest jeszcze tonsil
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A co ma tonsil do tego tematu? I czemu nie uzywasz tagu offtopa?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X