Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SS revelator

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez David853 Zobacz posta
    Oczekuje od tych głośników efektywnego dołu delikatności na górze i nienachalnej średnicy
    Rewelator tutaj bedzie pasowal, ale dla mnie na dluzsza mete to nudny glosnik.

Przy budzecie 5k i 2-way to albo illuminator, albo satori

Skomentuj

Satori to woofer całkowicie bez charakteru i wyrazu
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

co illuminator ma w sobie, że ma być "lepszy" od revelatora ?

Skomentuj

http://www.audiostereo.pl/diy-zaph-z.../page__st__120

Skomentuj

zapha już odrzuciłem. chciałbym coś innego

Skomentuj

Masz jeszcze RD1 akustyka. Zwrotka jest na forum.

Skomentuj

Przeczytałem opinie, że gra jasno - to nie dla mnie.

Skomentuj

Więc najlepszym wyjściem będzie kupno głośników i wysłanie do kogoś z forum na uszycie zwrotki. Oczywiście jeśli jesteś zdecydowany na SS. Jeśli nie to pogadaj z kimś i umów się na jakieś odsłuchy DIY, być może znajdziesz swoje brzmienie w głośnikach, których nie brałeś pod uwagę.
                  Aha. Jeśli uparłeś się na SS, to pamietaj, że zwrotnica nie zmieni kompletnie charakteru głośnika. W pewnym stopniu tak, ale nie całkowicie. Revelator ma to do siebie, że gra z natury "przejrzyście". Nigdy nie zagra tak ciepło jak np Dynaudio. Weź to pod uwagę zanim kupisz głośniki.
                  Last edited by kaka22; 24.08.2014, 18:28.

Skomentuj

Myślę, że to po prostu kolejny krok dla mnie w tematyce audio. Może mi ktoś powiedzieć jak sensownie złożyć 30uF na tweeter w zwrotnicy zapha ? Czysta ciekawość.

Skomentuj

Zamieszczone przez kaka22 Zobacz posta
                      Revelator ma to do siebie, że gra z natury "przejrzyście". Nigdy nie zagra tak ciepło jak np Dynaudio. Weź to pod uwagę zanim kupisz głośniki.
                      składam dla siebie klocki na rewelatorze 18w8531 i morelu supreme, bratu w aucie montujemy 18w4531 i d3004/660000. oba zestawy w trakcie robienia bo czasu mało...
                      generalnie w porównanie dla mnie supreme jest za ciepłe, za okrągłe, ale ma dużo szczegółów, bardziej można śledzić poszczególne instrumenty , za to 6600 fajnie cyka na górze , nie jest ostry ale jest chłodniejszy, ale instrumenty nie są tak rozdzielone. dla mnie idealne by było połączenie szczegółów supremo i chłodu, cykania z 66000. no ale to wiadomo, kwestia gustu. liczę że kondy z-silver jentzena trochę mi górę wyostrzą w supremo i będę zadowolony.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Może mi ktoś powiedzieć jak sensownie złożyć 30uF na tweeter w zwrotnicy zapha ? Czysta ciekawość.
                      ja p.^%&^........ 22 + 8,2uF; 15+15 uF, itd, kalkulator w łapke i jazda , co wyjdzie taniej

Skomentuj

Zamieszczone przez djrobo Zobacz posta
                        dla mnie idealne by było połączenie szczegółów supremo i chłodu, cykania z 66000.
                        Ja już słyszałem swojego złotego graala, dla mnie tweeter perfekcyjny. Łączy megadetaliczność i delikatność. Zwie się Esotar

Skomentuj

djrobo chodziło o czystą kwestię pieniędzy. 600 zł za same kondensatory na tweeter (superiory) nie jest ciekawą informacją.

Skomentuj

djrobo chodziło o czystą kwestię pieniędzy. 600 zł za same kondensatory na tweeter (superiory) nie jest ciekawą informacją.
                            to kup w jakimś sklepie dwa komplety kondów i porównaj brzmienie. oceń czy warto wydać więcej kasy czy jednak wystarczą tańsze polipropyleny i resztę kondów oddaj. powinni je przyjąć jeśli je kupisz w necie i nie będzie śladów używania. masz na to chyba teraz 14 dni

Skomentuj

generalnie w porównanie dla mnie supreme jest za ciepłe, za okrągłe, ale ma dużo szczegółów, bardziej można śledzić poszczególne instrumenty , za to 6600 fajnie cyka na górze , nie jest ostry ale jest chłodniejszy, ale instrumenty nie są tak rozdzielone. dla mnie idealne by było połączenie szczegółów supremo i chłodu, cykania z 66000. no ale to wiadomo, kwestia gustu. liczę że kondy z-silver jentzena trochę mi górę wyostrzą w supremo i będę zadowolony.
                              To powodzenia z tymi kondami
                              Jak chcesz polaczenie SS i Morela to musisz jeszcze pozbierać kase i kupic dynaudio
                              To świetne polaczenie obu tych głośników
                              Z obu bierze wszystko co maja najlepsze
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                To powodzenia z tymi kondami
                                Jak chcesz polaczenie SS i Morela to musisz jeszcze pozbierać kase i kupic dynaudio
                                To świetne polaczenie obu tych głośników
                                Z obu bierze wszystko co maja najlepsze
                                no to jest plan na next level, 3 drogi i esotar , ale to jak mój salon będzie miał więcej niż 18m2 i klocki nie będą musiały stać w rogach...
                                co do kondów silverów, to nigdy nie zrobiłem bezpośredniego porównania drogich kondów więc sprawdzę, czy warto czy nie . robiles takie porównanie?
                                czy chodzi Ci o oddawanie do sklepu?
                                Last edited by djrobo; 25.08.2014, 13:13.

Skomentuj

Masz przeciez porownanie w moim temacie o kondach. Ale juz jakis czas temu pisalem o tym, lepiej dolozyc do Dynaudio niz pakowac drogie kondy do Supremo.

Zamieszczone przez kaka22 Zobacz posta
                                  Cytat Zamieszczone przez djrobo Zobacz posta
                                  dla mnie idealne by było połączenie szczegółów supremo i chłodu, cykania z 66000.
                                  Ja już słyszałem swojego złotego graala, dla mnie tweeter perfekcyjny. Łączy megadetaliczność i delikatność. Zwie się Esotar
                                  Moj CSS jest takim posrednim produktem miedzy SSem a Morelem. Brakuje mi tylko jeszcze porownania do Esotara oraz szpilki illuminatora :(
                                  Last edited by pharoh; 26.08.2014, 06:59.

Skomentuj

a wracając do tematu - znają Panowie jeszcze inne projekty z revelatorem i 6600 ?

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                                      Masz przeciez porownanie w moim temacie o kondach. Ale juz jakis czas temu pisalem o tym, lepiej dolozyc do Dynaudio niz pakowac drogie kondy do Supremo.(
                                      Esotar kosztuje 3000zł, za Supremo dałem 1400zł. różnica w cenie spora i pytanie czy dźwiękowo tej różnicy warta - to już tez kwestia gustu.
                                      sam potwierdziłeś w swoim teście, ile się traci dając byle jakiego konda. zatem rozsądnie jest dać Superiora lub Silvera, ceny nie są zabójcze. i procentowo dużo tańsze niż głośniki tej klasy. owszem - do głośników za 300zł nie dam elementów rlc za 500 zł, ale do głosników za 3000 już tak.
                                      a co do Esotara to nie wierzę że dałbyś do niego cross-capa :P
                                      .

a wracając do tematu - znają Panowie jeszcze inne projekty z revelatorem i 6600 ?
                                      najwyraźniej nie ma. głośniki zacne, jak nie chcesz gotowych zwrotek to możesz dać komuś do zrobienia, ale projektantowi też trzeba uczciwie zapłacić, więc nie wiem co wyjdzie taniej.

Skomentuj

Różnica jest tak duża że warto dopłacić drugie tyle.

Co do kondków to niech trzymają jakość.

Skomentuj

składam dla siebie klocki na rewelatorze 18w8531 i morelu supreme, bratu w aucie montujemy 18w4531 i d3004/660000. oba zestawy w trakcie robienia bo czasu mało...

jakbym mógł prosić o opisanie brzeminie, jak wygląda revelator z morelami, jak bedę miałkasę to chce właśnie dokupić ss revelator.

Skomentuj

Czaruję...