Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer aktywny na Tonsil 20/80/2 12m2

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer aktywny na Tonsil 20/80/2 12m2

Witam, chciałbym zbudować własny subwoofer, porządny od początku do końca, idealnie grający wiadomo :) wzorowałbym się przy budowie na "subw(OO)oofer PIKUŚ".

Subwoofer będzie używany głównie do muzyki, w 12m2. Zależy mi na szybkim głębokim basie nisko schodzącym uzupełniającym niskie pasma jeśli macie jakieś inne propozycje co do budowy subwoofera lub zastosowania innego głośnika to piszcie.

Słucham głównie muzyki elektronicznej i rapu, ale też innych gatunków.

Sub będzie grał w zestawie z UNITRA TONSIL ZG 25 na starym dobrym wzmacniaczu Aimor. Nie mam wejścia na subwoofer we wzmacniaczu więc potrzebne by mi było w subwooferze wejście i wyjście na kolumny.

Pozdrawiam
    Last edited by elektrodman; 07.09.2014, 19:03.

Subwoofer aktywny możesz podłoczyć pod wyjście nagrywania wzmacniacza.

Skomentuj

O nie wiedziałem dzięki :)

Skomentuj

W zasadzie to czego nie wiesz ? po co wątek założyłeś w tym dziale ?

Skomentuj

Moim zdaniem fajniej zagra tandem GDN20/60/3 lub 11 w obudowie 50-60 litrów

Skomentuj

Na początku chciałem się dowiedzieć jaką elektronikę dokładnie tam trzeba wrzucić, ale już mniej więcej wiem dzięki opisowi irka -"Wzmacniacz do subwoofera ( TDA7294 )". Teraz ciekaw jestem waszych opini na temat tego suba, innych propozycji co do głośnika lub budowy skrzynki żeby zbudować coś naprawdę zadowalającego i godnego uwagi :)
            Last edited by elektrodman; 07.09.2014, 19:53.

Skomentuj

masz juz ten glosnik?
              jak nie to temat przeniose do akustyki

Skomentuj

Nie mam jeszcze tego głośnika , a temat można przenieść, z elektroniką już mniej więcej wiem co i jak.

Skomentuj

w takim razie zacznijmy od poczatku bo zakup tego tonsila przy obecnych cenach jest malo oplacalny

Skomentuj

Można znaleźć ten głośnik używany za 80zł :) zastanawiam się czy aby nie zastosować w subwooferze bass reflexu kątowego, takiego jaki jest w Z-5500. I mam takie pytanie czy po takiej paczce jaką będę konstruować mogę oczekiwać jakości basu jak w Z-5500? W tych głośnikach był naprawdę ładny soczysty niski bass i chciałbym osiągnąć podobny efekt

Skomentuj

A stx ? Chocby te do CA ? Za dwa tonsile masx jednego stx ale po byku

Skomentuj

O jakim modelu dokładnie mówisz? Bardziej jestem przekonany do naszych polskich Tonsili, ale rozważę wszelkie inne opcje, jak masz na myśli jakiś udany gotowy projekt subwoofera z głośnikiem STX'a o którym mówisz to podaj linka.

Skomentuj

Zamieszczone przez elektrodman Zobacz posta
                          czy po takiej paczce jaką będę konstruować mogę oczekiwać jakości basu jak w Z-5500?
                          nie! :lol:
                          basu bedzie mniej, ale mniej meczacy. ten z logitecha byl bardzo monotonny

Zamieszczone przez elektrodman Zobacz posta
                          Bardziej jestem przekonany do naszych polskich Tonsili
                          a stx to ukrainski? :p

w przypadku subwoofera aktywnego trzeba rozpatrywac calosc - czyli glosnik + wzmacniacz. jezeli ograniczamy sie jedynie do mostka TDA to wtedy mamy maly wybor odpowiednich glosnikow

dasz rade zlozyc inny wzmacniacz? czy nie bardzo radzisz sobie z elektronika?

Skomentuj

Coś tam kiedyś lutowałem, ale bardziej liczę na to że znajdzie się ktoś kto się na tym dobrze zna. Jestem otwarty na wszelkie propozycje, jeśli masz jakiś dobry pomysł na STX'a to daj znać. Coraz bardziej rozważam jednak dołożenie trochę kasy i zrobienie sobie suba na Beyma 12BR70 :) wide 1 Link , 2 Link Czy ten sub zagra równie nisko co Z-5500? Czy go nawet pokona? Myślę że ma spore szanse :)

Skomentuj

mylisz pojecia niskiego basu i jakosci
                              logitech produkuje duzo dosc niskiego (bardzo niskiego nie produkuje) basu, ale o jakosci takiej ze glowa boli!
                              tonsil zrobi to duzo lepiej, ale z mniejsza iloscia

poczytaj o beymie - nisiego basu z tego nie bedzie. ten glosnik ma juz swoje lata
                              to co by tobie odpowiadalo potrzebuje niestety duzo pradu, a co za tym idzie drogiego i skomplikowanego wzmacniacza

mozna kupic gotowe moduly np z dx.com

Skomentuj

Zamieszczone przez piotr f. Zobacz posta
                                Subwoofer aktywny możesz podłoczyć pod wyjście nagrywania wzmacniacza.
                                I jak będziesz regulował głośność suba? Wyjście nagrywania ma STAŁY poziom sygnału. Zbuduj/kup wzmacniacz z wejściem wysokopoziomowym i po problemie.

Skomentuj

#Pawel S. Miałeś do czynienia z tym subem [Beyma]? Ja spotkałem się z samymi dobrymi opiniami na temat tego głośnika i trzema zachwalanymi gotowymi projektami z wykorzystaniem go.
                                  Najbardziej zależy mi właśnie na muzykalności szybkości subwoofera, a nie ospałym basie więc jeśli ten tosnil też da radę i nie zgubi się w zestawie z ZG25 Unitry to może najpierw zbuduję coś na nim. Choć myślę że lepiej od razu zrobić porządną skrzynkę na 25cm subie, a skoro ta Beyma nie będzie za mocna do 12m2 to chyba się na nią zdecyduję.

Tytuł tematu myślę że można zmienić na Subwoofer aktywny do 700zł na 12m2 bo rozważam teraz różne opcje, a może być to temat przewodni dla innych.
                                  Last edited by elektrodman; 08.09.2014, 16:58.

Skomentuj

Obecnie produkowana Beyma 12br70 ma inne parametry. Mam te glosniki jak rowniez robilem na nich dosc spore kolumny. Ten glosnik potrzebuje sporej obudowy zeby osiagnac niski bas. To bardziej przetwornik do kolumny trojdroznej, a nawet dwudroznej. Zeby wycisnac z niego niski bas trzeba by zastosowac obudowe okolo 100 litrow, rowniez mozna rozwazyc linie transmisyjna.

Skomentuj

#kaka22 A czy nie można regulować mocy subwoofera bezpośrednio na płytce wzmacniacza wmontowanej do niego, np. na TDA7294?
                                      Last edited by elektrodman; 08.09.2014, 17:28.

Skomentuj

mozna, ale to bez sensu

Skomentuj

Czaruję...
                                        X