Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sub - dobrej jakości bas

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sub - dobrej jakości bas

Potrzebuję wsparcia,
    Chciałbym złożyć dobry sub. Potrzebuję coś co zagra z kolumnami frontowymi 3 drogi Sb acoustic projektu LuSzTi-ego. Tam siedzą basowe 12 cali.
    Wstępnie chciałem zamówić gotowca ale ceny subów, które podobno zagrają jak potrzeba zaczynają się od 5 tyś.... więc wolałbym złożyć np za 3 tyś. Tylko potrzebowałbym porady na jakim głośniku. Macie jakieś sprawdzone panele itd? Nie jestem mocny w subach, więc przepraszam z góry za głupie pytania.

Będę wdzięczny za porady.

Od siebie dodam, że glośnik 12 cali minimum. Pomieszczenie około 120 metrów.

Edit: mogę mieć w dobrej cenie panel bash 300s - warto czy coś więcej potrzebuję?
    Last edited by gokar83; 13.09.2014, 13:39.
    <iframe width="400" height="435" src="https://zrzutka.pl/u3nedj/widget/2" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>

Zamieszczone przez gokar83 Zobacz posta
    Od siebie dodam, że glośnik 12 cali minimum. Pomieszczenie około 120 metrów.
    hmmm... w takim razie minimum 2szt albo wiekszy rozmiar
    nie bawilem sie w naglasnianie sal wiec nie wiem jak co gra w takim pomieszczeniu :/

ale ostatnio bardzo zachwalany byl eminence LAB12

Skomentuj

Dwie sztuki? Hmmm.
      Nie ma się co bać takiego pomieszczenia. Sub będzie z 3-4 metry od kanapy. Nie musi nagłaśniać kuchni itd. Te fronty też początkowo na forum było mówione, że za małe itd - cofnijcie się do wątku jak pytałem. Okazały się perfekt. Basu to tam nie brakuje. Sub ma być typowo pod kino. Muzyka będzie grana jak do tej pory czyli tylko z 2 kolumn. Tam wsparcia basu nie potrzeba.

Piszę to wszystko by skupić się nie tyle na mocy czy wielkości co na jakości przetwornika i oczywiście, żeby mu dostarczyć odpowiedni prąd. Liczę na sprawdzone elementy układanki. Nie bardzo chcę eksperymentować.

Edit: w q21 zamawiają mnie na rel s3 za 5600... cena średnia. Skrzynki potrzebuję w black piano więc będę zamawial - nie znam ceny ale muszę to przekalkulować.
      Last edited by gokar83; 13.09.2014, 14:08.
      <iframe width="400" height="435" src="https://zrzutka.pl/u3nedj/widget/2" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>

Skomentuj

Jak na sub do kina to jeden 18" w TL. Głośnik proponowałbym np. 18NW100. Poproś Pogromce Mitów niech Ci coś fajnego zaprojektuje co zagra od ~30Hz.

Skomentuj

Chyba bym nie wpadl na pomysl robienia 18 cali w TL. Sama obudowa pewnie by wazyla ze 100 kilo. A tak powaznie, to moze 15 calowy dayton w klozecie?

Skomentuj

Szkoda że sub do kina.

Gdybyś szukał do muzyki to polecam się Twojej pamięci.

Skomentuj

Poleciłem 18" do TL bo będzie miał fajną efektywność. A rozmiarowo wyszło by ok. 84 x 70 x 54cm. Czyli ~320L i jakieś 60kg wagi z głośnikiem. Nie jest tak źle

Skomentuj

- 120m^2
                - do kina
                - 3 tyś.

Hmm jeden dobry estradowiec JBLa chyba tyle gdzieś kosztuje.

T-line to celując w okolice 20Hz - czyli ponad 4m ale jaki głośnik żeby wytrzymałość mocowa (tudzież głośnika) była dobra to nie wiem.

Tit mk 3 jest w polinku chyba, albo DVC... ?

Skomentuj

Takich glosnikow 18 calowych do takiej obudowy TL jak proponujecie po prostu nie ma. Nie istnieja.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                    Takich glosnikow 18 calowych do takiej obudowy TL jak proponujecie po prostu nie ma. Nie istnieja.
                    Oj tam 15 już by stykło chyba w 100 metrach :)

Skomentuj

dwie sonotuby po rogach lub przy scianach na 30cm i po temacie. Z proponowanego Rela zrobia wiory na opal.

Skomentuj

Dlatego poleciłem 18" z dużym Xmax. Mniejsze głośniki żeby zagrać jednakowo nisko musiałyby mieć większy Xmax. Jasne jest że 18NW100 nie wytrzyma 1200W w tak nisko strojonej TL, ale 15" tymbardziej. Dlatego zasilenie go z 300W wzmacniacza nie będzie złe. Kto mu każe napitalać cały czas na fulla.

Skomentuj

Zamieszczone przez Granat Zobacz posta
                          Jasne jest że 18NW100 nie wytrzyma 1200W w tak nisko strojonej TL
                          Nie o to chodzi. On sie po prostu nie nadaje do klasycznej TL. Ultra niska dobroc i rezonans 31hz, to nie jest glosnik odtwarzania subsonicznych, kinowych czestotliwosci.

Skomentuj

Naciągacie budżet i idziecie w estrady a nie o to mi chodzi... wiem, że chcecie polecić najlepiej jak się da ale są widełki i w związku z tym kompromisy :) tl nie wchodzi w grę bo sam tego nie zestroje a projekt kosztuje. Prośba o sprawdzone opcje ze względu po części też na budżet.
                            Please Help :)

Skomentuj

To moze jakis BR na skanie 30w-4558t00, jeszcze lepiej dwa subki :) Wszystko zalezy od kasy i Twoich mozliwosci. Dayton 15 w OZ to tez moim zdaniem dobry pomysl, szczegolnie jakbys kupic panel z korekcja basu.

Skomentuj

Naciągacie budżet i idziecie w estrady a nie o to mi chodzi...
                                Chciałbym złożyć dobry sub. Potrzebuję coś co zagra z kolumnami frontowymi 3 drogi Sb acoustic projektu LuSzTi-ego. Tam siedzą basowe 12 cali.
                                To ja już nie wiem o co chodzi. do 12" to tylko coś konkretnego a konkret = wielkość.
                                Estrada ma to do siebie że jest głośna (i że tak powiem wierna) jak odetniesz nisko takiego suba to nie tracisz na spl przy zgrywaniu z tymi 3way'ami...

120m to nie jest zaraz kino ale mało też nie.
                                Jeszcze jedno to im więcej subów tym lepiej a przy takim budżecie to bym się chyba nad tym zastanowił. (chodzi o ilość źródeł...)

Skomentuj

Ee Pogrom, Ty masz jakieś dziwne podejście, albo poprostu inne
                                  18NW100 nadaje się do odtwarzania niskich częstotliwości, a niska dobroć całkowita temu sprzyja a nie odwrotnie. Dzięki temu nie musi mieć mega szerokiego tunelu, czyli zagra w mniejszej budzie. 30Hz to mało? Jeżeli tak to nie mam więcej pytań.

Skomentuj

@ir0nhide - dla każdego coś konkretnego oznacza coś innego. Pisałem, że chce coś dobrego w sensie, że nie ma to być budżetówka za 1000 zł na stx-ie czy coś w tym stylu.
                                    Z drugiej strony ja też już się gubię w tym co piszecie bo z jednej strony ledwie budżet wystarczy na jeden sub a już drugi wpis jest o tym, żebym miał 2 suby... ja nie chcę 2 tanich subów tylko jeden z dobrym jakościowo basem.

Mam ampa z wyjściem tylko na 1 sub więc nie chcę kombinować tylko potrzebuję 1 sub.
                                    Jak już wyżej pisałem, wiem chłopaki, że chcecie dobrze ale bez kitu przesadzacie - jak potrzebowałem wsparcia z frontami to też pisaliście, że minimum do tej powierzchni 2 basowe na kolumnę i to może jeszcze mało będzie itd... Jest jeden basowy i jest super.

Może inaczej - pomieszczenie 50 m - będzie łatwiej z pomocą?? Bo nie wiem już co pisać byście nie szli w skrajności.

PS: Serio nie macie żadnych sprawdzonych produktów?? Pogromco - pisałeś o daytonie w klozet - bardzo to mnie zainteresowało - mogę Cie poprosić o model głośnika? Słyszałeś go?? Uważasz, że spełni oczekiwania?

Skomentuj

Może inaczej - pomieszczenie 50 m
                                      Pogromco - pisałeś o daytonie w klozet - bardzo to mnie zainteresowało - mogę Cie poprosić o model głośnika? Słyszałeś go?? Uważasz, że spełni oczekiwania?
                                      Po mojemu to taki dayton TIT400C-4 15" Titanic Mk III w T-Line. Nie słyszałem. Uważam że spełnił by moje oczekiwania

Skomentuj

Moim zdaniem to się nadaje tylko do obudowy zamkniętej albo BP4.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X